Mike NewellKamera:
John SealeHudba:
Harry Gregson-WilliamsHrají:
Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Steve Toussaint, Toby Kebbell, Richard Coyle, Ronald Pickup, Reece Ritchie (více)Obsahy(2)
V dávných dobách vznikla říše zvaná Persie. Její král byl mocný i moudrý a v místech, která dobyla jeho vojska, vždy nastolil pořádek. Měl dva syny, v očích boha však nebyla jeho královská rodina úplná, proto adoptoval chudého sirotka Dastana, který se stal jeho třetím synem - bez nároku na korunu, protože nebyl vznešeného rodu. O mnoho let později se všichni královi synové účastnili válečného tažení. Přes králův zákaz útočit na posvátné město Alamút princové dají na radu králova bratra a zahájí boj. Město je dobyto, princezna Tamina , strážkyně města, je uvězněna a bratři získávají tajemnou dýku, která může svého majitele přenášet v čase. I když krále útok na posvátné město rozhněvá, nakonec se vydá do Alamútu, aby se syny a bratrem oslavil válečný triumf. Ještě téhož dne je otráven a vina padne na Dastana. Aby princ očistil své jméno a našel skutečného vraha, musí rychle uprchnout. Společně s ním utíká i princezna Tamina... (TV Nova)
Recenze (1 447)
Skvostná výprava, slušná chemie mezi hlavním hereckým duem, v rámci blockbusterů inteligentní scénář a pro mě osobně i nadprůměrná akce... to všechno plus halda odkazů na herní předlohu dokáže výborně zabavit. Jen kdyby na režijní sesli neseděl znuděný Newell, ale třeba Gore Verbinski. Třeba příště. 7/10 ()
Snaha o nové Piráty z Karibiku je vidět z kadého filmového políčka, opravdu trumfnout se je daří ale jen v případě úchvatných scenérií (kterých si v Persii užijete přeci jen trochu víc, než v oceánu, kde je od nevidím do nevidím voda). Přesto je Perský princ velmi zábavný, jen trošku přitroublý a především skutečně velkolepý epický výpravný blockbuster, disponující dostatečným WOW efektem i nad rámec záběrů známých z trailerů, kterému by paradoxně prospěla tak čtvrthodinka navíc. Je znát, že střihač občas vyhazoval víc, než za co ho platili. I navzdory velkolepé výpravě mám každopádně pocit, že Mike Newell z toho vyšel se ctí a s hlavou hrdě vztyčenou, dokázal totiž tuhle látku pojmout DECENTNĚ a VKUSNĚ. Čekal sem velkohubý průser a dostal jsem solidní nářez. Damn the Titans.... ()
Jake je prkno, Gemma má sex-appeal primalexové stěny, ale když se ten film rozjede, hrozně těžko se do něj strefuje, i přes chatrný scénář a vcelku neinteresovaného Newella. Ten se veze na písečné vlně obřího rozpočtu, slušně zabydlené mytologie (film vždy podrží vedlejší postavy, které dodávají humor i texturu děje) a dobrodružného feelingu, který nesmáznou ani Gyllenhaalovy telecí pohledy, ani roztřesené akční scény, ve kterých někdo zoomoval víc, než by bylo zdrávo. V režii někoho jiného by to možná bylo dospělejší a snesitelnější, ale Bruckheimerova ruka je naštěstí celkem pevná. Až tržby zřejmě rozhodnou o tom, jestli se dočkáme dalších pokusů, ale napoprvé to jakž takž vyšlo jak po stránce blockbusterové letní omáčky (v souboji s Titány Prince o notný chlup vede), tak co se týče herní adaptace (dost nevěrné, míchající dohromady Prince a Assassins Creed). Teenageři budou spokojení, hráči nebudou utíkat a labužníci nestihnou díky razantnímu tempu krvácet. ()
Óóóóó, slýchával jsem o útlého dětství, že lze uplést z ho*na bič je dost velké úsilí.. Mno, dost dobře si pamatuji tuto PC gamesku, neb jsem ji před dávnými věky hrál (a málokdo kdo ne v té době...), chci ale říct, že se to "pletení biče" dost zdařilo. Joooo, abych nezapomněl, Genna A. je tu dost boží... je šmrncovnější od role k roli.... :-) ()
Tohle bylo poprvé co byl, za mou kino-fimy-navštěvující kariéru, kinosál zaplněn pouze mou maličkostí. Majetnicky jsem tedy pohledem přelétl sál, pousmál se a nechal mě unést do daleké Persie, kde statečný princ Dastan, hubatá princezna Tamina a jedna super cool dýka, co obrací čas, putují... putují, zahraňují svět a sebe navzájem a takové ty obvyklé príma pohádkové věci. Za tu dobu co jsem hrál PRINCE Z PERSIE naposled (zhruba rok 98) se toho změnilo docela dost. K lepšímu (a to už je co říct, bývala to spolu s ALADDINEM moje nejoblíbenější plošinovka) a rozmáchlejšímu. Jerry B. si pohlídal jako vždycky skoro všechno; okulahodící Gemmu Anderton v princeznovém, města, paláce, hady, (pro)pasti, ale udělal tu chybu, že dovolil unylému Miku Newellovi režírovat. Jediným jeho přínosem pro film je nepřehledná akce a tu bych si klidně rád odpustil. Už takhle zbabral čtvrtého Pottera, vzpomínáte? Co ale celý film zahraňuje je výtečné tempo (pořád se něco děje a je na co koukat) a sympatické vedlejší postavy. Gyllenhaala jsem si v takové roli nedovedl ani představit, ale nakonec docela příjemně překvapil. Povedla se i hudba Herryho Gregsona Williamse, který místo na originalitu vsadil na osvědčená témata s orientální příchutí, které se moc pěkně poslouchají. Věděl jsi, že pštrosové mají sebevražedné sklony? Podívej se na ni! ()
- Toby Kebbell (Garsiv) nahradil Reye-Phillipa Santose kvůli motocyklové nehodě. (TomikZlesa)
- Jake Gyllenhaal (Dastan) při rozhovoru v roce 2019 řekl, že lituje přijetí své role ve filmu, kterou dle něj měl získat někdo perského původu. (hansel97)
- V roku 2010 sa herci Alfred Molina (Sheik Amar) a Toby Kebbell (Garsiv) stretli v dvoch filmoch, okrem Princa z Perzie to bol aj Čarodejov učeň (2010). (HUMOOOO)