Reklama

Reklama

Eden

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 2
Česko, 2005, 5 h 51 min (Minutáž: 54–78 min)

Scénář:

Miroslav Vaic

Hrají:

Jan Potměšil, Ondřej Vetchý, Anna Šišková, Alois Švehlík, Oldřich Vlach, Jiří Schmitzer, František Němec, Renata Visnerová-Prokopová, Petr Burian, Lukáš Vaculík, Karel Zima, Radek Holub (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jméno celého seriálu je odvozeno od názvu fiktivní hospůdky Eden, v níž se scházejí kolegové z kriminálky. Seriálové příběhy propojuje postava bývalého detektiva Honzy Boudného, který byl postřelen při policejním zásahu a jehož doživotním údělem se stane invalidní vozík. V životní krizi mu pomáhají přátelé z kriminálky, kteří ho neoficiálně zapojují i do některých svých případů.

Jednotlivé případy plánovaného seriálu postihují bohatou škálu současného zločinu. V pilotním dílu jde o válku dvou taxikářských firem, v dalších dílech se například rozehraje pátrání po matce odloženého dítěte, tunelování neziskové organizace, dílerství drog nebo obchod s kradenými auty. Dostaneme se do prostředí romské komunity, mezi vietnamské obchodníky, setkáme se i s ruskou mafií.

V pozadí detektivních příběhů se dotýkáme také osobních, milostných a partnerských vztahů našich hrdinů, zejména Honzy Boudného a jeho přítele Ládi. Autorem detektivního seriálu je Miroslav Vaic, o režii se budou dělit režiséři dva - Petr Nikolajev a Jiří Chlumský. První, pilotní díl je v režii Petra Nikolajeva. Kameramanem filmu je Tomáš Juríček - celý projekt bude natáčen na DV, což umožní zejména realizaci náročných akčních scén a přispěje dojmu autenticity.

Od samého počátku projektu počítali tvůrci s obsazením Jana Potměšila do role invalidního detektiva, v dalších rolích policistů uvidíme např. Ondřeje Vetchého, Aloise Švehlíka nebo Karla Zímu. V hlavních rolích pilotního dílu se dále setkáme s Lukášem Vaculíkem a Janou Švandovou. V celém seriálu pak budou vystupovat partnerky našich hrdinů: Jana Marková, Renata Visnerová a Anna Šišková. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Co je české, to je hezké. Vážně? Eden dává najevo, že tomu tak není, a já dodávám, není tomu tak v převážné, ne-li drtivé většině případů. Eden je jednoduše odbytý pokus o kriminální seriál, který může sloužit maximálně jako vycpávka televizního vysílání, ne jako plnohodnotný pokus o kvalitní dramatickou sérii. Dialogy, které tahají za uši, scénáře šité horkou jehlou, roztěkanost, bezradnost a tápání na každém kroku. K tomu připočteme Aničku Šiškovou, kterou opravdu nemusím, a výsledek je ten, že jedna hvězdička prošla jen s odřenýma ušima. Eden je špatný, ale ne tak, aby provokoval, spíš jen aby nudil. Celkový dojem: 15 %. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Miroslava Vaice, scénáristu největších perel této série, znám pouze jako spolupracovníka na opusech pana Soukupa, ale to, co nám předkládá zde, je dost školácké. Řekl bych, že dal pojmu "náhoda" v podstatě nový význam. Honza (decentně zahraný Janem Potměšilem) se po úrazu stane z policisty taxikářem, pak při své profesi potkává staré známé z nichž skoro každý spáchá zločin doslova na pár metrů od jeho invalidního vozíku. Navíc seriál plakátově a naprosto plytce řve z každého políčka: "Koukněte, jaký je tady bordel!" a to je všechno. Lépe řečeno málo. Takhle ne, přátelé! PS proč to někteří srovnáváte s Kobrou 11? Jen proto, že jsou tam dva policisté-parťáci a občas tam projede auto? :o) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších seriálových zklamání roku, od Petra Nikolaeva a tak slibného hereckého obsazení jsem tedy čekal mnohem větší pecku... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak vyloženě špatné to zase nebylo. Řekl bych že na České poměry docela i vydařené kriminální příběhy se solidní kriminální zápletkou, o akční akce není nouze. Samozřejmě že ale co se týče jednotlivých částí, tak jsou značně kolísavé a nevyrovnané kvality. Poslední díl "Most do Orientu", odehráváný se na vietnamské tržnici byl asi nejlepší, ze všech se mi zamlouval nejlépe. Ale stále se mají naši scénáristé i herci, v takových to filmech co učit a dohánět. Na lepší průměr bych to ale rozhodně viděl. Hudba ale příšerná, uřčitě bych v takovém to případě zvolil, vhodnější výběr.. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem všechny díly, ale z toho co jsem viděl, mi přislo, že natáčet takovéhle seriály, je naprostá ztráta času....... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Docela slušný kriminální seriál. Jelikož je hlavní hrdina na vozíku, musí tu být parťák, který odběhá akční scény. Dvojice Potměšil, Vetchý je dost přesvědčivá, jednotlivé případy nejsou moc přitažené za vlasy a natočené je to celkem dobře. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pro české krimi mám celkem slabost, ale tohle mi nějako nesedlo. Filmu hrozně ubližují dementní dialogy. Prostě jsem to hercům v hlavních rolích moc nevěřil (o hercích v rolích vedlejších raději ani nemluvím). V porovnání s tímhle je Malý pitaval mistrovské dílo. ()

themic 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že všichni od tohoto seriálu očekávali mnoho, ale zatím se ukazuje jak je to stále podprůměrný český seriál!.. Jsou i lepší... ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Zůstalo jen u pokusu. Seriál měl docela nevyrovnanou úroveň, některé díly se daly se sebezapřením odsledovat, jiné byly vyloženým utrpením. Tohle prostě zatím neumíme. Je velká škoda, že Česká televize utrácí peníze v takovýchto seriálech. Od toho, aby vysílaly podprůměrné české seriály, tu máme Novu a Primu. Česká televize by mohla peníze věnovat na televizní projekty, které skutečně stojí za to. Tímhle si stejně sledovanost nevylepší, akorát naštve své věrné. ()

sta odpad!

všechny recenze uživatele

ano, je skutečně smutné, do jak hlubokého marazmu se propadla česká seriálová tvorba - komerční produkty komentovat nebudu, ale to, co v poslední době vyprodukovala ČT (stále ještě televize veřejné služby), je hmus. bahno. zapáchající hniloba. která i při sledovanosti 1000 % bude pořád jen zapáchající hnilobou. z devadesáti procent se stydím za současnou českou původní tvorbu a směju se každému, kdo si pořád myslí, že co je české, je dobré, a nadává na americké seriály. rozdíl mezi českými a americkými tvůrci je v tom, že ti američtí TO umějí. vlastně ani nevím, proč se stydím já, stydět by se měli ti, kdo jsou za to zodpovědní - od programového ředitele čt po scénáristy a režiséry - hamba vám! ()

filmsim odpad!

všechny recenze uživatele

Zbytečnost. Hrozný scénář, ve kterém se postavy jen plácejí na místě. Kriminální prvek v podstatě o ničem. Místy rozmazaná kamera, která mě vytáčela skoro tak jako příběh. Navíc mě stále nutila přemýšlet jestli je to kameramanův záměr či ho to nudilo, tak jako mě a už se to ani pořádným vizuálním dojmem nesnažil zachránit. Opravdu by mě zajímalo proč do toho Vetchý šel. 1/10 ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nudné, pitomé a nevěrohodné. Takhle si český kriminální seriál nepředstavuju. Nad dvojicí Vetchý a Potměšil se snažím přimhouřit obě oči. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Seriál mě spíše zklamal. Možná to je dáno materiálem, na kterém jsem jej sledoval, ale obraz mi přišel zbytečně tmavý a ruční kameru opravdu nemám rád. Ale těší mě, že se tvůrci rozhodli natočit seriál o něčem jiném než o křehkých vztazích. (126.) ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Občas nesmyslné dialogy, po dějové stránce děravější než rozbitý cedník, nevěrohodné zápletky, uvěřitelnost akcí se podobá německému krimiseriálu Kobra 11. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

50% Strašně nevěrohodné dialogy a herecké výkony (až na Vetchého) výrazně převyšují světlé momenty. Bohužel... ()

Reklama

Reklama