Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O skryté tváři české politiky a o cestě do jejích nejvyšších pater. Mocenská přediva uvnitř politických stran jsou pro nestraníky zahalena rouškou tajemství. Co rozhoduje o tom, že se někteří členové dostanou až na vrchol stranické hierarchie a jiným se to nikdy nepovede? Jaké vztahy, jaká psaná a nepsaná pravidla a jaké rituály panují v uzavřených mikrosvětech politických stran?
Režisér Robert Sedláček se více než půl roku pohyboval v zákulisí českých partají, v jejich sekretariátech a na schůzích, na nominačních i volebních sjezdech. Na pozadí parlamentních voleb v červnu 2006 i následného povolebního vyjednávání sledoval zblízka nejen špičkové politiky, ale také bezejmenné poslance a funkcionáře, na nichž vrcholová politika mnohdy stojí. Sedláček jako poutník procházející krajinou české politiky přihlíží bizarním a tragikomickým situacím, nervozitě, vášni, velkým slovům, gestům i rozpakům jejích obyvatel. Cesta k moci se nepokouší o detailní analýzu české politické scény, není ale ani pouhým barvitým záznamem vnitrostranického dění uplynulého roku. Její ambicí je přinést nadčasové svědectví o spojení člověka s politickou mocí. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Naprosto jasný příklad toho, jaký je Paroubek lhář, demagog a hajzl - V PŘEDVOLEBNÍ DEBATĚ K MIROSLAVU KALOUSKOVI: "Pane předsedo (blablabla) to vy strašíte s únorem 1948 vaše voliče (blablabla) myslíte si, že přijde znova? (blablabla)" /// JEHO "SLAVNÝ" PROJEV PO VOLBÁCH: "Nastala krize (blablabla) která se dá přirovnat snad jen k únoru 1948 (blablabla) ... agenti přisluhovači ... (blablabla)" .......... BLA BLA BLA!!! ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Politický bulvár, který nevypovídá o skryté tváři české politky a o cestě do jejich nejvyšších pater, protože je na to moc povrchní. Z ideologického hlediska je to skoro opovrženíhodné dílo (kvůli své hlouposti a iritující naivitě), které se snaží klást rovnítka mezi jednotlivými různě orientovanými stranami v touze po moci a vlastním prospěchu, nikoli zájmu o lid a jeho potřeby. Všichni jsou si rovni, nikdo nepotřebuje faktografický titulek u svého jména a to platí i o místech konání různých akcí, proč ale ta poslední tendenční pětiminutovka, která není o ničem jiném, než že ti nahoře si to zařídí vždycky po svém a chudý český človíček tomu nerozumí, ale odnese to? Triviální komentář režiséra, scénáristy a kameramana v jedné osobě, Roberta Sedláčka, je zjevně navíc, a přestože cíleně užité jízdy kamery tvořící pojítko mezi jednotlivými politickými osobnostmi jsou docela nápadité, o vágním zbytku se to jinak nedá říct. Vlastně ani nevím, proč hodnotím tak vysoko dokument, jehož nejlepší chvíle jsou jako kdyby vypůjčené z Kupředu levá, kupředu pravá. P.S.: Po přečtení e-mailu pana režiséra, zaslaném jedné zdekší "odpadové" uživatelce, snižuji hodnocení ze dvou na jednu hvězdu, protože mi pan režisér dává za pravdu, co se povrchnosti, vágnosti a iritující naivity týče. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Svatá prostoto!... Teď jsem sám trošku na rozpacích, cože a proč jsem vlastně čekal (?)... Český Michael Moore se každopádně bohužel nekoná. Nekoná se nakonec ale ani třeba jenom dobrý (byť jen malý český) dokumentarista. Co tady tímhle >homehomovídeem< chtěl autor říct? Docela by mě zajímal rozpočet téhle bezzubé a beztvaré (pseudo)dokumentární taškařice. Ona totiž nejenom ta >poblitika naša česká< smrdí. Tož možná proto... :-( Jedna hvězdička snad jen za to kouzlo nechtěného při esenciálním pohledu na ty naše rádoby elitní kreatury od moci... - - - P.S. A nějak nám pan >dokundamentarista< zapoměl při vší >ojebktivitě< ukázat mezi všemi těmi zmrdy nějaké ty naše Zelené. Že by až tak (?) Sedláčku? ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Aktuálnosti a výpovědní hodnotě tohoto dokumentu prorokuji jepičí život. Nestojí ani za reprízu v nejbližší budoucnosti. ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

Nějak jsem nepochopila, co tím chtěl básník říci. Zmatený a neoriginální sestřih předvolebních mítinků a povídání výraznějsích osobností české politiky, občas okořeněno ještě zmatenějším komentářem ctinehodného pana autora. Netuším, proč něco takového vůbec točil, nejednalo-li se ovšem o pokus natočit co nejnudnější parodii na dokument. Závěrečná slova o "nejasném pocitu mezi jasnými názory" tomu nasadila skutečně korunu. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem se skvěle bavil, zejména Jandák a jeho teorie o politickém dospívání ( politické dětství = republikáni , dospívání = ODS a dospělost = ČSSD ) či tři důvody, proč Zeman podpořil Paroubka na sjezdu ČSSD mě dokázaly rozesmát. A Grebeníčkův projev na téma erotika před publikem o věkovém průměru přibližně 70 - 80 let se skutečně musí vidět! ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Dokument z doby, kdy hrozilo naší zemi největší nebezpečí od roku 1989. Strana plná bývalých komunistů a podvodníků měla téměř jisto jisté vítězství. Ale jsem moc rád, že lidé tenkrát řekli ne a Paroubek se nestal na další 4 roky (možná by to bylo i na víc) předsedou vlády. Bohužel v ODS tenkrát byli jen samí zlatokopové a to opět dlouho nahrávalo demagogovi Paroubkovi. Jsem moc rád, že většina těchto pánů už z politiky zmizela. Co se týče dokumentu, tak ten se mě nijak nedotkl. Slabota snad po všech stránkách. Jedinou rozumnou výpověď učinil Miloš Zeman, nad kterým ještě dnes musím kroutit hlavou, že tenkrát výrazně dopomohl Paroubkovi k moci. ()

janek85 odpad!

všechny recenze uživatele

Proč vůbec něco takového točili? Mysleli si, že nahrnou diváky k obrazovkám jen proto, že dávají politiku? Dnes politika skoro nikoho nebere (možná se mýlím, alespoň já mám takové zkušenosti). Tohle jsou zbytečně vyhozené prachy. 5% ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Za zmínku stojí jen dva záběry z dokumentu: Miloš Zeman mluvící o mentální zaostalosti spojený se záběrem na koloťuka (Stanislav Gross) a proslov poslance Kopeckého o tom, že kdyby vznikla velká koalice ODS a ČSSD, že by ze strany musel vystoupit (a o nespolupráci s KSČM) integrovaný se záběrem na kamenou tvář Paroub(ac)ka. Vlastně jsem ještě nezmínil projev Václava II., který byl spojený se záběrem na Tupolánka (zvláště jeho oči v sloup byli obzvlášť vypečené). A malém bych zapomněl na básničku "šaška" na Jiříkově mítinku. Ale to je asi vše co by stálo za zmínku. Normálně bych dal asi jen dvě, ale protože jsem deformován studiem politologie přidávám třetí hvězdičku navíc. PS: Dokumentu Kupředu levá, kupředu pravá to nesahá ani po nehty na nohou. ()

Ratherfly 

všechny recenze uživatele

Celkově mi to ale nepřišlo tak hrozné a u obrázků s předvolebních taškařic jsem se místy docela bavil. Ale ty komentáře autora, to byla fakt síla (nutno ale dodat, že "ducha" určitě ne).. ()

drcavalera 

všechny recenze uživatele

Jako amatérský sestřih předvolebních mítinků některých politických stran to obstojí, jako dokument ale zcela jistě ne. Nahodilé komentáře to rozhodně nevylepšily. ()

BuddyO 

všechny recenze uživatele

Chvílema mi přišlo, že se autor snažil ukázat naše politiky spíše v tom dobrém světle a že dokument byl takovou kampaní "důvěřujte politikům". Ano, zazněla i různá negativa, ale přesto... Nezávislý snímek o politice v čechách si představuji daaaaleko jinak. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Je moc pěkné vidět, jak jedni "ví všechno" na ty druhé, ale přitom sami nehnou prstem, aby ti druzí byli potrestáni, viz pan Dalík... Samozřejmě nehne prstem proto, že sám má máslo na hlavě... Stejně tak bylo rozkošné vidět a slyšet populistické tlachání Jandáků a Paroubků, vidět v praxi "daňové kolečko" nebo příkladné soužití a vzájemnou podporu manželů Topolánkových... Chudák paní Pavla, kdyby jen věděla... ()

Reklama

Reklama