Reklama

Reklama

Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film

všechny plakáty

Obsahy(1)

Tento dokument se zabývá vznikem a vývojem filmů žánru slasher. Zahrnuje ukázky těchto filmů jako například "HALLOWEEN", "PÁTEK TŘINÁCTÉHO" a "HRA NA VRAHA". Režiséři, herci, scénáristi a tvůrci speciálních efektů komentují vznik těchto filmů a proč se tyto filmy staly tak úspěšnými. (Chatterer)

Recenze (24)

Matty 

všechny recenze uživatele

Problematický dokument, který na jednu stranu cílí na fanoušky hororů (necenzurované gore scény, často z dosti obskurních titulů, pozornost věnovaná krvavým trikům), na stranu druhou nejde dost do hloubky, aby uspokojil skutečné znalce žánru. Ale chuť na něco šťavnatějšího tímhle záživným úvodem do slasher tématu na chvíli zaručeně zaženete. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Solidní dokument mapující historii slasherů, zvlášť jejich expanzi po roce 1980, s účastí takových legend jako je John Carpenter, Tom Savini, nebo Wes Craven. Dalo mi to pár tipů, na co ještě mrknout. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Dokument, na který se sice dobře dívá díky spoustě výborným záběrům a střihům, ale který moc vypovídající není. V podstatě mapuje historii slasherů od počátku 80. let do příchodu Cravenova "průseru" Vřískot a pak naznačuje návrat ke kořenům ... tudíž explotaition žánru. Slashery vyšly z explotaition kvůli "MPAA ratingu" a "videonasties listu" a staly se jen obyčejnou teenagerskou zábavou. Nikdy jsem je moc nemusel a i když existují špičkové výjimky, pořád mi někdo bude předkládat série Halloween (výborný, ale notoricky známý), Friday 13th (v podstatě od poloviny série trapárna) a Nightmare on Elm Street (ubohost) ... Navíc tyhle stovky horrorů jsou jako přes kopírku udělané komerční fláky, které podle mne v horroru jako celosvětovém žánru brzy přestanou z drtivé většiny cokoliv znamenat ... Určitě ale musím vypíchnout účast Toma Saviniho - excelentního maskéra, jsem rád, že prohlásil, že The Prowler byla jeho nejpodařenější práce ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Parádní dokument zabývající se výhradně slasherem, a to jak od samotných počátků (Psycho, Bay of Blood), přes klasické série až po moderní torture snímky typu Hostel nebo Saw. Největší pozornost byla ale věnována dekádě 1981-1983, kdy po úspěchu Friday the 13th vznikl nespočet vyvražďovaček. Probírají se filmy jako Killer Rosemary, Sleepaway camp, Happy Birthday to me, ale k mému překvapení i zapomenuté fláky, které jsem si poctivě zapsal a v nejbližší době se vrhnu i na ně. Dokument poukazuje i na různé reakce, co v té době horor způsobil (zhnusení američtí diváci se ho snažili bojkotovat), přitom se slasher nesnažil o nic jiného, než vás chránit před AIDS - protože pokud hodně souložíte, umřete bolestivou smrtí. Přežívají jen čisté panny. Zkrátka pěkná nostalgie. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Docela solidní, ale málo zajímavostmi oplývající dokument o slasherech. Vzhledem k tomu, že ty nejznámější mám nakoukány a těch opravdu dobrých je jen pár, ničím zásadním mě tenhle filmík nepřekvapil. Každopádně, kdyby mi bylo patnáct, určitě bych se po spoustě zde ukázaných krváků poohlédl. Dnes už to nemám zapotřebí. :o) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý a zábavný dokument plný ukázek a zásadních tvůrců, který ale mohl jít mnohem víc do hloubky. Zaujalo mě, jak důležité byly pro slasher gore efekty, o kterých tu mluvil hlavně jejich mistr a velký sympoš Tom Savini. Nebo jak se jednotlivé filmy vykrádaly navzájem a samozřejmě jak odrážely zeitgeist. Hned jsem dostal chuť natočit slasher. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Skvelý hororový dokument, na ktorý som ako vytešené decko zaujate kukal od prvej do poslednej minúty, keďže slasher patrí k mojím najobľúbenejším hororovým subžánrom. Predstavili sa tu všetky zásadné staršie kúsky, ich tvorcovia či spolupracovníci a človek sa tu dozvie mnohé zaujímavosti, prípadne pochytí tipy na to, čo má ešte zameškané. Trochu mi vadila stopáž – bola pre mňa prikrátka a takú hodinku naviac by som určite uvítal. Rovnako by ma potešil aj širší záber + väčšie množstvo využitých titulov a akosi mi chýbalo aj rozpitvanie novších slasherov, keďže im bolo venovaných ledva 20 minút. Síce nad týmito počinmi v dnešnej dobe už nebýva taký boom a ani sa mnohým nedostane zaslúženej pozornosti, no ktovie ako sa na ne bude nahliadať za 10, 20, 30 rokov, keďže rovnako to bolo pred x-rokmi pri viacerých dnešných kultovkách. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý sa takmer detailne venuje tvorbe jednému z naj-prevratnejších hororových subžánrov z 80' rokov - slasheru. Výpovede režisérov, maskérov, hercov, ktorí sa podieľali na naj-kultovejších snímkoch tohto obdobia. Fanúšikov tohto subžánru potešia najmä detailné zábery, ako sa pracovalo na gore efektoch. Mňa zaujali názory ľudí, ktorí "našli" dôvody vzniku "slasheru" v histórii či v skutkoch skutočných, reálnych sériových vrahov - 65%. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

HLAD LIDSTVA PO NÁSILÍ JE STARÝ JAKO LIDSTVO SAMO.O tomhle se nás snaží přesvědčit tento dokument,vzdávající čest hororům(zejména Slasheru).Činí tak pomocí komentářů uznávaných hororových režisérů,herců v nich účinkujících,scénáristů a samozřejmě nejlepšího maskéra(oblíbenec Tom Savini).Řeč je samozřejmě o známých hororových flácích jako je Halloween,Pátek 13-tého nebo Noční můru z Elm Street,ale ty právě odkazují na některý méně známý hororový kousky.Dokument mě obohatil o pár zajímavých informací,který jsem netušil.Navíc celý dokument prolínají ukázky z těchto hororů,takže taková "hitparáda gore scén".Za mě naprostá spokojenost a v podstatě první dokument(o hororech) jaký jsem viděl(pravda je,že jsem taky nikdy po žádným nepátral).Každopádně DOPORUČUJU.Pro milovníky hororu by to měla být povinnost. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Slušnej dokument který se zabývá subžánrem slasheru, který patří mezi moje nejoblíbenější odnože hororu. Nicméně pro mě je chyba ta že všechny filmy který tam vzpomínaly jsem viděl a dost jsem o nich už četl takže mě moc věcí nepřekvapilo. Jistě mě potěšilo že jsem viděl takovejch známých tváří který pomáhaly budovat tenhle žánr ale není to prostě nic z čeho bych si sedl na prdel. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Slasher patří mezi jedno z nejoblíbenějších hororových odvětví a filmy jako Pátek 13 či Halloween jsou mnohými označovány za kultovní. Proto není divu, že právě těmto sériím (ale nejenom jim) je věnována většina prostoru. Máme možnost si poslechnout rozhovor s odborníky i samotnými herci, podíváme se, jak se natáčely mord scény, vyráběly masky a co vlastně vedlo k inspiraci. Já byl nadmíru spokojený a to i přesto, že všechny filmy co nám tu nabídli k rozboru, jsem už viděl. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Výživný dokument, ktorý mňa ako fanúšika tohto žánru potešil, aj keď som čakal ešte pestrejší prehľad. Na takéto niečo, by som pozeral aj tri hodiny. ()

FromHell 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument o slasheroch a všetkom čo k tomu patrí.Najviac ma asi potešila prítomnosť "The Godfather Of Gore" Toma Saviniho . Aj vďaka ojedinelosti tohto dokumentu,dávam plný počet. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako milovník hororů prostě musím jít vysoko. Není to jen proto, že jsou zde parádní záběry z jednotlivých filmů, že na mě místy padala nostalgie, ale i proto, že se zde dovíte motivace tvůrců a že se někteří z nich nebojí říct, že prostě sami chtěli vidět zabíjení, případně mučení na plátně. Tohle fanouškovi dá hodně. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ide o celkom podarený dokument ktorý mapuje horrorový subžáner slasher. Jeho vývoj až po súčasnosť. Hoci som týchto filmov videl nespočet, nepovažujem sa za odborníka vôbec, takže ma zákulisie toho všetkého celkom bavilo, a dokonca mi tento dokument ukázal pár kúskov ktoré som ešte nevidel. ()

liuk 

všechny recenze uživatele

Tak zrovna objevný tenhle dokumentík opravdu není, ale kouká se na něj víc než dobře. Celý se veze v takovém přátelském duchu a já si připadal, že jsem si právě sednul se všemi zúčastněnými k pivu a poslouchám jejich povídání. Dočkáte se důkladnějších rozborů nejpodstatnějších amerických filmů žánru - od Halloweenu přes Freddyho až po Scream. Tvůrci ovšem neopomněli ani na italské kořeny slasheru. Moc pěkně jsou nastíněny všechny vzestupy slasheru, kdy v 80. letech měl premiéru snad každý víkend nějaký, a jejich první výraznější pád po uvedení Silent Night, Deadly Night, který způsobil mezi uvědomělými a trhlými americkými matkami pěkný poprask. Během dokumentu si samozřejmě filmaři podle některých mažou máslo na hlavu, když svými rozbory nacházejí v hororech různých dob tehdejší rozpoložení společnosti a odůvodňuji svou filmovou činnost, že je to samozřejmě typ umění, ale já jim to docela žeru, takže fajn. Ale rozhodně na tenhle dokument nekoukejte, pokud jste většinu zmiňovaných filmů neviděli, dost se v něm spoileruje. A nechat si vykecat třeba takový konec Sleepaway Campu, to by byla opravdu smůla. K němu se váže fakt dobrá trivia, zde zmíněná. Že Neil Jordan se svojí Crying Game v Campu jistou věcí inspiroval. Jo jestli bych měl možnost si pokecat s Felissou Rose (Angela v prvním Sleepaway Campu), neváhal bych ani vteřinu, moc fajnová paní. Dokument jen a pouze pro fanoušky. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na tento dokument, jelikož slasher je můj oblíbený subžánr hororu. Nicméně mě zklamal. Mluví a vystupují v něm sice hororový velikáni jako John Carpenter, Wes Craven nebo Tom Savini, ale samotná prezentace a historie je taková zmatená. Například se vůbec nemluví o oficiálně prvním slasheru, za který je považován film Černé Vánoce, nebo je naprosto opomenut Texaský masakr motorovou pilou, jenž je ze stejného roku jako zmiňované "Vánoce" a stal se naprostým kultem tohoto subžánru. Takže kvůli těmto věcem nemůžu dát určitě víc než tři. To je jako byste dělali dokument o českých filmových komicích a zapomněli na Buriana. ()

fisus 

všechny recenze uživatele

Slasher filmy jsou mé velmi oblíbené snímky.Provázejí mě vlastně celým životem.Čas od času si projedu celé série s Jasonem,Michaelem a Freddiem a přidám i nějaký ten mě neznámý slasher,abych si trochu rozšířil obzory.Mám prostě tyhle filmy rád,bavím se u nich,zasměju se a jdu zase dál.Netvrdím ,že jsem všechny filmy zmíněné v tomto dokumentu viděl,ale většinu jich znám,obdivuji Toma Saviniho a rád jsem si poslechl pár slov od svých oblíbených režisérů Carpentera a Cravena.A popravdě,mám teď po dokoukání dokumentu chuť na pořádnou dávku krve :-) ()

Reklama

Reklama