Reklama

Reklama

The Oxford Murders

  • Španělsko Los crímenes de Oxford (více)
Trailer

Na Oxfordské univerzitě se profesor společně s absolvujícím studentem pokoušejí zamezit sérii potencionálních vražd, které se zdánlivě řídí podle matematického vzorce. V hlavních rolích John Hurt a Elijah Wood. (Lavran)

Recenze (44)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za pár opravdu dobrých scén a neobvyklých nápadů, ale na druhou stranu je to blbost s kupou přiblble natočených a špatně zahraných scén. Nebrat. 40% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Starosvětská ostrovní detektivka staví na slušném nápadu, přidává značný nadhled, výborného Hurta a parádně padnoucí hudbu. Woodovy bazedovky mě ale asi budou ve snách strašit, ty by se hodily do hororu o smrtících bulvách, jež po nocích obcházejí domy sladce spících občanů a vysávají z nich život. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je dosti hloupá honička na vraha z matfyzu. :P Naprostá většina rozhovorů těžkopádná, zcela nereálné chování jednotlivých postav, vysoká matematická řeč, která ovšem pokulhává, pokud jste někdy měli co společného matematickou analýzou (chci naznačit, že některé věci, o kterých se ústřední dvojice baví, jsou ze zimního semestru prvního ročníku:) .. zkrátka vše, co rádoby-inteligentní thriller strhává do podprůměrných hladin. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Budoucím divákům této kriminálky z univerzitního prostředí radím, ať si předem nečtou moc recenzí od zdejších hospodských intelektuálů, kteří o Oxfordu četli maximálně tak nějaký ten příspěvek z jejich oblíbené četby Nedělního Blesku. Pravdou sice zůstává, že tato podívaná nebyla úplně stoprocentní a že k dokonalosti něco malého chybělo, ale aby zdejší hodnocení skončilo na nějakých těch 58 procentech, tak to fakt néé. Ono, člověk nemusí mít žádný diplom z matematiky a nemusí být žádný Einstein, aby tu základní premisu pochopil a ono se nakonec o tu matematiku ani tak moc nejedná, když to vezmu globálně a sečtu dohromady s tím, co nám nakonec vyjde za rovnici, tak to není žádná třetí neznámá a kecy, že to bylo průhledný jak sklo a že to někteří holmesologové tušili už od začátku, tak tyhle plky, ať si vypráví strýčku Příhodovi anebo Bulharovi, který se zrovna vrátil z týdenního chlastacího maratonu ve kterém ztratil své boty a někdě i zapomněl svou nechvalně otylou ženu, protože to jsou pěkný krindy, pindy a nikomu nevěřím, že by byl jen tušil, co se skrývá za pozadím tohoto příběhu a nedej Bože, kdo je pachatelem vražd. Tajemství a mystičnost tohoto příběhu spočívá zejména v již zmiňovaném univerzitním městečku Oxford, kam se dostane jen elita z toho daného oboru. Dále zde máme hlavního představitele, kterého si zahrál můj oblíbený vykulený modroočko Elijah Wood a kterého zná celý svět z filmů o Pánu prstenů, kde si zahrál titulní roli Froda Pytlíka. Jeho grimasy a jistá naivita byly dosti podobné a jsem moc rád, že nám kameraman neukázal jeho hobitího pytlíka i když párkrát to bylo jen tak tak. Ono totiž kromě napínavého příběhu a velkého množství matematické hatmatilky, kterou většina smrtelníků ani nemůže chápat zde můžeme vidět i milostný příběh ve kterém nám již zmiňovaný Frodo ukáže skoro vše ze své kuchyně, tedy kromě již zmiňovaného pytlíka. Pro mně to byla napínavá podívaná, ve které jsem i něco dozvěděl ze světa čísel a logických úvah a nízké hodnocení asi přičítám hlavně tomu, že tam teklo asi málo tý krve a že se víc mluvilo a myslelo, což zdejší bezpáteřní komentraktoristé nemají asi moc rádi. Ale nikomu neberu jeho názor a proto také nikoho nejmenuji, protože každý má na svět, tedy i na film jiný pohled a tak to má být. Za moji maličkost dávám tomuto snímku 70%. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Hra s čísly a falešnými stopami, které kolem sebe trousí jednotlivé postavy příběhu, jehož zápory a klady jsou v relativní rovnováze. Několik výborných scén a na druhé straně několik zbytečných, občas zajímavá práce s kamerou a stejně často lehké herecké či režijní úlety. Jako laik netuším nakolik jsou tu matematicko-filozofické rekvizity mimo realitu, ale pomohly mi naladit se na atmosféru a náladu příběhu. Pátrání mělo občas švih a překvapení, občas ztrácelo dech, nechybělo ani několik zajímavých myšlenek. Žádný zázrak, ale také nic co by vedlo k pocitu ztraceného času. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Když pominu onu matematickou problematiku (o které film primárně vlastně ani není), protože, a to se s klidným svědomým přiznám, matematika nikdy nepatřila mezi mé oblíbené předměty, máme tu zajímavou, skoro až sherlockovskou detektivku se zajímavým námětem a slušným twistem na závěr. Velkým plusem je ústřední dvojice, o to spíš, když oba dva patří do vašeho osobního žebříčku oblíbených herců. Dost možná neprávem přehlížený malý film, který, i když byl v lecčems překombinovaný a těžkopádný, si své místo mezi těmi lepšími krimi snímky určitě zaslouží. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

De la Iglesia se široce rozkročil a ve snaze o co nejrozsáhlejší žánrový rozptyl se snažil vytvořit cosi mezi thrillerem, teen vyvražďovačkou, oxfordskou detektivkou a giallem. No a u tohoho širokého rozkročení ho kdosi (asi scénárista to byl) nakopnul pořádně do koulí. Skuhraje to nakonec dotáhl až k poslední klapce a díky tomu vznikla naprosto zbytečná sračka, kterou, abych jen bohapustě nekušnil, zdobí několik - dvě až tři - půvabných a povedených scén. To je ale od režiséra El día de la Bestia zpropadeně málo. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Na film i knížku mě původně nalákal můj oblíbený Oxford, kde jsem před pár lety strávila super léto v jazykovém kursu. Hned na začátku mě navnadila přednáška o Wittgensteinovi (vystudovala jsem filosofii), ale v průběhu se z toho vyklubal jen rádoby mysteriozní příběh o symbolech, který byl tak překombinovaný, až to nudilo. Srovnání film / knížka (Guillermo Martinez) - 5/5. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Detektivní thriller, který pro mě nebyl vyloženě zklamáním (navzdory zdejšímu hodnocení a komentářům). Celkem jsem se bavil, ale za neoriginální záplatku s překombinovanými zvraty až do samotného konce a rádoby chytré použití matematiky a matematiků do příběhu (kolikrát už to tu bylo!?) nemůžu dát víc než 3*. Proč mě nikdy na vysoké nepřišla matematika tak tajemná a zábavná jako představitelům filmu? :-) ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Ak si človek s priemerným IQ oblečie tričko z nápisom E=mc², ešte to z neho nespraví Einsteina. Ani prostredie Oxfordu ani citáty z Witgensteina nezakryjú fakt, že namiesto matematickej olympiády súťažíme v okresnom prebore v preťahovaní lanom. Klasický príklad filmu sediaceho na dvoch stoličkách. Intoušov zrazí na zem priehľadnosť zápletky, milovníci thrillerov sa unudia k smrti. Iglesia bol pre mňa doteraz čosi ako horrorový Einstein, ale tento thriller z neho robí senilného učiteľa fyziky na základke v Hornej Lehote. Drž sa šuster kopyta! ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo hodně špatné. Kdysi jsem se o logiku a filozofii zajímal, takže mě potěšilo, že scénárista si dal tu práci a pospojoval několik zajímavějších tezí do kriminálního příběh, zde je ale mým pozitivním emocím konec. Už dlouho jsem neviděl tak příšerné herce ve vedlejších rolích - Beth a ruský student podávali tak dramaticky neumělé výkony, až to někdy vypadalo jako karikatura. Přes snahu o zpestření vizuální stránky z toho nakonec vylezl mdlý zelený brčál, rozuzlení je sice trošičku netradičně pojato, ale scénáristické utrpení, které k němu vedlo, na mne zpětně dohlehlo a srazilo hodnocení na velmi slabou dvojku. Díky bohu, že už je to za mnou. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Jestli je vaše kafe film o pátrání po sériovém vrahovi s atmosférou hrozby nebo napětím, tenhle film vynechte. Tradičně charizmatický John Hurt vede s nudným Frodem Pytlíkem diskuze o h*vně, do toho přidejte pár postelových scének, naprosto nevzrušivá úmrtí, pár podivínů a jeden ohavný striptýz beznohého dementního matematika. Závěr je poměrně překvapivý, ale za to utrpení to fakt nestálo. Mizérie. Hvězdička navíc za konec, jinak opravdu zbytečný film. ()

Maty85 

všechny recenze uživatele

Na to, že se tam pořád dokola mluví na tícíce způsobů o jedné a té samé věci, to špatný nebylo, ale občas nějaké ty teorie byly až příliš přehnané a trošku nepochopitelné a stejně tak samotný závěr, který mohl být i rozhodně lepší. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

No, abych řekl pravdu, tak hodně věcí jsem tam nepobral. Spousta úvah, vysvětlení a motivů se mi zdála nepochopitelná. Elijah Wood má moc mladou tvářičku, aby se hodila do téhle role. Naopak úplně mě uchvátila krásná Leonor Watling a hned jsem se do ní asi zamiloval. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Fakt je ten, že mne to prišlo až príliš matematicko - teoretické. A potom sa natíska otázka, či to nebolo až príliš prekombinované. Áno pointa je nádherná, všetko do seba dokonale zapadlo a tudíž vyvrcholenie zanecháva ten správny pocit....ale miestami autori akokeby boli až príliš pohltený matematickými rovnicami a teóriami a pozabudli na veci ktoré mohli z tohoto snímku spraviť naozajstný skvost......A ešte na margo veci: John Hurt predviedol majstrovské herectvo... ()

Belbo 

všechny recenze uživatele

U Iglesiových filmů jsem to už nejednou napsal: nemusí sedět každému, jsou specifické uchopením tématu, zpracováním jednotlivých částí, pointováním scén a hlavně rušením zaběhlých narativních topoí. Oxfordské vraždy z tohoto rámce ničím nevybočují (jen nají míň humoru). Ze zprvu rozehrané detektivky o hledání vraha se přesouvají ke snaze nalést a interpretovat vrahův kód, aby to pak všechno bylo trochu jinak. V rámci tvorby jsou méně hravé, takže jen za 3. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to horší... Ale ona to byla docela fajn kriminálka. Jasný, ten konec nebyl kdo ví jak světobornej, dokonce mám takovej pocit, že jsem v průběhu filmu přišel na lepší :-) Ale i tak, pěkný, fajn chytrý řečičky, solidní herci a příjemné prostředí... (navíc se mi potvrdilo, že angličanky opravdu krásou neoplívají) :-) ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Je to trochu podvod na diváka. Podsouvají nám, jak jsme blbí a jak složitou matematickou hru to sledujeme. Omyl. Všechno je smozřejmě jinak. Álexi, celkem průser. Vůbec Tě nepoznávám... Ještě že sis přizval Kika. Jeho všetečná kamera, která šmejdí, hledá, odhaluje..., snad jen ta dává tomu zmatku trochu smysl a napětí. Ale zachránit to nedokáže. ()

Kicune 

všechny recenze uživatele

Že by pokus o klasickou anglickou detektivku? Bohužel bez větší snahy o budování napětí nebo vtáhnutí diváka do děje, se špatnými „milostnými“ scénami a se spoustou intelektuálního (a únavného) povídání. Díky bohu s vynikajícím Johnem Hurtem a výbornou pointou. ()

Související novinky

Britská herecká elita na stopě zločinu

Britská herecká elita na stopě zločinu

10.06.2008

Thrillerem The Oxford Murders s Elijahem Woodem v hlavní roli španělský režisér Álex de la Iglesia kdovíjak rozměrnou díru do světa neudělal, ale my ještě tomuto pošukovi přece jen dáme další šanci … (více)

Reklama

Reklama