Reklama

Reklama

Byl to tichý muž

  • USA He Was a Quiet Man (více)
Trailer

Bob Maconel (Christian Slater) nesnáší svou práci. Vyčkává na perfektní den, kdy by mohl se vším skoncovat. V šuplíku má připravenou zbraň a 6 nábojů, které jsou přesně rozpočítány pro své cíle. Ve chvíli kdy se rozhodne jednat ho díky náhodě předběhne jeden z kolegů. Ve snaze zachránit kolegyni (Elisha Cuthbert) pro kterou kulka být určena neměla a v otázce vlastního přežití neváhá. Jeho osud se tak během několika vteřin naprosto změní a rázem se z muže, který toho příliš nenamluví stává hrdina... (-dRaGoN-)

(více)

Recenze (160)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočený film, kde zaúřadoval amerikanizmus aneb proč něco točit jednoduše, když to jde složitě. A tak tu hlavní hrdina, který ze začátku vypadá na trosku, a která by nejradši postřílela půlku oddělení a pak by si vyslala kulku okružní jízdou po hlavě, vlastně předvádí psychologicky úctyhodný výkon, protože mu osud připraví úděl jaký si v životě nepředstavoval. Proto jsem také celý film držel až do konce a rozhodně to za to stálo. Bylo to jiné, zajímavé, originální a nutilo to sledovat děj celou dobu. Takhle bych určitě nehodnotil špatnej film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $2,431Tržby Celosvetovo $83,440▐ teda, Christian Slater a Elisha Cuthbert po hereckej stránke milo prekvapujú, a hlavne všetko vedené v nápaditej réžii /80%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Frank A. Cappello .. Kolovrátek paradoxů. Zvláštní pohled na civilizačně-společenské problémy. Příběh chlápka ve spárech nikamnevedoucí práce, který je naplněn nenávistí s kombinací psychické deformace dobou a vinu za jeho čin nese hlavně současné prostředí, na které je náležitě namířený prst a v kritice poměrů mohl klidně ještě přitlačit více na bolavá místa. Cappello scenárista divákům nabízí dva odlišné pohledy jak se z této situace dostat - jeden snový, jeden reálnější. Nebudu vyzdvihovat ani jeden z nich, protože řešením není vlastně ani jeden a cesty k nim vedou přes spoustu rozpaků.. Každopádně se na He Was a Quiet Man celkem slušně dívá. Cappello jako režisér si umí hrát, záběry osvěžuje různými imaginacemi (což může místy až rušit), cudná Elisha je pro potěchu nadrženců využita co se dá, ale přesto dění kraluje především ušlápnutý Christian Slater, byť byl v některých situacích až příliš otravnou figurkou, které nebylo co závidět, ani ji litovat. ___ Jelikož jsem film viděl nadvakrát, je možné, že mi tou vynucenou pauzou unikla nějaká ta spojitost a nejen proto dám filmu v budoucnu ještě jednu šanci - jeho skladba si opakované zhlédnutí více méně vyžaduje - protože tvůrce dost tahá za nos a odhadnout vývoj a dopad, se všemi těmi vizuálními oblbovátky, není zrovna jednoduché. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Neobvykle vyprávěný příběh, velmi citlivá romantika a občas nějaký ten zdravý sarkazmus, abychom se v té nervózně rozklepané naději neutopili. A k tomu všemu bohužel i závěrečná čtvrthodinka, která veškerou těžce vystavěnou náladu ničí a dokazuje, že scénář nebyl pečlivou cestou ke katarzi všech zúčastněných, ale jenom nicneříkající slepou uličkou se zajímavými odbočkami, kolem kterých ale příběh pouze přešel. Herci výborní, Cappellova režie nápaditá, ale ten scénář je vážně zrada. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nad ocekavani perfektni thriller. Hodne zajimavej pribeh, ale tady jde hlavne o to, jak je film natocenej a o herce. Cely to totiz ma radne psychodepkoidni atmosferu, cemuz taky silne napomaha hudba a hlavne kamera, ktera se vyziva v ruznejch zajimavejch uhlech a skvele to podtrhuje panicky stavy hlavniho hrdiny. Jedinou vytku mam k trikovejm zaberum, triky jsou fakt hnusny, nastesti to na nich nestoji. No a herci. Slater dostal pravdepodobne nejvetsi hereckou prilezitost a naprosto ji vyuzil, nikdy jsem ho nebral za nakyho pana herce, ale timhle se fakt vytah a zahral naprosto famozne. To samy se da rict o Elishe, ktera tentokrat neni za nejakou ultra sexbombu, ale je to spis ku prospechu veci, takze si clovek muze vsimat jak hraje a nesleduje jen jeji postavu. Konec je sice trochu zmatenej a ne uplne idealni, ale to uz mi vyslednej dojem nepokazilo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Trochu divný a zmatený drama o populárnim americkym sportu, kterej spočívá v tom, že si do práce/do školy přinesete bouchačku a trochu to tam vystřílíte. Začátek vypadal hodně slibně, ale pak to trochu ztratí tempo a začíná se řešit nějakej vztah hlavní postavy a jeho ochrnutý kolegyně z práce. Myslim si, že se z toho dalo vyždímat víc. Celej film mi přišel takovej nedotaženej. Jinak Christian Slater trochu netradičně v roli totálního zoufalce i Elisha Cuthbert, která více-méně celou dobu akorát sedí na kryplkáře, předvedli oba celkem slušný výkony. 65% ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Ohh, nečekaně silné drama, looser Christian Slatter a Elisha Cuthbert předvádí oskarové výkony. Film, který má výborně propracovaný scénář a emocemi nabitý děj. Z filmu jde hodně cítit depresivní pocit, další plus je dobře zvolena hudba k snímku…Akorát to s těma rybičkami bylo pořád takove wtf? a když se na scénu s pusou připletl GCI kolibřík bylo wtf? deja vu…dobrých 8/10* ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Drama to je fakt výborný, hlavně zásluhou excelující dvojice Elisha Cuthbert a Christian Slater, oba jsou skoro až na oscara a hlavně u Elishy to je takovej první průlom do vážných rolí a poved se fakt znamenitě. Ale jinak je příběh na muj vkus až trošku moc depresivní v některejch okamžicích, což ale zase vyustí ve fakt, že o silný a emocema všeho druhu nabitý scény tady fakt nouze neni a člověka to chladným rozhodně nenechá. Nicméně to co předved Cappello na konci, už bylo trošku příliš, to bylo asi spíš pro kritiky než pro obyčejný diváky. Pro mě tim koncem zahodil celej jinak dobrej průběh filmu do hajzlu a docela mě tim zklamal, protože mi to spíš přišlo jako nějakej výkřik do tmy, co měl možná něco říct, ale mě tim zkurvil film a krom toho si myslim, že to bylo nesmyslně uspěchanej konec, kterej jakoby se vynořil odnikud a rozsek celej film. lepší 4* ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tohle byl hodně zvláštní film. Ubožák, kterýho život už nebaví, to chce ukončit a najednou se vše změní, má znovu pro co žít, ikdyž žádná sranda, jak se zdá, to teda nebude. Bohužel byl ale přílíš moc tichý a místo toho, aby se občas pořádně vyřval a dostal to všechno ze sebe, tak...No, příběh byl poutavý, herecky to bylo taky dobře zvládnuté (hlavně Slater), efekty zajímavé (ikdyž v případě těch rybiček spíš rušivé) a pak chvíli před závěrem snímku zvláštní a pro mě nečekaný zvrat, který mě potěšil, bohužel ne nadlouho, protože se z něj vyklubal divný konec, který mě hodně zklamal a moc jsem ho nepochopil (myslím tím, proč to rejža ukončil zrovna takhle). Přesto mě ale těší, že jsem byl donucen nad tímhle snímkem přemýšlet a pár scén (nemyslím tu s Elishou na pohovce ;-) ), jsem si hned zopakoval, abych se ujistil, že dané scény byly mnou správně pochopeny. No, viděl bych to na slabší 4*. Ale u scény, kdy odváží Paula notně společensky unaveného Boba domů, jsem se od srdce zasmál. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Mentálny outsider, ovca miliónového stáda, ten čo potrebuje jedinú vec. Trochu pozornosti, trochu úcty, lebo je... tichý muž. Občas trochu gýčová, ale neskutočne trafná filmová hravosť vystrelujúca v dávkach pochody jedného človeka smerom k divákovi. Človeka, ktorý vo svojom úbohom živote premýšla nad tým komu daruje guľku a doma vykecáva s rybičkami. Film, ktorý zároveň odpovedá na mnohé tragédie uponáhľanej modernej doby a ak by bol zasadený do školského prostredia o generáciu nižšie, tak by to možno videli viacerí. Nie je to Fincher (Palahniuk), ale aj tak je do príjemný direkt mainstreamu. Tomu nefilmovému. Vymeniť Slatera a strojnásobiť rozpočet, inač bez výhrad. 90% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě hodně příjemné drama s hromadou nápadů, sarkastickým humorem a výbornými hereckými výkony. Christian Slater dokazuje, že když chce tak i hrát umí a předvádí tady jeden ze svých nejlepších výkonů kariéry. Elisha Cuthbert se taky neztratí a ta svůj nejlepší výkon předvádí rovnou, i když s její rozmanitostí předešlích rolí to není nikterak obtížné. Romantická linie mezi těmito herci taktéž funguje na jedničku a režisér si ten film celý hezký pohlídal. Jen škoda, že ten závěr se mu trochu utrhl ze řetěžu a je tak trochu spíchlý horkou jehlou.70% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Príbeh stroskotanca čo si chce vziať život a pred tým poslať na onen svet aj pár svojich najviac znenávidených kolegov. No nerátal s tým, že ho niekto predbehne... Veľmi príjemné prekvapenie a to hlavne čo sa hereckého výkonu Elishy Cuthbert a Christiana Slatera týka. A opäť jeden vynikajúci filmový song (z traileru). ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Režijně nápadité a sympatické. Scénář si ryje v kritice dnešní společnosti nevybíravě; místy je okatě přemrštěný a doslovný, jindy nechává prostor pro vlastní interpretaci. Konec působí ucvaknutě, je očekávatelný a zároveň není. Celkově je tenhle film stejně nemocný jako doba a lidé, o nichž chce vypovídat. V průběhu sledování jsem osciloval od tří do pěti hvězd, nakonec tedy zůstanu uprostřed a chválím Christiana Slatera, který je v mírně předimenzované roli ušlápnuté kancelářské krysy přinejmenším solidní. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi velmi velmi zvláštní pojetí příběhu asociála, který dostal šanci od společnosti pokrytců a snobů... ale... ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Námet je naozaj výborný, do popredia vystupuje príbeh človeka, ktorého hodnotu nikto nevie oceniť. Jeho psychické pochody ma nadchli, len som si ich nedokázala užiť....pre mňa z filmu šlo viac protichodných prvkov - na jednej strane výborný námet a myšlienka+ spracovanie, ktoré doslova kazil Slaterov kŕčovitý prejav, ani po takejto šanci u mňa nie je pán herec. Časť príbehu bola naservírovaná naškodu polopatisticky, občas to vyvážila netradičná režisérska vsuvka (ego-zachraňujúca rybka, originálne kamerové zábery, hra s tempom), neskôr si môžme užiť doslova babrácke scény (rozhovor Boba s Vanessou na balkóne, nad nimi prelietavajúce lietadlá). Myslím, že obsadiť Slatera nebola príliš šťastná voľba, Elisha Cuthbert bola naopak výborná. Film si všíma malé osobné tragédie, chytí za srdce, nebyť Slatera, rozhodne uštedrím o hviezdičku viac. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už dlhšie som zo žiadneho amerického filmu necítil taký nepríjemný pocit z obludnosti samoty a prázdnoty ubíjajúceho kažodenného života moderného človeka. A to tu máme pritom aj odľahčenejšie momenty. Tvorcovia sa ale nebáli vydať ku koncu podľa mňa veľmi nečakaným smerom, pričom som mal v hlave zdanlivo jasno, kam to bude celé smerovať, no nesmerovalo. Prekvapuje ma, že Slater nebol nominovaný na Oscara, za podobné šťavnaté úlohy v nezávislých filmoch by sa na bývalé herecké hviezdy nemuselo zabúdať. Treba vyzdvihnúť až takmer kauffmanovsko-gondryovskú formu. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka jak se z totálně zvrhlýho a osamocenýho člověka stane díky jedný nechtěný události hrdina, zachránce a zbohatlík. Až na to, že to se nikdy nestalo. Pokud sem to ovšem dobře pochopil. Jen ty efekty mi někdy přišly zbytečný, nebo spíš špatný, ale co, jsou jen v jeho představách. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Občas nuda, nepředvídatelnost, vynikající herecké výkony a hudba. Slater se ukazuje s výkonem, jaký jsem u něho už hodnou dobu neviděla. Byla jsem připravená dát 3*, ale za ten konec to prostě nejde. ()

Reklama

Reklama