Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O hledání vzájemného pochopení v čase Vánoc... Marie (J. Hlaváčová), v zaměstnání činorodá moderní žena, po životním zklamání na vše rezignovala a nechává se zcela využívat vlastní rodinou. Ve chvíli, kdy přijde domů, se stává pasivní služkou celé rodiny, hodnou dcerou i tetičkou. Do šestatřiceti let se jí nepodařilo najít vlastní štěstí. Matka (B. Waleská) před časem zmařila Mariinu svatbu s architektem Honzou (P. Čepek), který proto raději odešel z města. Marie je ale odhodlaná zkusit znovu žít po svém a nenechat se vláčet ostatními. Podporu však nachází jen u otce (L. Pešek), který kdysi pro blaho rodiny zradil vlastní mladé sny. Najde v sobě dost síly, aby to dokázala? (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Život není to, co chceme, ale to co máme. Autentický příběh z rodinného prostředí, kterému vévodí Blanka Waleská ve výborně zahrané roli nesnesitelné matky a Jana Hlaváčová v roli rezignované ženské, která prošustrovala vlastní život. Škoda, že scénář nenabízí už cokoli navíc. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Děj je opravdu poněkud slabší, ale to v pohodě vynahradí herecké osazentsvo, v němž měl každý svou nazastupitelnou roli. Měla jsem pocit, že tenhle televizní film mnohem delší. Nechtělo se mi uvěřit, že má jen několik málo minut přes hodinu. Všechno tak poklidně plynulo až se to rozplynulo. Název filmu je vše říkající. Také tuto větu velmi často používám, protože je pravdivá a já se jí řídím. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Výborná inscenace Evy Sadkové o tom, jak lehce může člověku (výborná Jana Hlaváčová) proklouznout život mezi prsty, když s tím nic nehodlá dělat a nechá se podrobit vlastní rodině. Její rodiče charakterně přesně vystihli Ladislav Pešek a Blanka Walleská. Petr Čepek jako přítel Jany Hlaváčové opět očima uhrančoval, i když měl brýle. Ke konci příběh pěkně gradoval. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jeden vypreparovaný problém zvětšený do absurdního rozsahu. 1) Ze snímku ční dusivá atmosféra každodenního života. Ovšem namísto režimu zde na prameni sedí do svého pojetí světa zahleděná tchýně, kterou bych praštil polenem a mlátil a mlátil._____ 2) Kvalitním hereckým výkonům chybí nápaditější a barvitější scénář. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Průměrná televizní klasika - nepotěší, neurazí, prostě jen tak odplyne, spíše pomaleji, než bych si přál. Herecké obsazení vynikající, děj spíše nudný. Potěšilo mě pouze, jak originálně žádal Petr Čepek Janu Hlaváčovou (podruhé) o ruku. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Panebože, jak já tý Hlaváčový držel palce, aby se jí povedlo ten svůj život nějak vyřešit! A ta příšerná matka! Naprosto na zabití. Horší než Blanka Waleská-matka je snad už jen matka Normana Batese....a celkově hrůzná konstelace příbuzenstva v tomto filmu. Přesto naděje umírá poslední a osud nabízí poslední šanci v podobě "černého myslivce" Petra Čepka. 80% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Život je takový, jaký si jej uděláme...." Vánočně laděný televizní snímek s Janou Hlaváčovou v příběhu o tom, že by člověk měl myslet nejen na druhé ale i na sebe. Z dalších postav je kouzelný zejména Libor Pešek, jehož trpělivost s "generálem v sukni" nebo-li svojí manželkou je téměř neuvěřitelná. I když své ženě říká "hlavně maminko nedělej vůbec nic", říká to s noblesou a laskavostí sobě vlastní. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"No co, pěkně si tu žijeme, od jednoho velkýho prádla k druhýmu, od jednoho malování k druhýmu, to je všecko strašně důležitý, táto."... Příběh o tom, že by člověk měl myslet taky na sebe a ne jen na ostatní. A že sice rodina je základ, ale i to má své hranice. Hezky obsazené, krásně zahrané, ze života. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

postava Petra Čepka je v tomto filmu na svatozář. Tak vytrvalí nápadníci snad nebyli věrohodní už ani tehdy... jinak výborně napsané postavy - krom Jana a Marie i její rodiče, zvláště pak matka, která to přece myslí tak dobře. Docela by bylo zajímavé vědět, jak se postavila rodina k Mariinu rozhodnutí, většinou je jakýkoli pokus takových lidí o vymanění ze zápřahu vnímán těmi využívajícími velmi negativně... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

"Pamatuj si, ze v noci nikdy nic nevyresis. V noci je vzdycky vsecko hrozne cerny..." Krasna a vynikajici Jana Hlavacova v roli uslapnute dospele zeny, zijici i v sestatriceti letech s rodicema...husty, pasivne agresivni prostredi. Naprosto brutalni Blanka Waleska, podpantoflac Pesek, atd. Urcite lze videt, prestoze zadne zasadni odhaleni "o zivote" Vas neceka...Dobre zahrane rodinne drama s prijemnym zaverem. ()

HanaM. 

všechny recenze uživatele

Krásné, takový nenápadný příběh, který by třeba někdo ani nechtěl vyprávět. Ale právě možná proto je to člověku tak blízké. Charaktery jsou neuvěřitelně dobře propracované a věrohodné. Nejkrásnější z filmu byla scéna mezi Janou Hlaváčovou a jejím filmovým otcem Ladislavem Peškem. Ano, jak se dá poklidně shrnout jejich dosavadní životní styl jednou větou: "Od prádla, do prádla." ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Osamostatníme se jednou, nebo budeme stále závislí na rodičích? Tak nějak by se dala shrnout myšlenka pojednávající tento příběh. Když rodiče svému dítěti zmaří sen, jeho další životní dráha se může zakotvit doma, což vede jen ke sterilitě. Léta běží a jde o to, jestli se ještě nějaké štěstí vůbec podaří najít. A když ano, dojde k pochopení a podpoře? Jednoduchá televizní rodinná moralitka ve své podstatě platící do dnes. Role pro Janu Hlaváčovou, která ji pojala jak ji bylo umožněno. O lecjakou dramatizaci tu v žádném případě nejde a ani po citové stránce není o co stát. V roli otce potěší vidět Ladislava Peška. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ono to „furt“ nikam nespěje. Příběhy se míchají jak v míchačce na beton. Obsazení je velmi dobré, ale ten scénář je paskvil. Těžkopádné a hlavně zdlouhavé dialogy mne ubíjely a točil jsem očima v sloup. Zápletka sama přichází dost pozdě, což je škoda. To vlastně sundalo mé hodnocení až ke dnu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je rozhodně smutné, když se dospělá ženská nechává ovlivňovat rodiči a nemá vlastní rozum. Ještě smutnější pak je, když matka zná vlastní recept na štěstí dcery, švagrová si dělá z příbuzné služku a otec a bratr tomu přihlížejí. Ještě nepochopitelnější pak je, že neuznávají ani za mák štěstí někoho jiného a vůbec je nenapadne, že to co mají oni by mohl mít ještě někdo jiný. Díky skvělému obsazení i výtečně zahráno. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Jedna z příkladných televizních inscenací která nám vždy šly, tato jako bonus vánoční. Kvalitní scénář, luxusní obsazení, samozřejmě slabá výprava, to vše velmi typické pro tehdejší socialistickou tvorbu, tak chudou na peníze. Dnes je to vše přesně naopak, luxusní výprava, slabý scénář, nudné obsazení. Nicméně zpět k inscenaci, hlava rodiny matka v podání excelentní Blanky Waleské hýbe-manipuluje svoji dcerou v podání brilantní Jany Hlaváčové, která ztratila ženské sebevědomí aby tak jako v pohádce vše dobře dopadlo. Když přidáme vánoční atmosféru štědrého dne je to za 5 hvězdiček. Herecké výkony jsou výborné do jednoho, Bořivoj Navrátil hraje inteligentního lékaře bravurně a jeho marnivá manželka-kočka, zdravotní sestřička z dětského oddělení v podání, atraktivni, Gabriely Vránové je naprosto věrně zahraná. Atmosféra je jedinečná a divák si přeje aby hlavní postava se z bezvýchodnosti dostala pryč...na jinou kolej, aby z té citové manipulace unikla. Naštěstí její “černý myslivec”, v podání charismatického Petra Čepka, nezklame. ()

Reklama

Reklama