Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument Alice Růžičkové a Martina Čiháka o českém malíři, který žije se svou ženou, indiánkou kmene Šipibó a dvěma dětmi v peruánské Amazonii. Otto Placht (nar. 1962) je český malíř, který nyní žije a tvoří v Peru na "předměstí" amazonského pralesa u města Pucalpa na horním toku řeky Ucayalí. Oženil se tam s indiánkou Monikou z kmene Šipibó, mají spolu dvě děti a Otto si postavil domek na indiánském území ve vesnici San Francisco. Kromě každodenního boje o přežívání spolu s rodinou v nepohodlí tropické přírody se v jeho obrazech malovaných na moskytiéru především barvivy, vyráběnými z kůry stromů lián a plodů okolních rostlin, objevuje i jeho zájem o šamanství a zkušenosti z vizí způsobených rostlinnou drogou - ayahuascou.
Film byl natočen na barevný 16 mm materiál a zachycuje především Ottovo pobývání v Peru - rodinný život v indiánské vesnici, tradiční výrobu indiánské keramiky, šamanský rituál přípravy a pití ayahuasky, Plachtovu snahu najít místo a založit v peru uměleckoterapeutické centrum (podařilo se natočit i letecké záběry pralesa z ruské helikoptéry, které dosud používá peruánská armáda), exotické záběry z města Pucalpa, které teprve před 30 lety založili dobrodruhové, kteří rabují prales. Ve filmu uvidíme i způsob Plachtova malířského projevu a uslyšíme směsici jeho názorů o esoterickém plánu Amazonie, o ekologii a jeho evropské tradici. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Radko 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé reči maliara z úvodu, o vplyve pralesa na tvorbu a o prírodnej výrobe farieb, neskôr stále častejšie nahrádzajú reči o miestnej droge. Pôvodný záujem o šamanizmus a prebudenie mysle nahradila podráždenosť, lamentácie na tamojší spôsob života a neochota prispôsobiť sa mu. Ďalší zo zmätencov, dúfajúcich v drogové prebudenie, žijúci z peňazí matky. Obrazy však maľuje pekné, čo je asi nakoniec rozhodujúce. Celok neustriehol hranice výstižnej výpovede, priveľa priestoru zabrali bláboly, ako ich vtipne vystihol užívateľ ic. Forma tiež neoslnila, zábery prostredí neumožňujú vytvoriť si komplexnejšiu predstavu o priestore, úplne mimo boli oddeľujúce čb pohľady na pendlujúcich indiánov. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jak tam může někdo tak dlouho žít a nepochopit skoro nic? Zářný příklad zatvrdlého západního člověka, který pořád jen nadává, stěžuje si na bídu, mizérii a nekonečně bojuje s okolním "primitivismem" místo toho aby pokorně přijal co mu bylo velkoryse nabídnuto, začal naslouchat a učit se... Gaugin by ho kopnul do prdele..... Za to jeho malování(přípravu vlastního materiálu atd..)dám 2, ale plést si medicínu s jedem je prostě na pováženou a mé pochopení(natož pak sympatie) nezíská. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český dokumentární film o českém malíři Otto Plachtovi (1962) a jeho neuvěřitelném životním příběhu. Umělec a výtvarník, jenž v 80. letech vystudoval pražskou Akademii výtvarných umění, se v roce 1993 vypravil do jihoamerického pralesa, aby tam získal novou inspiraci a od té doby jsou jeho díla ovlivněna výtvarným projevem domorodých obyvatel a exotickým prostředím amazonského pralesa. Dobrodruh z Prahy se v této zapomenuté části světa, tedy konkrétně poblíž peruánského města Pucallpa na horním toku řeky Ucayali v blízkosti peruánsko-brazilské hranice, usadil a žije tam s domorodou ženou Monikou z indiánského kmene Šipibó, s níž má tři děti. Dokument se věnuje jeho umělecké tvorbě v netradičním prostředí a životu v primitivních podmínkách v srdci původní tropické přírody. Značná část hodinového dokumentu, jenž vznikl v roce 1999, tedy po šesti letech Plachtova životu v džungli, se zabývá tradiční výrobou a konzumací tamějšího omamného nápoje zvaného ayahuasca. Tento vývar z tropických lián a jistých druhů tamějších bylin má silné psychotropní účinky a O. Placht jej využívá jako inspiraci při své tvorbě. V dokumentu zazní Plachtovi více či méně zajímavé názory na budoucnost amazonského deštného pralesa a zdůvodnění jeho netradiční umělecké cesty. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama