Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z divácky nejúspěšnějších filmů osmdesátých let se odehrává v čase vánočním, kdy pan Peltzer koupí v zapadlém krámku Čínské čtvrti pro svého syna Billyho neobvyklý dárek: mogwaie, malé zvířátko připomínající medvídka. Chov zvířete má však pevná pravidla. Nesmí na světlo, nesmí se namočit a nesmí se krmit po půlnoci. Všechny zákazy samozřejmě Billy, i když nevědomky, poruší a výsledkem jsou ulice plné podivných a notně škodolibých příšerek, které začnou ničit celé městečko a terorizovat jeho obyvatele. Je na Billym, aby se s pohromou vypořádal. (TV Nova)

(více)

Recenze (397)

Melios 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála hororových komédii ,ktorá má aj po toľkých rokoch stále niečo do seba. Ak mám byť úprimný ,myslím si ,že je to zatiaľ najlepšia horor-komédia ,ktorá za posledné roky vyšla. Priznajme si to ,koľko filmov vás dokázalo vystrasiť svojou atmosférou, potom pobaviť vystrelením starej babky z jej kresla a následným koledovaním pri jej dverách :D ? Vianočný rodinný film ako vyšitý ;) . Je pravda ,že z pohľadu súčasného diváka sa tam dá nájsť veľa technických a logických kiksov ako je scéna ,kde sa zabíjajú Gremlini v kuchyni (to ako vybuchol jeden v mikrovlnke bolo veľmy amatérské - z dnešného pohľadu ,ale berem ohlad na nízky rozpočet a dobu ,v ktorej film vyšiel) ,alebo pasáž ,kde zomrie posledný Gremlin (dneska to už nie je vizuálny strop ,no na svoju dobu celkom revolučné). Príbeh vám tu hovoriť nebudem ,pozrite si ho sami. Z postáv tu stojí za zmienku asi iba hlavný protagonista (klišé ,ale prepracovaný) a neskutočne CUTE Gizmo (tým nechcem povedať ,že ostatní boli zlí ,boli dobrí len ma nejak nezaujali). VERDIKT: Gremlins je komédia ,ktorej nie je nič sväté a robí si prdel úplne zo všetkého. Sequel v tomto duchu pokračuje a ešteviac si zo seba robí srandu (za zmienku stojí aj to ,že v dvojke si kameo rolu zahral wrestler a.k.a najhorší herec hollywoodu - Hulk Hogan). Čiže za zábavné pocity strachu davam 75% - ďakujem za príjemne zničené detstvo ;) ()

JADIM 

všechny recenze uživatele

Zaujala ma hlavne prvá rodinná, pohodová a trochu temná a mysteriózna polovica. Niektoré scény pripomínali horor a to vraždenie Gremlinov bolo naozaj vydarené a pripomínalo dobrý thriller. Normálny horor sa s takýmito postavičkami bohužial spraviť nedá, preto sa báť budú maximálne deti. To vyvádzanie Gremlinov a ničenie mesta v druhej polovici ma až na minimum scén moc nebavilo, náhodné ničenie všetkého je len málokedy vtipné alebo zaujímavé. 6/10 (Videné 28.12.2020, Originálne znenie) ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Hneď úvodné zábery z čínskeho obchodíku navodia zaujímavú atmosféru, ktorá na nás dokáže sálať i z malého mestečka Kingston Falls. Samozrejme najväčšou atrakciou filmu sú Mogwaiovia, respektíve Gremlinovia, z ktorých si pochopiteľne našu najväčšiu priazeň získava malý, sympatický a roztomilý Gizmo. Celkovo sú tieto príšerky nielen dobre výzorovo spracované, ale autor scenára Chris Columbus im dodal aj na vážnosti pomocou 3 pravidiel, ktoré sú i hlavnou zápletkou filmu. Dnes sa už síce na Gremlinoch prejavuje i zub času, no stále ešte obsahujú niekoľko motívov, ktoré zaujmú a zabavia. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Co napsat k filmu, který jsem viděl xkrát, poprvé ve dvanácti? Gremlins nikdy nebyli moji srdovkou, ani opravdovým hororem, kterého bych se bál, ale stejně je mám rád. V rámci rodinného hororu neměly v té době konkurenci, mogvaj je kouzelnej až k sežrání a gremlinům v jejich řádění po celém městě nelze nefandit. Všechny věci kolem fungují, včetně vánoční atmosféry, muziky a skvělých masek. Tohle je zkrátka klasika. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Tak trochu hororový rodinný film s roztomilým plyšákom. Keby gremlini boli ešte väčšie beštie, tak by to bolo za 4*. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Všecko to začalo v Čínské čtvrti v jednom zapadlém zaprášeném vetešnictví jednoho předvánočního podvečera. Neúspěšný vynálezce Randall Peltzer (Hoyt Axton) sháněl dárek pro svého syna a padl mu do oka mogvaj Gizmo. Pro chov tohoto netradičního domácího mazlíčka jsou tři přísná pravidla: nesmí být vystaven slunečnímu světlu, nesmí se namáčet a to nejdůležitější je nekrmit ho po půlnoci. Samozřejmě se to celé zvrtne, jak jinak, a rodina výstředního vynálezce žijící v kouzelném městečku Kingston Falls je vystavena útoku nebezpečných zubatých příšerek, které díky své nenasytnosti začnou ohrožovat všechny obyvatele tohoto poklidného místa. Tvrdý boj o záchranu holých životů začíná. Film režiséra Joe Danteho a scénáristy Chrise Columbuse je pro mě nostalgickou hřejivou vzpomínkou na zlatá 80. léta. Za ten dlouhý čas mého předlouhého dospívání se tento napínavý příběh transformovala z hororu do míle trochu trhlé komedie plné zelených nenažraných zrůdiček, ale neztratil nic ze svého kouzla. Jednoduchý, ale přitom vcelku svěží film se sympatickými hrdiny, kde je od začátku jasné, kdo hraje s jasnými kartami. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"You say you hate Washington's Birthday or Thanksgiving and nobody cares, but you say you hate Christmas and people treat you like you're a leper." ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Vianočné sviatky tak trochu inak, trošku komédie, trošku "detského hororu", trošku peknej vianočnej atmosféry, riadnu kopu parádnych praktických efektov a máme tu vianočnú komédiu ako som už na začiatku napísal "tak trochu inak". :) ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z klasik, která u mě prohrává. Důvod je jednoduchý, necítím k nim žádnou nostalgii. Viděl jsem je už jako dospívající a vůbec mě nebavili. Mrkl jsem se na kousek i po letech a je to možná ještě horší. Nechávám slabší dvě hvězdy a do dalších pokusů už se raději pouštět nebudu. Ani jako mladý jsem už nešel do dalších dílů a měnit to nehodlám. Místo Gremlins raději doporučím Critters, kteří mi přišli vtipnější, napínavější a celkově povedenější i opakovaně a po mnoha letech. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Columbusov vplyv (scenár) je na Gremlinoch cítiť, sú tak ako väčšina úspešných Columbusových filmov trochu "detskí". Režisér Joe Dante v dokumente na Netflixe hovoril o tom, že keď prezentoval film štúdiu ako mix hororu a komédie s tým, že z toho nechce 100% desivý a vážny horor ani úplne uletenú komédiu s hororovými prvkami, tak ho nikto nechápal. A ja ho nechápem doteraz. Gremliny ma moc nechytili práve pre danú rozpoltenosť, kedy film je síce horor, ale len trochu a je síce komédiou, ale tiež len trochu. Osobne by som si radšej pozrel spracovanie viac vyhranené do jedného zo spomínaných smerov, ale pri pohľade na tržby, percentá a XY pokračovaní Dante zjavne vedel čo robí a širokej verejnosti svojim štýlom ulahodil. Pretože toto je typ hororu "pre celú rodinu" (sledovateľný aj s deťmi), kde ich pozornosť okrem trochu strachu a hlášok určite udrží "rozkošný" Gizmo a ostatní mogwaiovia. Na jedno pozretie ako tak (pre pár obstojných scén a nápadov), humor ma však míňal. 55% ()

Perry- 

všechny recenze uživatele

Proč už se takovéhle filmy jen netočí? Dneska jsou to samé prcičky a komedie o balení holek a takovéhle filmy jsou minulost. Škoda ;( ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Je to zelené, je to slizké, různě to bouchá a tak vůbec, prostě Gremlins jsou tady a přinášejí sebou velikou dávku hnusu. ()

Tessie 

všechny recenze uživatele

Roztomilejší než kotě, ovšem pouze do chvíle, než se z něj začně stávat potvůrka toužíci po krvi.. a než se brutálně rozmnoží. V kožených vestičkách se tahle banda rozhodla ničit město... Scéna, kdy koukají na Sněhurku se mi obzvláště líbila. Celkově film hodnotím jako moc kvalitně zpracovaný, především na rok 1984. ()

RichardLev 

všechny recenze uživatele

Film, na který se nezapomíná. Když jsem se teď na něj díval po letech, byl jsem překvapený, kolik scén jsem měl nesmazatelně vrytých do paměti. Jako dítě jsem film miloval (a chtěl jsem vlastního mogwaie). Teď už to je trošku horší. Dávám slabší čtyři hvězdičky. Ale mogwaie chci pořád! ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Dost možná nejlepší 80ková vánoční komedie. Trošku mě jen mrzí, že jsem tohle pořádně neviděl v dětství. 8/10 ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Stále dobrá komedie s prvky fantasy a hororu. Má to Spiepbergův rukopis, proto se příběh drží v mezích kvality. Malý Gizmo je super roztomilý mončičák, ale jeho potomci jsou už pořádné příšery. To pak začíná ten horor. Na některé dary přírody lidstvo ještě není připraveno. A rada na závěr - když se vám doma něco porouchá, předtím než zavoláte opraváře, podívejte se pod postele, do skříní, za závěsy, možná máte doma gremliny... ()

Související novinky

Jak to vypadá s pokračováním Gremlins?

Jak to vypadá s pokračováním Gremlins?

25.11.2020

Třetí díl série Gremlins je už několik let předmětem spekulací fanoušků a příslibů ze strany tvůrců, nyní se Chris Columbus (Sám doma, Harry Potter a kámen mudrců) jakožto scenárista prvního dílu… (více)

Nová streamovací služba Warnerů má název

Nová streamovací služba Warnerů má název

10.07.2019

Říkáte, že máte málo streamovacích služeb? Tak to máte kliku, konglomerát WarnerMedia se totiž řítí do streamovacích válek s novou službou HBO Max. Jak již z názvu vypovídá, nová služba zahrne… (více)

Zemřel herec Dick Miller

Zemřel herec Dick Miller

31.01.2019

Ve věku 90 let zemřel v kalifornském Toluca Lake herec Dick Miller. Smutnou zprávu předal médiím rodinný mluvčí. Rodák z Bronxu má od svého debutu v roce 1955 ve snímku Apache Woman na svém kontě… (více)

Vzniknou Rošťáci 2?

Vzniknou Rošťáci 2?

07.04.2014

Pokud vám film z titulku nic neříká, není to zas tak velké překvapení. Rošťáci Richarda Donnera (Superman, Smrtonosná zbraň) jsou obří klasikou spíš v zámoří, kde v osmdesátých letech nabrali podobný… (více)

Reklama

Reklama