Reklama

Reklama

Kulka pro generála

  • Itálie Quién sabe? (více)
Trailer

Na ospalém nádraží kdesi v Mexiku si Bill Tate (Lou Castel) kupuje jízdenku z tohohle zapadákova. Je mu jedno kam, třeba do Duranga. Cestou ale přepadnou vlak bandité pod vedením divokého El Chuncha (Gian Maria Volonte) a nenechají naživu jediného vojáka. Billovi se podaří Chunchu přesvědčit, že i on stojí na opačné straně zákona, a vůdce bandy ho tak s hurónským smíchem vezme k sobě a překřtí na El Nina. Chuncho pak s Ninem, svým pobožným bratrem Santem (Klaus Kinski) a dalšími odpadlíky brázdí mexické pláně a přepadávají vojenské pevnosti kvůli zbraním a munici, které plánují přeprodat povstalecké armádě generála Elíase. Opravdovým pokladem by pro Chunchovu bandu byla krádež kulometu, při nájezdech ovšem na žádný ne a ne narazit. Zatímco Chuncho alespoň z části věří v ideály revoluce, jeho společníky pohání hlavně vidina podílu ze zbraní a stále nedostali ani vindru. A co přesně má v úmyslu Nino, nevytuší nikdo, dokud není příliš pozdě... Film italského režiséra Damiana Damianiho otevřel během éry spaghetti westernů novou cestu, po které se osamělí pistolníci, šerifové a bandité mohli ubírat – a vedla do revolučního Mexika. Řada amerických i evropských westernů se sice odehrává na jižní hranici, teprve Kulka pro generála (1967) se však vydala přímo do bouřlivého období na počátku 20. století a dala vzniknout kategorii zapata westernů. Úspěch Damianiho snímku pak spustil krátkou vlnu filmů ze stejného prostředí, počínaje zapata trilogií Sergia Sollimy až po Kapsy plné dynamitu (1971) od Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Tradične šťavnatý Volonté vo vynikajúcich špagetách bez náznaku morálnej postavy. Damiani bol jasná trojka po Leonem a Corbuccim. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výtečný Volonté, neskrývaná (až otravná) levičácká revolucionářská nálada a jinak nic (moc) jiného netuctového. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek má dobrou kameru a slušnou výpravu, navíc G. M. Volonté proslulý svým živočišným hraním se pro podobné hraniční role snad narodil a rozhodně si neudělal ostudu. Na druhou stranu je to docela barvotiskové, schématické a výsledek místy připomíná spaggetti western béčkového tvůrce. Pro mě zatím nejslabší Damiani, s jakým jsem měl tu čest se setkat. Celkový dojem: 45 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se čím dál určitěji, že evropské westerny jsou mnohem propracovanější a zdařilejší než drtivá většina jejich amerických předloh. Volonte je další z řady velkých italských herců této klasické éry vůbec i evropské kinematografie hraného filmu. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Titulná postava Chucho má sympatickú výslovnosť mena: Čučo. Rovnako sa volal obľúbený dezertný ovocný vínový nápoj rebelsko pubertálnych čias, vyvolávajúci neopísateľné prejavy radosti a lásky. Podobné vyvoláva aj film s nepredvídateľne sa správajúcou postavou mexického rebela Čuča. Kedysi oddane bojoval za slobodu a zem. Potom zrejme zistil, že z revolúcie sa nenaje (scéna z tábora rebelov, trpiacich hladom). A tak začal podnikať - po svojom. S partiou kumpánov začal prepadávať vlaky s muníciou a vojenské posádky. Cieľom bolo ukoristiť čo najviac pušiek a samopalov. Následne ich so ziskom odpredal vodcovi rebelov, pod ktorým predtým bojoval. A zrazu bolo na chleba, šľapky aj na chľast. Niekedy v priebehu svojrázneho "podnikania" narazil vo vlaku na Američana v putách, ktorý sa stal sa členom jeho tímu. Tu začína film. Film plný zvratov, množstva postrieľaných vojakov aj Mexičanov, film v ktorom Čučovi pôjde o život. Film v ktorom má guľka z cz distribučného prekladu svoje zaslúžené miesto, zdôraznená vzácnym kovom, z ktorého je vyrobená. A Čučo? Uvedomí si svoju špinavú rolu v celej hre a pôjde mu o život. No ako to dopadne, je prekvapením pre diváka. Damiano Damiani sa režisérsky osvedčil aj na poli mexického rebelského príbehu. Plného krvi, streľby, podvodov, zrady i snahy o jej spravodlivé potrestanie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak ak by som mal určiť medzi špageťákmi taliansku Divokú bandu, tak by ňou bol práve tento film. Ide o husto akčnú záležitosť, kde sa strieľa od začiatku do konca a kedy občas už ani netušíte, kto po kom strieľa a možno na to ani daným postavám až tak nezáležalo. Možno viacerí čakali klasický špaghetti western okorenený suchým humorom, Guľka pre generála ale smeruje skôr až na hranicu historického filmu. Jedinú skutočnú vadu na kráse vidím v tom, že hlavná postava má oproti Volontem a Kinskimu takmer nulovú charizmu. Našťastie obaja menovaní dostávajú veľký priestor. Len zostáva otázka, pre koho sa tá revolúcia vlastne robila, keď tu bolo oných spomínaných milión mŕtvych... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Jde v podstatě o politický, krajně levicově (až marxisticky) orientovaný film ve westernovém hávu, zasazený do mexické revoluce 1913. Cynický, s naturalisticky podanými brutálními scénami s cílem ukázat bezohlednost partyzánského řádění a nutnost sociální revoluce. Příběhem se prolíná právě otázka: jde jen o prachy nebo o pomoc lidem? Má Amík co pohledávat v Mexiku? --- Nutno uznat, že filmové řemeslo je zvládnuté profesionálně, jsou tu herecké hvězdy (zvláště G. M. Volonté je naprosto přesvědčivý!), ale dlouhá stopáž plná nenávisti, úskoků a násilí není to, co bych obdivoval. Po takovém filmu zůstává PACHUŤ zla... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Cynický western takřka bez kladného hrdiny potěší duši zlolajného diváka lačně očekávajícího každou svištící střelu vnikající do těl nebohých obětí a bez morálního nádechu spravedlivé odplaty, ale s bujarým veselím a opojením z tance smrti .. a taky pro prachy. -SPOILER- Jak příhodná je v tomto světle kulka ze zlata pro jediného spravedlivého. -KONEC SPOILERU- "Nekupuj chleba, kup si zbraň !" ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznámý, ale překvapivě slušný western, zaměřující se na život drsných banditů a jejich touze po hromadě zbraní. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dvacet gangsterů v sluncem rozpálené poušti a na bílých zaprášených kopečcích. Život je zde laciný, věrnost vzácná a soupeřící gangy neustále soupeří a střílí po sobě kvůli zbraním a kontrabandu. Nejlepší důvod dívat se je Kinski. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Béčkové mexické spaggetti pretkané bláznivými ľavičiarskými revolucionármi, resp. banditmi. Volonté ako mnohokrát na výbornú. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

4/10 Cele se to vlece od niceho k nicemu - teda prekvapive poslednich 20 minut je dobrych, ale to je jaksi na spagetak malo. Teda pravda nebyt tam Chucho aka Volonte, tak to snad i vypnu. Jinak dalsi z epizodnich roli Klause, tentokrat jeste mensi nez obvykle. Ten blodaty tajuplny cizinec mi prisel jako "hoch z Brazilie" a on je pritom z Kolumbie... :)) Hudebni motivy jsou pekne opajcovane z jinych slavnejsich melodii - zkratka cecko jak kdyz streli... ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Zábavný Volonté a velmi velmi studený čumák Castel ve westernu při jehož psaní scénáře se prý pohádali Lenin s Marxem (Lenin trval na vítězné revoluci jako finále filmu).---Celou první polovinu v podstatě neustále padají k zemi právě zastřelení (většinou uniformovaní) mexičani zastřeleni jinými mexičany,abychom po krátké siestě na vsi si to všechno v druhé polovině zopakovali. Do toho jednoduchoučký příběh (to jedině zajimavý co jsem tam našel,že jsem neuhád zda jde o pomstu,nebo prachy) s dobrou hudbou a svižným dějem,kde je Kinsky odsouzen jen k trapnému statování. -Pro mě první film kde Damiani naznačil co v něm je a poté co ubral z ultralevého náhledu a dostal šanci říct něco co ho evidentně doma dost kakalo (mafie,bezmoc ze státního aparátu,bezmoc státního aparátu,korupce) předhodil nám v 70kách pár vynikajících společenských thrillerů.Takže tohle beru jen jako jeho trénink na to další. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak mimo mainstreamovych filmov mam coraz vacsiu komentatorsku mizeriu. Bud narazim na komentar Karla Chrochta, podborne Karlosa80, alebo na odpornu entitu zvanu Radko Katrlik, ktory je fundom Divine. O Li venturu sa neda opriet pri komentovani, to su take akesi polojeble komentare typu "výborný western..výborní herci....a hudba obstojně držící krok" - a dalej nic, ani dojmy, ani nic o rezii, scenari, hereckych vykonoch.Proste bieda. Mexiko mam dobre zmapovane, a tieto temy - tlupy lupeznikov a banditov, ktore drasali krajinu - nechavaju dost chladnym. Prepad vlaku nestaci na film, lebo okrem tejto udalosti sa to priserne vlecie, tempo je pomale a uspavajuce a dialogy ma nebavili. Nielenze nebavili, ale som mal z nich pocit, ze ide zas o vatovo plane plky ... ktore su bez stavy a nehodne pamatania. Reziser Damiani bol len rutiner, rezisersky slabe, nedotiahnute sceny, nuda suverenne prevlada. Sa cuduje Gian Maria Volontemu /Mam Strach 1977, Podivne Vysetrovani 1970, Atentat v Parizi/ ze sa tu vobec zjavil, Kinskeho nemusim : 69 % ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Třesou se, třásně na sombrérech, na lesklý terč, lákavý cíl. Slamění, dynamičtí. Zapálení desperáti - dynamitníci, kteří se rozhodli mezi kaktusy ostrý vítr sít. ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Docela pěkné ztvárnění mexické revoluce. Z formálního hlediska se toto dílo velmi podobá Leonovým filmům, čemuž napomáhá i hudba Bacalova a Morriconeho. ()

Reklama

Reklama