Reklama

Reklama

Liška pouště

  • Česko Pouštní liška (více)
Trailer

Obsahy(1)

Polní maršál Rommel, přezdívaný liška pouště, je velitelem německých jednotek Afrikakorps a jeho brilantní taktika mu vysloužila respekt jak přátel, tak nepřátel. Když se u El Alameinu obrací příliv, neuposlechne Rommel Hitlerovy rozkazy a stáhne své muže z boje. Při návratu do Německa je rozpolcen mezi loajalitou k vlastní zemi a svým vlastním úsudkem. Je přinucen podniknout drastické kroky, aby ochránil svoji rodinu od možného nebezpečí. (Hans.)

(více)

Recenze (21)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rommel...Rozvážny a obdivuhodný muž, ktorý sa dokázal vzoprieť i rozkazom Hitlera a získal rešpekt a uznanie aj u spojencov. Čakal som iba priemerný až podpriemerný film o jeho živote alebo skôr najzaujímavejšej časti jeho života, ale výsledok ma milo prekvapil. Film síce nejde veľmi do detailov a hĺbky, ale v tých krátkych, necelých 90-tich minútach je vykreslený jeho príbeh pomerne vierohodne. Vždy sa to dá lepšie, ale keďže som iný film o Rommelovi nevidel, tak neskrývam spokojnosť. Je trochu škoda, že jeho ťaženie s Africa corps nedostalo priestor, ale na druhej strane potešila scéna s vrieskajúcim Hitlerom. 70%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výtky ohledně zkratkovitosti, nevyváženosti a podobně je podle mě potřeba mírnit - podívejte se probůh na rok vzniku. Je to jeden z prvních (ne-li první) filmů o "těch zlých", a o těch se samozřejmě muselo točit jinak než o "našich hrdinných kucích", navíc je tu dost zásadní předpoklad, že z cílového publika o Rommelovi slyšeli jenom ti, co se s jeho vojáky naostro potkali na bojišti, a to ještě navíc měli představu právě jen o jeho velitelských schopnostech. Film se snaží postihnout Rommela komplexněji, hlavně z hlediska jeho smýšlení a toho, k čemu ho nakonec dovedlo. Použití fotografií opevnění jako pozadí záběrů a vkládání skutečných obrazů z válečného zpravodajství (často s voiceovery posouvajícími nás v čase a Rommelově kariéře dál) může taky působit lacině, ale to jsme zase u té doby vzniku. Dnes je to samozřejmě dávno přežité a zajímavé v podstatě jen v kontextu filmové historie, ale Jamesi Masonovi nejde uznání za vykreslení legendárního maršála upřít ani dnes. Myslím si, že si červenou zónu rozhodně zaslouží. 70% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film zachycuje část života maršála Rommela, německého vrchního velitele v severní Africe, jenž dokázal spojencům způsobit nemalé škody a řadu potíží. Rommela přesvědčivě vystihuje James Mason v hlavní roli. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Musím přiznat, že jsem z Lišky pouště velmi zklamán. Jako hlavní dojem jsem si odnesl, že Rommel trpěl na záněty dýchacích cest, že byl schopný velitel, ale nerozhodný ve věrnosti k Hitlerovi. Snímek je dokumentárně popisný jak televizní zprávy a v porovnání např. s filmem Patton jde jen o slabý odvar z pelyňku. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=185vCvsvEP8 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o maršálu Rommelovi z pohledu Američanů. Není to sice žádné veledílo, ale režie je dobrá,J ames Mason v hlavní roli hraje dobře a je to pravdivé. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Neplánovane som si pozrel film o Rommelovi a som celkom spokojný. Pri jeho hodnotení je dobré mať na zreteli, že bol nakrútený šesť rokov po vojne a keď jej víťazi nakrúcajú film o niekom úspešnom spomedzi porazených, tak to nemôže byť historicky verný obraz. Napriek tomu je vidno, že sa tvorcovia o to snažili a James Mason tiež prispel svojim dielom k vytvoreniu obrazu poľného maršala, ktorý si od vodcu vyslúžil trest smrti a od Churchilla uznanie. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Komorný, vojnový snímok z druhej strany, ktorý skúma nálady a emócie nemeckého veliteľského vojska trošku ošemetne a lobisticky. Lenže je pravdou, že už samotný akt profilu z inak ako zo spojeneckých kruhov je vo vývoji niektorých žánrov akýmsi kategorickým príkladom miernej evolúcie a sebareflexií dejín. Miestami som striehol a lapal po dychu, miestami "zíval", čo sa preukazovalo spravidla miešaním odporujúcich sa izmov dokumentarizmu-militarizmu či sprievodného voiceoveru vs. tradičnej dramatickej stavby. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Rommelův neautorizovaný životopis, který mně osobně docela dost překvapil. Po tom všem, co pro Německo vybojoval, se k němu to samé Německo v čele s Hitlerem otočilo zády! Když má někdo válčit bez tanků, bez děl a dokonce i bez benzínu, tak se může jmenovat i Rommel a nic s tím nesvede. Přesto to byl jeden s největších a nejčestnějších německých generálů, později s hodností polního maršála. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Americky zivotopis o Rommelovi. Tieto veci o druhej svetovej vojne /bitky, marsali, velitelia, vylodenie/ su dnes uz vseobecneznamy folklor. 60 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

James Mason netypicky v roli nacistického poľného maršála Rommela. Film sa opiera o tie skutočnosti, ktoré priviedli Rommela zapochybovať o Hitlerovi ako spasiteľovi Nemecka a nakoniec ho priviedli k predčasnému úmrtiu. Vojnových scén je menej, uprednostňuje sa psychologickácia hlavnej postavy, ktorá zápasí s rôznymi výzvami. Škoda, že akčných scén tiež nie je viac, pretože začiatok navnadí viac, než sa potom dostaví. Mason podáva solídny výkon, čo však nie je žiadne prekvapenie. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek zachycující podstatnou část života jednoho z nejlepších německých velitelů maršála Rommela. Díky svým schopnostem a inteligenci získal zcela oprávněně přezdívku "Liška pouště". Měl smůlu v tom, že bojoval na nesprávné straně, i když nebyl nacista, vedl dobyvačnou válku v zájmu hitlerovského Německa. Každopádně byl o hodně schopnějším velitelem, než jeho protějšek maršál Montgomery, který byl po porážce německých a italských vojsk v severní Africe zcela neprávem glorifikován. S drtivou převahou, kterou měli Britové nad Afrikakorpsem, díky "odborným" zásahům Hitlera do vedení války, a s pomocí Američanů v závěru operací v Tunisu, by Němce s Italy porazil i naprostý ňouma. Neschopnost Montgomeryho se pak naplno projevila, když jenom kvůli své prestiži prosadil realizaci naprosto nepřipravené operace Market Garden, která stála spojence desítky tisíc můžů. K válce v Africe pak dlužno dodat, že Hitler s Mussolinim "udělali co mohli" aby Rommel bitvu v Severní Africe prohrál. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že američani natočí 6 let po válce víceméně oslavný film o německém maršálovi. Liška pouště je pojata víceméně dokumentárně a ukazuje Rommela při bojích v Africe, jako hlas rozumu proti Hitlerově fanatismu při bojích v Evropě, jeho váhání při účasti na spiknutí proti němu i jeho konec. Líčí ho jako čestného muže, který se zkrátka ocitl na špatné straně fronty. Bohužel bez většího vzruchu či dramatu a nepomůžou ani ukázky afrických bojů či invaze na Omaha Beach, které jsou čistě dokumentárním sestřihem. Je to "jen" slušný životopisný film, nic více, ale ani nic míň. Válečný film roku 1951. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, ale účelový film, ukazující to, že Hitlerova neschopnost zapříčinila dřívější porážku Německa, to ovšem není nic nového. Mason předvádí solidní výkon. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Zcela průměrný film o životě geniálního velitele Afrikakorpsu. Pojetí filmu je spíše komornějšího ražení, takže bitev si tu divák moc neužije, což je ale vzhledem k roku vzniku snímku asi spíš dobře, stejně by to pravděpodobně nebyly žádné orgie. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Povedený film o osobním a vojenském životě pouštní lišky Erwina Rommela. Film celkem věrohodně popisuje Rommelovu situaci, kde nebojuje jen se spojeneckými vojsky, ale i nesplnitelnými a šílenými rozkazy A.Hitlera a jeho poskoků, kteří jen hloupě přikyvovali a dál páchali zvěrstva. Film mi ale přišel poměrně krátký na to vytvořit si k Rommelovi nějaký vztah a představit si jeho situaci. Zkuste se raději podívat po nějakém dokumentu. ()

perutman 

všechny recenze uživatele

Velmi dietně zpracovaná kniha Desmonda Younga, anglického důstojníka, který se jako jeden z prvních věnoval postavě polního maršála Rommela. Byla to právě tato kniha, která pomohla očistit jméno Rommela a distancovat jej od nacistů. Film pak knihu sleduje hlavně v tom očistném momentu a v přípravách atentátu. Přijde mi ale, že tvůrci filmu nastínili Rommela dost zkratkovitě, což nutně muselo vést k manipulaci s fakty. Pokud někoho zajímá postava Rommela, asi bude muset zabřehnout do knih, protože tento film o něm vypovídá velice, velice málo. Samotná Youngova kniha, která je dnes již překonána, například nabízí spoustu velmi zajímavého materiálu ke čtení a nechápu proto tvůrce filmu, kteří dali radši přednost krátké stopáži, navíc podstatně vyplněné (IMHO zbytečně) dobovými záběry. Veliká škoda, že se nikdo od té doby této postavě ve filmu nevěnoval. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Erwin Rommel byl asi nejtragičtější postavou II. světové války. Ale i v těch nejtěžších časech si dokázal zachovat čest vojáka a nezadat si s nacistickým režimem, jehož zrůdnou podstatu prohlédl v okamžiku, kdy už bylo příliš pozdě. Jeho fascinující životní příběh si o zfilmování přímo říkal. Ve 40. letech to zkusil Billy Wilder, v 50. letech pak Henry Hathaway. A nutno říci, že Hathaway obstál se ctí. Jeho Liška pouště se drží historických faktů a představuje nám Rommela takového, jaký asi opravdu byl. Jako vojáka, který miloval svou vlast, ctil ženevské konvence a byl si plně vědom odpovědnosti za životy svých mužů. Pravda, James Mason se Rommelovi příliš nepodobá (dnes by ho mohl hrát Ed Harris), přesto je ale jeho výkon opravdu vynikající a nějakou tu oscarovou nominaci by si zasloužil. ()

Reklama

Reklama