Reklama

Reklama

The Mindscape of Alan Moore

Velká Británie, 2003, 80 min

Režie:

Dez Vylenz

Hudba:

RZA

Hrají:

Alan Moore
(další profese)

Obsahy(1)

Dokumentárny film prevedie publikum cez Mooreov svet v doprovode samotného spisovateľa. Začína jeho detstvom a sleduje vývoj jeho kariéry, potom čo sa presadil ako geniálny autor komiksov. Sleduje formovanie spisovateľovho kultúrneho svetonázoru, podľa ktorého sú veda, spiritualita a spoločnosť súčasťou toho istého vesmíru. (nessbeal)

(více)

Recenze (9)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavé povídání Alana Moorea o třech dějstvích: Mooreovo dětství poznamenané sociální nepřizpůsobivostí, Mooreova stoupající kariéra komiksového scénáristy a Mooreův mystický náhled na chod kosmu. Zjevné je, že Moore dal k dokumentu souhlas a na oplátku si ho zorganizoval k obrazu svému. Jeho ikonická mluvící hlava se v průběhu zjevuje čím dál méně (snad to souvisí s jeho nenávistí vůči celebritám a nechutí být slavný), až se vytratí docela a zůstane jen Mooreův narátorský hlas, obeznamující nás s rezolucemi hnutí New Age a náhledy, které nenahlížely v románu Z pekla do mysli Rozparovače, ale Moorea. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jedinečný dokument (toto je jediný film, k jehož výrobě dal Alan Moore svolení a na němž se podílel!), jehož síla spočívá čistě jen v tom, že nechává promluvit našeho hrdinu. Škoda jen, že dokument sice nechává Alana mluvit, ale není zde žádný další člověk, který by mu kladl otázky. Alan Moore si to tak určitě sám zorganizoval, je vidět, že celý dokument probíhá v jeho režii, on je jeho pánem. (Ostatně kdo je sakra DeZ Vylenz, který to napsal, produkoval, režíroval a stříhal???) Takže jsme se sice dozvěděli různé zajímavosti z jeho dětství, ale nic nejde úplně do hloubky, vše je velmi rychlé, Alan mnoho věcí vynechává, prostě je nepovažuje za důležité a tak o nich nemluví. Takže se během několika málo minut dostane až ke svým 30. narozeninám, kdy začal pracovat pro DC na Swamp Thingovi! Velmi rychle, málo do hloubky.... což mě fakt mrzí. Přesto je to nesmírně zajímavé povídání, je skvělé slyšet ho promouvat. Dozvíme se pár zajímavostí o Watchmen, o Swamp Thing, dokonce i o Ztracených dívkách, žádná další díla ale už nejsou v podstatě ani zmíněna, protože Alan mluví o svém pohledu na svět a o tom, že je mág...magus. Teď mě napadá, že už vím, kdo píše, do toho čtvrtletníku pro mágy:) Podobné filmy: Crumb (1994) a American Splendor / Můj svět (2003). ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Pro člověka, jemuž se při vyslovení slov "new age" a "ezoterika" ježí chlupy po celém těle, není dokoukání tohohle "dokumentu" úplně snadné. Ke svému dílu toho Moore řekne naprosté minimum (což jsem ostatně čekal). Pro toho, kdo hledá sondu ke zdrojům z nichž vyvěrá dílo "komiksového Jamese Joyce", je to ale celkem zajímavý příspěvek. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Alan Moore je výrazná umělecká ikona, což dokazuje také v tomto dokumentu, kdy jen okrajově rozebere své komiksové dílo a poté se stále hlouběji noří do spletitého rozboru chodu světa a lidského elementu v něm. Zde také můžeme vidět jak velký dopad má jeho transcendentní vnímání vesmíru na jeho vlastní dílo. Mluvené slovo je podkresleno zajímavou hudbou a doplněno různými kolážemi, velice příjemně se to poslouchá a pokud má člověk alespoň trochu otevřenou mysl, přijde si zde na své. Moore není tedy pouze bravurní komiksový scénárista, ale také historik, filozof. Sám sebe považuje za mága, jeho slovy osobnost, jenž díky svému umění dokáže ovlivnit myšlení čtenáře (posluchače, diváka). // kiddo: Mistr nepíše. Mistr diktuje. Na psaní má písaře v černé kápi, který na pergamen husím brkem zaznamená každou jeho myšlenku. Tak nějak si to představuji. :) ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Pokud se chcete dozvědět něco o Alanu Moorovi a jeho tvůrčím procesu psaní komiksů, budete zklamáni, jelikož tuhle kapitolu si Moore odbyde dost zkratkovitě během první půl hodiny, aby Vás ve zbytku tripu vtáhl do mystična a magie fungování vesmíru. Funguje to jako skvělá halucinogenní droga na spaní. Bohužel intelektuálně jsem na tuhle etapu příliš moc zmillenizovanej, abych se v ní teď nípal, takže si jdu si radši přečíst Watchmen. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Jen velmi krátce se tento dokument věnuje AM coby tvůrci grafických novel, brzy se odkální od umění a faktických informací, k spiritualismu, filozofii a povaze světa tak jak jí chápe pulzující (a dobře živený) nájemník jedné zarostlé anglické kebule. Moore je navíc velmi dobrý vypraveč (či chcete-li pane Můre, Mág), dokáže zjednodušit a v několika málo větách rozebrat podstatu velmi komplexních a složitých myšlenek. Dlaší specifikum tohoto "dokumentu" je, že si můžete pustit jen audio a zrakové orgány schovat za zavřená víčka, protože tu pro ně nic zásadního a podnětného, kromě mistrovi vrchní poloviny, není. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele

Tady se rychle odbude půlhodinka o komiksech a Moore rozejde svůj traktát o magii, spiritismu a mystických mytologiích. Já jeho komiksy žeru, je to génius a chtěl jsem slyšet víc o komiksech, sakra práce. Jo, mluví zajímavě, je strašně nadupanej a moudrej, ale během hodiny tady rozebírá celou podstatu vesmíru a to není zrovna to, co jsem si chtěl pustit já, to je to, co chtěl on, abych si pustil a to je problém celého tohoto dokumentu. Zeitgeist of alan Moore! Soundtrack made by RZA je magnifikantní! ()

Vlče 

všechny recenze uživatele

Alan Moore je největší komiksový scénárista a zároveň člověk s obrovským přehledem. Jeho 80-ti minutová přednáška o komiksu, životě, magii a moderní společnosti je obohacující i pro lidi, kteří nikdy nečetli komikové klenoty jako From Hell nebo Watchmen. Celý tenhle snímek je rozhodně zajímavější, než všechny vykastrované adaptace Moorovo komiksů, které Hollywood nepřestává prznit. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Obdivovatelé Mooreových komiksů jsou vtaženi do jeho přednášky tlumočící jeho názory o světě a myšlení, o filosofii, spiritualitě, člověku a vesmíru. Vzal asi toho mnoho a soustředěně až hypnoticky o všem vypráví. I když jsou to všechno trochu pochybné řeči. ()

Reklama

Reklama