Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cynický lakomec Ebenezer Scrooge vidí jen peníze, pohrdá lidmi a nesnáší Vánoce. Na Štědrý den vyhodí ode dveří koledníky se sbírkou na chudé i synovce Freda, který mu přišel popřát. Té noci mu však duch bývalého, stejně lakotného společníka oznámí, že ho navštíví duch Vánoc minulých, duch Vánoc současných a duch Vánoc budoucích. Díky nim má stařec možnost nahlédnout do svého šťastného dětství, spatřit prázdnotu současného života i svůj osamělý konec. Dostane také možnost nahlédnout do života Fredovy rodiny a rodiny chudého, přesto věrného zaměstnance Boba. Díky tomu pochopí skutečného ducha Vánoc a dostane šanci k nápravě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších vianočných námetov vôbec. Páčilo sa mi to ešte viac ako animované spracovanie - Vianočná koleda (2009). Užil som si čarokrásny príbeh podľa Dickensovej predlohy, v úžasnej dobovej atmosfére 1. pol. 19. st., s perfektnými kostýmami a výbornou výpravou. Jednoducho ide o dokonalé prevedenie podstaty ducha Vianoc na filmové plátno, v tomto smere už nič lepšie neexistuje. Holt, Dickens stvoril nesmrteľné dielko, nádherné, prenádherné a večné a jeho filmová podoba mu robí česť. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z dlouhé řady vánočních filmů posledních let vyčnívá Duch Vánoc jako Petřínská rozhledna nad panoramatem Prahy. Za výsledný dojem může sice z podstatné části Dickens coby autor literární předlohy, ale je fakt, že Clive Donner dokázal jeho povídku řemeslně zručně a bez zaváhání převést do filmové podoby. Je to příjemně emotivní a v rozumných mezích moralistní. Dokonce i já jsem měl chuť se polepšit, bohužel mě to asi za hodinu přešlo. I tak šlo o nejnadějnější pokus za posledních pět let. Ve filmu nevystupují hvězdy první velikosti, ale to jen přispívá k autenticitě, jinak herecké výkony jsou přesvědčivé a stejně tak je přesvědčivá i atmosféra Londýna první poloviny 19. století. Celkový dojem: 85 %. Novou verzi s Jimem Carreym jsem dosud neviděl, ale silně pochybuji, že by mohla nabídnout víc, s výjimkou trikové podívané. Pokud jde o příběh, Donner vytěžil z Dickense maximum. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší zfilmování Vánoční koledy. Civilní, prosté okázalých triků, přesto neskutečně atmosférické, lehce hororové, místy kruté a do morku kostí Dickensovské. George C. Scott je tím pravým pro roli Ebenezera Scrooge, přičemž i ostatní party jsou obsazeny herci, kteří na své ploše dokážou předvést maximum (za všechny můj oblíbený David Warner). Zemeckisova verze s Jimem Carreym má rovněž svoje kvality, ale tahle verze ji navzdory televizní výpravě a díky absenci Disneyovských orgií překonává. 95%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Vianočná koleda" (A Christmas Carol) je absolútna vianočná klasika. Túto krátku poviedku napísal v roku 1843 známy anglický spisovateľ Charles John Huffam Dickens. Už v začiatkoch kinematografie sa stala vďačným a obľúbeným námetom pre filmárov. Dodnes bolo natočených nespočet jej adaptácií. Mnohé som už videl. Začínam byť pomaly odborníkom na filmové spracovania tohto literárneho diela. Zahliadol som staré, nové, animované, muzikálove, krátkometrážne, celovečerné a i všelijaké raritné kúsky. Ich kvalita bola kolísavá. Od perfektných až po nepodarky. Verziu z roku 1984, ktorú natočil režisér Clive Donner vo forme televízneho snímku dozaista radím medzi tie veľmi vydarené adaptácie. V tuzemskej distribúcii bol tento titul uvedený pod názvom "Duch Vianoc". Má dokonalú dickensovskú vianočnú atmosféru. Hlavnú postavu, zatrpklého, lakomého mizantropa Ebenezera Scroogea výborne stvárnil charizmatický herec George C. Scott. ***** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Období vánoc a nového roku je doba, kdy mám chuť podívat se na starší vánoční filmy. Tak tohle nemělo chybu. Fantastický zážitek, který člověka vrhne do starých časů viktoriánské Anglie. Večer u toho krásně plynul. Zážitek odezněl, ale teď se usmívám. Přesně jak jsem čekal, poutavý, přímočarý, sváteční, lehce ponurý. Co taky v adventu jiného? ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitne spracovaná verzia "A Christmas Carol". Napriek tomu, že ide o príbeh, ktorý poznám veľmi dobre a videl som viacero variácií, tie herecké výkony a režijný štýl tomu dodáva veľmi veľa. Niektoré scénky pôsobili ako keby ich robil Tim Burton. A tak som si vnútorne aj uvedomil, že by bolo zaujímavé vidieť Tima Burtona sa popasovať s touto predlohou. Myslím si, že by tam boli tiež aj tie príjemné hrejivé momentky, no rovnako aj tie smutné a aj strašidelné. Film sa s divákom nepára a nebojí sa prekročiť niektoré hranice, len aby poriadne dokázal vo svojich scénkach vyznieť. A aj tým si ma skutočne získal. No a George C. Scott ako Ebenezer Scrooge je absolútne perfektný. Mnohokrát ani nie je uvrčaný alebo ufrflaný. Ale skôr je hnusný a sarkastický a robí si z toho všetkého komédiu. To mu aj dodáva jeho charakter. Mám rád aj Boba Critchetta, ktorý skutočne pôsobil v tomto filme veľmi úprimne a živo. Neviem čo mám hovoriť o príbehu, lebo ho všetci určite poznáte a tento sa skutočne dobre drží predlohy. Myslím si, že ak máte radi tento príbeh, film určite oceníte. Dokázal Dickensovo dielo zachytiť s veľkou dávkou presnosti. Hodnotenie: A ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Moc pekne. Nevim, proc ti igeliti z TV jedou o Vanocich porad dokola Tri orisky a Mrazika ( nic proti temto filmum ) a nepusti treba i nejakou z mnoha adaptaci Dickensovy novely, tahle se pomerne vydarila. [7.5/10 říjen 2009] ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Z tejto verzie vôbec nedýcha TV duch a vedel by som si ho predstaviť v riadnych kinách. Problém je skôr v tom dejovom prednese. Nečítal som Dickensovu predlohu, zato som videl spústu adaptácií tejto knihy. A v tomto prípade sa mi zdá Scrooge ešte viac komplikovanejší a neoblomnejší, ako v iných filmoch. A preto jeho zmena zo sekundy na sekundu, mi pripadá veľmi pritiahnutá za vlasy. Vianočná Koleda v jednej zo svojich slabších filmových chvíľkach. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekné spracovanie známej knižnej predlohy Charlesa Dickensa. Veď kto by Vianočnú koledu nepoznal? Minulého roku som videla animovanú verziu (2009), ale tento TV film sa mi páči viac. Práve tento Scrooge (George C. Scott) mi je veľmi sympatický a jeho herecký výkon je chvályhodný. Je obdivuhodné, akú mal Charles Dickens fantáziu. A Christmas Carol je stále aktuálny príbeh, má čo povedať aj dnešnému čitateľovi a divákovi a asi preto je taký obľúbený a vznikajú stále nové verzie. Kiežby každý dostal šancu na nový začiatok ako Ebenezer. A ako povedal TinyTim, God bless us, everyone. Zvažujem 5*. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s tímto nádherným příběhem Charlese Dickense. To už je let:-) A letos ho budou po letech znovu dávat na Nova Cinema... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem viděl až po animované Vánoční koledě, takže bylo těžké vydržet, když jsou zde pasáže knížky doslovně stvárněny, a některé záběry animovaná verze přebrala i vizuálně. Stejně jde ale o moc hezký příběh. Na televizní spracování to má i pěknou vizuální stránku. Hlavně scény s posledním duchem se vyrovnají i mladší animované verzi. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ze všech hraných verzí Vánoční koledy, které jsem dosud viděl, je tahle verze nejlepší. A nejen to - ona je nejlepší vůbec. George C. Scott je absolutní castingová trefa, nejen, že je skvostný herec, ale taky má na Scrooge sakra že ksicht. Obsazení celkové je ovšem výborné - ať už je to můj oblíbenec David Warner či Angela Pleasance, ale i další. Také dobová atmosféra vánočního Londýna je zobrazená naprosto perfektně a diváka vtáhne. Celkové zpracování příběhu pak absolutně nemá konkurenci - je emotivní a v závěrečné třetině i překvapivě temná až děsivá. Zpracování ducha Vánoc budoucích nikdo nebylo mrazivější. Závěr pak naprosto dokonale funguje i na diváka, takhle skvěle ho nedokázal podat ani Zemeckis, ani verze s Patrickem Stewartem. Tahle verze je prostě absolutně dokonalá. Kdybych měl doporučit jen jedinou adaptaci Vánoční koledy, od teď to bude právě a jedině tato. Však se podívejte sami. 100 %. Reprízy v dalších letech zaručeny. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Najlepší vianočný príbeh, aký som videl. Tá pomalá Ebenezerova premena je úchvatná. Aký sa zrazu cítil ľahký, keď sa zbavil ega a pochopil, prečo sme tu. Len ma mrzí, že prejav lásky je spojovaný iba s Vianočnými sviatkami, ako keby si ich iné dni nezasluhovali. Naozaj výborný Scott. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná variace na klasického Dickense, která stojí na vynikajícím Scottovi. Logicky vás nic dalšího nepřekvapí, pokud jste někdy Vánoční koledu viděli. Tohle je zatím moje třetí. ()

Reklama

Reklama