Reklama

Reklama

Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi

  • Německo Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (více)
Trailer

Do konce roku 1944 zbývá pět dnů a Adolf Hitler (Helge Schneider) propadá depresím. Prvního ledna má před zraky tisíců Berlíňanů a filmovými kamerami pronést novoroční řeč – bojovnou, údernou a ráznou. Jenže má deprese a na nějaké řečnění nemá ani pomyšlení. Třetí říše se hroutí a Adolf také. Jeho nejbližší spolupracovník a ministr propagandy Joseph Goebbles však potřebuje svého vůdce v dobré kondici, a proto přichází s nápadem, že s přípravou novoročního projevu může Hitlerovi pomoct jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum (Ulrich Mühe). Jenže Grünbaum je nejen židovského původu, ale ještě k tomu „žije“ i s celou svojí rodinou v koncentračním táboře. Goebbels neváhá a nechává celou rodinu přivézt rovnou do vůdcova sídla a Grünbauma posílá rovnou do kanceláře svého šéfa. Čas běží a vůdce musí být do novoročního projevu zpátky ve formě.

Adolf Hitler se jako komické postava ve filmu objevil už několikrát, ale ještě nikdy v celovečerním německém snímku. Hned po svém uvedení v německých kinech vyvolal film mimořádnou vlnu mediálního zájmu. Ozvaly se židovské i pravicové organizace, církve, oběti holocaustu… a ti všichni měli pocit, že film jejich životy jaksi poškozuje. Ne tak režisér a autor scénáře Dani Levy. Tento Švýcar židovského původu, který se tématem holocaustu zabýval i ve svých předchozích snímcích, totiž Adolfa Hitlera ukazuje jako bezbranného imbecila, s jehož mentálním rozpoložením může pohnout jen distingovaný židovský profesor.

Výrazné herecké výkony nedávno zesnulého Ulricha Müheho (Životy těch druhých) a Helge Schneidera (přední německý komik, improvizátor a satirik) z filmu činí šokující komedii, doprovázenou mrazivým pocitem nepatřičnosti. Současný film se s druhou světovou válkou vypořádává jako s akčním dramatem, thrillerem nebo srdceryvným melodramatem. Ale Levy se s ní vypořádává po svém – v duchu nejlepších tradic německé satiry, která si z Hitlera a nacismu utahovala před i po jeho nástupu k moci, dokud to tedy ještě šlo. Možná i díky této návaznosti patří v Německu Můj vůdce i přes svou kontroverznost k divácky nejúspěšnějším filmům letošního roku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (111)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dostali jsme lístky na festival úsměvů do Mladé Boleslavi a tak jsme se vydali na film, který se zdál být předem tragickým, leč není to tak příšerné, jak to mohlo být. Před filmem nás na pódiu překvapil samotný režisér a vysvětlil, že Můj vůdce je taková alegorie, výsměch Němcům a stojí si za tím, že Hitlera v jistých ohledech dost polidšťuje. Nelze zde brát nic historického. Prostě se do Hitlerova života vměstnal Žid. Ano, Žid, který mu má pomoct a nakonec s ním je jedna ruka. Pohlavárům se to samozřejmě nelíbí a právě oni jsou ti špatní. Prakticky oni jsou to, co Třetí říši drží na opěrných bodech. Je těžké natočit komedii na takovéto téma i když se to podařilo například Chaplinovi a jeho Diktátorovi a úspěšně. Tento navždy zůstane jako dosti kontroverzní. Ať už tím, že ho točil Žid nebo tím, že je tu Hitler troska, kterou otec v mládí bezdůvodně bil. S čistým svědomím mohu tedy říct, že komedie je to relativně průměrná s pár povedenými scénami, které rozhodně pobaví, ale celkově nedokážou potlačit fakt, jakým je zde Hitler zobrazován. --- Jak to jde? - Dobře, hned první den jsem mu dal knockout ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1miliónTržby USA $2,465Tržby Celosvetovo $7,695,743║ Na komédiu to je strašne suché, bez šťavy. /20%/ ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Film, který ve výsledku není ani tak komedií, jako spíše hořkou satirou. Tvůrci sami bohužel neměli evidentně jasno, co vlastně točí, o čemž svědčí některé vyloženě komicke (nebo alespoň absurdní) scény, které ale zase neladí s celkovým vyzněním filmu...Každopádně jsem ale čekal totální průser, a takový Můj vůdce v žádném případě není. Je jen čistě průměrný... Potěší fajn hudba a zajímavá výprava používání dobových záběrů třeba do různých zadních projekcí apod... ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Hmm, s očakávaním, že toto bude kult, a moje 3* sa tu budú vynímať ako podpriemer, prídem do profilu filmu a zistím, že má o 7% nižšie hodnotenie ako totálne úbohá americká komédia, ktorú som hodnotila pred minútkou... je to hanba. Pritom Môj vodca možno nie je perlou európskej kinematografie, ale mal aspoň nejakú myšlienku a k tomu slušný satirický a čiernohumorný potenciál, riadnu dávku paródie aj štipku nefalšovanej absurdity. V tej americkej komédii prevažovali polonahé baby a marihuana. ()

D.Moore

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem si nemyslel, že to někdy udělám, tenhle film jen okomentuji a hodnotit nebudu. Zatím. Rozporuplnější snímek jsem ještě nikdy neviděl. Soudě podle traileru by člověk očekával praštěnou komedii, které jde především o to, ukázat führera v co nejsměšnějších polohách: V teplákovce při rozcvičce, ve vaně s modelem válečné lodě, při sexu, s nešikovně oholenou polovinou knírku. Jenže chyba lávky. Můj vůdce (bla, bla, bla) totiž hraje především na jakousi satirickou strunu, kterou lze těžko jakkoliv popsat. Z Hitlera se přičiněním scénáristů stal vcelku přátelský chlapík, takřka politováníhodný, který má jen drobné duševní problémy vycházející z bloku z dětství, kdy byl nespravedlivě ponižován otcem, a který by se rád dostal do psychické pohody, aby mohl na Nový rok vystoupit na veřejnosti. Co si o tom myslet? Z mé strany by to byl jasný odpad za neskutečně překroucenou historii, za nebetyčnou drzost a za polidštění jedné z největších zrůd světových dějin, tedy skutek velmi těsně hraničící s tou nejsprostší propagací nacismu. Jenže... Přišlo by mi to nefér vůči filmu, který mě vlastně ani na minutu nenudil, občas pěkně cynicky pobavil dialogy (Himmler ke Goebbelsovi: "My potřebujeme Žida? Myslím, že byste si to se mnou měl vyměnit.") i různými střípky, jako oficíry neschopnými vyslovit správně hodnosti ostatních, a na trochu melancholickém konci mě vlastně i donutil k zamyšlení. Těžko přetěžko tohle dílo hodnotit. Nejlepší bude, když si na ně každý udělá obrázek sám. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Režisér židovského pôvodu natočil film, ktorý si uťahuje z Hitlera na všemožný spôsob, ale aj keď to skúša na všetky strany , humor sa nedostavil. Jednoducho tu humor nefunguje a aj keď film sám o sebe nepôsobí trápne, v rámci žánru komédia , kam ho režisér radí, ide jednoznačne o sklamanie. Neviem či má byť smiešne vidieť Hitlera v teplákovej súprave, či hrať sa s loďkou vo vani...Možno by to smiešne mohlo byť, ale muselo by sa to podať inak. Vedel by som si predstaviť niečo podobné , ale s podstatne lepšími scénami a dialógmi , veď ten nasizmus s Hitlerom na čele je nekonečná téma, z ktorej by sa dalo vyťažiť mnoho vtipných scén. Aj Z. Troška by to určite dokázal vtipnejšie. 50%. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem buď nějaké slušné drama, nebo dobrou komedii, ale ani jedno jsem nedostal. Vůbec se jim to nepovedlo a ke konci jsem byl už rád, že je konec, protože ani ten konec nestál za nic. ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem daleko horší film, ale tahle parodie není špatná. Několik scén je opravdu vtipných, na druhou starnu jsou zde i vyloženě nudné pasáže. Celkově si myslím, že film za jedno shlédnutí určitě stojí. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

na drama nedotažené, na komedii málo vtipné, na válečný film moc nízký body count :-) nakonec z toho vyjde parodie na sebe sama, zesměšňující vážné věci způsobem, který prostě není směšný... film, který opravdu nemusíte vidět, rozhodně o nic nepřijdete, když si ho necháte ujít. 30% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 5/10/// +občas opravdu komické situace, slušná hudba -slabší herecké obsazení/// Byl jsem na to zvědaví a není to tak špatné. Je to satira na vážné téma, ale některými scénami mě to vážně pobavilo (knockaut, hajlování, formuláře) a přitom si to v určitých bodech zachovalo svůj dramatický původ. Stačilo přidat víc akce, války, opepřit to nějakou hodně absurdní scénou a šel bych s hodnocením ještě výš./// Celkem 57%/// ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nebyl to vůbec špatný nápad udělat z Hitlera komicko-tragickou figurku. která ztratí svoji hrozivost a ukáže svoji lidskou stránku a slabiny spojené s pohnutým dětstvím před slavným židovským hercem, kterého jeho blízcí spolupracovníci angažovali z lágru, aby s ním nacvičil slavnostní projev, protože jim jejich vůdce již delší dobu připadal zlomený a z jeho projevu se vytratila potřebná jiskra. A navíc židovský herec se jim bude náramně hodit pro plánovaný atentát na vůdce. Vyšla z toho pořádná fraška, která však divákovi vsugerovává, že nestojí o to být fraškou, ale vážně míněnou etapou v Hitlerově nadvládě. Těžko co si z toho vybrat. Maskéři neodvedli úplně nejlepší práci a v detailních záběrech Schneiderův Hitler vypadá dost uměle, ale herecky se film vydařil a v nečekaně působivém závěru film sklízí plusové body, ačkoliv nízký rozpočet je znát především v davových scénách, které jsou nahrazeny autentickými záběry. Podle zdejšího negativního hodnocení jsem však čekal velmi nedívatelný film což se nakonec nepotvrdilo. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je nejlepší jeho originální název. Problémem Levyho komedie rozhodně není zesměšňování holocaustu, ale to že prostě a jednoduše není vtipná. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, proč ty tři hvězdy. Není to zábavné (až na neustálé hajlování a okamžik, kdy dav nadšeně zdraví nesprávného Adolfa), což asi mělo být, a není to ani zajímavé, ať už z jakéhokoli hlediska. Nevím, co tím bylo míněno. Áda se hrubě nepovedl; vypadá jako vosková figurína sebe sama a jeho němčina je suverénně nejslabší... Zřejmě se jedná o prostou germanofilní radost, že jsem po hodně dlouhé době viděl německý film v originále. Jinak by to bylo určitě mnohem níž... 60% ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Ako milovník vojnového žánru a komédií, som sa na tento počin celkom tešil. Smutné bolo moje zistenie, že vojnové scény tu niesú žiadne, vtipy žiadne. Ostal len nejaký bolestný kŕč a pokus o paródiu. Budem hľadať ďalej... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ponechám stranou etickou stránku věci a budu to hodnotit jako komedii. Autoři sice vymysleli dostatečně absurdní zápletku, ale zapomněli, že komedii dělá komedií vtip. Takže tu máme neskutečně mnoho postav, které říkají skutečně často i za neskutečných okolností „Hail Hitler!“. Jak dlouho vám to bude připadat zábavné? A ostatní humorné situace? Asi tři. To máme průměrně jednu na půl hodiny. Je divné, když mi to přijde málo? ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Moc směšné. Nebo to vidíte jinak? Já rozhodně ne. Neustále brečicí, štěkající a počurávající se Hitler? Ne děkuji. Jediná věc, která mě dostala je srandovní způsob hailování. To je tak vše co dokázalo zaujmout. ()

Související novinky

Největší námořní tragedie ve filmu

Největší námořní tragedie ve filmu

25.01.2007

Německá televizní společnost ZDF oznámila, že natočí velkofilm o největší námořní tragédii. V lednu 1945 se přeplněný Wilhelm Gustloff po nárazu torpéda, jenž bylo vypáleno sovětskou ponorkou, během… (více)

Reklama

Reklama