Reklama

Reklama

V polovině 17. století je Japonsko zcela uzavřené kontaktu se západními mocnostmi. Křesťanství je zde postavené mimo zákon a křesťané musí svou víru skrývat. Dva portugalští jezuité, otec Rodrigues (Andrew Garfield) a otec Garupe (Adam Driver), se vydávají do země vycházejícího slunce s velmi nebezpečným cílem: najít svého učitele, otce Ferreiru (Liam Neeson), který se prý zřekl víry. Japonští feudálové a vládnoucí samurajové jsou odhodláni křesťanství ve své zemi vymýtit. Šířit slovo Boží je jeden z nejtěžších zločinů. Křesťané jsou pronásledováni a brutálně mučeni. Buď se zřeknou své víry, nebo jsou vystaveni dlouhé agónii a bolestivé smrti. Mladé mnichy čeká ta nejtěžší zkouška víry a vytrvalosti, na kterou možná nejsou připraveni... (Bioscop)

(více)

Recenze (428)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6.5/10). Objevují se zde opravdu silné momenty, ale také je to hrozně dlouhé a už jsem s prominutím doufal kdy to skončí.. Chápu, že to měl být takový typ filmu, kdy děj pomalu plyne, ale zde už to bylo i na mě moc. 🐢 Ale jinak jde o opravdu silné dílo se skvělými hereckými výkony. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Andrew Garfield, ako jezuitský kňaz na misii v Japonsku, kde v 17. storočí zúril inkvizítor Inoue. „Títo ľudia sú najoddanejšie Božie stvorenia na Zemi. Prečo ale ich útrapy musia byť tak hrozné? A prečo, keď sa pozriem do svojho srdca, sa mi odpovede, ktoré im dávam, zdajú tak slabé?“ „Otče, ako by mohol Ježiš milovať takého lumpa? Zlo je tu všade okolo nás. Cítim Jeho silu, dokonca i Jeho krásu!“ Trochu pridlhé, ale inak poučné, drsné a zaujímavé. Kruté mučenie striedajú pekné a hlboké obrazy. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Dominantní role náboženství ve spojení s impozantní délkou, bude tentokrát držet Scorseseho fanoušky stranou. Silence je jeho osobní film a evidentně nechtěl zbytečnými efekty nebo hudbou odvádět pozornost od svého příběhu. Může se to zdát zdlouhavé, ale já, ač sám beznadějně nevěřící, jsem od filmu dostal přesně to, co jsem očekával. Tedy filmařsky zralý film v krásném prostředí, několik dramatických scén a silný příběh, uvnitř kterého má každý prostor vnímat děj po svém. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Potenciál tichého, niterného zážitku se postupně rozplynul v neuvěřitelně dlouhé délce a mnohdy zbytečné doslovnosti... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Skrachovaný Spider-man spolu s vesmírnym potkanom, úderná dvojka chlapcov v sukniach, ide hľadať do japonska posledného Džedája. Do Japonska, kde dávno prekukli ich bludy a pre všetkých "pravoverných" majú pripravené rôzne mučivé pochúťky. Dve a pol hodiny je to o bahne, chujovinách o viere, mučení, odsekávaní hláv katanou, ďalších chujovinách o viere aby sa dospelo k záveru, že Japonsko je proste bažina, kde kresťanom kvietok neporastie. Vidieť to v kine, asi by som dosť pičoval. Úplne vážne treba ale oceniť obe zúčastnené strany, že si tvrdohlavo išli za svojím. A kamera veľmi fajn, aj keď výprava ešte lepšia. 2 z 5 ()

Minimie 

všechny recenze uživatele

To, že je Scorsese pan režisér, všichni víme, ale tohle bylo z toho slabšího soudku. Technicky samozřejmě precizní práce, ale ta stopáž je neúnosná! Pomalejší film jsem už dlouho neviděla. Pokud chcete jít do kina meditovat nebo se prospat, tak prosím, ale jinak neplýtvejte časem. Celý film mimochodem táhne Andrew Garfield, takže plakát s Liamem (který se tu objeví tak na 10 minut) je trochu mimo. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75-80% ... Síce neschvaľujem metódy akými zaobchádzali s prívržencami kresťanstva, no súhlasím, že kresťanstvo sa ako náboženská ideológia nehodí do každého kraja. Chvíľami ťažkopádne, ťažko stráviteľné a zdĺhavé, ale bohaté na hlboké myšlienky o viere. Aj vizuálne strhujúce. Garfield mal minulý rok po hereckej stránke veľmi veľmi silný. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak ostatní, mě ale ta absence hudby dost vadila. A kdyby to Scorsese zkrátil o hodinu, jen by to prospělo příběhu. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Býti hlavou v jámě by bylo pravděpodobně menším utrpením, než tohle dvou-a-půl hodinové sledování tajných křesťanů (ne)šlapajících na destičky zobrazující blahoslaveného Jesuse. Nezachrání to ani Scorseseho režie a úžasná výprava... no, zachrání, od toho, aby to nebyl u mě totální odpad. Chápu ale, že pro křesťany a ne úplné ignoranty to může být právem výborný snímek. Jistě si film "užije" i třetí sorta diváků, a to intouští pozéři. :) ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Asi mě až tak zásadně neoslovilo téma a atmosféra snímku celkově. Formálně určitě dobré i s nějakou tou historickou výpovědní hodnotou, ale tempo úmorné. Garfield podává ale excelentní výkon. ()

Diego 

všechny recenze uživatele

Jsem ateista, ale respektuji víru v náboženství a stará klasika Misie je jeden z mých oblíbených filmů. Filmů o cestě víry a vůli ji praktikovat i v nehostinných podmínkách je dost a tento se od nich ničím neliší, nepřináší nic nového, a proto jsem se tak neskutečně, ale neskutečně nudil. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Ještě dlouho mě bude mrzet, že jsem Mlčení neviděl v kině. Mlčení je podívaná, která na plátnech kin musí naprosto vynikat. Martin Scorsese opět stvořil zajímavé dílo, na něž bylo radost hledět. Z počátku jsem se bál délky filmu, ale kupodivu mě to dost sedlo. Film má pomalejší tempo a taky delší záběry, díky tomu se filmu nádherně podaří vystihnout danou atmosféru a přírodní krásy Japonska. Po herecké stránce je to parádní. Andrew Garfield je bezchybný a jeho vývoj ve filmu je dost uvěřitelný. Adam Driver se mi v této roli dost líbil a mrzí mě, že neměl tolik prostoru. A Liam Neeson znovu dokazuje, že mentorské role umí jako nikdo. Zbylí herci jsou dost dobří a krásně utvářejí autentickou atmosféru. Film sice není krvaví, ale na některé scény se nekouká velmi dobře. A o to silnější pak jsou, a jejich význam je nesmazatelný. Scorsese natočil parádní film, který není, tak divácky vděčný, jako Vlk z Wall Street, ale to nic nemění na tom, že to krásný filmařský zážitek. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nad útrpným údělem dvou jezuitů v Japonsku, brutálně perzekuovaných za šíření zakázaného křesťanství, se Scorsese zamýšlí v dlouhém, pomalém, tichém, obrazově inspirujícím "žalmu", když všemi i/racionálními prostředky zpochybňuje jejich víru (= univerzální pravdu) v prostředí, jež ji vůbec nemusí správně chápat, natož přijímat. Literárně nahuštěný závěr pak zcela ambivalentně ponechává otevřenou otázku, jestli se (neupřímným, vynuceným, milosrdným) pošlapáním svatých symbolů vzdávají všeho, nebo naopak ničeho. Vynikající Garfield. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Já se těšil na temné Japonsko, Garfielda a Divera. Celkem to vyšlo, i když Diver mě nakonec úplně nebavil (stejně tak i Neeson, ale to jsem čekal). Zato mě ale bavil japonský herecký ansámbl, který tomu dal očividně všechno. A i když je to dlouhé, pomalejší s poměrně zvláštním tempem pro tuctového diváka, mě to bavilo obsahem i příběhem. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Téma zaujímavá, avšak dalo sa to pravdepodobne spracovať aj trochu záživnejšie. Najviac mi asi vadili otravné vnútorné monológy a predvídateľnosť deja. Vyslovene zlé to zase nebolo, ale čakal som viac. Takto je to iba remeselne dobre spracovaná vata bez výraznejšieho prekvapenia. 60% ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Těžký film. A rozhodně Scorseseho nejosobnější. Nedivím se, že na realizaci pracoval taková léta, protože tenhle film se nikdy nesetká s komerčním úspěchem. Výprava, kamera a herci jsou dokonalí, ale v naraci Scorsese nikam nespěchá, což je místy dost ubíjející. Příběhově totiž film moc nenabízí a obdobně to zůstává i u charakterů postav. Původně jsem v naivitě očekával historický velkofilm jako byly Gangy New Yorku, to jsem ani zdaleka nedostal, ale že bych byl zklamaný? Vlastně ne. 7/10 ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Tak se nám Martin Scorsese konečně dočkal a natočil si svůj vysněný projekt. Jde z toho hodně poznat, že Scorsese je katolík a tenhle film použil tak trochu i jako svou zpověď. Pořád ale zůstává stát pevně nohama na zemi a především na neutrální půdě. Na plátně se tak odehrává hned několik konfliktů. Člověk vs víra, náboženství vs náboženství a především morální konflikt kněze proti zemi, která očividně o jeho víru nestojí, ale on přesto nevzdává svou naději a snaží se šířit to co je dle něho správné. Je to hodně složitá podívaná ale libí se mi jak si Scorsese prostě řekl fuck it, udělám si to jak chci já a jak dlouhý chci. V dnešní uspěchané době to působí možná extrémně, ale ta délka a to pomalé budování děje má svůj účel. Posledních 20 minut filmu je tak naprosto zdrcujících a to říkám z pohledu atheisty. Obrazová stránka filmu je naprosto nádherná a u několika záběrů jsem si říkal jak je to možný dosáhnout takové dokonalosti. Nejsilnější stránkou filmu je ale to ticho. To že Scorsese umí geniálně pracovat s tichem a budováním napětí díky němu víme už dávno. Tady to ale povznáší na úplně nový level. Film totiž nedoprovází žádná hudba, pouze skličující a zdrcující ticho. Vyslédek je tak intimní, osobitá a tichá zpověď kněze na jeho osudové výpravě do Japonska. 81% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Oscars 2017: Mlčení byl jeden z oněch filmů, co vypadají spíše průměrně. Ani moc mi k sebevědomí ohledně pozitivity tohoto filmu nepomohl fakt, že první dávka hodnocení byla spíše negativní a kritika vypadala na pesimistické orgie. Nakonec se jednalo opět o klasický nádherný jev toho, kdy by člověk měl myslet vždy vlastní hlavou a neshazovat si myšlení a domnění někým jiným. O tom je zářný příklad tohoto filmu. Přijde mi, že méně než čtyři hvězdy (nebo ještě teda ty tři) mohli dát jen jedinci, co jsou sotva schopni dokoukat osmnácti minutovou epizodu Teorie velkého třesku a nebo blbečky, co jenom vidí náboženskou tématiku a hned si hrajou na morální iluminátskou ligu (opak katolické ligy). Dát nižší ohodnocení jenom kvůli náboženské tématice mi přijde vrcholová ubohost hodná špičkového ignoranta (a to bych v opačném případě řekl o intelektuálním filmu kritizováno ze strany teistických fanatiků). Tenhle film je prostě kratší Scorseseho Apokalypsa. Film s příběhem a vypravěčem procházející svým životem. Skvěle natočené, skvěle situované, skvělé zpracované. Asi nevím, co k tomu říct. Z filmu cítíte chlad, izolaci Japonska v největší a nejvyšší verzi. Herecké výkony jsou naprosto nezaměnitelné. Co k tomu říct? Víc nominací tohle si zasloužilo víc než jen kameru, kterou bych navíc s láskou udělil. ()

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

O Zlaté glóby se letos popere i Deadpool

12.12.2016

La La Land vs. Místo u moře vs. Moonlight. Letošní rvačka o ceny má jasné favority a potvrdily je i nominace na Zlaté glóby. Mnohé překvapily hned dva zářezy pro Deadpoola, totální absence naopak… (více)

Reklama

Reklama