Reklama

Reklama

The Girl Next Door

  • USA Jack Ketchum's The Girl Next Door (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočen dle románu Jacka Ketchumse inspirujícího se případem z roku 1965 o Sylvii Likensové, která byla ve svých šestnácti letech umučena a zavražděna. Jedná se o další filmové zpracování případu, avšak na rozdíl od filmu "AN AMERICAN CRIME" neobsahuje přesná fakta, nýbrž jen jejich útržky.
Mladičká Meg se svou sestrou přijdou při autonehodě o své rodiče a jejich osud je zpečetěn životem u tety Ruth a jejich synů. Zanedlouho je Meg svou tetou a jejími syny nelidsky týrána, šokující je, že k bezcitnému chování se přidávají i děti z okolí. Její sestra, která po autonehodě zůstala částečně nepohyblivá, všemu může jen zoufale přihlížet. Jediným přítelem se stává David, chlapec od vedle. (hunny)

(více)

Recenze (73)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Docela silný příběh, inspirovaný skutečnou událostí. Šikana mladé dívky přesahující všechny meze, vedená její vlastní tetou (zakomplexovanou, opuštěnou starou píčou), která navíc do psychologického týrání až později regulérního mučení (věšení za ruce ve sklepě, řezání, mlácení, znásilnění, vypálení genitálií) bez ostychu vtahuje své tři syny a další děti z okolí. Vše sledujeme z pohledu jednoho a toho 'kladného' z chlapců, který dnes po desítkách let na onu událost vzpomíná. Nevím, místy mi to přišlo až nereálný, ale všechno se přeci jen mohlo odehrát a navíc tak rychle, že se to provalilo až moc pozdě - ať už v té údajné skutečnosti, nebo jen této konkrétní fikci. Snímek návíc působivě rámuje i jakési životní ponaučení. Asi z toho šla udělat působivější a lepší podívaná, ale já jsem spokojený. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré a šokující!! Navíc dle skutečné události, což se tak i celý film tvářilo ... Je až s podivem, jak jakési "pseudorodiné" drama se po půl hodině začínalo pozvolna měnit v exploitaiotion spočívající v týrání mladičké dívky jakousi "přechytralou" ženskou a partou mladých výrostků v pubertě. Film jde v násilnostech pozvolna dál a dál, zcela nenápadně, ale s jistotou až do nejhorších extrémů ... Přitom všem výborná kamera, vizuální stránka filmu, atmosféra, role matky vedoucí to šílené zlo ... Gore a záběry na mučení nejsou zcela často vidět a zobrazovány, ale jednoznačně to stačí ... přece jen týrání mládeže je ve filmech docela tabu a tenhle film na něm vyloženě stojí, v podstatě clých 60 minut. Ale každopádně to není prostoduchý exploiter hrající na efekt, je to perfektně zahrané, odporné a zarážející drama, o jehož skutečnosti bych tentokrát ani příliš nepochyboval ... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Obyčejná holka od vedle, která se vinou tragické autonehody dostala i s částečně nepohyblivou sestrou do rodiny tety Ruth. Ta sama vychovává tři úlisné fracky, kteří milerádi přihlížejí bezcitnému chování matky. Ta zdaleka není tou milou paní navenek, svou pozornost zaměří velmi rychle na Meg, kterou dává jako exemplární případ pro své synky. Jenže Meg za prvé nic neprovedla a za druhé útoky nekončí jen fackami. Na zkaženost jedné rodiny navíc přihlíží i děti ze sousedství (dle mého by se to provalilo dřív, ale berme jako fakt, že se tvůrci inspirovali skutečným případem). Zoufalství, bezmoc, lítost, nenávist. Znepokojující vyprávění, kterému by nicméně slušela jistější režie. Generační výpověď zabalenou do potyček dvou znesvářených gangů nám naservíroval Francis Ford Coppola (Ztracenci), milá atmosféra klukovského dobrodružství přišla zase v podání Roba Reinera (Stůj při mně), o pohřbeném dětství i poraněné dospělosti vyprávěl Barry Levinson (Spáči). Látky různými způsoby mapující zaoceánské dospívání minulých dekád. Girl next door se nicméně nejvíc přibližuje American Crime, který rovněž po docela standardním začátku nabízí konfrontaci s bezhlavým násilím. Také jde o umně vygradovaný snímek, který absentuje v zobrazování násilných činů. Explicitní útoky nezaznamenáváme ani tady, stačí však mrazivý pocit z toho, že bezbranné dívce někdo skutečně právě popálil genitálie. Herecky téměř bez chyb!! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Meg prichádza pri tragickej autonehode o svojim rodičov. Jediná osoba, ktorá spolu s ňou zrážku prežila je sestra Suzan. Tá bohužiaľ nemala toľko šťastia a utrpela niekoľko vážnych zranení nôh. Nakoľko sa obe sestry nemali kam podieť, prichýli ich vzdialená rodina Chandlerových. Spočiatku obyčajné dni sa časom menia v peklo. Všetko začína odopieraním pravidelnej stravy. Kam až zájde krutosť pani domácej a jej detí? Príbeh podľa skutočnosti o sirotách s ktorými sa osud, veľmi kruto zahral. Miestami drsná psycho dráma zobrazujúca teror, šikanu či trýznenie nevinných detí. Smutný, priam ne-uveriteľný film. Ako je toto vôbec v "civilizovanom" svete možné? - 65%. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Jack Ketchums The Girl Next Door je sfilmovaný podľa knižnej predlohy Jacka Ketchuma a rozpráva príbeh utýrania mladého dievčaťa k smrti. Na začiatku sledujeme nejakého podnikateľa prechádzajúceho cez prechod pohrúženého do vlastných myšlienok. Okolo neho prejde nejaký somrák čo za ním upadne do smrteľného kŕča. Podnikateľ i keď to tak spočiatku nevyzerá, okamžite pribehne mužovi na pomoc a dá mu umelé dýchanie a tým ho zachráni. Po príchode domov začne podnikateľ rozprávať príbeh keď bol ešte malý a ako sused bol svedkom utýrania tohto dievčaťa v pivnici jej vlastnou tetou a jej synmi a inými deťmi z okoliach ktorých to nejakým zvláštnym spôsobom fascinovalo. I keď vďaka nemu nakoniec polícia zakročila bohužiaľ bolo už neskoro... Film je dostatočne vierohodný bez nejakých logických kixov a dokáže dostať diváka do úzkosti. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Nerád porovnávam ale... bolo by to asi na 3, keby som predtým nevidel AN AMERICAN CRIME, čo je v podstate ten istý príbeh, len vernejší skutočnosti a oveľa silnejší a "dojemnejší", ak sa to tak dá povedať... a svojou scénou s fľašou strčí do kapsy všetko mučenie v tomto filme. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niekedy príde nešťastie hneď z viacerých smerov. Deti stratia pri autonehode svojich rodičov a tak sa dostanú do pestúnstva ich psychopatickej tety Ruth. A začne sa druhé peklo v podobe týrania oboch detí, to všetko s postupnou gradáciou dramatickej a emotívnej stránky. Ku koncu už oba tieto prvky dosahujú skoro neznesiteľnú úroveň, cítil som sa prázdny, naplnený len ľútosťou, smútkom a obrovským hnusom. Ďalší z "nasieracích" snímkov, kedy máte chuť niekomu vo filme poriadne nakopať zadok. V tomto prípade však len tak obyčajné nakopanie nestačí, spravil by som tej mrche presne to isté, čo urobila ona Meg, a možno by som si ešte k tomu niečo vymyslel. Pre tých, čo nemajú radi hororový žáner - horor to nie je ani omylom. Alebo skôr áno, ale len v duševnej rovine, nie filmovej. 80/100 ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

ani tie 2 si to nezaslúži podľa mňa... toto je vskutku zlý film, iritujúci a otravný, keď si spíšem tabuľku (alebo rebríček) 10 vecí, ktoré má u mňa film spĺňať, tento nesplní ani jednu; ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je síla! Vážně drsný snímek na 50. léta. Je to celkem masakr, co si ta holka musela vytrpět, ta bezmoc... Dost drsná ukázka zvrácenosti rodinných vztahů. Za horor bych to ale neoznačil. Místy to je dost ujeté, stačí vidět jednou. "Už tě nikdo nebude chtít!" ()

dex2man 

všechny recenze uživatele

Tetička Ruth je pěkně úchylná sadistka. Psychicky týrat a zesměšňovat bezbrannou Meg jí prostě nestačí a tak se v druhé půlce dočkáme skutečného mučení. Nahou a svázanou Meg si pověsí do sklepa, kde jí mučí pro pobavení sebe a svých, po tajích ženského těla zvídavých synů. Dokonce i děcka ze sousedství se rády zastaví na pivko a mrknout, jak se zubožené Meg ve sklepě daří. Zaručuju vám pocit zhnusení. Ať už z týrání samotného, bezmoci obou dívek, tak nejvíc ze skutečnosti, že to vlastně nikoho nezajímá. Na to, že byl film inspirován reálným příběhem, celkem hutná podívaná. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nejprve se omlouvám jemnějším sporadickým čtenářům mých komentářů, ale použiju několik nehezkých a jadrných vulgarismů, ale pojďme na to..Představitelka hlavní záporné role ji hrála natolik dobře, že jsem jí byl naprosto zhnusený a nejprve jsem jí v duchu nazýval krávou , ale to bylo málo a velmi rychle jsem se v mysli přesunul přes svině a hnusný starý děvky k obligátnímu názvu dámského přirození na čtyři, někdy na pět a už jsem u ní zůstal... po 30 min jsem se tedy vrátil k filmu a.... Poměrně fádní film s hnusným tématem a tou hlavní záporačkou a vcelku drsným finále ( nikoliv naturalistickým) pomalu končil a mně v hlavě zůstala jediná myšlenka..proč má piča proboha ten pejorativní nádech ? ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Objektivně za 2*, pocitově za 1*. Přesně ten typ exploitationu, který je sice nepříjemný, ale také těžko uvěřitelný a především bezdůvodný a zbytečný. Martyrs měly myšlenku, Srpski film skrytý komentář, I Spit on Your Grave bylo guilty pleasure. Jaký smysl má ale točit něco takového? Rob Reiner se určitě chytá za hlavu. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Dětské retro příběhy z padesátých let mi vždycky tak trochu evokují Kingovo To. Tohle je zajímavější ještě tím, že mě bavila představa tohohle jako letmé alternativy kingových dětí z osmapadesátého roku. Ne tak roztomilí, ne tak slušňáčtí, ne tak kladní. Je známo, že autor předlohy Jack Ketchum se skutečných událostí zrovna moc nedržel, prostě jen příběh adaptoval do svého klasického horrorově realistického mustru o lidech a bolesti, kterou si navzájem způsobují. Je velká škoda, že čeští nakladatelé Ketchumovy romány ignorují (čest té jedné výtečné výjimce) a tak se s jeho dílem můžeme setkávat jen prostřednictvím filmu, který ale pravděpodobně dost ubírá na Ketchumově syrovosti. Což je možná případ i tohohle, přišlo mi to obecně slabší, než jsem čekal. I když Tetička Ruth je výborná. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

U An American Crime jsem měl pocit, že je to film uvěřitelný. Nebo jsem to aspoň psal do komentáře, jeho detaily si už totiž nepamatuju. Ale u téhle variace na stejný příběh jsem ten pocit neměl ani náhodou. Nejenom že je to film o totálních blbcích, ale je i nemožně blbě zahraný. Ani jedna postava nebyla uvěřitelná, jen samé teatrální přehrávání. Scénárista se zjevně snažil pocuchat průměrnému divákovi nervovou soustavu, takže vršil jednu absurdní scénu na druhou, já ale pociťoval jen otrávenost a nudu. Aby mě film emocionálně oslovil, musí být realistický, tohle byl ale pravý opak. "...natočen dle románu... inspirujícího se případem...", to snad hovoří za vše. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ne tak kvalitní jako Americký zločin, ale pořád se jedná o film, který se dokáže zavrtat pod kůži a řádně naštvat. Blanche Baker sice není Catherine Keenar, ale i její ztvárnění tety, která terorizuje svou neteř Meg, mě donutilo jí nenávidět. Vůbec casting se povedl. Z dětských herců mám obvykle vítr, ale tady ta partička parchantů zasloužila do jednoho pověsit za koule do průvanu, o což režisérovi šlo. Slušná práce. 80% ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Dá se tohle vůbec hodnotit? Film který mě tak moc vtáhnul do děje a tolik naplnil vztekem, bezmocí, nenávistí, lítostí i zlostí....O to více byl šokující, že byl založen na pravdivé události. Popravdě doufám, že další takový už neuvidím, toto mi zcela podlomilo kolena :( ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Girl Next Door spracováva rovnaký námet ako American Crime, čo prirodzene zvádza k porovnávaniu. Wilsonov film pritvrdzuje, ale aj tak zaostáva. Nie je natoľko smutný a emotívny, ani postavy nie sú natoľko typovo, či dokonca vekovo (Meg) podobné skutočným aktérom zločinu. To považujem za základ autenticity a presvedčivosti, nie za kritérium hodnotenia... Bolo to tak trochu samoúčelné, bez etického odkazu. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ja mam dosť.Videl som veľa gore vyvražďovačiek ale netušil som že ma može dostať toto.Keď je len niečo s toho pravda čo tá sviňa páchala na tom bezbrannom dievčati,tak mi je zle.Keď si predstavím že je to podla skutočnej udalosti,Meg bola rada že zomrela a už nič necítila,žiadnu bolesť.A predstaviteľka tety Ruth bola tak dobré stvárnená,až sa mi nožík vo vrecku otvára.Silný depresívny príbeh,ale pravdivý že aké špinavosti sú ľudia schopní spraviť aj na svojej vlastnej rodine. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Americká filmová adaptace knihy „Dívka od vedle“ se příliš nepovedla. Ztratila silnou a tíživou atmosféru, ztratila zajímavé postavy, které měly neskutečnou hloubku. U filmu „The Girl Next Door“ si uvědomíte. Že někdy doslovné převedení knihy prostě fungovat nebude. A tohle hodně doslovné je. A ve filmu to prostě není ono. Raději si přečtěte knihu. Bude na vás mít větší dopad. ()

Reklama

Reklama