Reklama

Reklama

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry. Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni... (Bioscop)

(více)

Recenze (428)

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Upřímně si nepamatuji, kdy jsem naposledy viděl lepší Historický film zaměřený na Katolickou církev. Martin Scorsese jakožto pan Režisér a Scénárista udělal výjimečný snímek s atmosferickými záběry na krajinu. Tak silně na pravdě založený film se jen tak nevidí. V tomhle snímku je všechno, co si pravý filmový divák Historických filmů zaslouží. Ta bolest a silná víra, která všechny věřící v Japonsku dovedla až na pokraj smrti je detailně zobrazena a herci to hrají až byste si řekli "tohle nemůže být film" tohle je realita a dost krutá. 100% ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Absolutně chápu, proč o zfilmování románu usiloval Scorsese sedmnáct let a je vlastně dobře, že k tomu došlo až ve chvíli, když je mu přes sedmdesát. Silence je pomalé a filozofické drama o pochybách o vlastní víře, o ceně, kterou za ni zaplatit, i o tom, že některé kultury zkrátka nikdo nepředělá, i kdyby se rozkrájel. Stejně tak je to o tom, že člověk může něco popřít navenek, ale uvnitř svůj názor nezmění. Scorsese pokládá hodně otázek, ale odpovědi nenabízí, protože ví, že to nemá cenu a nechává diváka, aby si svou cestu našel sám. Pomáhá si opravdu skvostnou Prietovou kamerou, která jen dotváří zvláštní meditativní atmosféru a místy zabírá opravdu nádherné obrazy, navíc nechybí hned několik silných scén (povětšinou ty s exekucí). Pozorouhodná je i práce se zvukem, který je po většinu času utlumený a nevýrazný, chvílemi ale přebírá vedoucí úlohu a hlasité cvrkání brouků najednou vytrhne z klidné atmosféry. Vyzdvihnout ale určitě zaslouží fenomenální Andrew Garfield, který tu ztvárnil asi nejlepší roli své kariéry a je s podivem, že ho nikdo neocenil, protože se vyhýbá jakémukoli přehrávání a je naprosto přirozený a skoro autentický, jeho občasná podoba s Ježíšem určitě není náhodná, Scorsese si tu vůbec se symboly pohrává naprosto famózně. Driver ani Neeson už tak výrazní nejsou, to ale i proto, že tu nemají tak velký prostor. Filmu vytýkám jen a pouze přehnanou délku, která mohla být klidně o půl hodiny kratší, protože hodně situací se tu opakuje, na druhou stranu je mi ale jasné, že Scorsese film natočil přesně tak, jak chtěl, takže mu to nelze vyčítat. Silence není film pro každého a velmi snadno nad ním lze mávnout rukou, pokud ale máte jen trochu otevřenou mysl a rádi přemýšlíte o věcech, které nejdou uchopit, je to přesně pro vás. Vynikající zážitek. 80 % ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Veľmi dlho som odkladal tento film no koniec koncov, stálo to za to. Históriu zbožňujem no o tomto období v Japonsku som nevedel zhola nič. Asi toľko ako dve hlavné postavy kňazov ktorý sa vydali do absolútneho neznáma. Nie som veriaci, akceptujem vieru ale veľa prvkov mi na nej nesedí, no túto cestu za rozširovaním viery do najzapadlejších kútov sveta som hltal vo veľkých dúškach. Takmer tri hodiny sa na moje prekvapenie vôbec nevliekli. Nehovorím, Martin Scorsese má aj lepšie kúsky ale Silence mu hanbu rozhodne nerobí. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ pre mňa najslabší Scorsese. Jeho rukopis je tu nepopierateľný, ale obsah filmu je mimo. Kundun a Posledné pokušenie Krista boli filozofické filmy, ale Mlčanie je mainstreamový sofizmus - dialógy na oblafnutie diváka plné nemiestnych hisrorických aktualizácii. Jezuiti vedú dialógy hodné postmodernej doby, kde o všetkom pochybujeme, a nie 17. storočia. Šogunov guvernér, ktorý by bol v skutočnosti samuraj riadiaci sa vojenským kódexom, je tu staručký filozof, ktorý stojí mimo japonskej hierarchickej pyramídy, ba má dokonca nadhľad nad Japonskou kultúrou. Tento film nie je kresťanský, hoci sa hrá na to, že je o kresťanstve. Ono je tu však iba rámcom pre ideu filmu. Tou podľa mňa je snaha poukázať na súčasné civilizačné konflikty a ich možné odstránenie pomocou relativizovania konfliktných bodov. Konkrétne Mlčanie relativizuje pojmy kresťanský Boh, viera a vzdanie sa viery. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Andrew Garfield nečekaně dobrý, líbila se mi výprava, na rozdíl od většiny tuzemských historických filmů při sledování Mlčení divák uvěří, že se děj odehrává v 17. století. Po řemeslné stránce velmi dobrá práce, neokoukané téma, má to hloubku, dobře obsazené, ale ta stopáž... Tuze dlouhá... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Pro Scorseseho dílo asi zásadní, pro mě určitě film, který jsem chtěla vidět, ale ne film, který by mě natolik uhranul, abych ho zařadila k tomu nejlepšímu, co Scorsese natočil. Téma mě moc nebere a stopáž byla na mě až příliš. Ale oceňuji, že se do toho Marty pustil, i když to není snímek, který zasáhne davy. A asi je dobře, že Mlčení vzniklo. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Film pre náročného diváka, ktorého podstatu podpriemerne inteligentný užívatelia ako Ruda z Ostravy a.k.a Verbal, u ktorého je nepochybne najväčším úspechom dočítanie šlabikára vo veku 25 rokov pochopiť nemôžu. Skvelé spracovaný príbeh ľudí, ktorí kvôli svojim názorom a presvedčeniu častokrat stratili to najcennejšie, vlastný život, iba preto, že verili niečomu čo v druhých vyvolavalo nenávisť.Ak za vrcholné diela kimenatografie považujete Matrix či série Marvel tak to nepozerajte a už vôbec nepíšte hodnotenia na niečo, čo Vaše mozgové závity nedokázali pochopiť. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Látka je to samozřejmě zajímavá a vcelku asi i lákavá, protože ať si o jezuitech myslíme cokoli, jako misionáři měli povětšinou výsledky a to, co si prožívali v zemi vycházejícího slunce, nebyl žádný med. A teď k filmu. Za prvé, rozhodně si nezasloužil tři hodiny. Ten materiál se dal spláchnout za normálních konzumních devadesát minut. Zbytek času je jen vata a nastavované emotivno, které nefunguje. A za druhé, dají se pochopit pochybnosti nebo zakolísání ve víře, ale ty extatitcké zjevení a předuchovnělé pindy, to tam bylo tak navíc, jako těch sto minut stopáže. ()

Huntelaar 

všechny recenze uživatele

Ze svého pohledu docela oceňuji, jak se Scorsesemu až na poslední záběr, kde si uhrál malou domů, dařilo celou stopáž držet relativně nestranný pohled. Díky čemuž má celé to filozofování nad vírou, její „násilné“ roubování v cizí kultuře, její oprávněnost pro toto konání, štempl aktuálního tématu. Film jako takový pak stojí a padá na herectví Andrew Garfielda, který je plně zodpovědný za „prodej“ výše zmíněného divákovi. A taky jsem se si v jedné chvíli uvědomil, jak je to sakra dlouhé, ale že je to dobře pro vývoj postav. To prostě nešlo udělat zkratkovitěji. ()

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Zas mu jebe...jak pri Hugovi... ten film mi pripominal filmy, ktore farar Otik pustal Kelisovej a spol. v Slunce,seno... dufam, ze sa Mato vyblbol na tomto hnise a pri Irishmanovi nam ponukne to, co vedel kedysi... ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Ackoliv objektivne vzato je Mlceni jeden z nejlepsich filmu Scorsese natocil, zustava film nedocenen (viz. jeho modry rating tady na CSFD). A duvod je zcela jednoduchy - v tom filmu se za 2 a pul hodiny zas az tak moc nedeje a pouze se opira o pomyslny vnitrni boj misionare Rodriguese a ne kazdy se do toho dokaze ponorit. Krestanstvi je dlouhodobe v upadku a lidi to netahne, tudiz film postaveny prave na vire proste nikdy neoslovi publikum tak, jako Dwayne Johnson rozdavajici facky, Vin Diesel v nadupanym bouraku nebo Downey v kovovym obleku. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Velmi silný téma, který mě zaujalo už při anonci projektu před x lety. A je to zajímavě podaný, takže film určitě nezklamal. Nicméně mi nějak vadila ta angličtina - v původních jazycích by to bylo autentičtější. A hlavně jsem se nemohl zbavit myšlenky na to, o co by byl výsledek lepší v původně slibovaném obsazení ( Benicio, DDL a GG Bernal )! Zvláště Neeson mě nesedl, přešaltoval mi to do Star Wars nebo Batmana, což tu rozhodně nebylo plus... ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Od pana Šúsaka mám knihu: ,Moře a jed´, osnovou knihy je vivisekce na zajatém americkém vojínovi. Tohle je také o vivisekci -ducha a ideií (tedy toho co ve víře v cokoli mimo rámec mamonu vyprázdněné pseudokřesťanské evropě naleznete jen výjimečně). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

formálně nelze Silence moc co vytknout.Výpravou,kamerou a režíí precizní,herecky také i přesto,že mám ve vážnějších rolích pořád problém s Garfieldem a ne všechno mu dokážu věřit.Na druhou stranu mám ale s tímhle náboženským pornem celkem problém,protože celá ta instituce víry,která není schopná akceptovat cokoliv jiného mi přijde strašně hloupá.Jediné co v tomhle případě projde je niterné rozjímání o tom co vlastně víra je a jak moc důležité je jí dávat okázale najevo,nebo jí dokonce kázat.Tohle jsem ochoten pobrat,nicméně Rodriguezovo chování v určitých momentech nikoliv...80% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Mlčení je vděčný film v tom smyslu, že když už zaplatíte za lístek cca 170,- , tak nejdete po 90 minutách domů ještě s nedojezeným popkornem, jelikož stopáž přes 150 minut je skutečně dlouhá. Téma filmu je trochu specifické, takže není pro každého. Ze začátku to mělo mírnější rozjezd a konec, nad tím jsem úplně mávnul rukou. Logicky se mi tedy nejvíce líbil prostředek, jinak jsem s ničím neměl větší problém. Známé obličeje mi trochu kazili tu možnost se do filmu více vžít a nebrat to jako další prostředek k vymámení peněz, i když myšlenka a zpracování vedou k tomu, aby nám film něco předal. Zároveň mi i vadily Garfieldovi myšlenky, které mi taktéž níčily požitek z filmu, když musel vše vnitřně komentovat. Ale jinak celkem zajímavé, možná dám šanci i starší verzi. (Mimochodem, už mi vadí, jak Marvel odepřel Garfieldovi Pavoučího muže a teď je nasazený skoro všude...) ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Už by sa ľudstvo mohlo spamätať a postaviť tu organizáciu, čo zgrupuje pedogayov, mimo zákon a nie ju velebiť vo filmoch. ()

joker.george

všechny recenze uživatele

Jeden takový film ročně a budu maximálně spokojený. Ještě intenzivnější a mnohem hlubší zážitek než loňský Revenant, tím však veškerá podobnost končí. Vizuálně opojné a podmanivé a s napětím jsem se upínal ke konci, z něhož jsem byl dojatý. Byl jsem potěšen i tím, že jsem po dlouhé době viděl doopravdy hrát Liama Neesona, i když to netrvalo dlouho. Horký adept na přední umístění v mém osobním žebříčku nejlepších filmů roku 2017. (Třebíč, kino Pasáž) ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Stačilo by krátké zamyšlení, ne skoro tříhodinová ubulená konverzačka. Jelikož podobné šíření víry v zemích, kde holt hledají útěchu u někoho jiného, mi přijde jako naprosto kokotí zvyk, byl mi Garfield u rekta a dvě hodiny jsem na něj řval, ať už kurva šlápne na ten symbol a drží hubu. Tím pádem bylo pro mě sledování tohoto filmu naprostým utrpením. Už nikdy více. PS: Kamera a výprava si pochvalu zaslouží. ()

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

12.12.2016

La La Land vs. Místo u moře vs. Moonlight. Letošní rvačka o ceny má jasné favority a potvrdily je i nominace na Zlaté glóby. Mnohé překvapily hned dva zářezy pro Deadpoola, totální absence naopak… (více)

Reklama

Reklama