Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Recenze (255)

dolin1 

všechny recenze uživatele

Western poslední dobou skomírá, takže každý žánrový počin je vítaný. Tenhle film má zhruba do poloviny všechno, co správný western mít má. Ovšem od poloviny a zejména poslední půlhodinu, již je to jen utahané "cosi" s tak naprosto wtf koncem, že to naprosto zkazí do té doby celkem obstojný zážitek. Takže příště lépe. 60% ***. ()

Malcek 

všechny recenze uživatele

První půlhodina výtečná, pak se děj neuvěřitelně vleče do bezpoitového závěru. Při složení Brosnan/Neeson velká škoda. ()

Jara_II 

všechny recenze uživatele

Výborných asi 100 minut zkazí poslední čtvrthodinka.. vlastně ani ne tak čtvrthodinka jako spíše poslední dvě minuty. Závěrečná pasáž se klidně mohla nést v tom duchu v kterém se nesla (ono při výběru hlavních rolí ani nelze čekat nic jiného..), ale rozhodně to mělo být sepsáno trochu jinak. Každopádně - Pierce Brosnan vyspěl ve skvělého herce, který si herectví dokonale užívá a je radost se na něj koukat prakticky v čemkoliv... a to stejné se dá říci i o Liamu Neesonovi. Proto i přes zpackaný závěr velmi silné čtyři hvězdy.. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Spíše než The Proposition mi tenhle film připomínal film Clinta Eastwooda Outlaw Josey Wales - i když trošku jinak sestříhaný. Jinak to bylo stejné, včetně závěrečného smířlivého finále. Vcelku se mi film líbil, na rozdíl od filmových expertů bych asi volil méně mystický konec. Ale vpodstatě fajn, jen by mě zajímalo, jak se Brosnan vešel do toho koně .... ale to je taková drobnost :-) ()

borohub 

všechny recenze uživatele

Takový průměrný western řekl bych, je fakt, že je docela dynamický a člověk se u něho nemá moc příležitost nudit se, ovšem to mělo pořád daleko k dokonalosti, konec je docela dojemný. 3 hvězdy.. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Z Muže proti muži mám dobrý pocit. Poctivý a dobře odvedený western, který stojí hlavně na Brosnanovi a jeho zarputilém a dobře promyšleném útěku. Kupodivu mi navadili ani postavy Studiho a Hustonové v závěru, které tenhle western posílají do vod mystična a tajemna. Co ale nemůžu překousnout je úplný závěr, kdy si buďto tvůrci sami nevěděli rady, jak to ukončit, a nebo si svůj alternativní a schůdnější závěr prosadilo samotné studio. ()

huzgi 

všechny recenze uživatele

Do poloviny svižné a nadějné, druhá polovina zoufale ztrácí dech a chytá se stébel, která nic neudrží. ()

Kubi21 

všechny recenze uživatele

Za skvělou atmosféru, krásnou přírodu a za oba hlavní představitele jednoznačně palec nahoru. Brosnan je jako zálesák dokonalý a zarputilý Neeson za ním nikterak nezaostává. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Multižánrovost tohoto snímku trochu děsí. Začíná to jako akce ála Rambo, změnící se v hodně dlouhou koňskou stíhačku, kde prostor a čas nefunguje, až nakonec Felliniovská reminiscence otvírá velké usmíření. Huuu. ()

worlik 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl vedle sebe v popisu "western" a "Pierce Brosnan", říkal jsem si no ty vole...no jo, jenže on to western není, i když pánové vznešeně nosí na hlavách svoje Stetsony. Co to vlastně je? Něco jako novodobá adaptace jedničky Ramba, která se ale dvakrát nepovedla. Válka, pomsta a tim to hasne..jooo, to už tu taky párkrát bylo. Prakticky jeden univerzální výraz "pana Bonda", doprovozený často jen souslovím "nech mě být" nebo "nestarej se o mě"...souvislou větu aby člověk pohledal. Světlej bod?: zatracený pánbíčkáři 45% ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsyrověších a nejdrsnějších westernů. Na rozdíl od těch klasických, divák dost dlouho netuší, proč to všechno. Psychedelická sekvence s A. Huston film posouvá někam mimo žánr westernu. Jinak ovšem klobouk dolů před hlavními drsňáky Brosnanem a Neesonem. Ovšem i vedlejší role zvládnuty náramně a především M. Wincott mě opět potěšil. S takovými filmy se asi díra do světa nebo do kasy neudělá, což neznamená, že jsou špatné. ()

PeterJon 

všechny recenze uživatele

Silný a pútavý film, atmosféra, osobnosti hercov a koniec s indiánom a predavačkou na púšti až mystický :) Skvelé! ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Film, od kterého jsem více očekával než dostal. Film, ve kterém příliš dlouho trvalo, než se divák dozvěděl, co je příčinou děje, který sleduje. Kdo je dobrý a kdo zlý....i když, vlastně poněkud váhám. A závěr, téměř pohádkový, mně rovněž neoslovil. Takže nejpovedenější z celého filmu mně přišla příroda....ale ta není výsledkem práce tvůrců. ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá westernová dráma so skvelým Brosnanom a Neesonom. Jeden lovec, druhý prenasledovaný, avšak až ku koncu sa dozviete čo a ako. Naozaj prekvapivé to bolo. Ale má to dve chybičky krásy, tou prvou je že druhá polka je o niečo menej zaujímavá, plus tá tetka na tom povoze v púšti to akože WTF? Práve preto dávam * dole. A pochváliť musím aj prostredie hôr v prvej polovici filmu a taktiež aj nečakaný a prekvapivý koniec. ()

Orhalmi 

všechny recenze uživatele

Celkem slušnej netradiční western. Děj měl celkem spád, jen mi vadili až téměř pohádkové bytosti na závěr se svými moudrami. Některé scény byly zajímavé, některé jako bych už někde viděl, krásná krajina od zasnežených a mrazivých hor až po poušť. Brosnan a Neeson odvedli svůj standardní ( celkem dobrý) výkon. Kamera a režie zaslouží celkem pochvalu. Dobrých westernů je v současnosti jen opravdu pár, jakože možná tak 2 do roka. ()

DAF1 

všechny recenze uživatele

Dát Pierce Brosnana a Liama Neesona "na stará kolena" do jednoho filmu? Proč ne, díru do už téměř mrtvého žánru jakým western dnes již bez pochyby téměž je neudělají, ale zato zaujmou a pobaví (hlavně ke konci). Brosnan tu sice místy vypadá, jako James Bond, který v "Dnes neumírej" právě opustil věznici KLDR, ale ta efektní bradka mu sekne. Ve dvou třetinách film nabývá zpětný nádech mixu Gibsnova Patriota a Tenkrát na západě, ovšem poslední část s trochu absurdním nádechem, kde má hlavní slovo protřelá obchodnice a "babka ko kořenářka" madam Louise, posouvá film trochu na jinou rovinu, která končí pohádkově: "A pokud na té poušti neumřeli, tak tam žijí dodnes" ()

sirrgulo 

všechny recenze uživatele

V posledních letech neúrodná krajina divokého západu nenabídla žádný převratný western. Jako by tento žánr vyplincal všechny skvělé nápady před polovinou století. Pár slušných snímků se sice ukázalo, ale jeden by je spočítal na prstech ruky. Seraphim Falls mě hodně zaujalo už svým obsazením a později i trailerem. Začátek není vůbec špatný. Drsné zasněžené hory, průzračně čistá smrtící řeka a pětice lovců a jediný štvanec. Než se sestoupí do nížin a prérií je všechno v pořádku, ale postupně děj ztrácí dech a závěrečná pointa není nic moc. Ještě scéna s vodou a ženskou má něco do sebe, ale poté už jde všechno opravdu z kopce. Co kopce, přímo ze strmého srázu. ()

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama