Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nešikovnou jako slon a dlouhou jako bidlo se jednoho dne stane princezna Felicie, zvaná Feliška (D. Morávková). Kdo v tom má prsty? Zlá a závistivá čarodějnice Vranimůra (H. Maciuchová), která princezně nepřeje pohledného a urozeného ženicha, a tak jí přičaruje k nohám chůdy. Díky svým čarodějným schopnostem Vranimůra na nějaký čas prince (V. Dlouhý) okouzlí, ale statečná Feliška se o milovaného nápadníka nedá tak snadno připravit... (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší, než si pamatuju. Vynikající strašidla v čele Maciuchovou a Přeučilem, rozkošná princezna Morávkové a jako ideální dobro Dlouhý a Ráž. Tématicky báječné, hlavně ta svatební blamáž. Oblíbená TV výprava. Nemám nejmenších výhrad. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete tančit na chůdách, naučte se na nich nejdříve pořádně chodit, protože jak sebou jednou švihnete, jinak než Slonbidlo vám už nikdo neřekne. Krásná princezna, sympatický princ, sympatický princův strýček, naprosto dokonalá čarodějnice, skvělý kostlivec a výborná strašidla jsou samy o sobě skvělé pohádkové postavy, ale dobré postavy bez příběhu dobrou pohádku neudělají. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V poslednom čase som zhliadol viacero titulov, pod ktorými je podpísaná Vlasta Janečková. Bola to česká režisérka, ktorá celú svoju kariéru zasvätila práci na realizácii televíznych rozprávok pre deti a mládež. Na svojom konte má desiatky tv filmov. Jedným z nich je aj štúdiový snímok "Princezna Slonbidlo", ktorý natočila v roku 1990. Príbeh o princezne Felicii zvanej Feliška, ktorej zákerná a vypočítavá čarodejnica Vranimúra nechce dopriať pekného ženícha princa Metodeja, ma nezaujal. V porovnaní s ostatnými filmami pani Janečkovej, ktoré som mal možnosť doposiaľ vidieť, je toto dielo skôr taký jej dosť výrazný podpriemer. Vôbec mi to nezapasovalo, nedokázal som sa pri tom zabaviť a nevzal som si z toho ani nijaké ponaučenie. Takže ako rozprávka je to úplne jalové. * ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Království smíchu je strašné a trapné. Dlouhý, Ráž, strašidla, dejme tomu, jsou to jediné klady pohádky, ale chybí tomu nějaký zajímavější příběh, než jen že princezně za trest přirostou chůdy k nohám a je tím potrestaná. A Morávková mi žel nikdy nepřišla dobrá pro role princezen, působí poněkud tvrdě, na princeznu i romantiku. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ble ble bléé, juchuchů, něco visí ve vzduchu.." ;) Tak touhle pohádkou s pitomě infantilním názvem, nicméně co naplat, ony chůdy sehrají zde dost zásadní roli, u mě tuzemská žánrová legenda Vlasta Janečková, která velmi pozvolna se svými typickými papundeklovými pohádkami přešla k poněkud méně lacinně vyhlížejícím záležitostem částečně natáčeným v poutavých venkovních lokacích, hodně zabodovala !! Příběh sice nepatří právě ke složitějším, navíc ten samotný trapný začátek, kdy se seznamujeme s vychechtaným královstvíčkem princezny Felicie v podání půvabné mladičké Dany Morávkové, se scénkou, v níž královský dvůr zesměšní obtloustlého prince s tváří Martina Zounara, by mohl svádět k nulovému očekávání, byla by však chyba se nechat odradit !! Princezna Slonbidlo totiž disponuje naprosto famózním hereckým obsazením, prince Metoděje si zahrál Vladimír Dlouhý, pro mě osobně jedna obrovská domácí jistota, jeho rádce rytíře Ctimíra totálně charismatický Vladimír Ráž, jemuž tu modrou krev prostě musíte věřit, k nejzábavnějším aspektům filmu však patří strašidla v čele s parádně namaskovanou Hanou Maciuchovou jako čarodějnicí Vranimůrou, která si roli opravdu užívala, či kostlivcem Klementýnem s naprosto jedinečným hlasem Jana Přeučila, domnívám se, že ten jej své postavě pouze při postsynchronech propůjčil, že onen kostým si oblékl nějaký komparzista, už jen vzhledem k Přeučilově tělesné konstituci v té době, ale jist si opravdu nejsem !! Vše doprovází jako vždy výborná hudba souputníka Janečkové Vadima Petrova, nicméně to, co činí Princeznu Slonbidlo tak jedinečnou žánrovou záležitostí, je ojedinělá triková stránka věci, dík které by se slušelo snímek řadit k těm s trochou nadsázky řečeno nejbéčkovějším počinům, které jsem v rámci tvorby pro děti u nás vůbec viděl, a mým nejoblíbenějším televizním pohádkám obecně.. ()

Linda.csfd 

všechny recenze uživatele

Maciuchová v záporné roli je proradná, ale přitom stále roztomilá. Milá a originální pohádka... a nejlepší je ten kostým kostlivce! :) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Celkem slušná a pěkně obsazená televizní pohádka. Krásné exteriéry Kokořínska a povedené interiéry ale trošičku kazí divné kostýmy. I neprinceznovská Dana Morávková je zde snesitelná. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

V mých očích pohádku hodně sráží začátek s notně hloupým uchechtaným královstvím a hodně kostrbatým příběhem. Mladinká Dana Morávková je půvabná princezna a škoda, že tady hraje druhé housle a příběh se soustředí na ježibabu a strašidla. Hvězdička za princeznu a Vladimíra Ráže, jehož přítomnost pohádce jen prospěla. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Podařená a pěkná pohádka s nezvykle zápornou, ale dobrou Maciuchovou, podařenými čáry a trochou vtipu. Nárožný je zde pouze v pár záběrech, ale zase je tu úžasný Jan Přeučil jako chodící kostra oběšeného rytíře. Tradiční pohodová pohádka Vlasty Janečkové. ()

ella 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu ubírám za děj, druhou za nevyvážené herecké výkony a třetí za neuvěřitelně otravné království smíchu. Dvě co zbyly, dávám za Maciuchovou, Dlouhého a Ráže. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Ozdoba Starorádského trůnu." První zážitek, který jsem si z této bláznivé pohádky odnesl, byl Martin Zounar, tlustý jako v současnosti. Pak následovalo zjištění, že jde o tu nejškodolibější pohádkovou komedii v dějinách ČST a že zlomyslný žert, je vždy veselejší, stane-li se někomu jinému. Po těchto několika zkušenostech, jsem byl ještě překvapen tím, že princ Metoděj hoří a nejenom láskou, ale princezna Feliška Slonbidlová je nehořlavá, z čehož jsem usoudil, že se v tomto příběhu vyskytnul logický problém, který ale nikomu nevadil. No a na závěr jsem byl úplně rozechvělý, z toho nejdojemnějšího Kostlivce Klementýna, v dějinách ČST. Mimochodem, podle katalogu princezen rytíře Ctimíra, bylo princezně Felícii alias Felišce sedmnáct let, kdežto Daně Morávkové, už bylo v době natáčení devatenáct. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka z řady odpoledních nesmyslů v neděli vyniká svými kouzli, kostlivcem Klementinem i exteriéry natáčené v kokořínském dole. Maciuchová je v této pohádce velkolepá a příchod hostů na hrad Kokořín je vládnoucí. :D "Ble ble ble, juchu chu, něco visí ve vzduchu" :D A Klementin jako kladný kostlivec, oběšený u Vraní skály. ()

Kirman 

všechny recenze uživatele

Příjemná normální pohádka, kterou určitě jednou pustím svým dětem. *navíc za strašidelné pohádkové postavy (mě třeba děsil kostlivec Přeučil). ()

Reklama

Reklama