Reklama

Reklama

Čtrnáct peset za frank

  • Česko Nový život za hranicemi (více)

Obsahy(1)

Martin a Marcos jsou oba skvělí mechanici, ale zdaleka nejsou v šedesátých letech ve Španělsku sami, kdo živí svou rodinu jen tak tak. A tak není divu, že nakonec zkusí to, co mnoho ostatních - vydělat si za hranicemi. Jenže na rozdíl od jiných Martin ani Marcos neumí ani slovo německy ani francouzsky a v té části Švýcarska, kam se dostali, se nemluví jinak než švýcarskou němčinou. A kdyby jen to - vypadá to tu jinak, mají tu jiné zvyky a vůbec. Oba mají pocit, že přistáli na Měsíci.
Laskavý retro příběh je autorským dílem španělského režiséra Carlose Iglesiase, který hraje také jednu z hlavních rolí, a je inspirován skutečnými osudy španělských gastarbeiterů za frankistického režimu ve Španělsku. Film získal Cenu publika a Cenu za první scénář na národním Festivalu španělských filmů v Malaze a Ceny za nejlepší film a nejlepší režii na portugalském festivalu Fantasporto. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Takto si představuji kvalitní evropský film bez sentimentálního nádechu Hollywoodu. Španělsko šedesátých let za fašistického režimu generála Franka bylo zemí chudou a proti ostatní Evropě i velmi konzervativní. Značná nezaměstnanost nutí pracující emigrovat za prací. Kontrast mezi tehdejším Švýcarskem a Španělskem umožnil C. Iglesiasovi rozvinout příběh jedné rodiny, jejíž otec Carlos odchází na blint do ráje pod Alpami a nachází tu po počátečních zvláště jazykových peripetiích dobré uplatnění, když jej přijede navštívit manželka se synkem, rozhodnou se tu zůstat. Ale touha po vlasti je silnější, a tak se po šesti letech celá rodina vrací zase do zuboženého Madridu. Kdo navštíví Madrid dnes, tak ví, že z něho Španělé dokázali za padesát let udělat skvostné evropské velkoměsto. Rodina se vrátila a ač se jí stýskalo po "blahobytu" Švýcarska, zůstala doma, protože pochopila, že tam je její místo a že právě doma musí bojovat za svoji lepší existenci. Nádherný film, pět hvězdiček. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Příběh o španělských gastarbeiterech ve Švýcarsku. Pro moji generaci zajímavé připomenutí časů, kdy jsme ojediněle pronikali přes Železnou oponu na Západ a zírali. Zdá se, že Španělé tenkrát měli podobný problém. --- Citlivý a civilní příběh. Nepřehání a neparoduje. Sociální akcent je patrný, ale nepostřehl jsem žádnou agitaci. Úctyhodná umělecká úroveň. ()

Reklama

camper 

všechny recenze uživatele

Podle toho, co tady čtu je Čtrnáct peset za frank pouze průměrný film. Na mě ale udělal velký dojem. Sice mi přije, že v tom Švajcu možná až moc jednoduše sehnali práci. Ale když se podívám na film jako celek, nic mi tam nechybělo a myslím, že se velmi povedl. Tolik kritizovaný kontrast mezi krásným Švýcarskem a chudým Španělskem mi ve filmu přišel právě jako dost zásadní a filmu myslím jenom prospěl. ()

Eruntano 

všechny recenze uživatele

Dosti nevyvážený film. Ze začátku má nasazeno na slušné tempo a díky střetu dvojky charismatických španělských "buranů" s civilizací v podobě švýcarského městečka také kopu vtipu. Pak ovšem přichází milostné zápletky, příjezdy rodiny a vyprávění se zbytečně roztahá. Což je škoda, protože mnohem více času by si zasloužila část poslední, kdy se Martin s rodinou vrací z malebných hor do odporného, chudého Španělska. Zkoumání vztahu lidí k vlasti, které dají přednost před blahobytným životem, mohlo mít klidně větší rozměr než jedné zkratkovité repliky matky rodiny. I přesto, že si autor mohl odpustit pár uzlíků v ději, je to ale milý a příjemný film. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Švýcarsko = ráj, Španělsko = chudoba a špína. A přesto je láska k vlasti taková, že se španělská emigrantská rodina nakonec vrátí do Španělska. Trochu mi chyběl lepší dramaturgický oblouk, střední část je jen střídání veselých, trapných, dramatických historek. Naštěstí film netlačí na pilu, herecké výkony jsou uměřené. Možná ten kontrast zemí je až zbytečně okatý. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama