Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sny tří zvídavých a dobrodružství hledajících mladých chlapců se ve filmu Badatelé stanou realitou. Akční fantasy režíroval uznávaný Joe Dante (Gremlins), který kombinuje humor, vřelost a prvky sci-fi s nečekanými zvraty. Ve své provizorní laboratoři si vynalézaví chlapci postaví vlastní vesmírnou loď a vydají se na meziplanetární cestu. Badatelé jsou velkým rodinným dobrodružstvím v hlavních rolích s mladým Riverem Phoenixem (Stůj při mně, Slídilové) a Ethanem Hawkem (Training Day, Bolestná realita). (Magic Box)

(více)

Recenze (34)

JFL 

všechny recenze uživatele

První dvě třetiny naprosto famózní dětská dobrodružka 80's stylu, ale poslední třetina představující papundeklové předznamenání Cameronovy "Propasti" se zvrtne v absurdní guilty pleasure, která sílí s přibývajícím stářím snímku. Velká škoda, protože i s popsaným úletem náleží "Badatelé" mezi špičku Danteho mainstreamových filmů. Silně za to vděčí všeobjímajícímu entusiasmu, který mísí fascinaci ke starým brakovým snímkům sci-fi s upřímnou snahou toto nadšení přenést na děti. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $9,873,044Tržby Celosvetovo $-║ Solídne rozbehnutý fantasy film o partii chlapcov skúmajúcich svoje sny, ktoré zhmotňujú do výstavby detského vesmírneho plavidla, fungujúceho za pomoci záhadnej hmoty, pribrzdí hlavne posledná tretina filmu, meniaca sa na akúsi čudnú kostymérsku mimozemskú paródiu s nezáživným humorom. Veru ten úsek bol dosť nešťastné riešenie, mohla z toho byť omnoho viac ucelenejšia rodinná komédia. /65%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První hodinka je opravdu skvělá. Mladí a talentovaní herci se ukazují ve skvělém světle stejně jako triky a celý příběh. Bohužel později přechází fantastická cesta po okolí rodného města v cestu do vesmíru za "těmi, kteří vložili schéma stroje do našich snů" a zábava se mění v podivnou nudu. Je to škoda, ale druhá část filmu opravdu ztrácí a je tu i patrněji cítit i Danteho "otec" Steven Spielberg (a to nemluvím o 2-3 narážkách na Star Wars:)). Je to až paradoxní, protože první část je v podstatě jednoduchá a tím i zábavná, ale druhá se snaží o myšlenky plné narážek na klasickou americkou vizuální kulturu a to válčení a ničení ve všech filmech/seriálech, ať kreslených pro děti nebo reálných pro jejich rodiče. Dante to myslel dobře, chtěl svým způsobem upozornit na možnost, jak se cizí formy života mohou zachovat a za co nás mohou považovat, když vidí obrázky plné násilí, hraného i skutečného, ale filmu to výrazně ubližuje a tak průměrné 3* jsou odpovídající hodnocení. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu, který se v osmdesátkách stal trademarkem spielbergova Amblinu. A ač toto "amblinovka" není, tak si to s nimi nikterak nezadá. Zpočátku. Je tu vše od maloměsta, čistě dětského pohledu na věc, sympatických děcek, praktických efektů, Goldsmithova zdařilého soundtracku (speciálně pak hlavní motiv), samozřejmě i kol (bez těch by to prostě nešlo) a... A především ona nezaměnitelná osmdesátková atmosféra dětské výpravy za nevšedním dobrodružstvím. Nemá to sice takové tempo a spád jako žánrový souputníci, ale rozhodně je to natolik dobré, že si chtě nechtě jeden pokládá otázku, proč z toho není nadčasová klasika jako z těch ostatních a místo toho to upadlo do zapomnění. A pak se film přehoupne do druhé poloviny a rázem je to jasné. Protože tvůrci do značné míry opustili poetiku dětského dobrodružného snímku. Je to sice i tak zajímavé, ale již ne příliš dobré a záživné. Výsledkem je sdělením ambiciózní "jakože dětský artový trip o všehomíru a padesátkových sci-fi béčkách", který je korunován kultovním závěrem, kdy byl Dante nucen snímek dokončit mnohem dříve než původně bylo v plánu a tak tam jako z nouze ctnost narouboval začátek snímku "tak trochu jinak". ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keď sa v roku 1982 stal megatrhákom Spielbergov E.T. – Mimozemšťan, okamžite sa vyrojila záplava pohrobkov t.j. rodinných fantasy dobrodružstiev o skupinke detí na americkom predmestí bezstarostných 80. rokov, kde dospelí nie sú prítomní, nakoľko sú akoby nonstop v robote a deti si tak cez letné prázdniny žijú svojím vlastným spôsobom života. V roku 1984 prišli Gremlins, 1986 Noc husej kože, 1990 To, 1986 Pri mne stoj!, 1987 Záhrobné komando, 1986 Watchers... Len v roku 1985 sa na trhu objavila záplava podobne ladených záležitostí: okrem vlkolačej Striebornej guľky (s mladučkým Coreym Haimom) a Donnerových The Goonies (s Coreym Feldmanom, Seanom Astinom a Joshom Brolinom) to boli i Bádatelia Joea Danteho s Riverom Phoenixom a Ethanom Hawkeom. Herci fajn a atmosféra s výpravou super, ale mimozemsko-vojenská zápletka ma nebavila, miestami ma až otravovala a poviem na rovinu, že finále s „maskami“ ma vyložene nebavilo. S veľmi prižmúrenými očami 3* ()

choze 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Goonies mě to v klíčovém věku minulo a později nechytlo. Ani ta velebená první hodina, než nastoupí infantilní mimozemšťani, mě moc nebavila. I když Ethan Hawk v dětské verzi pobavil a uchechtl jsem se i nějakému tomu frku. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Joe Dante je milovník béčkových sci-fi filmů a osm let před Matiné to dokázal právě v Explorers, velmi milém snímku pro mladší i odrostlejší publikum, které nezapomnělo snít. Co se děje týče, líbí se mi pozemská i mnohými tak kritizovaná vesmírná část, která tedy rozhodně má něco do sebe. Světe div se, ale třeba když hlavní hrdina vysvětloval, že "takoví nejsme", skoro mě až zamrazilo. Vážně. Proti dětským hercům nemůžu říct ani ň, proti pramálo zastaralým trikům z dílny ILM taky ne... A proti Jerrymu Goldsmithovi, který pro Explorers složil jeden z mých nejoblíbenějších motivů (konečně už vím, při čem hraje - například scéně stavby rakety dává neuvěřitelnou šťávu) už vůbec. Čtyři čisté hvězdy. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Goonies meets Contact meets 50´s sci-fi movies. Veľmi dobrý detský film , no nie je to tak úžasné ako by sa z toho spojenia z prvej vety mohlo zdať. Príbeh je výborný, herci na čele s mladučkým Ethanom Hawkom tiež , Goldsmithova hudba je istota. Dantemu však bez Spielbergovho producentského dohľadu tradične chýba ľahkosť, lepší cit pre atmosféru a väčšia dávka srdiečka. Škoda, že som to nevidel ako decko ale aj tak ma to veľmi potešilo a prevláda veľká spokojnosť 7/10 P.S. prvý kontakt s mimozemšťanmi si skoro doslovne ukradol Cameron pre svoje finále Priepasti, ktoré sa vystrihlo a neskôr vrátilo v Director´s cute. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Ono ťažko k filmu niečo napísať, keď už tu bol JFL :) Je to milé. Také starosvetské. Chalani stavajú raketu, chcú letieť do vesmíru. A keď tam dojdu, skočia na párty a zas späť. Dnes už majú decká iné sny... Rip Amanda ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neznámá a popravdě hodně nudná a celkově nepovedená rodinná podívaná, kde nechybí dětští hrdinové, futuristické vynálezy, výlety do vesmíru ani mimozemšťané. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha predstavitelov detskej sci-fi/fantasy vlny 80s. Prve dve tretiny su detsky hrave a roztomile, posledna tretina je infantilne trapna. Ako keby scenaristom dosli napady a nevedeli ake vyustenie pribehu maju vymysliet. Tak tam hodili tu najväcsiu blbost, co ich napadla. Skoda pointa zhadzuje film o triedu dole. 6/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

V prvních dvou třetinách fajnové, i když trochu zdlouhavé dětské dobrodrůžo s klasickým 80's feelingem. Potom se to ale zvrhne v papundeklový bizár, který sice předkládá určité myšlenky, ale pro dospělého diváka to už, alespoň po 40 letech od doby vzniku, opravdu moc není. Efekty to má slušné (když nepočítám ty infantilní emzáčky) a ač film, alespoň u nás, moc známý není, hudba mi přišla velmi povědomá. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa chcel zviesť na detskej fantasy vlne 80. rokov, čo sa mu síce po komerčnej stránke nepodarilo, je však spolu so známejšími a úspešnejšími snímkami ( THE GOONIES a spol. ) v rovnakej lige. Vysoká technická úroveň, zábavný príbeh a sympatický predstavitelia. Pomerne zabudnutá klasika 80. rokov. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Neskutočne hravý rodinný film pripomínajúci Donnerových Goonies s neopakovateľným kúzlom 80. rokov. Traja chalani sa za pomoci experimentov vydajú skúmať vesmír. Postavia si vlastnú vesmírnu loď z nepotrebných harabúrd a vydajú sa na najväčší dobrodružný zážitok ich života. Film obsahuje množstvo odkazov od Vojny svetov cez Star Wars až po Flash Gordona a staré sci-fi klasiky. Atmosféru filmu dotvára aj hudba Jerryho Goldsmitha ktorá obsahuje magický ústredný motív. Avšak podobne ako v prípade Gremlins Danteovi ide oveľa lepšie prvá polovica filmu čo je veľká škoda pretože ešte po prvej hodine som bol pevne rozhodnutý filmu udeliť minimálne 4*. Tie slizké gumové vesmírne potvory sú na smiech i keď si uvedomujem že je to v podstate dané dobou (Gremlins, Flight of the navigator, Labyrint, atď.) Nakoniec tie 4* predsa len dám posledných pár minút a záverečné lietanie v oblakoch je vážne kúzelné. Len ma mrzí tá príbehová stagnácia tretej štvrtiny filmu. No i tak je to jeden z najlepších rodinných filmov 80.rokov a spolu s Gremlins režisérov najlepší film. 75% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na první pohled to vypadá hezky jako rodinný film, ale pak dojde na to, že on je to opravdu jen rodinný film, kde není až tak velká přidaná hodnota, jak by si člověk přál. Popravdě je druhá půle celkem nudná a já jsem čekal na nějaké to vyvrcholení, které ale bohužel nepřišlo. Trikově místy hezké, ale ne jedinečné. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Většinu času je to celkem povedená a (na to, čím je) i celkem inteligentně napsaná dětská sci-fi se sympatickou hlavní trojicí, jejichž sestavování vlastní vesmírné lodi má své příjemné kouzlo, jen škoda že mi to přišlo dost utahané a místy i stejně tak nudné. A bohužel ani ta špetička tajemna ohledně toho, kdo a proč jim ty návody posílá mi dojmy nezachránila, ale věřím tomu, že jako děcko bych se u toho nenudil asi vůbec, protože tenhle "námět" jsem měl rád už dřív - a popravdě mám i teď. Jenže jak se na scéně objeví mimozemšťané a začnou mluvit, jde to celé do kelu a začne to být dost trapné. Ten jejich vzhled se mi na dětskou sci-fi docela zamlouval, horší ale bylo SPOILER že neustále mluvili v reklamách a pořadech co sledují z televize ze Země, neustále říkali nějaké rádobyvtipné hlášky či vtipy ze stand-up pořadů KONEC SPOILERU a tímhle si mě ten film bohužel ztratil ještě víc, protože to bylo úplně mimo to, co se tam "budovalo" celou tu dobu. Ano, jsem rád, že do toho vesmíru letěli, že mimozemšťany našli a osobně s nimi mluvili a jednomu z těch kluků se splnil celoživotní sen, ale takhle bych byl zklamaný snad i jako děcko. Vlastně i ten úplný konec je divný, sice z něj plyne, že v našich snech můžeme prožít cokoli, ale je to podané tak divně, že jsem i začal pochybovat, jestli to své dobrodružství vůbec prožili a nebyl to jenom sen. Kupodivu z toho ale kromě jedné myšlenky plyne ještě druhá - že kdyby na naší planetě objevili mimozemšťané, to mi, lidi, bychom na ně okamžitě zaútočili ačkoli neznáme důvod jejich návštěvy. V tomhle mi to fakt hodně, hodně, hodně vzdáleně připomnělo Pánův hlas a vlastně to vypadalo jako jeho jakási "dětská verze". A ačkoli ty myšlenky nejsou bůhvíjak objevné, stejně ten film za to musím pochválit. Na dětský film to má dostatečnou (a hlavně nějakou!) hloubku. I tak ale víc jak slabé tři dát bohužel nemůžu, ale úplně špatné to rozhodně nebylo. Slabé 3* ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Milé, 80tkové detské sci-fičko s mladučkým Hawkeom, na ktorom však veľmi vidno nízky rozpočet a už aj zub času. Fajn nostalgia, ale v tej dobe vznikli aj lepšie veci, ktoré odolali času. Btw, Bogartove hlášky "the stuff that dreams are made of" (Maltézsky sokol) či "We'll Always Have Paris" (Casablanca) som veru nečakal :) ()

Související novinky

Co chystá režisér Přízraku?

Co chystá režisér Přízraku?

08.11.2018

Režisér David Lowery (Přízrak, The Old Man & the Gun) se upsal novému filmu. Pro studio A24 Films natočí epickou fantasy Green Knight, která vychází z rytířské básni o Siru Gawainovi a Zeleném… (více)

Reklama

Reklama