Reklama

Reklama

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry. Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni... (Bioscop)

(více)

Recenze (428)

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Hodně náročný, hodně dlouhý a rozhodně nejvíc ne-mainstreamový Scorsese. Ve filmu jsem viděl silnou tématickou návaznost na Poslední Pokušení Krista - vnitřní souboj a silné, až nesnesitelné pochybnosti o vlastní víře. Magická, atmosférická a silná podivaná pro filmový fajnšmekry. Marty je strašnej machr, pálí jednu perlu za druhou, střídá žánry a pokaždý je to zážitek. Garflield famózní ! Oscarová role ! ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Do poslední jsem nevěřil, že u Silence jako zarputilý antipánbíčkář nebudu trpět. Silence není příběhem o křesťanství, ale o víře obecně a především o lidském duchu. Je to takřka tříhodinové polemizování nad vírou a nad lidským přístupem k ní a aby se člověk nezačal nudit, tak se to celé odehrává v překrásném, leč krutém prostředí. Andrew Garfield působí zprvu trochu nevěrohodně, ale hodně rychle mi vytřel zrak. Silence je vysoce přemýšlivý film, na který musí mít divák náladu a chuť do něj proniknout. Odsoudit ho na základě averze k pánbíčkaření je velmi krátkozráké. Koneckonců, za (tehdejší) křesťanství by si tam šlo dosadit jakékoli jiné radikální náboženství a fungovalo by to úplně stejně. Není to film, který je potřeba vidět vícekrát, na to je až příliš vyčerpávající, ale určitě je to film, který svému divákovi něco dá a donutí ho k zamyšlení, byť náhled na víru, alespoň v mém případě, to nikterak nezmění. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese si dal ( opäť ) neľahkú úlohu a natočil ťažký snímok, ktorý rozhodne nieje dielom komerčným. Nebudem sa naň pozerať z jeho stránky dejovej a myšlienkovej ( ktorá viacero užívateľov prinútila k viac ako vtipným komentárom ), pretože aj ja som odporcom cirkvi ( nie však viery ), ale sústredím sa na remeselnú stránku a na to, že vyše dva aj pol hodinový snímok plný konverzácií a monológov, mi ubehol ako voda. To všetko svedči o dokonalosti režisérovho talentu. ()

salisbury 

všechny recenze uživatele

Scorseseho Mlčení zařvalo do filmového světa, že křesťanství vtrhlo do Japonska a následná misijní cesta byla trnitější než Ježíšova prokrvavělá koruna. Zajímavý příběh připomínající lehce Coppolovu Apokalypsu kulhá na jednu nohu přehnanou stopáží, která mi trošku narušila pozornost upínající se občasně na zápěstí k hodinovým ručičkám a tlačící je k závěrečnému amen. Andrew Garfield sundal díky bohu svůj pavoučí kostým a ve své herecké kariéře úžasně zraje, radost pohledět. Kdyby střižna měla ostřejší nůžky tak film mohl být dokonalý, takhle na úkor tuposti zaostává jeden táhlý krůček od Golgotského majstrštykového vrcholu. ()

yakoob 

všechny recenze uživatele

Po obrazové stránce tomu nejde takřka nic vytknout...Scorsese je mistr svého řemesla, kamera, podkresové ruchy a styl vyprávění jsou na výbornou...Co s obsahem??...Ha...I když režisér bral "inspiraci" z knižní předlohy, mám takový pocit, že to pro něj nebyl jenom job, ale chtěl tomu vtisknout svůj vlastní pohled na věc...A to věc nelehkou, totiž pohled do vnitra člověka a jeho víry...Sám přiznává, že v mládí se rozhodoval mezi tím být knězem nebo filmařem...Teď mu to umožnilo skloubit dvě věci najednou...Ale k věci...Je neskutečně mnoho příběhů, kdy lidé za svou víru (víru v Ježíše) umírali a dnes stále umírají...Ale o těch, kteří v těžkých dobách "šlápli na Ježíše" se už tak často nemluví...A tady nás Scorsese vzal pěkně do nitra takového člověka: psychologie, vnitřní boj člověka a strach o vlastní život...Trochu se obávám, že mně osobně trochu nesedělo to, jak o utrpení a mučednictví (myšleno zemřít za víru v Ježíše) mluví sám Kristus či Bible a tak jak to přednesl režisér...Jako otázka: Mohu navenek "zapírat" Ježíše a v nitru v Něj upřímně věrit?? A to je odraz i dnešní doby...Žít jinak navenek a jinak uvnitř... Ježíš o tom mluvil jasně, že pro Něho samotného budeme tupeni a zabíjení, tělo vnímal jako něco pomijitelného a spíše varoval, že se nemáme bát toho, kdo zabíjí tělo, ale toho, kdo zabíjí ducha...Pokud moje víra (teď myslím v Ježíše jako jediné cestě a možnosti spásy) opravdu má za něco stát, tak pouze v případě, že věřím v Boží zaslíbení a možnosti být s Ním na věčnosti...Neodsuzuji tento film a jsem dalecen tomu, abych řekl, že ten film je špatný v tom či onom, nebo film fajn, ale tato myšlenka byla mimo...Ani já, který žiji svoji víru v pohodlí a zkouška víry nebyla taková silná jako ve filmu, nejsem hoden posuzovat, zda bych taky ze strachu Ježíše zapřel...Věřím, však, že čím blíže Ježíše, tím větší touha být s ním...Pro mně film o přemýšlení, jaká je moje víra... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Plastovej Garfield, který vypadá jakoby utekl od filmů se Spidermanem a Václav Klaus mladší po plastice, se procházejí po monotónním japonském pobřeží a pod vedením senilního dědka za kamerou se snaží hrozně naléhavě sdělit naprostou banalitu tím nejnudnějším a nejzdlouhavějším způsobem... Modlil jsem se k Bohu aby ta ptákovina brzo skončila, ale sral na mě stejně jako na všechny ty trpící japka.... Nezachránil to ani Tsukamoto, ani Neeson.... Sem tam hezký obraz. Sem tam scéna s potenciálem.... ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film koukat muselo být útrpný jak prokřesťany, tak pro východní náboženství, tak především pro ateisty. Nekonečná stopáž, vláčné tempo, zvláštní atmosféra, ale stejně jsem to nedokázal vypnout... ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Ten milovník japonců Garfield je nejdřív odmítá na Hacksaw Ridge střílet a v Silence je ještě navíc učí Otčenáš!.. Dejte mu roli Bohuše Stejskala a ještě jim prodá cihelňu!.. Silence se těžko hodnotí, protože to není zábavný, strhující či jinak divácky vděčný film. V tomhle ohledu bylo sledování zhruba první poloviny neskutečně těžké.. pomalé tempo bez jakéhokoli příběhu.. naštěstí něco co se dá nazývat dějem se dostaví a pokud s pozorností vydržíte, tak nebudete litovat. Silence je především filosofické dílo, takže je nad tím potřeba hluboce přemýšlet.. jinak vám to nic neřekne.. prostor k dumání během filmu rozhodně dostanete. Scorsese je skvělý režisér a je to vidět, problém je že takovéhle filmy on netočí a jeho diváci nejsou zvyklí, že místo nahláškovaného Vlka z Wall Streetu dostanou filosofující misionáře. Na jeho Poslední pokušení to však nemá. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Líbilo. Film nepatří mezi zrovna jednoduché a zábavné, nepobaví, nerozesměje ani moc nepotěší. Skláním se před režisérem Scorsesem, že se k tomu odhodlal. A docela se divím, že na film sehnal japonské herce. Který herec by chtěl, aby jeho země a její historie vyzněly tak drasticky a ohavně. Nicméně děj je zajímavý a atmosféra strhující. Nejen během mučení a všeobecně šířeného strachu. Líbil se mi vývoj hlavních hrdinů, ačkoli jeden z nich byl od začátku více méně jasný a neměnný. Čekala jsem stále na toho druhého, na Andrewa Garfielda. Žádný šok se nekonal a konec mohl být také jiný, ale i tak hodnotím maximem. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě tento filmový projekt, na kterém pracoval režisér Martin Scorsese opravdu pěknou řádku let, míjel. Trochu mě odrazovala ta stopáž plus náboženské ladění. Ale teď mohu říct, že rozhodnutí se filmu vyhýbat si fakticky za rámeček nedám. Jasně, tento snímek z atraktivního prostředí Japonska si nenajde moc široké spektrum diváků, to naprosto chápu, ale po stránce řemeslné film nemá chybu. Herecky naprosto nadpozemská záležitost, na dvojce Garfield a Driver je v každém záběru patrné, jak profesionálně se na svou roli křesťanských misionářů vyslaných do "Země vycházejícího slunce" připravili. Už jen za to enormní zhubnutí si zaslouží od každého diváka palec nahoru. Samozřejmě se ve filmu nehraje na žádné kulisy či jiné náhražky exteriérů, krásnou a rozmanitou krajinu této pro nás exotické země si zde vychutnáte plnými doušky. Kromě vyšperkovaných dialogů zde divák nakoukne pod pokličku toho, jak se Japonci s těmito všemi misionáři v 17. století nemazlili (dojde na dost vypjatých scén plných mučení, u kterých se tají dech). Konec výborný. Jen kousek mi chyběl na pět hvězd. Scorsese se vyznamenal (jak jinak! :D). Za mě 8,5/10 ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Marty si natočil film, kterej si natočit chtěl, neni to nic novýho, je to recyklace posledního pokušení, ale je to náramnej film, velkej a prostě takhle to dokáže natočit jenom on. Je tam spousta času a prostoru pro úvahy, pro to, aby si každej normální člověk, kerej žije, moch přemejšlet sám za sebe vo tom, co tam je. Je to nekonečnej film, ale netáhne se, nenudí, všechno jde skvěle, a člověk by neřek, že jen film vo japonsku a knězech dokáže bejt takle univerzální a celkovej, je to prostě velkej a silnej film, kdo tam hází odpady a jedničky tak jen závidí, tomu se nemůže totiž než jen dát pět, to je prostě poctivej film od srdce, i když ta vomáčka kolem boha a ježíše je prostě furt dokola to samý už od krista, furt to samý, prostě žádnej bůh není a celý je to nesmysl, ale prostě jako film tomu nelze nic vytknout, má to i silný okamžiky, a tak i když to téma je už dávno zastaralý a vyčerpaný a furt dokola - bůh a to jak sou z toho všichni pomatený, nikdo by to nenatočil líp než márty. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Navzdory Scorseseho 50ti lete kariere je tohle jeden z jeho nejlepsich filmu. Prostredi feudalniho Japonska (v realu se natacelo na Taiwanu) je naprosto dechberouci, hory a lesicky pokryte mlhou, more, plaze a v tom mimoto skvely film o snaze sirit viru do Japonska, kde si to mistni samurajove rozhodne nenechaji libit. Kdybych rypal, mel bych nejake ty vytky k nekterym hercum, nebo k nedostatecnemu soundtracku, ale jinak jsem byl ve filmovem nebi. 8/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese patří k režisérům, které zbožňuji a je vidět, že už ve svém věku dávno ví, jak točit film, jak jej udělat poutavým, krásným a navíc sdělit i nějaké myšlenky, o kterých můžete přemýšlet. Tohle se podařilo ve snímku "Silence", jehož anglický název je mnohem výstižnější. Skvělé herecké výkony, ale především úchvatná kamera a režie. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Pěkný to bylo. A ani jednou jsem u toho neusnul. Ale teď nám tam zase šoupni nějakou plnotučnou gangsterku, Marty. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působivě ztvárněná síla víry. 1) Síla víry (bez ohledu na konkrétní ideologii, náboženství, denominaci) je to, co dělá člověka člověkem._____ 2) Historičnost je nedůležitá, význam má poselství a jeho obecná platnost._____ 3) Film demonstruje sílu symbolů a rituálů._____ 4) Film ukazuje, že boj o víru (už od Kristovy smrti) vždycky byl, je a bude jen zástěrkou boje o moc._____ 5) Film didakticky přehledně předkládá typické otázky, které mohou v souvislosti s vírou a její obranou vznikat. Jako kdyby katechismus dostal svou filmovou tvář. Odvolat a zachránit tak sebe a své blízké anebo trvat na svém a zemřít? Mnohá učení slibují lepší osud po tomto životě. Proč tedy všichni a rádi nezemřou?_____ 6) Fantastické lokace Tchaj-wanu a katedrály sv. Pavla v Macau umocňují silnou atmosféru snímku._____ 7) Spoiler. Konec je jako z Orwella (1984). Nejdřív zradil Julii. Pak definitivně zvítězil sám nad sebou. Miloval Velkého Bratra._____ 8) Je příznačné, že odpadová a jednohvězdičková hodnocení mají jedno společné - jejich autoři jsou bez víry anebo naopak představují fanatiky víry. Film, jak je vidět, ťal do živého. Jak píše komentátor pafka: "...celou dobu nechapete, proc si lide stale stoji za svym a nechteji slevit, kdyz o nic nejde." ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Epochální význam a jedinečnost (západního) křesťanství spočívá v pozornosti obrácené k nešťastníkům. Ve všech ostatních civilizacích byli tihle lidé jen masou, přinášející jistý užitek, je-li náležitě zapřažena. Asi jako dobytek. Teprve Kristus přišel s tím, že i tento lidský dobytek je hoden lásky a naděje. --- Poselství víry, lásky a naděje samozřejmě vždy, za všech časů, mnozí věřící a leckdy i duchovní vnímali jen mlhavě, zmatečně, či vysloveně pomýleně. Trvalo stovky let vytrvalé práce, než Kristovo poselství skutečně pozvedlo společnost jako celek. Odtud vzešel na počátku novověku humanismus, později osvícenství, a nakonec dnešní nechutné pohanství ignorantů, v Česku tak dominující. --- Humanismus je výlučně západní specialita; nikde jinde jej až dosud neobjevili. Leckde jej více či méně úspěšně imitují, například v Japonsku. Ale já jim nevěřím, je to povrchní, a při první příležitosti se zase budou chovat jako zvířata. --- Ti japonští konvertité měli samozřejmě také jen velmi nedokonalou představu toho, co vlastně křesťanství znamená. Ale jako první křesťané za pohanských římských císařů, velmi správně vycítili ten rozdíl: najednou je tady někdo, kdo s námi mluví, stojíme mu za to, a nabízí nám, bezprávným, lásku a naději. --- A stejně správně japonští potentáti vycítili, že křesťanství znamená revoluci, zásadní a nezvratnou změnu stávajících pořádků. Uzavřeli hranice a příliv kněží vyschl. A přeživší řešili velmi zajímavé dilema, jak se v takové situaci zachovat. Nepochybujme však o tom, že jejich duše zůstaly skrznaskrz křesťanské. Jejich kompasem zůstala láska, láska k bližnímu. --- Vynikající film. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nemít v tom prsty Martin Scorsese, tak se tomu pravděpodobně velkým obloukem vyhnu. Bohužel musím konstatovat, že jeho vklad není tentokrát kdovíjaký a vyjma asi tří celkem zajímavých kamerových záběrů je celý film hodně jednotvárný a chvílemi se až neuvěřitelně táhne. Chápu, co tím Martin Scorsese chtěl sdělit a nějakou myšlenku to jistě má. Ve výsledku jsem ale celé ty dvě a půl hodiny protrpěl spíš z úcty k panu režisérovi než z jakéhokoliv jiného důvodu. ()

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

12.12.2016

La La Land vs. Místo u moře vs. Moonlight. Letošní rvačka o ceny má jasné favority a potvrdily je i nominace na Zlaté glóby. Mnohé překvapily hned dva zářezy pro Deadpoola, totální absence naopak… (více)

Reklama

Reklama