Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejen starobylá šlechtická sídla či odlehlé hvozdy skrývají děsivé hrůzy a krvelačná monstra. Jedním z charakteristických žánrů osmdesátých let byly rodinné, potažmo dětské snímky, které zahrnovaly hororové prvky. Vedle dnes ikonických filmů jako Gremlins, Rošťáci nebo Stůj při mně tento trend pronikl i do televize v podobě populárních seriálů jako Příběhy ze záhrobí, Neuvěřitelné příběhy či The Twilight Zone. Zatímco pro většinu známých i dnes již zapomenutých režisérů, kteří dávali těmto snímkům vzniknout, se jednalo o žánrové zakázky, pro jednoho tvůrce se staly ideálním naplněním jeho autorských ambicí. Joe Dante miloval laciné béčkové horory a sci-fi z 50. let, které se vyznačovaly úsměvnými mechanickými efekty, přepjatým herectvím a absurdními premisami. Svou filmařskou kariéru započal příznačně v proslulé továrně na brakové sny New World Pictures vedené Rogerem Cormanem, ale až ve spolupráci se Stevenem Spielbergem, potažmo jeho produkční společností Amblin Entertainment dostala jeho fascinace brakem ideální vyústění v projektech jako Gremlins nebo Vnitřní vesmír. Lidé z předměstí vznikli na konci osmdesátých let, když bohužel pro Danteho móda brakově či hororově rámovaných fantaskních filmů pro celou rodinu ustupovala z diváckého zájmu. Snímek je v zásadě koncipovaný jako delší epizoda seriálů typu Příběhů z hrobky a v hávu osmdesátkové rodinné komedie spojuje slapstickový humor s požitkářskou poctou prvkům starých hororů. Vyprávění o předměstské komunitě, do níž se nastěhuje tajuplná rodina, již starousedlíci podezřívají z nejbizarnějších démonických aktivit, divákům připomíná, že staré naivní horory publikum nejen strašily, ale také bavily. Hlavní role zmatkářského středostavovského tatíka, který se proti své vůli dostává do nepříjemných situací, se skvostně zhostil Tom Hanks. Dnes je znám především jako hvězda oscarových melodramat či distinguovaných romantických komedií, ale jak dokládá mimo jiné i tento film, v osmdesátých letech byl jedním z nejtalentovanějších komediálních herců. Hanksovi skvěle sekundují další dobové hvězdy jako Bruce Dern, Rick Ducommun, Corey Feldman a Carrie Fisherová, která ve zdejší roli racionální manželky dokázala alespoň na chvíli uniknout stínu své role z Hvězdných válek. (Česká televize)

(více)

Recenze (109)

genetique 

všechny recenze uživatele

Skutočne lahôdková záležitosť. Paranoidní susedia s množstvom fantázie, ktorá miestami speje až k posadnutosti, sú v dnešnej dobe odcudzenia bežným javom. A tento fakt využili tvorcovia skvelo. Stačí jednoduchý, povedal by som až primitívny nápad, ale tá relizácia nemala chybu. Horrorová atmosféra behom pár chvíľ prechádza až do groteskných situácií, v ktorých sa dokonale našiel práve Tom Hanks a so svojou postavou predvádzal neskutočné herecké kreácie. Ostatné postavy dokonale dotvárajú skvelý celok, tak po humornej, či desivej stránke. Rodina Klopekovcov na mňa zapôsobila viac, než starí známi Adamsovci. 80%. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Hanksova manželka odjede s dětmi na dovolenou a zadá manželovi úkol aby si pořádně odpočinul.Ten však spolu s dalšími sousedy rozhodne sledovat nové sousedy, kteří noc co noc podnikají něco ve sklepě s kotlem.Ach kdepak ty časy jsou, kdy se točily tyhle skvělé komedie pro všechny věkové kategorie.Dnes by do toho tvůrci museli dát alespoň střeva, nože vřískající oběti aby to bylo jenom trochu považováno za horor. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Prejudices can kill, suspicion can destroy... Nesledujete sice "The Monsters Are Due on Maple Street", ovšem Dante se na tuto kultovní epizodu z Twilight Zone odkazuje způsobem, až si jeden říká, zda rovnou nejde o její regulérní komediálně rodinný remake. Dante se však po celou dobu odkazuje i na mnohé jiné horrory a sci-fi. Ostatně zdaleka nejen na . A zdatně mu u toho sekunduje i Goldsmith s nejhravějším soundtrackem své kariéry. Hanks jede na vlně fyzické komiky, má to nápady, trefné obsazení, echtovní osmdesátkovost, lehce přestřelenou stopáž a příliš prostoru pro otravného plnoštíhlého sidekicka. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tak v to som ani nedúfal, že si tak obľúbim tento „rodinný horor“. Veľmi príjemne strávený čas, vyložene odporúčam. Asi „najspielbergovitejší“ Danteho film. Hanskove zápasenie so sardinkou nemá chybu. Naviac špičkovo obsadené podporné úlohy (Bruce Dern alebo Corey „Teddy Duchamp“ Feldman). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Co se stane, kdyz novy sousedi zacnou po nocich delat kraval, z domu jim zacnou slehat blesky a neco zacnou zakopavat na zahrade, az si toho vsimne particka ne uplne normalnich kamaradu a rozhodne se to vse vyresit? Stane se perfektni hororova komedie. Hlavni trojka furt vyvadi nejaky kokotiny, ruzny sledovani a podobne, sem tam padne naka slusna hlaska a novy sousedi sou spravny podivini, takze o komicky, ale i napinavy a trochu tajemny sceny neni nouze. Taky me potesil zaver, kdy to nastesti neni sfoukly nejakym udobrovacim zaverem, ze se vsichni vsem omluvi a podobne. Co se tyce hercu, vsichni hrajou solidne a obzvlast potesi Hanks a Bruce Dern. Film je sice jen takova blbinka, ale vyse zmineny, spolu s perfektni hudbou, dava fakt paradni atmosferu a ja se skvele bavil. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ani přes solidní procentuální rating na CSFD mě Lidé z předměstí nepřesvědčili, ba možno říct, naopak pro vybuzené naděje na solidní podívanou spíš zklamali. Ze tří žánrových škatulek bych v případě tohohle filmu úplně vyloučil "horor", protože jde výhradně o rodinnou komedii s parodickými rysy, která si dává za úkol oslovit co nejširší okruh diváků, a tím pádem používá vcelku nenáročný a předvídatelný "sitcomový" humor, který není zrovna mým šálkem čaje. Rozhodně nejde pod hranice vkusu ve stylu teenagerských a fekálních komedií, už vzhledem k typovému označení "rodinná", takže mě neuráží, ale zároveň mě ani nerozesmívá a neoslovuje. Střílí si z žánrových klišé snímků o podivných domech a podivných sousedech, jenže ty situace jsou, stejně jako celý příběh, hrozně předvídatelné, postavy až křečovitě přehnané, takže i když bych za jiných okolností podobné práci mohl dát i 4*, protože potenciál tady nesporně byl, zůstanu tentokrát v hodnocení střízlivý, a to přes sympatické obsazení v podobě Toma Hankse a známé Carrie Fisher, která těžila ze své role v kultovní sérii Hvězdné války. Vůbec se dá casting tohohle filmu označit za hvězdný, na druhou polovinu 80. let se v něm objevilo spoustu tehdejších hereckých es. Celkový dojem: 45 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mnozí vědí, že na počátku 90. let bodoval s Philadelphií a Forrestem Gumpem a že předtím sehrál s Meg Ryan cosi romantického v Seattlu. Přitom o dekádu dřív Tom Hanks bodoval coby slušný komediální herec. Občas to byla křeč, ale často (Velký, Žbluňk!, Dům za všechny peníze) solidní energické oddechovky. Tentokrát jeho hrdina řeší namísto běžných sousedských třenic nové sousedy, kteří prakticky vším vybočují. Z jejich domu se ozývají podivné zvuky, sotva vycházejí a evidentně se tam děje něco, co lidi z předměstí děsí. Velká škoda, že do toho podobnými látkami prověřený Joe Dante víc nešlápnul a nebyl víc nápaditý. Navrch dal dost prostoru poměrně otravným vedlejším postavám. A tak ty tři (docela dietní) hvězdy tomuhle dobrodružství sluší asi nejvíc. Potěší hravý soundtrack od Goldsmithe. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pátou hvězdu dávám díky naprosto špičkovému finále, předchozí čtyři jsou za úžasně černý komediální scénář, herce, výbornou univerzální atmosféru vhodnou snad pro všechny diváky a za dokonale (sebe)parodický soundtrack Jerryho Goldsmithe. Zkrátka a dobře další výborný počin Joa Danteho. Věta "Takové filmy se dnes už netočí" je sice klišé jako hrom, ale v případě The 'burbs platí. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Neurážející,oddechová komedie s prvky hororu.Vynikající Hanks,hudba a atmosféra jsou hlavní důvody proč filmu přidělím 3***.Do první půle to totiž vypadalo na slušné 4**** ,jenomže v druhé už o poznání docházely baterky a kratší stopáž by neuškodila. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Čudná čierna komédia, ktoré nie je veľmi vtipná ale má celkom prekvapivé vyvrcholenie. Jedna z mála významných rolí Carrie Fisher mimo Star Wars. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Výborná oddychovka, škoda, že už se takové komedie dneska netočí (kdyby se Sousedská hlídka radši inspirovala timhle a vykašlala se na sřílení mimozemšťanů do koulí). ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Tohle uměl (a stále umí) snad jen Joe Dante. Natočit béčkový film s áčkovýma scénama, přirozeně smíchat obyčejnou buranskou osmdesátkovou komedii s obskurdním brakovým bizárem říznutým hororem a celé to dává naprostý smysl. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekná pripomienka časov dávno minulých a príjemne strávený čas pri tomto "rodinnom horore". Najviac som si užil hudbu, tá tu skrátka nemá chybu, aj keď ani o zábavné scénky nie je núdza. Škoda, že v druhej polovici sa trocha z toho atmosferického kúzla stratilo. 65/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velice vtipná komedie s povedenou hororovou atmosférou, za kterou by se nemusel stydět ani kdejaký jstrašidelný snímek. Mladý Tom Hanks a jeho parta jsou opravdu k popukání. Dlouho jsem se tak nezasmál jako u tohohle Danteho snímku, který disponuje opět velmi silnou hudbou Jerryho Goldsmithe, jakou bych mohl vychvalovat při každé příležitosti. Jde o velmi sympatickou podívanou ze staré školy. Taková díla se už dnes netočí a já se u toho velmi dobře bavil. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

predtým, než začal vyhrávať oscary ako postihnutý, nakazený AIDSom, moderný robinson crusoe, kozmonaut či hrdinný generál alebo ešte hrdinskejší kapitán, hral tom hanks (počas dekády 80-tych rokov) v pár veľmi vydarených komediálne ladených podivnostiach - ako napríklad táto hororovo zafarbená, béčkovo tieňovaná rodinná komédia o susedských vzťahoch v réžii gremliňáka danteho s naozaj vydarene zábavnou hudbou a komornou atmosférou jedného šialeného amerického predmestia; príjemné a zábavné; ()

Reklama

Reklama