Reklama

Reklama

Captain America: První Avenger

  • USA Captain America: The First Avenger (více)
Trailer 3

Steve Rogers je idealistický mladík, který touží vstoupit do armády a pomoci Americe porazit nacisty. Nemá však nejmenší šanci, je neduživý a odvodové komise po celé zemi ho odmítají. Při jednom z pokusů si jeho vytrvalosti a zarputilosti všimne doktor Abraham Erskine a nabídne mu účast v tajném vojenském experimentu, jehož cílem je vytvořit pro Ameriku skupinu supervojáků. Ze Steva se tak stane dokonalá lidská bytost. Na boj s nacisty přesto nedojde. Objeví se mnohem větší a nebezpečnější nepřítel, tajná organizace Hydra, vedená všehoschopným gaunerem Johannem Schmidtem, který má svůj vlastní plán na ovládnutí světa. Jeho součástí má být i tajná formule doktora Erskina na výrobu supervojáků. Steve dostane štít, který se stane jeho poznávacím znamením, a se skupinou vojáků, které zachránil ze zajetí, začne likvidovat základny Hydry. Přinese mu tato mise nesmrtelnost, nebo smrt? (TV Nova)

(více)

Videa (29)

Trailer 3

Recenze (1 709)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Jasně, jde o zdařilou pastiš (tj. stylovou nápodobu, která se snaží překonat své předobrazy, aniž by se jim vysmívala). Mám ale za to, že každý, kdo je obeznámen s americkou dobovou produkcí prostřednictvím primárních (filmů samotných) či sekundárních zdrojů (textů o nich), se při sledování bude cítit jako hlavní hrdina na konci. Řada věcí mu bude povědomých a ocení precizní retro stylizaci a charakteristické znaky produkce první poloviny 40. let, ale přesto rozpozná, že jde o ne zcela důslednou faleš, kterou již předtím jednou - a lépe - viděl. Prvnímu Avengerovi totiž chybí potěcha z uchopení neomezených možností brakového universa, která by se jako v případě Indiana Jonese přenášela i na diváka, protože vyprávění je bezešvé a scény jsou inscenovány s důrazem na "pravidla" zesílené kontinuity spíš než z radosti odkazování se na jiné mediální texty. Některými vyzdvihované zakončení marveláckých filmů, které popírá klasické narativní postupy v podobě úspěšného uzavření obou linií akce (pracovní a osobní) a navracení se ke statutu quo, není ničím výjimečným. (Navíc nezavršena není jenom linie čítající romanci, ale i ta pracovní v podobě poražení záporáka a zajištění záchrany světa, jelikož antagonisté v posledních "marvelovkách" zůstávají naživu v jiné podobě/jinde.) Je nutné si totiž uvědomit, že nejde o stand-alone počiny, ale o plánované představení hrdinů, jejichž příběhy se dočkají rozuzlení v chystané týmovce, a tak je takový konec pro podobné filmy typický. I přes všechny výtky - jde spíše o teaser než regulérní počin - je nutné ale zopakovat, že jde o zdařilou - a alespoň v první polovině nebývale sebereflexivní, metodu dobové propagandy sarkasticky reflektující - pastiš. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tak sláva, Kapitán Amerika konečně úspěšně předveden. Po akční a trikově oslnivé stránce žádné větší terno, boj se omezuje na prosté ohánění se štítem, humoru jakž takž (Lee Jones...), obávaného američanského patosu (kterého já jsem mimochodem fanouškem) snesitelně, dobře to plyne, Evans sedí do role, a -což se mi především líbilo- máme tu parádně odvedený retrosvět, posazený do druhé světové, oplývajiící roztomilou válečnou propagandou i magií oblouzněným nacistickým záporákem. Plus dávám speciální bodík za nadhled. Není to přímo pecka, je to však příjemný komiksák. (SPOILER) Tak teď mě na jednu stranu mrzí, že přijdu o Kapitánova anti-sovětská snažení, ale zase se těším na jeho AVENGERS vytuněný kostýmek... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Aby bylo dopředu jasno, tak kostým superhrdiny bych na sebe nenatáhl ani na maškarním plese pořádaném nadrženými wrestlerkami a žádnou komiksy evidovanou superschopnost bych nevyměnil za svou parádní disciplínu - raketové dělení čehokoliv číslem jedna. Avšak rachitický vlastenec ve službách válečného byznysu, podporovaný skvěle ubručeným plukovníkem, si nějakou tu hvězdu zaslouží a kdyby v závěru snímek zbytečně neztratil slušně nasazené tempo, tak bych se poohlédl po nějakém intelektuálním kroužku, ve kterém bych i o čtvrté hvězdě hloubavě popřemýšlel. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Captain America je popkorn jako blázen, to se mu prostě vyčíst nedá. To, co se mu vyčíst dá, už jsou jednotlivé scény, které naznačují samotnou akci, nebo scény, které by se za samotnou akci mohli považovat. Chvílemi to totiž vypadá jak kdyby tam lítal čínský válečník shaolin, co tvrdě v sedmdesátých létech cvičil kung-fu, aby se v tamních osmdesátkách mohl ukázat s tím, jak dobře ve filmech umí lítat. Nemůžu tak ale říct, že by akce byla úplně špatná, ale byla prostě divná. Digitální a v tomhle ohledu dost zvláštní. Pořád se ale jednalo o komiks a já to tak musím chápat. Musím tedy respektovat i fakt, že předloha vojela druhou světovou válku a přimíchala například lejzrový pistole, což je ještě pořád to nejmenší zlo, co se v tomhle filmu objevilo. Zábava v plném proudu, a pokud to od filmu neočekáváte, tak se do něj ani nepouštějte. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Marvel je extraliga a mezi současnými blockbustery mu patří výsadní místo v nejvýdělečnějších titulech. A právem. Captain America: První Avenger mi přijde docela podhodnocený, protože myslím, že filmařsky obstál po všech stránkách. Obsazení, příběh, dynamika zpracování a hlavní záporák Hugo "Agent Smith" Weaving. Samozřejmě se film neobejde bez amerického patriotismu, ale tady mi to vůbec nevadilo, prostě to sem tak nějak patřilo. Steve Rogers coby hrdinný Kapitán Amerika mi až dosud přišel ze všech Avengerů nejmíň zajímavý, takový Mirek Dušín. Nebylo na něm nic moc, co by mě zaujalo. Žádné temné stránky, žádný boj s vlastními démony. Jakmile jsem však zhlédla Prvního Avengera, začal se mi líbit. Protože jsem ho začala poznávat, že:) Captain America: The First Avenger to rozjel ve velkém stylu a ten největší nářez na nás poté čekal v pokračování. ()

Galerie (239)

Zajímavosti (208)

  • Dvojníkem Chrise Evanse (Captain America) pro některé scény byl britský olympijský desetibojař Daniel Awde. (Kubaaa97)
  • Fráze „Mind the Gap“, kterou řekne James Falsworth (JJ Feild), se začala používat v Británii až od roku 1969. (Kubaaa97)
  • Mapa za plukovníkem Phillipsem (Tommy Lee Jones) na posledním briefingu zobrazuje současnou Kanadu. Provincie Newfoundland a Labrador se ale ke Kanadě připojila až v roce 1949. (Kubaaa97)

Související novinky

Harrison Ford je nový generál Ross

Harrison Ford je nový generál Ross

15.10.2022

MCU se po premiéře snímku Black Panther: Wakanda nechť žije a s nástupem nového roku překlopí do páté fáze, spolu s tím nás pak čeká pochopitelně hromada nových filmů, seriálů, a samozřejmě i postav.… (více)

Čtvrtý Captain America našel režiséra

Čtvrtý Captain America našel režiséra

09.07.2022

Před dvěma dny vstoupilo do kin po celém světě nejnovětší akční dobrodružství od studia Marvel pod názvem Thor: Láska jako hrom režiséra Taiky Waititiho a zatímco nový snímek o hrdinovi z Asgardu… (více)

Třetí Deadpool zůstane sprostý

Třetí Deadpool zůstane sprostý

05.06.2022

Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick (Deadpool, 6 Underground, Zombieland) se čerstvě vyjádřili na téma třetího Deadpoola, který poprvé vznikne pod hlavičkou studia Disney, a dvojice nyní chtěla… (více)

Čtvrtý Kapitán Amerika potvrzen

Čtvrtý Kapitán Amerika potvrzen

18.08.2021

Čtvrtý díl filmové série Kapitán Amerika od studia Marvel má oficiálně zelenou. Hlavní roli nového Kapitána pak ztvární Anthony Mackie, jenž přebral štít i roli po Steveu Rogersovi v seriálu Falcon… (více)

Reklama

Reklama