Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Recenze (255)

Haymar 

všechny recenze uživatele

Příběhy, kde jsou opravdové postavy z masa a krve, nikoli panáci a panenky z červených knihoven, jsou vždy vítány! Seraphim Falls v nemá kladné ani záporné hrdiny, Gideon a Carver jsou sokové na život a na smrt, jejichž motivace a pohnutky nejsou zdaleka jednoznačné (a dlouho zastřené). Rozuzlení zkušeného diváka moc nepřekvapí, co však překvapí, je jistá režie (na debutujícího nováčka - bravo!), zajímavé scénáristické nápady, atmosféra s dávkou mystična a výborně napsané i (to hlavně!) zahrané postavy. Neeson je jistota sama o sobě a Brosnan má nehorázný koule bez ohledu na to, jestli je agentem Jejího Veličenstva, zabijákem v krizi středního věku nebo zkrátka špinavým šupákem z Divokého západu... Jinak solidnímu westernu maličko podráží nohy trochu zpackaný konec (stejný případ jako 3:15 to Yuma), ale ne zas tak moc... ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda filmy, kde jsou nepřesvědčivé momenty. Zapálit oheň ve sněhu jen s nožem a patronou, poté co já se potýkám s ohněm i s PePo bezvýsledně, nepřesvědčivé dialogy, vyndavání kulky za ramene, bylo toho na mne příliš, s čím jsem nemohla souhlasit. ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

James Bond vs. Bryan Mills a naháněčka v lesích a prériích divokého západu. Začátek v lese a na sněhu za mrazivého počasí byl super, ten patetickej konec si mohli odpustit. 70% ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Zpočátku zajímavý western o pomstě a pronásledování se ve druhé třetině začne poněkud táhnout a v poslední třetině je celý zazděn, jak je u nových westernů zvykem, viz 3:10 Vlak do Yumy. Já to nechápu, proč na konci musí scénárista zmrvit celej film? Je to nějaká móda nebo co? vymyslel to nějakej gay ve Francii, že všechny nový westerny budou mít wtf konec, kterej pohřbí dobrej film a teď se to všude nosí? ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Počas plynutia príbehu som sa nevedel zbaviť pocitu, že na režisérskej stoličke sedí 17 ročný chlapec, ktorý sa o niečo snaží. Snaží, ale ďalej sa nedostal + nepresvedčivý Pierce ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

70% Netradičně pojatý western, kde není nějak příliš akce a boje. Spíše boje s přírodou, psychikou a životem jako takovým. Atmosféra filmu je velmi syrová, reálná, navíc okořeněná tím, že vlastně pořádně nevíme, co se děje, kdo je kdo a jen to tušíme a snažíme si to domyslet. Děj se odehrává celkem pomalu, má takové zvláštní tempo. Navíc odehrává v překrásné přírodě, takže je stále se na co dívat - buď se kochat přírodou nebo dějem. Hlavní hrdinové jsou také vynikající, hlavně Brosnan předvedl výtečný výkon. Co kazí trošku dojem je taková ta mysteriózní vsuvka, ta do tak "reálně" pojatého snímku nepatří. Každopádně i přesto, že má film tolik kladů, tak mu něco chybí, abych dal více hvězdiček a chtěl se na něj třeba znovu kouknout. Nevím co, ale je to ten pocit. Každopádně u mě na jedno kouknutí super, ale znovu bych už asi nekoukal. Howgh! ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Nic nového, celkem prostoduchý scénář, který by dal dohromady kdekdo. Klasická průměrná záležitost. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou abys dobrý western pohledal. Tento je velmi dobrý. Komorní příběh, výborná kamera a přírodní scenerie a hlavně - herci!! ()

Mafyn 

všechny recenze uživatele

Poměrně složitý a drsný příběh dvou mužů z období, kdy americký západ byl drsný ke každému a upřednostňoval právo silnějšího. Film se mi líbil (lovec, kořist, pomsta) a probíhal tak, jak by asi v podobné situaci měl probíhat. Trošku mi vadil závěr, kdy se objevila tajemná obchodnice a s největší pravděpodobností znala osudy obou mužů, asi Fata Morgana. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale toto je jeden z nejlepších westernů posledních let. Prostředí, herci, story - vše zařezává. ()

Antaeus 

všechny recenze uživatele

Slušný západník (z anglického "western" preložil Antaeus) a nebyť toho "mystického" konca, bolo by to nad priemerom. ()

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele

Nečekaně zasáhl mne tento „western“ a jako červík nějakou dobu zavrtával se do mé mysli odhalujíc skryté obrazy a symboly. Nezvyklá pouť dvou mužů nesoucích hluboká zranění ztrátou svých bližních a krutostmi občanské války Severu proti Jihu. Nebe klenoucí se nad krásnem stvoření nevidí. Plukovníku Carverovi zkamenělo srdce bolestí a jako býk jde za rudou muletou pomsty. Jediné uzdravení leží ve vidině kulky v hlavě pronásledovaného. Stává se tak sám štvancem své zarputilé mysli. *** Gideon, (v tomto Pierce Brosnanovi těžko hledali byste Jamese Bonda - miláčka žen) toužící po klidu, však ani tři roky po válce jej nenalézá. Stává se navíc „lovnou zvěří“ a prchá před svým pronásledovatelem i před svým svědomím. Teprve na prahu pouště svitne paprsek světla a srdce jeho rozezní se chvalozpěvem. *** Vyvrcholením cesty (pro mne nejsilnějším zážitkem) je obraz v poušti (tak symbolický!). Muži totálně zdeptaní, vyprahlí a potácející se na pokraji svých sil podlehnou pokušení (jak lidské!) a svobodně zvolí - smrt. Však dostávají další šanci a tentokráte jejich rozhodnutí nevede ke konci. Pročištěni pouští vykročí k novému začátku… *** Filmové komorní drama pojednávající o zraněních, svobodné vůli člověka a cestě k usmíření v nádherných scenériích amerického divokého Západu. *** „Co tady dělali?“ „Dospěli k rozhodnutí“… ()

husokachna

všechny recenze uživatele

Americký remake německé předělávky španělského melodramatu Mano a mano, pojednávajícím o souboji mužů, v tomto případě dvou mužů, nezahrnujícím žádné ženy, děti ani zvířata. Čistě mužský souboj ve strhujícím podání Sergia Lopéze a Manuella de la Vegy v 25 starém snímku poukazoval na nedostatek žen a zvířat v těchto soubojích. Americkou ani německou verzi jsem bohužel neviděl. ()

smerďakov 

všechny recenze uživatele

Máte rádi Liama Neesona? Chcete lépe poznat herecké schopnosti Pierce Brosnana? Líbí se vám, když si kameraman hraje? Obdivujete severoamerickou krajinu, ale na dokumentární film se nikdy nevydržíte dívat až dokonce, protože je tam málo akce? Pak je to film pro vás. ()

Luqi 

všechny recenze uživatele

Kvôli Brosnanovi a Neesonovi sa to oplatí pozrieť. Zvlášť Brosnanova rola (a zvlášť v prvej polhodine) bola taká, že mohol ukázať čo vie.......... Ale čo sa týka deja, to stopovanie časom strácalo šťavu. I keď to bolo zložené z takých krátkych miniepizód, ale stále to bolo 115 minútové stopovanie............ Aj by som dal za 4 *, ale to vysvetlenie a ten záver ma sklamal. Ten dôvod celej neháňačky mohol byť oveľa prostejší, nemuseli do toho ťahať horiacu rodinu, to bolo trochu trápne. Brosnan mohol byť kľudne zlodej koní a Neeson okradnutý šerif a hotovo.......... ()

Eragon93 

všechny recenze uživatele

Velkými tahouny jsou samozřejmě oba hlavní aktéři - Brosnan s Neesonem, herci ve vedlejších rolích též nezklamali. Co se týče krajiny, tak tam nemůžu opět nic vytknout, páč je nádherná a do westernového prostředí sedí jak prdel na hrnec. Toto jsou pro mě klady. No a teď ty zápory. Největší mínus je utahaný příběh...Dobré a chytlavé scény se střídají s hluchými místy, na kterých opravdu není co vidět, až jsem si říkal...mám to dokoukat bo né? Dalším "fiaskem" byl konec...takhle odfláknutej konec jsme si opravdu nezasloužili...asi už toho měl pan režisér plné zuby a chtěl to co nejdříve zabalit. No, škoda, myslím, že se z toho dalo vytřískat daleko víc. Slaboučké 3 *. ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Začátek vypadal hodně slušně, ale pak se to jakýmsi monotóním způsobem zvrtlo do honičky muže proti muži, občas jako bych koukal na umírající kočku svíjící se v 115ti minutové křeči. Nebýt dvou hlavních herců, tak bych asi více hvězdičkama ohodnotil Toxickýcho mstitele. 47% ()

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama