Reklama

Reklama

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry. Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni... (Bioscop)

(více)

Recenze (428)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se připravovala psychicky hodně dlouho. Věděla jsem, že to bude něco úplně jiného, než na co jsem zvyklá. Ale obsazení hodně lákalo. Liam Neeson je na plakátu, tudíž jsem očekávala, že bude mít ve filmu hlavní roli a není tomu tak. Nebudu lhát, hodně mě to zklamalo, protože jsem se na to chtěla podívat hlavně kvůli němu. Nicméně Andrew Garfield to také zvládl na jedničku. Výkon Adama Drivera se mi ale líbil o něco víc. Je to hodně charismatický herec a talentovaný, dokáže si scénu ukrást pro sebe a nedokážete na něj zapomenout, což je hodně vzácné. Film jako takový je opravdu hodně dlouho, až moc, moc dlouhý. Proč Martine? Chvílemi jsem byla myšlenkami úplně jinde, přitom to má velmi zajímavý příběh, ale mohlo to být zpracováno lépe. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Nejsem věřící, ale soustředěné a upřímné Silence považuji ve Scorseseho filmografii za zvláštní úkaz, dokazující sílu jeho talentu víc, než jeho předchozí efektivně roztříštěný film. Navíc je příznačné, že existují takoví lidé, kteří Silence odsuzují jako křesťanskou agitku a přitom adorují nedávný Gibsonův Hacksaw Ridge, který je opravdovou agitační zhůvěřilostí, jen tam občas létají střeva vzduchem... Ano, forma je obsah a pokrytectví je názor... Mě Silence sice tématicky minul, ale filmařina je to dechberoucí. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Z hlediska nějakých náboženských disputací mdlé až povrchní. Metafory s bažinami a konkubínami to nezachrání. Garfieldovo obsazení obhájí jedině emocionálně vypjaté scény, protože když se poprvé dostane s Driverem na japonské ostrovy, máte z nich pocit, že to nejsou jezuitští kněží, ale podvodníci na úprku, kteří využívají důvěry místních. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zpětně snižuji na dvě hvězdičky, protože tak unuděná sračka si fakt průměr nezaslouží. Věřím, že někomu, kdo si nemyslí, že náboženství a církev je největší mrdka, jakou naše Země poznala, by se to mohlo líbit, ale mně to teda akorát příšerně sralo a bylo mi upřímně jedno, jestli všichni pochcípají, protože kdyby to tak Bůh nechtěl, tak by třeba něco udělal, ne? 35% ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Pomalý, meditatívny Scorsese. Príbehovou štruktúrou (schválnou dejovou rozťahanosťou a personálnym MacGuffinom), áno, pripomenie Apokalypsu. Garfield podáva naozaj slušný výkon. Všetci ostatní hrajú len druhé husle. U mňa je Posledné pokušenie Krista neprekonateľné. 3,5* ()

campix 

všechny recenze uživatele

Podle všeho asi hodně vysněný projekt Martina Scorseseho na pro něj velice citlivé téma náboženství. Pro mě je Silence rozhodně velké zklamání. Námět je sice poměrně zajímavý, ještě jsem asi neviděl postup rozšiřování křesťanství do Japonska a následné pronásledování křesťanů. Bohužel forma mě vůbec nezaujala. Celkově jakožto člověka nevěřícího mě Silence opravdu neoslovilo. Herecky, režijně i technicky je všechno na velmi dobré úrovni, jenom mi zde něco chybí. Dlouhé a prázdné. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Mlčanie je pomaly sa rozvíjajúci, hlboko premyslený film o spochybňovaní seba samého. O spochybňujúcej autorite. O bilancovaní toho, kde ste ako ľudská bytosť zlyhali, a premýšľaní, ako to môžete napraviť, sebe, iným a Bohu. Réžia Martina Scorseseho je geniálna ako pracuje s mlhou vo filme je úžasné. 10/10 ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Mnoho myšlenek, výpravnost a dobrá filmařina, ale taky místy příliš umělé, spíše než umělecké řemeslo, a neúnosná délka. Upřímně řečeno, je to bohužel tak, jak jsem si myslel, že kdybych nevěděl, že jsem na filmu od Martina Scorseseho, jsem asi o dost kritičtější. Takhle je to i ocenění za zásluhy. Jinak celý film přetrvává napětí, zda-li divák objeví, co se mu to vlastně režisér, který na adaptaci tohoto románu pomýšlel tak dlouho, pokoušel sdělit. Koncept ticha (mlčení boha i člověka) to mocně podporuje. ()

dresi 

všechny recenze uživatele

“Deep in each man is the knowledge that something knows of his existence. Something knows, and cannot be fled nor hid from.” - Cormac McCarthy, The Crossing ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na japonský originál s názvom Ticho si spomínam už iba matne, napriek tomu tento americký remake mu je verný. Rovnako stavia na ťaživej atmosfére, celkom realisticky pôsobiacom zasadení a dobre napísaných dialógoch. Zaujímavou čerešničkou je lákadlo v podobe Neesona. Ale privítal by som výrazne skrátiť stopáž, hlavne druhá polovica je zbytočne naťahovaná. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Scorsese přepsal román větu po větě do filmu, a ještě ho obdařil nádhernou kamerou a skvělými hereckými výkony. Jenže Šúsaku Endó dosáhl dokonalosti ve formě - jeho román je napsán tak úsporným stylem, že ani jedno slovo nechybí, a ani jedno nepřebývá. Scorsese mnoho věcí rozvádí, a hlavně se často opakuje. Tam kde má Endó jednu větu, jich Scorsese musí použít deset a ještě je v průběhu filmu několikrát recykluje. Ale i tak rozhodně stojí za vidění. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Japonské pašije s věčným Jidášem (párkrát mi během projekce vytanula vzpomínka na odlišnou naléhavost Pašijových her PPU). Těžko odhadovat, jak velké podobenství chtěli tvůrci do výsledku vložit, čistě křesťanské pojetí by na dnešní svět bylo trochu málo, ale každopádně plasticitu přesvědčení, pochybností a sílu obětavosti v boji o symboly či podstatu jakékoliv víry se na mě přenést nepodařilo. Po sevřeném úvodu plném strachu i jednoznačnosti pravdy se otevírá nadějná pasáž /prozrazení zápletky !!/ scholastické transkulturní pře o pluralitní pravdy s poznaným nepřítelem, jejíž výsledek končí z dramatického hlediska nedotaženě (možná tvůrčí záměr). Naplno pak vyzní obecná důležitost filmové hudby pro podporu emocí, na kterou zde filmaři rezignovali a kreativita sound-designéra se projevuje v kombinaci přírodních zvuků, doplněných o jemné rezonance, které ale při absenci epického nebo lyrického kontrapunktu už samy přes minimalistickou jemnost často ruší. Příběhu by slušely rytmické dějové akcenty, z očekávání herecké kvality mě lehce vytrhnul už první obraz s dialogy, ale zvolené typy a představitelé staříků a žen drží celek pohromadě, Jidáš je osou. Výsledek pro mě nepřináší očekávanou niternost a sílu (srovnej s Jméno růže, Casino či Killing fields), kterou by téma naznačovalo . ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Film v ktorom za 161min nestretnete jediného budhistu. A to sa dej odohráva v Japonsku! :) 45% Zlatá generácia filmárov smeruje pomaly ale isto do starého železa. Scorseseho novotina je toho dôkazom. Navyše veľmi zle obsadená hlavná postava ktorá skôr (a teraz nič proti) pripomína staršieho brata Rodrigueza z Cirkvi Ježiša Krista svätých neskorších dní. ( V tom istom roku hrá najprv adventistu medika, ktorý zachráni polovicu vojakov druhej svetovej vojny a teraz nepokorného katolíckeho kňaza - asi sa ešte iba hľadá). Stará dobrá Misia s Jeremy Ironsom v hlavnej úlohe. Človek sa tešil na nádhernú japončinu a ono je to samé padre a každý druhý japonec spíkuje na úrovni B2. A potom že sú tam, kde mi nebudeme ani zajtra. HooOoonndaaa. Trochu reality : "V 17. storočí bol v Japonsku ako misionár jezuita páter Ferrara. Roku 1634 nevydržal hrozné mučenia a odpadol od viery – pošliapal kríž. V nasledujúcich rokoch bol svedkom mučeníckej smrti ďalších misionárov zo Spoločnosti Ježišovej, ktorí prichádzali do Japonska aj preto, aby získali jeho dušu. Roku 1643 z poverenia štátnych úradov jezuita – odpadlík predsedal tribunálu, ktorý mal vyniesť rozsudok nad nedávno uväznenými piatimi jezuitmi – misionármi. Na Ferrarovu výzvu, aby sa zriekli viery, páter Rubini v mene všetkých uväznených povedal: „To hovor zbabelcom, ktorých chceš ponížiť. Dúfame, že my máme dosť odvahy, aby sme zomreli ako kresťania a ako kňazi.“ Tieto slová boli pre Ferrara ako úder bičom – ušiel. Božia milosť roku 1652 priviedla osemdesiatročného Ferrara pred sudcu v Nagasaki. Keď sa ho pýtal, kto je, odpovedal: „Som ten, ktorý zhrešil proti Kráľovi neba i zeme. Zradil som ho zo strachu pred smrťou. Som kresťan, som jezuita.“ Po týchto slovách ho vyše 60 hodín spúšťali do pukliny s vriacimi parami. Tentoraz vydržal do konca." ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Proč není Mlčení tak dobrý, jak se tváří: 1) kamerově to není taková pecka: super shoty (chůze kněží ze schodů) střídají nejnudněji natočené dialogy (střídající se mluvící hlavy) + laciné efekty (to už bych to raději nechala všechno na zemi, než plout mořem měkkým a nabarveným jak ze znělky Dreamworks) 2) nešťastné obsazení: Garfield a Driver jsou dobří herci, ale sdovolením prvoplánový trotlové. První hodinu filmu si člověk musí utřídit, jestli je má brát vážně nebo jestli je to celý komedie, se stárnutím postav se i zlepšuje herecká role, takže ve výsledku třeba Garfielda fakt cením, ale ten Driver, co pokaždé, když mluví, zní jako Scooby Doo? Eh. A proč otce Ferreiru, který by mohl být sešlý, přesto charismatický hispánec jako třeba Benicio del Toro, hraje modrooký Liam Neeson? 3) popisnost až to bolí: viz další komentáře. Každá scéna podrobně popsaná vnitřním monologem jako ve verzi pro zrakově nevidomé. Scorcese by si příště měl vyzkoušet více MLČENÍ ve filmu. ()

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Bohužel naprosto dokonale a skvěle natočená agitka za křesťanskou víru, v podstatě však také negující antifilm proti jinému Scorseseho filmu, a totiž Kundunu. Nevím, nevím, co si o Martym nyní myslet. Je to pokrytec? Kokot? Stařecka demence se hlásí o slovo? Kdo je teda svině? A kdo je hodný? Dokud to nebyl nikdo, nebo dokud byli všichni ti zlí, tak to bylo v poho. Ale úplně poslední záběr filmu podsouvá názor, s kterým se dá obhájit, že hlavní banda debilů byli ti, kdo si nechtěli nechat kecat do věcí od někoho, kdo bydlí milion kilometrů daleko a ví o té nové zemi a lidech v ní žijících hovno. ALE PŘICHÁZÍ S PRAVDOU, ŽE JO? Zasranej film o zasranejch kreténech, co měli patent na pravdu, vymysleli zeměkouli a ta se s něma točila (ovšem až potom, co upálili pár frajerů, co jim tu pravdu o té zeměkouli řekli). Ale jak jsem zmínil na začátku, je to fakt dobrej film, bohužel... ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Dobře jim tak! Nevím, proč to chtěli šířit po celým světě. Docela ty Japonce chápu, že tam nechtěli křesťanství. Taky voni si tam přijdou jak nějakej Cyril a Metoděj a myslej si, že si z nich sednou všichni na prdel. Nesedli, právě naopak - a tak jediný, co může být Japončíkům líto, tak že kvůli tomu nemaj státní svátek. Ani nevíte, že žiju v době, kdy už můžu otevřeně řict, že náboženství je blbost a zlo. A takovej je i tenhle film. Všichni tam umí mluvit anglicky, samé boží bláboly a nesmysly, všichni ti oblbnutí pobožní pitomci šikmoocí a lámu si hlavu, co vede člověka k tomu, že se upne k bohu. Nechápu, proč Scorsese sáhnul zrovna po téhle látce - buď je asi taky hodně věřící nebo se asi posral v kině. Jsou tady 2 věci, co musím uznat - výprava a to, že jsem se o této historické kapitole vůbec dozvěděl (o španělské inkvizici jsem už slyšel a tu navíc nikdo nečeká... ale o japonské slyším poprvé) - ale díky nudnému a dlouhému ději ani to nemůžu zohlednit v mém hodnocení. Takhle rychlej odpad jsem už dlouho nedal. Myslím, že tohle může brát jen věřící diváky. Ještě jedna věc mě tam zaujala a pobavila - že ten jeden japonskej dědula vypadal jak Dr. Plzák, chch. Jo a jinak taky ještě ksicht Adama Drivera, protože to je hroznej ksicht. Nechápu, proč do toho vůbec šli herci jako Andrew Garfield a Liam Neeson - asi kvůli Scorsesemu... ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Jsem ateista, ale tohle výborné drama o víře a náboženství mě zaujalo a i bavilo. Má to i velký filosofický přesah a zajímavé myšlenky. Kamera je úžasná a absence hudby napomáhá k atmosféře. Do toho skvělé herce, jen tedy na Liama Neesona jsem se těšil nejvíc a byl tam asi jen 15 minut. Avšak 161 minut je už trochu moc, takže by nevadilo zkrácení aspoň o půl hodinku. Není to film pro každého, takže zdejší hodnocení docela chápu. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Očima každý vidí jinak a proto skeptikové řekli, nemůžeme poznat pravdu. Režisér tu nastínil některé otázky, které si divák nenásilně zodpoví každý sám, podle svého cítění. Aktéři se ve filmu dostávají do situací doslova na tělo a bude jejich duševní a duchovní sféra znásilněná, zůstane svobodná nebo bude vykoupená? Všechno má svou cenu...Mlčení Boha, námět starý jako sama Kristova křížová cesta. Ono mlčení trochu připomíná Kristovo mlčení v Dostojevského Inkvizitorovi. Andrew Garfield absolvoval duchovní cvičení u jezuitů a na jeho vyjádření to bylo opravdu poznat. Jako hlavní postava se tu modlí o pomoc a odpověď, nedostává žádnou hlasitou odpověď, vidí jen obraz, tichou odpověď.Umění je vidět v existujících věcech, věci další, umění je spojovat věci, ne je překroutit nebo rozdělit. Umělec je tak velký jak velkou věc dokáže vyjádřit.... Trochu z historie:Do Japonska přinesl křesťanství sv. František Xaverský (15. VIII. 1549). Půl století mohli žít křesťané svobodně, a v roce 1596, kdy začalo jejich pronásledování, bylo jich už více než 300 tisíc. První mučedníci byli ukřižováni 5. II. 1597 v Nagasaki. Nejproslulejší z nich, Pavel Miki, se narodil v japonské rodině (1564-66), vstoupil k jezuitům a úspěšně hlásal evangelium svým krajanům. Spolu s ním podstoupili mučednickou smrt další 2 japonští jezuité, 6 španělských misionářů a 17 japonských laiků (tři z nich byli dosud chlapci – 12, 13 a 14 let). V roce 1862 byli tito prvomučedníci Dálného Východu prohlášeni za svaté. Jejich svátek slaví katolická církev 6. února ()

chelseaman22 odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud je divák stejně jako já alergický na ksicht GÁRFÍLDA a ŘIDIČE, tak film nelze zhlédnout celý (a to ještě není v potaz brána metráž snímku). Tito dva vypatlanci se z inkvizičního Španělska vydávají do nacistického Japonského sultánství, aby osvobodili vlásače z Paříže, a zdali se jim to podařilo, to ví jen Bůh. Hnus. odpad! ()

Tristan Rafael 

všechny recenze uživatele

V tichosti rozjímání přerušovaném nelidskou nenávistí zaobalenou v chlad... se Padre Rodrigues snaží najít odpovědi, které jsou cennější než život... Ale nepřichází nic, nic - než Silencio... Kdo poradí? ... Scorsese, nevím, z jakého důvodu potřeboval natočit tuto fresku, tak moc odkloněnou, neb nejvýše protikladnou od bohapustého a zhýralého Vlka z Wall Street.. aby nám předložil otázky, na které sám nezná odpověď... Cui bono? Předložil a tedy se tážeme... A odpověď přijde/nepřijde/přichází.. kdo ví? ... Deus vult. ()

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

dnes

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

12.12.2016

La La Land vs. Místo u moře vs. Moonlight. Letošní rvačka o ceny má jasné favority a potvrdily je i nominace na Zlaté glóby. Mnohé překvapily hned dva zářezy pro Deadpoola, totální absence naopak… (více)

Reklama

Reklama