Reklama

Reklama

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry. Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni... (Bioscop)

(více)

Recenze (428)

danny_21 

všechny recenze uživatele

Rozhodně daleko nejslabší z trojice nábožensky laděných Scorseseho snímků. Nevýrazné a vlastně zpětně ani nedokážu říct, co mi chtěl Marty těmi třemi hodinami vlastně sdělit - 55 % ()

Tipko odpad!

všechny recenze uživatele

Film síce začína dobre, ale od určitého okamihu sa ukazuje, že je silne proti kresťanský. O tom je aj záver: zapretie Ježiša Krista sa berie nie ako zrada Spasiteľa, ale ako bežná a dôležitá podmienka pre fyzické prežitie v pohanskom svete! Je to jasne rúhavý film, ktorého zámer je, aby všetky náboženstva (včetne kresťanstva) splynuli v jedno - ako v systéme New Age. Film je strata času. ()

Dzvandzi 

všechny recenze uživatele

Poutavý trailer, nudný začátek, pro mě né moc zajímavé téma, ale i tak jsem se v průběhu děje víc a víc soustředil na tento neskutečně kvalitní snímek. Mě jako ateistu by nenapadlo, že takové téma mě může takovýmto způsobem zaujmout a nepustit od obrazu zhruba od druhé poloviny. Všechno se to stupňovalo až z toho vyšel neskutečně silný závěr. I přes malé kritéria musím napálit mé plné hodnocení, tento film přepsal moji čsfd historii. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé, ukecané, nudné. A dívat se na film o fanatismu není dobrá zábava, protože každý fanatismus škodí. Malé ocenění jen za pěkné lokality. ()

Hashirama 

všechny recenze uživatele

Uhrančivý meditativní opus o tom, co pro člověka může znamenat víra...nejen v jeho vlastním životě, ale také tváří v tvář složitým situacím a nepřízni osudu. Stejně jako bouřící se přesvědčení hlavního hrdiny proplouvají celým filmem jako řeka omamné obrazy panenské japonské divočiny, která pohlcuje diváka i postavy, o to víc však ve výsledku vyniká jejich příběh. Mistrovské dílo. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Film režiséra Martina Scorseseho, vychádzajúci z knižnej predlohy spisovateľa Shūsaka Endōa, dokáže svojím pozoruhodným príbehom o portugalských jezuitoch, ktorí v 17. storočí prichádzajú ako misionári do Japonska, zaujať aj diváka, ktorý sa bežne o cirkevné témy v akejkoľvek forme nezaujíma. Scorseseho počin však prináša zaujímavé spojenie historického príbehu na základe dobových reálií, kvalitné herecké výkony a výbornú atmosféru, v ktorej sa spája pozoruhodná výprava, kamera aj práca so zvukom. Takmer trojhodinová snímka je miestami myšlienkami aj vizuálne veľmi silná, inokedy zas až citlivým spôsobom zachytáva vzťah človeka s Bohom, osobné pochybnosti a vzdorovanie mlčaniu, ktoré nie a nie skončiť. Dielo veľmi dobre zobrazuje aj konanie a praktiky japonských vládnucich vrstiev voči kresťanov a kresťanskému učeniu. Keďže vychádza zo skutočných udalostí, zároveň diváka, ktorý o tejto stránky dejín nevedel alebo vedel len málo, dokonca istým spôsobom aj vzdeláva, respektíve minimálne podnecuje k záujmu o problematiku. Do veľkej miery stojí film na veľmi dobrom hereckom výkone Andrewa Garfielda v role jezuitu Rodriguesa. Ten je najmä v druhej polovici snímky jej hlavným "ťahúňom". Pochvalu si však určite zaslúžia aj ďalší protagonisti, predovšetkým plejáda dobrých japonských hercov. Ako sme už uviedli, výrazným aspektom Scorseseho filmu je atmosféra. Napriek výskytu viacerých silných a vypätých scén zo snímky v tejto rovine vyžaruje akýsi pokoj. Zásluhu na tom ale skôr majú výprava a zvuková stránka, nie príbeh. Silence je históriou, stretom civilizácií, kultúr a náboženstiev. Silence je zároveň iným Martinom Scorsesem, než na akého je divák väčšinou zvyknutý. Silence je však predovšetkým kvalitným filmovým počinom, ktorý napriek svojej pomerne dlhej minutáži nemá vyložene slabé miesto a divák sa o jeho príbeh zaujíma od začiatku do konca. ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Režisér Martin Scorsese nám zase jednou natočil zase něco jiného.I když je asi pravda že, tento film asi nesedne více jak polovině divákům .Rejža odvedl kus práce ,příběh je skvělý většině divákům se bude zdát nudný až ospalý že, by si spíš místo filmu mohly dát tří hodinového šlofíka.Film mi připadal od všech jiných Scorseseho filmy pomalejší i když bez hudby.Adam Driver a Andrew Garfield odvedly na filmu kus práce .Většina scén je skutečně až dechberoucí.Režie dokonalá ,kamera taktéž.Já sem spokojený.A Martine tedka už nějaký zase pořádný film s DiCapriem. 85% ()

Jamajdzan 

všechny recenze uživatele

Asi hlavně díky hudbě (která prakticky není) a příběhu o šíření a poznávání pravdy (která praktická je) a kvůli kontrastu se všemi těmi filmy, které teď skutečně "frčí" (o superhrdinech a super obyčejných lidech), působí Silence neuvěřitelně skutečně. A hodně k tomu pomáhá výborná trojka hlavních herců, zasazených do oné pro nás nepochopitelné Japonské kultury, kterou si japonci brání za každou cenu a důsledky si ponesou ještě staletí poté... Divák si projde s jezuitským knězem Rodriguesem cestu z křesťanské evropy, plné víry a ideálů do japonska, ve kterém příchází konfrontace s nepochopením, strachem a pochybnostmi, odkázán pouze na svou víru a trýznivé Boží mlčení. V hlavě mi běží myšlenky, jak bych asi v podobných bezvýchodných situacích jednal já a jestli se vůbec dá najít správné řešení až si uvědomím, že spíš než jako Rodriguez si často připadám jako Kichijiru, který neustále chybuje a vrací se k Bohu v touze po odpuštění. Ticho prý panovalo po celou dobu natáčení, Boží mlčení deptalo hlavní postavy a zároveň k ním mluvilo, tak že měli sílu jít dal, ale až na úplném konci jsem si uvědomil, proč si film zaslouží své jméno. Nikdo se nezvedl během titulků, nikdo si hned nezačal líčit své dojmy a teorie, v celém sále se rozhostilo naprosté a hutné mlčení. Sílný film o drsné době, vyvolává spoustu otázek a velký dojem. Některé doby a místa se zdají být naprosto neúrodnou bažinou pro šíření pravdy o Ježíši Kristu, žadnej ji tam nezalívá a one přece roste :) čím to je? Pro mě osobně nejpůsobivější film Martina Scorsese (a že už na mě tento režisér zapůsobil mnohokrát). ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Solidní nuda, která nutí k zamyšlení, na co ta náboženství vůbec jsou? Skoro jsem sympatizoval s Japonci, protože jsem zcela chápal jejich motivy plus bral jsem ohled na to, že se to odehrává ve středověku. Smutné je, že ještě dnes, o půl milénia později, po světě běhají pomatenci, co jsou schopni se zabíjet, popřípadě položit život kvůli nějakejm pohádkám. Mít v něco víru je hezké, hrotit tu víru může být za určitých okolností sympatické, bezmezně v tu víru věřit a neschopnost přijmout jakoukoliv alternativu, popřípadě mít otevřené oči k pádným argumentům, to už moc cool není. Po Vlvkovi jsem od Scorseseho čekal nějakou svěží moderní věcičku, škoda. Tak snad ta plánovaná gangsterka dopadne lépe. Přece jenom je to jeho parketa. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Hovorí sa, že ticho je ohlučujúce. Tento film je tak hriešne ohlučujúci, že je až tichý. Scorsese znova iný. Mlčím, a pozerám. /90 %/ ()

elimS 

všechny recenze uživatele

20% - komentář 20ti slovy: 3 hodiny o tom jak se šlape na destičku, brečí, nešlape na destičku, modlí, brečí, šlape na destičku a nešlape na destičku. ()

FaithZombie 

všechny recenze uživatele

Ne. Kdepak, tohle rozhodně není nic pro mě. Celkově filmy tímto způsobem záměřené na víru nebývají můj šálek čaje, ale tohle byl extrém. Film je poměrně dlouhý a celá první polovina je tak utahaná a otravná a chvílemi nezáměrně komická. Závěrečná část byla o poznání zajímavější a celkové herecké výkony byli na hodně vysoké úrovni, ale to tenhle film prostě zachránit nedokáže. ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Mistrovo mistrovské dílo pro přemýšlivé lidi zorientované v historii a náboženství. Scorsese ve svém věku prostřednictvím svých hrdinů klade už jen ty nejzákladnější otázky. Ve svých vrcholech strašně emocionálně silné. Překvapivě skvělý Andrew Garfield. ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Prosim tě, Martine, vyser se na tyhle náboženský blitky a toč normální filmy! Upřímně... Nevím co je horší, jestli Pokušení nebo tohle. Tohle má aspoň hezkou přírodu a lepší kameru, ale stejně je to hovno po obsahový stránce. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nahlédnutí do pohnuté historie jezuitské misie v Japonsku v 17. století. Na jednu stranu jde o působivě podaný zápas o udržení si křesťanské víry v cizorodém prostředí i za cenu lidských obětí, na druhé straně jsem chtě nechtě musel stále přemýšlet, jaký smysl měla snaha vyvážet křesťanství tam, kam nepatřilo. V Japonsku se to nepovedlo, ale třeba v Latinské Americe ano. Ovšem za cenu genocidy původních obyvatel a starých kultur. Je to ospravedlnitelné? V tomto širším kontextu nemůžu fandit tehdejším jezuitům, stejně jako nemůžu tleskat třeba militantnímu islamismu dnes. Jsem pro náboženskou toleranci, ale jedině při nezbytném respektování místních kulturních tradic. Z tohoto pohledu mi jinak tento velice povedený snímek připadá přeci jen poněkud jednostranně katolicky předpojatý. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě Scorseseovsky vabne barevné a precizní nikoliv tématicky. Za prvé me to nezajímá a za druhé za prvé ovlivňuje další za nějakécislo.Jestli rozumíte. Jsou rozhodně látky, kde by se mistruv rukopis otiskl mnohem zajimaveji. Přesto natočil,pro me ,nejzasadnejsi filmy ,které mi urcily hranici vkusu .Přesto respekt. ()

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

včera

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

12.12.2016

La La Land vs. Místo u moře vs. Moonlight. Letošní rvačka o ceny má jasné favority a potvrdily je i nominace na Zlaté glóby. Mnohé překvapily hned dva zářezy pro Deadpoola, totální absence naopak… (více)

Reklama

Reklama