Reklama

Reklama

Zimní host

Ten den byl takový mráz, že zastavil dopravu a tím i čas. Ale těch osm lidí jako by jej nevnímalo dva chlapci záškoláci, pro které je pobyt v mrazivých pobřežních skalách pořád lákavější, než vysedávání ve školních škamnech. Dvě babky, žijící už jen nekrology a pohřby. Teenageři Alex a Nita, prožívající první okamžiky vzájemného okouzlení. A především fotografka Frances a její matka Elspeth, svádějící spolu věčný boj, v němž se mísí láska a nenávist, starost a nepochopení...
Čtyři dvojice různého věku, čtyři příběhy, odehrávající se ve skotském přímořském městečku, míjející a prolínající se tak jako stopy ve sněhu... (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tento film mě ohromil. V podstatě velmi komorní záležitost, nicméně po všech stránkách Biják, jako hrom. Netušil jsem, že to režíroval Ala Rickman, a říkám - BRAVO! ()

UnholyEvil 

všechny recenze uživatele

Je těžké říct, co dělá filmy zajímavými nebo nezajímavými, duchaplnými, nebo nesmyslnými, dobrými, nebo špatnými... Ale pravdou zůstává, že zrvovna tak, jako existují filmy propracované, do nejmenších detailů vyšperkované a technicky naprosto nezávadné, které ne a ne člověka oslovit, můžete narazit i na film naprosto obyčejný, na první pohled nevýrazný a šedavý, a objevit v něm tolik krásy, pravdy a citu, že se vám už nikdy nevymaže z paměti.... ()

Mrxyz 

všechny recenze uživatele

Působivě natočený snímek o rodině, lidských vztazích a vzájemné komunikaci. Místo děje: přímořské městečko ve Skotsku v zimě někdy v současnosti. Hlavní herecký koncert předvádějí E. Thompson a P. Law v rolích matky a dcery (platí to pro ně i ve skutečnosti!). Film se dotýká určitých modelových vztahů, vedle matky a dcery jde o vztah k zemřelému partnerovi, vztah k synovi, vztahy mezi přáteli v dětství (dva malí kluci) a v pokročilém věku (dvě starší přítelkyně) a samozřejmě i vztah milenecký. Všechno je to zachyceno citlivě a civilně v tom nejlepším slova smyslu, vše působí přirozeně, bez falešného patosu. Emoce jsou opravdu prožívány a ne předstírány - jak v ději filmu tak i v účinku na diváka. I konec má pozitivní účinek, cesta v mlze po zamrzlém moři do neznáma nepůsobí bezútěšně, ale kupodivu právě naopak - symbolicky odkazuje k cestě, kterou každý prochází ve svém životě, víme odkud jdeme, ale cíl je často v nedohlednu. Herec A. Rickman to natočil jako svůj zatím jediný (?) film a dokázal opravdu hodne překvapit filmařským citem a šikovností. Je to inspirováno divadelní hrou autorky S. McDonaldové, která by rozhodně stála za zhlédnutí. ()

r007 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilá adaptace divadelní hry, myslím že každá dvojice má něco do sebe a každý si tam najde svého hrdinu. Bylo zvláštní pozorovat dvojici Law a Thompson a vědět, že je to opravdu matka s dcerou. Velmi působivá atmosféra naladěná zimní skotskou krajinou a nenápadnou hudbou. ()

tutkaha 

všechny recenze uživatele

Zimního hosta jsem viděla, když měl kdysi v ČR premiéru a dodneška si vybavuji jeho atmosféru, přestože je tomu už přes 10 let. Byl to jeden z mých nezapomenutelných filmových zážitků. Rickman ukázal, že má nejen herecký talent. Ema Thompson byla naprosto výtečná jako vždy. Studené scenérie vyvolávaly paradoxně hřejivé dojmy. Propletenec mezilidských vztahů. Břitký britský humor, i černý. Nemám co bych vytkla, tohle je citová záležitost. ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Zimní krajina v jednom anglickém městečku, kde se rozehraje mozaikovitá partie několika lidí. Smutný příběh, který nestačí jen jednou vidět. Režijní debut herce Alana Rickmana, který si zde zahrál jednu z rolí. Komu se líbí nezávislá kinematografie, neměl by si ujít ani tenhle snímek. Stojí za to. ()

Alchemilla 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla na MFF ve Varech. Už jsou to roky, ale atmosféra filmu ve mně stále zůstává. Probublávající emoce, nedořešené vztahy, nevyřčená slova, všudepřítomný chlad. Citlivá režie, úžasné herecké výkony. ()

Janebuschka 

všechny recenze uživatele

Začátek byl pro mě dost těžký, suchopárný, snad i proto, že byl tak povědomý. Nechtělo se mi do koukání filmu, který je dokonalým zrcadlem mých pocitů. Dá se říct, že opravdu jen Alanovo jméno mě drželo, abych neutekla od masochistické podívané. Zbytečně! Děkuji, za to, že má víra v něj byla silnější, a že hloubka jeho hereckého projevu není jen v hraní, ale obrovském člověčenství, empatii a v lásce k životu, kterou tak mistrným a citlivým způsobem převedl do filmu. Děkuji i za to, že má posedlost jeho osobou má své hluboké opodstatnění. Že to není jen fanynkovské okouzlení šarmem, ale pevně postavený obdiv a úcta k člověku. “Jmenuji se Elspeth.” “Podej mi ruku, Elspeth. Prosím.” Skvostný závěr filmu, který byl očistnou katarzí našich životů, vlastně obrovskou nadějí v nastávající chvíle. Přijetí a smíření. Pozváním Lásky do svého srdce. ()

JimJam 

všechny recenze uživatele

Možná jeden z nejkrásnějších filmů, které jsem viděl. Nádherné prostředí, geniální hudba Michaela Kamena, jednoduchý a střídmý příběh, skvělí herci. Alan Rickman by měl režírovat alespoň jeden film do roka! ()

Noc17 

všechny recenze uživatele

Zamrzlé moře , Skotsko, tichá atmosféra odloučenosti lidských životů ...propadání se sama do sebe..krásný scénář, podle divadelní hry a herecký koncert Emy Thompson a její matky Phillidy Law to vše v režii Alana Rickmana. Jeninečný zážitek, doporučuji... ()

Misabarry 

všechny recenze uživatele

Nádherná poetika, síla v jemném pianu a okamžicích i mimo dialogy. Těžkost i něha zimy. Skvělé tempo střídání vyprávění. Poklona Alane! ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Čtyři dvojice různého věku, čtyři příběhy, odehrávající se ve skotském přímořském městečku, míjející a prolínající se tak jako stopy ve sněhu... Slušný film, kamera, atmosféra, herecké výkony. Někde nejspíš na severu Velké Británie u moře mrzlo a napadla trocha sněhu. Ideální den pro toulky. Krásně podaný vztah matky a dcery, kterými jsou ve skutečnosti i Emma Thompson, Phyllida Law. Tu jsem viděl snad poprvé a je své dceři tak podobná (či spíše naopak), že nebylo pochyb, nicméně jsem to musel ověřit v databázi. ()

Reklama

Reklama