Reklama

Reklama

Pomník lásky a přátelství

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1955, 14 min

Obsahy(1)

Krátký český dokumentární barevný film, zachycující průběh stavby i slavnostní odhalení pomníku generalissima J. V. Stalina v Praze na Letné. (Filmový přehled)

Recenze (7)

ripo

všechny recenze uživatele

Film, zachycující vznik pomníku J. V. Stalina, a to od prvních návrhů až po slavnostní odhalení, je určen pro nejširší distribuci. Filmový přehled 4/1956 ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně cenný barevný propagandistický dokument uvádějící do tehdejšího celorepublikového povědomí největší monstrozitu své doby. Fokus na technické aspekty a samotnou výstavbu s jakoby upozaděným politickým a „přátelským“ kontextem zdárně buduje dojem, že odkaz tohoto typu je samozřejmým a nezpochybnitelným vyústěním poúnorových událostí a přirozenosti myšlení československého lidu. Závěrečná megalomanská světelná show se spíkrem Václavem Kopeckým, plamenně frázujícím pod stínem svého životního ideálu, už z historického hlediska jen potvrzuje, jak zvrácená a vylhaně dokonalá to byla doba. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele

Pomník lásky a přátelství Při hloubení okrasného jezírka v Letenských sadech v roce 2021, byly objeveny ubikace dělníku kteří na stavbě pomníku museli pracovat, jako například pracovní technické prapory ve velmi tvrdých podmínkách. O tom se samozřejmě v dobové dokumentaci nenachází ani slovo. Vyhodili Stalina do povětří, kdo však vyhodí Stalina z myslí lidí... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Mimořádně zajímavý dokument, o němž pochybuji, že má nějakého bratříčka. Historicky zcela unikátní. Zvláštní je, že den po odhalení pomníku se po Letné procházejí davy lidí, a ono to bylo pondělí. ()

Zajímavosti (1)

  • Při hloubení okrasného jezírka v Letenských sadech v roce 2021 byly objeveny ubikace dělníků, kteří na stavbě pomníku museli pracovat ve velmi tvrdých podmínkách, jako například pracovní technické prapory. (sator)

Reklama

Reklama