Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Recenze (456)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý kousek se skvěle napsanými charaktery. Light je prostě geniální prase a L zase podivínský genius, který má neuvěřitelné charisma. Do karet Death Note ještě hraje napínavý a parádně promyšlený příběh...animace a kresba taky perfektní.....to vše bohužel jen do 25.dílu. Kdyby anime končilo v tomto okamžiku, tak dávám jednoznačných 5* a považuju DN za klasiku......poté nastává pokles o několik tříd jak příběh, tak i kresba a animace. Navíc se tu objeví pár nových postav....jak jsem na začátku chválil skvěle napsané charaktery, tak tady je to naprostý opak...Near je necharismatický a tu jeho genialitu mu nikdo nemůže sežrat, Light se tu chová, jako kdyby mu během těch pár let sestoupilo IQ hodně (HODNĚ) hluboko...dělá stupidní chyby, kterých by se při své genialitě vůbec nikdy nemohl dopustit. Úplný konec bych bral....ovšem kdyby se odehrával za jiných okolností (protože ten závěrečný "výser" byl dost debilní). Škoda.... ale i tak je Death Note jedno ze zásadních anime, u kterého se fanoušek žánru z velké části určitě nudit nebude. "Now is the time to say goodbye." ()

T2 

všechny recenze uživatele

Výborné kreslené prekvapenie uvádzané v rámci festivalu Comicsalon Bratislava 2007, veru ani sám som nečakal ako ma zaujme, príbeh chlapca čo sa mu dostane do rúk kniha Death Note a s ním túžby späté ako moc nad ľudskými životmi, kde chce dosiahnuť svojimi činmy určité ale do jeho hry zasiahne tajomný detektív so záujmom, prerušiť mu jeho smrteľné hry so životmi. "Japonci vedia svoju fantáziu preniesť v kreslenej podobe ako nikto iný, ich svet si vás podmaní!" /90%/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Nemám vo zvyku hodnotiť seriál ešte pred dokončením sezóny (prípadne inej formy uzavretého celku), ale Desu Nôto si ma získalo už od prvého dielu svojim príbehom, ktorý je tvorcami neustále a veľmi vzrušujúco rozvíjaný skrz charaktery postáv a tým dochádza u diváka aj k sústavnej zmeny perspektívy na otázky, ktoré súbežne vyvstávajú. Potešenie zo sledovania sa tak vďaka vyššie napísanému následne pretavuje aj do príjemných úvah a vytvárania vlastných náhľadov k predkladanej téme. UPDATE: Tak po dopozerani poslednej casti (ktorej zaver je vyborny) ostavam i nadalej na 5*, i ked je to 9/10. Je fakt, ze po vybornych 17 dieloch to islo dolu a hlavne naoko zbytocna prekomplikovanost miestami stavala na tazko odhadnutelnej nahode (nahodach), vo vysledku je to pre mna kompatne uzavrety serial, ktory mi prijemne mrazenie priniesol velakrat. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Silný a ukázkově nosný námět, který to i v těch (nej)slabších pasážích (a že jich je; kupříkladu kompletní druhá polovina seriálu, kdy se veškerá ta geniálnost ústředních postav stává nechtěnou parodií sebe sama) drží nad vodou. Ovšem aktivně mě to štvalo i v těch (nej)silnějších pasážích (a že jich je; kupříkladu kompletní první polovina seriálu), protože autoři nehrají fér hru a klíčové informace této psychologické šachové partie intelektů, které postavy ovšem znají, vyjevují zásadně až zpětně. Navíc to celou dobu působí jako rozhlasová hra, ke které se až následně dodělal vizuál. Najdou se celé bloky epizod, ve kterých není byť jen pět vteřin souvislého ticha. A tak krom scén, kdy ty postaví mají co říci a mají mluvit, je tu i přehršel scén, kdy mají raději mlčet, ale ony žvaní a žvaní a... A kdyby to nemělo konec, tak pravděpodobně žvaní dodnes. Dělají tak z diváka hlupce, protože tu jsou na každoepizoidním pořádku scény ve stylu "vidíme smutnou postavu, víme z předchozího dění proč je smutná i že má sakra důvod být smutná, přesto slyšíme vnitřní hlas postavy, že je smutná, proč je smutná a že má sakra důvod být smutná." Grrr. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Geniální první polovinu seriálu ničí zbytečně moc zvratů a nové postavy, které na sebe strhávají tolik pozornosti, že na mého Ryuka nezbyl prostor :o( To tvůrcům neodpustím. I když pro toto zklamání dávám jen průměrné hodnocení, za poslední dobu je to můj nejoblíbenější seriál a ten mi otevřel cestu k anime. Death note patří mezi nejlepší detektivky a nejlépe komplikovaný příběhy (hlavně tedy ta první polovina), které znám. Osobně jsem sympatizovala s Kirou, i když za jeho nazývání se Bohem, jsem si přála vlastní Zápisník smrti :o) L mě stále přiváděl chutě na sladké (a to ho normálně nemusím) a jeho dedukci jsem obdivovala, ale Ryuk byl stejně nejlepší. Chichotající se Anděl smrti s vysokou závislostí na jablíčkách si mě získal hned!! Brzy mě jistě čeká opáčko :o) PS: Proč v tom hraném filmu není Light tak hezký, jako byl kreslený? ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nápad udělat napínavý detektivní seriál, ve kterém geniální student toužící po společnosti bez zločinu dostane do ruky vraždící nástroj nebývalé moci, není špatný. Povolat proti němu nejschopnějšího detektiva světa je jen logické. V dobrém nápadu ale číhají mnohá úskalí, na která jeho tvůrci skutečně narazili. První je už v samotném faktu, že zápisník smrti vlastní génius. Těžko si představíme, jak by se mohl takový machr se zápisníkem nechat chytit, či jen upadnout v podezření. Scénář si ovšem jeho upadnutí v podezření žádá, a tak nezbývá, než aby génius učinil několik školáckých chyb, přičemž způsob jejich provedení má překomplikovaně naplánován. V seriálu rovněž se také objevují, uznávám že mnohdy nutné, velmi nepravděpodobné náhody, které dle potřeby hodí jedné z hlavních postav pod nohy klacek či jí naopak zametou cestičku. Scénář se rovněž opakovaně dopouští jednoho z provinění proti desateru pátera Knoxe, které říká, čeho by se dobrá detektivka neměla dopustit. Oním hříchem je zatajení klíčových informací, jež má detektiv, divákovi. Tyto informace jsou odhaleny až ve chvíli, kdy jsou použity, dlouho po jejich odhalení. Pozitivním výsledkem je větší napětí, negativním pocit, že je s divákem hrána nečistá hra. Seriál rovněž selhává v psychologii postav. Motivace a minulost detektivova - to v detektivkách málokdy hraje roli, už od dob Sherlocka Holmese, Poirota či Nero Wolfa - obvykle se očekává, že detektiv nasadí všechny síly k vypátrání zločince a bude lehce excentrický. Z tohoto hlediska je L bezchybný a je nepochybně ve svém žánru a ranku zajímavou postavou. Motiv zločincův, ten na druhou stranu tvoří, či měl by, jeden z ústředních prvků dobré detektivky. A zde už jsem byl spokojen méně. Vlastníci zápisníku ve mně vyvolávali pocit, že mít u sebe zápisník, je jako být posednut ďáblem, i.e. nebýt pánem vlastního jednání. Nejvíce mě v tomto ohledu iritovaly Kirovy řeči o jeho božství. Tím bohužel byl zabit jeden z možných zajímavých aspektů seriálu: morální dilema, zda-li je Kira dobrý či špatný. Bůhvíproč byl Kira příliš jednoznačně a rychle onálepkován jako špatný. Škoda. Všechny vady, které jsem během sledování cítil a znechuceně kvůli nim pomlaskával, však nepřeváží fakt, že Death Note je plný napětí, infarktových zvratů a situací, překvapivých odhalení a činů... A je takový snad s výjimkou posledních deseti dílů, které, byť stále koukatelné, už prostě nejsou to "ono". Prosté ****. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Fascinující výlet do světa nelítostných soubojů, kde se ke střelným zbraním uchylují jen ti nevyvolení, každé napsané jméno na malý útržek papíru může znamenat klíčový zlom a anarchie se až neuvěřitelně těsně dotýká absolutismu. Death Note ale fascinuje hlavně hmatatelnou atmosférou strachu z Kiry a s tím souvisejícího respektu z obou hlavních protivníků. Ale právě jejich genialita je jediným zádrhelem. Stíhat sledovat počet zápisníků, Shinigami, Kirů nebo promyšlených dlouhodobých plánů je někdy opravdu velká dřina a občas jsem se přistihl, jak už bezradně čekám na nějakou vysvětlovačku. Jinak je ale tento vyšperkovaný thriller jedinečným anime, po kterém už zápisníky v černých deskách nikdy nebudou stejné. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Áno, toto bude KULT. Kult, ktorý sa utvorí podobne ako pri NGE či Cowboy Bebop nie preto, že by šlo a špičkové anime, ako skôr preto, že je prístupnejšie pre západného diváka tak tematicky a naratívne ako i myšlienkovo. Príbeh : klasická detektívka okorenená mysterióznym prvkom vraždiaceho denníčka. Veľa užívateľov sa rozplýva nad „originalitou“ DN. Pritom je DN originálne v jedinej veci – v spôsobe rozprávania štýlom „šachovej partie“. Tento sa však stratí po istom zvrate, o ktorom síce postavy neustále tvrdia, že je naplánovaný, každopádne „originalita“ rozprávania sa vytratí. Inak je to príbehovo osvedčený recept : vezmete nejakú bežnú každodennú vec, ktorá zabíja (videokazeta v Ringu, či mobil v One missed call), abstrahujete od vlasatých dievčatiek (to aby vás náhodou neobvinili že plagiujete nejaký ten „japan shock“ ktorý teraz fičí na západe vďaka remakeom), pridáte dvoch bishounenov (aby to pozerali aj dievčatá), o ktorých každá vedľajšia postava aspoň raz vyhlási , že sú inteligentní. Okoreníte to hláškujúcim monštrom, zdanlivo nestranným (kto verí, že s Raitom hrá čistú hru a nakoniec ho nezabije , hore ruku) . Pretrepať, nemiešať. V podstate proti príbehu nič nemám, keby sa nehýbal na základe dosť pochybnej motivácie postáv. Raito i L sú „chytré supermozgy“. Odhliadnuc od toho, že autori majú potrebu vysvetľovať divákovi každú trivialitu v ich ťahoch (pričom práve z nich vyvstanú diery v logike) a robiť tak z neho vola, sa o nich nič iné nedozviete. Neviete o ich minulosti (poväčšine autori kvalitných manga i anime vytvárajú plnokrvné postavy nielen prítomnosťou a úvahami nad budúcnosťou, ale i flashbackami na zásadné, často veľmi emotívne udalosti, ktoré formovali ich osobnosti), nedostatočne je prekreslená ich motivácia – Raitovi tú túžbu po impériu bez kriminality neverím ani na chvíľu, hlavne keď „superinteligentne“ robí všetko preto, aby ho čo najskôr chytili. Pokiaľ ide o L, tejto postave celkom verím, že mu ide o to aby „neprehral“ a využíva všetky stupidity, ktoré spraví Raito. Problém je však v tom, že ťahy oboch hrdinov sú podľa môjho názoru dosť ľahko predvídateľné. Po formálnej stránke je nadužívaný vnútorný monológ, ktorý sa v anime nepoužíva v takejto miere asi nikde, väčšinou ho používajú menej skúsení režiséri, keď nevedia kudy kam pri zobrazovaní motivácie a emočných stavov postáv. Po niekoľkých častiach ma to ich vykecávanie poriadne nudilo. Zanedbaný je i vývoj aktérov, celé mi to pripadá ako pritvrdený americký teenagerský seriál kde je jedno či vidíte časť 1 alebo 345 ale postavy sú stále rovnaké, nikam sa neposúvajú. Animačná stránka je nevyrovnaná. V prvých piatich dieloch som mal pocit, že režisér si buď vypráskal všetky peniaze na animačne nádherný opening, alebo ich točil nadopovaný práškami na spanie. Kresba je síce excelentná (skutočne tak detailnú kresbu postáv som asi ešte nevideli), problém je v animácii. V prvých piatich dieloch je totiž veľmi často vidieť neuveriteľne dlhé statické zábery, ktoré pôsobia ako nakreslený statický obrázok a veľmi zle gradované zábery (malý pohyb na začiatku a dlhokánsky statický záber) dávajú pocit že sa pozeráte na nasnímanú kolorovanú mangu a nie na anime. Postupom času sa to však značne vylepší a niektoré zábery sú veľmi zaujímavé, i keď často tvorcovia využívajú computer aby pohyby pôsobili plynulejšie. Neduh statických obrázkov a zlej gradácie sa však ešte sem tam vracia. Pokiaľ ide o hudbu, možno som zmlsaný Kajiurinou muzikou, ale OST mi pripadá jednak nevýrazný a monotónny a jednak absolútne nehodiaci sa k „šachovej partii“. Hlavne rýchla rocková hudba v openingu a endingu nevhodne kontrastuje s celkovou pokľudnou atmosférou seriálu. Summa summarum je Death note typický anime-hype produkt, ktorý sa stane kultom a rozdelí proti sebe nadšencov a zatracovačov. Či si pozíciu kontroverzného anime zaslúži, to nech posudzujú iní. Za mňa len toľko, videl som 22 dielov a dám tri hviezdičky. Berte to ako prípravné hodnotenie, ktoré po skončení upravím, ale zatiaľ i v rámci nekritického prijímania Desu noto dávam 6/10 pretože v tomto profile je iný názor na toto po všetkých stránkach nevyrovnané anime potrebný ako soľ. () (méně) (více)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ta in-your-face filosofie a přepjatost anime je stejně strašně cool. Silný námět a hodně machrování všemi směry - nic víc asi nepotřebuju, aby mě to chytlo. Na Death Note je navíc fascinující ten procedurální fetiš, který ho prostupuje. Prvních 17 dílů je geniálních, pak jde úroveň rapidně dolů. Můj plný počet tedy patří tomuto segmentu. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

*Spoiler* Začátek? Paráda. Light i "Šimigami" jsou fajn. A co teprve L? Naprosto dokonalá postava, kterou jsem si ihned oblíbila. Jenomže Light náhle začal ztrácet mé sympatie, což završila smrt L. Bez něj už to pro mě bylo prázdné. Nudné. Konec seriálu má gradovat, ne upadat. Ale jinak jsou to samozřejmě lepší 3* :-) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se, stejně jako v případě Ergo Proxy dávkovat své dojmy po jednotlivých dílech, i když pevně doufám, že se mi to ve výsledku neozplizne na tak velkou plochu. New Birth: První díl praští přes oči velmi otravnými úvodními titulky. Japonský pokus o Linkin' Park... nevím nevím. Nemile vytrhává také hudba, která VELMI připomíná výše zmíněné Ergo Proxy. Co se animace týče, obzvlášť Ryuuku je značně nedotažený, takto vizuálně atraktivní postava by si rozhodně zasloužila větší propracovanost. Teprve v druhé polovině prvního dílu to začne být alespoň kapičku zajímavé, jinak se ale tento opening řadí jednoznačně mezi ty slabší, jaké jsem měl možnost vidět. *** Confrontation: Zato druhý díl se povedl na výbornou. Do hry vstupuje postava L a atmosféra houstne. Teď teprve se probudil můj zájem o tento seriál... ***** Deal: Vše se začíná zamotávat a postavy vytahují své trumfy a začínají intrikovat. Husté... ***** Pursuit: Úroveň se i nadále drží na velmi vysoko nastavené úrovni a z gradace jde až mráz po zádech. ***** Bargaining: Herdek filek, začíná to být mimořádně nabušené. ***** Open Seam: Tentokráte přeci jen kapičku slabší díl. Více ukecaný a i přes určit zlom v dosavadním ději ne až tak strhující. **** Clouded Sky: Další ukecaný díl, víceméně jen demonstrující manipulační schopnosti hlavního hrdiny. *** Gaze: A tentokrát zase fenomenální souboj nervů a inteligencí. Gradace ke konci je smrtící. ***** Contact: Hra nervů a intelektů pokračuje, minulý díl ale nasadil laťku hodně vysoko... **** Suspicion: Podobně, jako minulý díl, i tento je značně ukecaný a nedovede tak moc strhnout. *** Break in: HARDCORE!!! ***** Love: HARDCORE s kapánek debilním koncem. **** Confession: 13. díl je kapku nudnější, cynický konec má ale velkou sílu. **** Friend: Navzdory zásadnímu zvratu strašně nudný díl. ** Gamble: Ze začátku opět šíleně ukecané, v druhé polovině nastoupí hustota, ale nijak záživné to není... Přijde mi, že to teď začíná jít trošku do kopru. *** Decision: Stále daleko pod úrovní některých dřívějších dílů, nicméně alespoň je to VELMI zajímavé. Jsem moc zvědavý, jak se to bude vyvíjet dál. **** Execution: WTF?? *** Comrade: Death note se v podstatě dostal někam úplně jinam, než kde začínal a je z něho takový druhý Vysmátý muž... Přistihuju se, že mě to přestává zajímat... *** Matsuda: LOL LOL LOL LO...??? HARDCORE!! **** Makeshift: "L" mi začíná lízt krkem. Jinak konečně pořádné úvodní titulky. **** Activity: Začíná to být zase zajímavé **** Guidance: Graduje to, výrazně. Ale bojím se, že je to ještě moc brzo. každopádně tady zcela jasných ***** Mania: Naprosto strhující díl, ale zbývá ještě 14 a já se bojím, co z toho nakonec bude :( ***** Revival: Pochyby byly zbytečné.. Jsme zpátky a v plné síle!! ***** Silence: Suverénně nejlepší díl ***** Reincarnation: Nemám výtek. Zbožňuju psací pasáže!! ***** Abduction: Seriál měl skončit 26. dílem. Nové postavy, nová zápletka a vidina dalších 9 dílů mě nenaplňujě radostí, ale obavami. Nastavovaná kaše bývá málokdy chutná... ** Impatience: Nevím, nemůžu si pomoct, ale prostě se mi to už nelíbí. Gradace je tatam, jen další a další šmodrchy, postavy na jedno použití... ** Father: Díl na půli cesty mezi starými dobrými časy a křečí počínající 27. dílem. Něco málo intrik, něco málo umírání, furt to ale není ono. *** Justice: Tak pomaličku se vracíme do starých kolejí. Druhá polovina je poměrně luxusní. **** Transfer: Ale jo... Ze začátku sice několik dedukčních WTF, ale sme zase tam kde sme byli.. skoro. s přimhouřenýma očima, ale ***** Selection: Další postavy, no uvidíme.. Zajímavé to je, ale hodně dělá hudba, co si budem povídat ;) ***** Ridicule: Ale jo.. nabírá to starý známý grády. *****Vigilance: První půlka skvělá, druhá ale výrazně pokulhává... **** Murderous Intent: No ale sakra... ***** 1.28: No to mě poser na holé záda... Nedýchám!! ***** New World:...A nic.. bublina splaskla... Kýžený vrchol se nedostavil, jen utahané, ukecané finále. Po 37mi dílech Death Note musím konstatovat, že méně je někdy opravdu více. Podobně, jako zabil End of Evangelion geniální seriál, tak zabilo posledních 11 dílů tenhle dlouho geniální seriál, který měl skončit u 26. epizody. Zbytek je jen nastavovamá kaše, snažící se zakončit zakončené a vnést světlo tam, kde tma byla ideální. Škoda. () (méně) (více)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý nápad!!! Prvých pár častí je skvelých. Má to neskutočné tempo, ale zhruba od tej časti 13tej to začína upadať. Tempo sa veľmi spomalilo, nič poriadne sa v jednej epizóde nestane a príbeh sa nikam neposúva a ja začínam strácať vôľu pozerať to ďalej. Zatiaľ 3*. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Od prvého momentu veľmi intenzívny zážitok, čo mňa ako diváka anime vôbec nevyhľadávajúceho prekvapilo asi najviac a zároveň podnietilo k väčšiemu záujmu o tento žáner. Je vôbec možné nezamilovať si postavy geniálneho študenta Lighta túžiaceho po dokonalom svete bez zločinu a minimálne rovnako geniálneho podivínskeho detektíva L? Súboj týchto charakterov na ploche netradične rozprávanej mysterióznej detektívky ma aj napriek predsa len slabšej poslednej tretine nadchol a až do samého konca tejto línie som takmer nedýchal. Už skoršia výmena ústredného rockového songu za nehodiacu sa metalovú skladbu však akoby predurčovala radikálnu zmenu štýlu a tá prišla s posunom deja o niekoľko rokov dopredu. Všetko je razom inak, inteligentné dedukcie ustupujú prekombinovanosti, nové postavy nedokážu až tak zaliezť pod kožu a výsledný dojem pomáha okrem iného zachraňovať aj finále, ktoré celkom slušne uzaviera, to o čo sa seriál snažil. Aj preto som ochotný mierne prižmúriť oko a zaspomínať na bezchybné začiatky. 90% ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Neskonale temná a přitom energická anime série, která vám rozproudí krev tím správným způsobem a v každém díle do vás nasolí takovou dávku briskně sesumírovaných informací a stále vyhrocenější zápletky, jež nadměrným vytěžením svého nesmírného potenciálu rovněž získala seriálu pár rekordů, až se vám z toho protočí panenky. Bohužel, vinou toho je Death Note jen jednorázovou záležitostí „Raketový vzestup, náhlý pád“, která je s přibývajícími díly, kdy se na sebe jen vrší stále neuvěřitelnější hlavolamy a dva mozky s velkým M na sebe šijí jednu boudu složitější než druhou (jejich předpoklady navíc mnohdy nevycházejí ani z toho, co ví oni, jako spíš z toho, co ví pouze divák – kam se hrabe The Mentalist), čím dál průhlednější. Postupem času, kdy se už nelze jen nechat unášet rychlým spádem děje, ale tvořit si komplexní představu, vyplouvají na povrch dříve opomíjené malichernosti a scenáristická bezradnost jak ve skládání vytvořených dílků příběhového puzzle, tak v od počátku nastolených trademarků (např. neustálé dovysvětlování motivů skrze monology postav, jenž bohužel namísto záměru jen potvrzuje jednorozměrnost postav a slaboduchost scénáře v detailech, které přímo nesouvisí s hlavní linkou). Při případném sledování doporučuji zhustit seriál do prvních 10-15 dílů, pak je to za čistých 5*, v dalších se pouze prohlubuje zklamání z vyvěrajících chyb a pramalých posunů v ději, potažmo v celkové skladbě na povrchu excelentního, v jádru omezovaného anime. 7/10 ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Dokonale vystavěný příběh se silným podtextem a výborně propracovanými soupeři, kteří by dali zabrat i Holmesovi. Od prvního dílu ambiciózní, geniální, hrozivý ve svém hněvu a přitom rozhodně ne zcela černobílý záporák Light a proti němu tajemný nejlepší detektiv světa nazývající se L - aneb jedna z nejsympatičtějších postav, jaké jsem měl kdy tu čest poznat. Jeho chování, jeho mluva, jeho chůze - vše je úžasně jiné, o stravování nemluvě. Prvních 17 dílů mistrovské dílo, které se rozjede hned od úvodu a nenechá vydechnout. Souboje intelektu jsou brutální, hledající jakoukoliv maličkost a jde doslova o život. A Light a jeho dedukce doslova vyrážejí dech. Či schopnost hrát si na slušnáčka, schopnost ukecat člověka k smrti (doslova) a nakonec se stát bohem... Po těchto dílech nastává jemný kvalitativní pokles a díl o Matsudovi si určitě nezapíšu mezi nejlepší části, pak se to ale zase postupně vyhrotí a... No uvidíte, rozhodně ten titul zde na csfd jako nejlepší anime není jenom hype.. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ultimatny suboj geniov a osudy ludi, ktory sa do ich hry zaplietli. Dodam len tolko, ze podobne ako Ryuk, ktory cely pribeh z pozadia pozoroval, som sa vynikajuco bavil. (9/10) ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat spoiler... HEY HEY ningen SUCKER ah ningen ningen FUCKER, WHAT´S UP, PEOPLE?! Nejpoutavější anime, jaké ´sem zatím viděl. Výborný příběh, skvělé zpracování. Nakolik dokáže absolutní moc změnit zdravý rozum? Death Note je sešit, do nějž stačí napsat jméno, vybavit si tvář dotyčného, a pak už ho jen nechat prožít svých posledních 40 vteřin života. Yagami Light jeden takový sešit najde a rozhodne se vzít věci do vlastních ruk; zbavit svět kriminálníků. K tomu mu asistuje zábávná bytost shinigami, Ryuuk, původní majitel DN. Ovšem, je spravedlnost a spravedlnost. Někteří nejsou zrovna nadšení ze stoupající úmrtnosti únosců a násilníků, a tak je na pomoc přivolán nejlepší vyšetřovatel světa, tajemný L - snad nejcharizmatičtější filmová postava vůbec. A ta pravá zábava začíná. Už prvním dílem se režisér Araki rozjede neskutečným tempem a s atmosférou, která nedovolí odejít. A k tomu nepotřebuje zbytečné hektolitry krve a prakticky ani žádnou akci. Se stoupajícím vlivem Kiry tak roste i hustota děje. K vyvrcholení pak dojde, když se L a Kira dostanou do blízkého kontaktu a začnou jejich (nejen)psychologické hry (např. výborný souboj monologů během tenisového zápasu) a na scéně se objeví druhý Kira, Amane Misa. A atmosféra nepoleví, až do konce 16. dílu, kdy scénáristům jakoby došly nápady a začali DN vést jiným směrem (incident Yotsuba). Naštěstí zlom přichází již s 20. dílem, kdy se také mění úvodní titulky - Nightmare vystřídá Maximum the Hormone a z elegance se stává agresivní bizarnost. DN je zase v plné polní a atmosféra opět houstne. Ovšem jen na dobu určitou, než odejde L a na jeho míst nastoupí Near a polopadouch Mello. Tempo je sice stejné a přibylo i akce, jenomže Kira Light ztratil rovnocenného soupeře, kterého v podivínství nenahradí ani N. Dokonce i Ryuuku se objevuje už jen zřídka. Ale s blížícím se 28. lednem opět přituhuje a vše zakončují galantní finální orgie. Tak tohle je seriál, jenž mi posledního týdne nedal spát. Invenční a poutavý, s příjemnou animací a minimem CG efektů, skvěle ohudebněný a hlavně inteligentní. Kira is justice. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl, že mě animé seriál (ale i film) dokáže zaujmout natolik, abych mu nasolil plnou palbu hvězd, těšil se na každé další pokračování a ještě navíc neměl po téměř patnácti epizodách žádné výtky. Death Note je zajímavý nejen svým námětem, ale pronikne divákovi pod kůži i svojí hudbou, ať už ústřední znělkou, či melodiemi doprovázejícími scény, ale také dávkou napětí v každém dílu a různými dějovými zvraty, kterými jsou jednotlivé epizody protkány. Zpočátku jsem si říkal, že bych tento námět raději viděl v hrané podobě, ale po pár dílech mi již animovaná forma vůbec nevadí. Líbí se mi myšlenkové pochody hlavních postav, ale také atmosféra a ústřední i dílčí zápletky. Jsem zvědavý, jak vše dopadne a upřímně nevím, zda stát na straně Lighta či L, neboť obě postavy mají mé sympatie. Své neoddiskutovatelné kouzlo má však také shinigami Ryuk. Prozatím je to jednoznačných 5*. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou 10 dílů, musím do nebe vychválit český dabing a už mám svého miláčka - L. Na CZ jsem narazila náhodou, když jsem nemohla najít titulky k 6.dílu a nezbývalo mi než se podívat v cz. Brzo jsem zjistila, že hlas Michala Jagelky je úlisnější, protivnější a arogantnější a že hlas L je nádherný, stejně jako jeho účes. Navíc mě seriál zaujal natolik, že zbožnuju hudbu, dedukční boje a spát jsme šla až ve čtvrt na 3 ráno. Dodatek 1 Po smrti L se děj zvrhl, na jeho místo nastoupili dva blbečci (z nichž jeden je transvestita a druhý peroxid) a Light se stal tak protivným, že bych ho odstřelila brokovnicí okamžitě. Seriál se dělí jakoby na dvě části. První je kvalitní a opravdu napívnavá. Druhá je překombinovaná, přehnaná a skoro otravná. Za "první" řadu 5* za "druhou" 3*. Výsledek je tedy 4*. Jsem opravdu zklamaná posledními deseti díly. Takže udělám to, co dělám když mám oblíbence a končí to jinak. Vymyslím si alternativní konec sama pro sebe. Dodatek 2 Po shlédnutí posledních dvou dílů mám radost z Lightova konce. Matsudo konečně udělal jednu věc pořádně a to že ustřelil Lightovi ruku. Nakonec mi bylo líto i toto transvetitního Mela. Všichni, kdo jsem chtěla, aby zemřeli, tak zemřeli, a Ryuk nad všema vyzrál :-) Až na smrt L ideální konec ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

K Death Note jsem zpočátku přistupoval s jakýmsi despektem a očekáváním. Jelikož v žebříčcích na prvním místě vystřídal mého oblíbeného Kenshina, říkal jsem si v duchu "tak se ukaž, co v tobě je". A skutečně, už od prvních dílů se děj rozjede a nezastaví. Light najde Deník smrti, zjišťuje, co všechno se s ním dá dělat, a zároveň se musí mít na pozoru před policií a obzvláště "L". Nenapadlo by mě, že může být napínavý seriál, kde se velká část odehrává ve vnitřních monolozích hrdinů, ale tenhle myšlenkový souboj Light x L je strhující a skvěle promyšlený. Kolikrát jsem se přistihl, že zkouším uvažovat s nimi. ..Tolik k první polovině, která si snad i zaslouží ne úplně čistých 5 *. Ovšem, seriál má ještě druhou polovinu. Nevím, jestli to byl přesně díl 17, kde se to zvrtlo, jak zmiňují ostatní, ale prostě od určitého momentu se to zlomí. Z Miso Aname, zprvu roztomilé a i docela uvažující holky udělají trapně infantilní kr*vu a z Matsudy trapně infantilního v*la. Ne že by tam předtím nebyl humor (Ryuk rulez), ale zapadal do docela vážného a seriózního tématu. Ovšem pak vyloženě rušil. A taky změnili znělku, ho**da, příjemně poslouchatelnou rockovou písničku vyměnili za rádoby drsnou metalárnu. Ach. Nicméně, nicméně, stále se to ještě dalo sledovat a bylo to docela zajímavé a napínavé. Až někam k dílu +/- 26. Aniž bych chtěl moc spoilovat, nová postava mi byla veskrze nesympatická a konec bych si taky představoval jinak. Snad jen ta hudba byla skvělá pořád. ___ Procentuelně asi 90 % za první polovinu, 75% za 3./4 a slabých 60 za poslední čtvrtinu. ()

Reklama

Reklama