Miguel ArtetaScénář:
Gustin NashKamera:
Chuy ChávezHudba:
John SwihartHrají:
Michael Cera, Justin Long, Ray Liotta, Portia Doubleday, Steve Buscemi, Zach Galifianakis, Rooney Mara, Ari Graynor, Jean Smart, Fred Willard, Mary Kay Place (více)Obsahy(2)
Mládí v hajzlu je komedie o dospívání, která na pubertální touhy i vzpoury nahlíží svěžím a neotřelým způsobem. V hlavní roli filmu, který vznikl podle slavné knižní předlohy C.D. Paynea Mládí v hajzlu, se představuje Michael Cera (Juno, Superbad). Nick Twisp (Cera) je zvláštní, ale milý mladík s citem pro pěkné věci, jako jsou Sinatra a Fellini. Na rodinné dovolené se Nick beznadějně zamiluje do krásné a svobodomyslné dívky jménem Sheeni Saunders (Portia Doubleday), ale rodina, vzdálenost a žárliví ex-milenci jejich lásce vůbec nepřejí. Proto Nick s výrazným přispěním Sheeni opouští svůj nudný a předvídatelný život a vytváří své rebelské alter ego: Françoise. A François – se svou kravatou, knírkem a cigaretou - se nezastaví před ničím, co by mu bránilo být s Sheeni. Nick Twisp se ocitá na cestě sebezničení, která pro něj bude mít nepředvídatelné a neskutečně legrační důsledky. (oficiální text distributora)
Pokud máte rádi looserovský humor věčného panice Cery, bude se vám to docela líbit, a mě se to i docela líbilo, ale nic víc. Tohle je místy až neuvěřitelně vtipné, ale jsou i části, které bych pro jejich nudu a zbytečnost s radostí oželela, a to i třeba na úkor dívácké chápavosti, tohle by chtělo více situačnosti a tím i více spádu, jelikož takhle to bylo místy až nesnesitelně nudné a zdlouhavé. Je to škoda, že kvalita je tak nevyrovnaná, ale stejně za sebe můžu říct, že povedené vtipné scény stojí i za to převážné utrpení z nudy, jelikož takhle jsem se dlouho nezasmála, ale mohlo to být častěji. ()
Tak předně - nemyslím, že bylo nemožné Mládí v hajzlu natočit. Ovšem ta podoba by musela být naprosto jiná. Předně, aby byla dodržena pospolitost pubértálně definovaných postav, chtěl to neplantat všechny díly dohromady. Takhle se totiž skáče v ději jak na Václaváku při finále MS a té lehké indie-punkové atmosféře to děsně ubírá. Arteta se taky nijak nevytáhnul a kromě dvou nesedících animací převedl otrocky jen to co se po něm asi chtělo. Kupodivu jak mi z trailerů neseděl Michael Cera jako Nick, ve už to bylo lepší. Ale jeho "herectví" jednoho xichtu Youth in Revolt taky moc nepomáhá. Prostě chtělo to jít více po knize, po tom co ji dělá tak přitažlivé a ne po slepě po ději. Čekali jsme dlouho, škoda, že to čekání dopadlo takhle... I'm not going anywhere until you sink your filthy dick in this tomato. ()
Takhle nějak jsem si představovala postavy z knižní předlohy. Musím říct, že Michael Cera byl pro roli Nicka výborná volba. Potěšilo i další herecké obsazení. Z filmu jsem trošku na rozpacích. Knižní předlohu miluju a čtu ji vždycky, když mám blbou náladu. Spolehlivě mi ji o sto procent zlepší. Jenže film bohužel jejích kvalit nedosahuje. Takže ve výsledku je finální produkt spíše průměrem. ()
Předlohu jsem nečetl, ale vím, že to je celkem chytrá prdel, takže jsem se na filmové zpracování docela těšil. Snímek jako takový je ale jenom ubohým pokusem o laciné fóry, který člověk prozívá a i přes skromnou stopáž se často prosebně obrací na hodiny, aby sebou trošku hnuly. Výsledek - zbytečná nevtipná sračka. 40% ()
Po Juno a Scott Pilgrim proti zbytku světa jsem rozhodně chtěla s Michaelem Cerou vidět ještě něco jiného. Tak jsem zkusila tento film. V zásadě to nebylo špatné, sem tam i vtipné, ale v tom byl možná ten hlavní problém. U tohoto filmu bych nečekala, že to bude jen "sem tam" vtipné, ale že si u toho užiju pořádnou zábavu. Ta se ale nekonala, přestože pár povedených scén tady najdeme, navíc v podání dobrých herců (Cera, Buscemi). Jakoby tomu zkrátka něco důležitého chybělo. Výsledný dojem byl tedy spíše průměrný. Asi si budu muset počkat na nějaký povedenější film s Michaelem Cerou, ale bohužel silně pochybuju, že něco překoná Scotta Pilgrima. ~(3,0★)~ ()
- Natáčanie prebiehalo v Ann Arbor, Detroit, Ferndale, Frankfort, Hazel Park, Lake Leelanau a Royal Oak, Michigan, USA. Film sa natáčal od 12. júla do 7. septembra 2008. Časť tohto filmu bola natočená v skutočnom parku prívesov vo Wixom, Michigan. (Arsenal83)
- Keď je vo filme Nick Twisp (Michael Cera) vo videopožičovni, drží v ruke a rozpráva o filme La Strada (1954) ktorí natočil skutočne Federico Fellini. (fefee)
- Keď Nick (Michael Cera) ukradne auto, jeho otec (Steve Buscemi) rozbije okno nohou a na okne zanechá stopy. O niekoľko záberov neskôr sú však stopy oveľa vyššie ako v predchádzajúcich scénach. (Arsenal83)