Reklama

Reklama

Upre Roma

  • angličtina Upre Roma (festivalový název)
všechny plakáty
Československo, 1955, 33 min

Obsahy(1)

Slovenský středometrážní film o novém životě cikánských občanů naší republiky. Civilisace zasahuje nezadržitelně do cikánských dědin a vyhlazuje nemoci i bídu. Mají blíže ke škole, k lékaři i k ostatním lidem. Na jejich straně je zákon i právo. Patři jim zdravý a šťastný život jako všem občanům naší republiky. (FILMOVÝ PŘEHLED 10 / 1956) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes možno už trochu naivne pôsobiaci dokument, ale bola taká doba a takéto typy dokumentov si vyžadovala, jedná sa o film nakrútený pre ministerstvo povereníctva. Na druhej strane sledovať dnes tento film a vnímať ho z hľadiska dnešného postavenia rómov z osád v rámci spoločnosti a premýšľať, čo sa za tie dlhé desaťročia zmenilo, je vskutku zážitok priam hororový. A to Upre Roma končí pozitívne, s veľkou, až nespochybniteľnou nádejou lepších zajtrajškov. Ešte že sa toho humanista Plichta nedožil. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Tento středometrážní film je určen pro nejširší distribuci, zvláště však tam, kde žijí občané cikánské národností. Je dokumentem toho, že v naší socialistické vlasti slouží lékař všem a všude, a to i tam, kde musí napřed bojovat s nevzdělaností, pověrou, bázní. Filmový přehled 10/1956 ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Prvý film na Slovensku, ktorý sa zaoberal rómskou problematikou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama