Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní adaptace novely „Carmilla“ Sheridana Le Fanu s dějem netradičně situovaným do severoamerického prostředí 19. století. Dospívající Marie, která ztratila v dětství matku, žije se svým otcem a služebnictvem v bohatě zařízeném plantážnickém domě, ale cítí se osamělá. Proto uvítá, když se u nich ubytuje půvabná dívka Carmilla, která přežila nehodu kočáru, k níž došlo v blízkosti jejich sídla. Stanou se přítelkyněmi na život a na smrt. Záhy však kolem začnou podivně umírat lidé; zvláště ti, kteří chovají proti neznámému hostu nějaké podezření. (Mariin)

(více)

Recenze (3)

Mr.Apache odpad!

všechny recenze uživatele

Jak vyrobit z námětu na nejdráždivější upírský kostýmní horror v historii kinematografie neškodnou bezpohlavní sračku? Zeptejte se Gabrielly Beaumont, režisérky seriálů jako Dirty Dancing, Beverly Hills 90210, Melrose Place nebo Doktorka Quinnová. Uchopit takové téma způsobem, jakým to zmákla ona, to už vyžaduje opravdu nízký rozpočet, pěknou dávku otrlosti, a pokud možno co nejpovrchnější znalost knižní předlohy. Ale možná, že to všechno jsou věci, které bych spíš měl házet na hlavu producentům televizní série Nightmare Classics, pro kterou byla tato nezáživná ostuda vyrobena. Gabrielle, soudě dle její tvorby, bude jen taková nádenice. A tak nejslavnější literární upírka na definitivní filmové zpracování svého příběhu stále čeká. Otázkou je, zda se kdy dočká. Téma je to příliš choulostivé, zvláště pro dnešní politicky korektní Hollywood. Doba, v níž mohly v hlavním proudu vznikat snímky jako Caligula, je bohužel už pryč. Ale naděje umírá poslední. Pokud chcete Carmillu, která se svému předobrazu z novely J.S. Le Fanu blíží asi nejvíc, pak zkuste Vampire Lovers společnosti Hammer. Určitě nebudu daleko od pravdy, když si tipnu, že rozpočty obou snímků nebyly až tak rozdílné. Ale ty výsledky... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší filmová adaptace Carmilly. Avšak ani tato se, bohužel, zcela nedržela literární předlohy. Namísto ve Štýrsku se zde ocitáme na jihu USA v Louisianě: namísto zámku klasicistní plantážnická vila, služebnictvo jsou černoši (místo křížků nosí zvláštní korále jako amulety). Generál Spielsdorf a jeho dcera Laura se zde vůbec neobjeví. Carmillu zde představovala zajímavá herečka Meg Tilly, za jejímž nevšedním vzhledem lze hledat nepochybně její (po otci) čínský původ. Jinak herečka hrubších rysů Ione Skye se dle mého názoru do role Marie moc nehodila. Režisérka Beaumontová celkem dobře vystihla romantickou atmosféru 19. století s měsíčními scénami a hlavně uchránila toto padesátiminutové televizní dílko primitivních eroticko – krvavých pasáží, které dryáčnicky do svých děl nacpali tvůrci 60. a 70. let. (Baker, Aranda aj.). Velmi dobré jsou dobové kostýmy a scenérie okolí domu. Celkovým pojetím tak toto zpracování nejvíce vystihuje „ducha“ literární předlohy ze všech dosavadních filmových adaptací. Přesné hodnocení: 4 a půl hvězdičky (na těch 100% si budeme muset ještě počkat). ()

Reklama

Reklama