Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý kousek se skvěle napsanými charaktery. Light je prostě geniální prase a L zase podivínský genius, který má neuvěřitelné charisma. Do karet Death Note ještě hraje napínavý a parádně promyšlený příběh...animace a kresba taky perfektní.....to vše bohužel jen do 25.dílu. Kdyby anime končilo v tomto okamžiku, tak dávám jednoznačných 5* a považuju DN za klasiku......poté nastává pokles o několik tříd jak příběh, tak i kresba a animace. Navíc se tu objeví pár nových postav....jak jsem na začátku chválil skvěle napsané charaktery, tak tady je to naprostý opak...Near je necharismatický a tu jeho genialitu mu nikdo nemůže sežrat, Light se tu chová, jako kdyby mu během těch pár let sestoupilo IQ hodně (HODNĚ) hluboko...dělá stupidní chyby, kterých by se při své genialitě vůbec nikdy nemohl dopustit. Úplný konec bych bral....ovšem kdyby se odehrával za jiných okolností (protože ten závěrečný "výser" byl dost debilní). Škoda.... ale i tak je Death Note jedno ze zásadních anime, u kterého se fanoušek žánru z velké části určitě nudit nebude. "Now is the time to say goodbye." ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Dle doporučení jsem shlédl pouze prvních 25 dílů... vícekrát. Seriál je jak pro lidi vychovanými anime, tak pro jeho neznalce. To proto, že nezáleží na úrovni grafické stránky, která je mimochodem většinou sice statická, ale příjemně stylizovaná. Tím hlavním tahounem je geniální scénář a charaktery jednotlivých postav. Já jsem se shlédl v L :) ()

Reklama

kepiash 

všechny recenze uživatele

Skvostem je především první část seriálu, na níž oceňuji její filosofický rozměr. Sledujeme, kterak nadaný student dostane do rukou "hračku", která má moc změnit svět tak jak ho známe a my se nemůžeme ubránit etickým otázkám "Co je vlastně správné?" a co bychom na Lightově místě dělali my. Přiznávám, že jsem Kirovi tiše fandil a díly kde s Ryuukem za zády svádí dechberoucí, psycholgickou bitvu se svou nemesis, geniálním "L", mě chytly tak, jak možná ještě žádný seriál předtím. Kvalita seriálu v mých očích úměrně klesá s tím, jak postupně na scéně ubývá Ryuuk a větší screentime naopak získává Misa Amane. Seriál se postupně mění v tuctovou kriminálku, která, pravda stále má své skvělé momenty, komornějšímu úvodu se však již bohužel nedokáže vyrovnat. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Neskonale temná a přitom energická anime série, která vám rozproudí krev tím správným způsobem a v každém díle do vás nasolí takovou dávku briskně sesumírovaných informací a stále vyhrocenější zápletky, jež nadměrným vytěžením svého nesmírného potenciálu rovněž získala seriálu pár rekordů, až se vám z toho protočí panenky. Bohužel, vinou toho je Death Note jen jednorázovou záležitostí „Raketový vzestup, náhlý pád“, která je s přibývajícími díly, kdy se na sebe jen vrší stále neuvěřitelnější hlavolamy a dva mozky s velkým M na sebe šijí jednu boudu složitější než druhou (jejich předpoklady navíc mnohdy nevycházejí ani z toho, co ví oni, jako spíš z toho, co ví pouze divák – kam se hrabe The Mentalist), čím dál průhlednější. Postupem času, kdy se už nelze jen nechat unášet rychlým spádem děje, ale tvořit si komplexní představu, vyplouvají na povrch dříve opomíjené malichernosti a scenáristická bezradnost jak ve skládání vytvořených dílků příběhového puzzle, tak v od počátku nastolených trademarků (např. neustálé dovysvětlování motivů skrze monology postav, jenž bohužel namísto záměru jen potvrzuje jednorozměrnost postav a slaboduchost scénáře v detailech, které přímo nesouvisí s hlavní linkou). Při případném sledování doporučuji zhustit seriál do prvních 10-15 dílů, pak je to za čistých 5*, v dalších se pouze prohlubuje zklamání z vyvěrajících chyb a pramalých posunů v ději, potažmo v celkové skladbě na povrchu excelentního, v jádru omezovaného anime. 7/10 ()

Claw 

všechny recenze uživatele

Nejlepší anime, jaké jsem zatím viděl. Ve světě anime jsem poměrně nováček, ale z toho, co jsem viděl, musím říct, že "Death Note" se vymyká typickému akčnímu anime. Zatímco spousta anime strategicky sází na akční bitvy a souboje, "Death Note" je osvěžující změnou, která sází hlavně na dusnou atmosféru. Je to zčásti horor, zčásti fantasy, ale převážně zajímavá detektivka se zběsilým tempem, přičemž vyšetřování vede excentrický "L". Je to neustálá hra na kočku a myš, protože se zdá, že hlavní vyšetřovatel a podezřelý "Kira" nebo "Zabiják" jsou vždy o krok napřed. Dva geniální mozky se neustále přelstívají. Zápletka je složitá ale i přehledná a časem se všechno krásně vysvětlí. Po celou dobu sledování jsem si říkal: "Páni, tohle už snad nemůže být hlubší," ale každý další díl mě přesvědčil o opaku. Nejvíce se mi líbí, že se jedná o hodně složitý materiál, který je ale bezchybně a jednoduše podán, takže každý nový vývoj v případu je pro nás nadšeným šokem. Je to skvělá záležitost a rozhodně bych ji doporučil každému, kdo by v anime hledal nějakou změnu. Není to samozřejmě pro každého, protože je to spíše intelektuální thriller, a ne tolik akční fantasy, ale každý, kdo dokáže ocenit psychickou náročnost sledování tohoto napínavého souboje důvtipu, bude s "Death Note" v sedmém nebi. /100% + TOP 10/ ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • Původní manga uvádí, že přestože se bohové smrti (shinigami) vyskytují v mužském i ženském pohlaví, je vyloučen jakýkoliv sexuální styk, ať už mezi bohem smrti a člověkem nebo mezi bohy smrti. (Hannibal92)
  • I když to na život smrtonošů nemá prakticky žádný vliv, tak mají své hodnosti. Smrtonoš Ryuk má dokonce o 2 stupně nižší hodnost než Rem. (Hannibal92)
  • Rem byla vytvořena podle mýtické medůzy. Sidoh zase podle kanárka. Co se týče Ryuka, ten měl původně vypadat jako člověk, ale autor si uvědomil, že bohové by neměli vypadat jako lidé, a tak jeho podobu změnil. (fallanga)

Reklama

Reklama