Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Basilone a jeho 7. pluk připlouvají na Guadalcanal, aby posílili 1. divizi námořní pěchoty a pokračovali v obraně důležitého letiště. Basilone hraje klíčovou roli při odražení nočního útoku Japonců, ale utrpí těžkou osobní ztrátu. Po čtyřech měsících nepřetržitých bojů jsou vyčerpaní a nemocní příslušníci 1. divize evakuováni z ostrova. (HBO Europe)

(více)

Recenze (12)

MartinezZ

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

23.5.2010 ~ Part 2 - Guadalcanal/Basilone: Přišel očekáván, nenadchnul. Ve druhém díle se sice lehce posuneme v čase, nikoliv v umístění. Stále totiž dřepíme sami na ostrově, obehnáni zelení, mokřinami a hordou "japs". Samotný příběh se ale nikam neposouvá. ~ Na začátku jsme seznámeni s historickými souvislostmi formou archivních záběrů (to jsme u BoB neměli a jsem tomu poměrně rád, nějak mi to sem nesedělo) a o něco víc prostoru dostaly vzpomínky veteránů. Uprostřed dílu jsme ještě vrženi do "civilu", asi abychom mohli hlouběji proniknout k postavě (jen tak nějak stále nemám o těch postavách přehled) a pak už jsme jen na bitevním poli. Bohužel, jak není nijak zvlášť záživné to dění mimo ostrov, není ani nijak zvlášť záživné to dění na ostrově. Neděje se totiž nic, co bychom již neviděli a neprožili s výsadkáři v BoB. ~ Naši mariňáci jsou na ostrově. Sami. A odráží útoky zfanatizovaných Japončíků. Odrážejí ale není to správné slovo. Oni ty útoky v podstatě zastavují. Na místě. Jednoduše se vyrojí horda japonských vojáků, žene se ku předu a Amíci je pokosí jak srpem trávu. Navíc většinou jsou záběry v noci, takže ani není moc vidět. Mezitím umře pár postav, nad kterými ostatní (asi) truchlí a my bychom s nimi měli soucítit, ale nejde to. Ne že bych byl tak kamenný, ale ani nevím, kdo to byl a jaký měl ke komu vztah, takže příští díl už ani nebudu vědět, že ve filmu vůbec byl. Pak tu ještě máme scény, kdy našim hrdinům chybí zásoby (mnohem lépe vyobrazeno v jiných dílech BoB) a vše končí úžasnou zprávou, že se z ostrova odjíždí. Mariňáci jsou nadšeni, mě to nepřekvapilo. ~ Měl bych být rád i za ně, že to již mají za sebou, ale mě je to jedno. Tenhle díl mě totiž nijak více nevtáhl do děje. Máme tu totiž v podstatě jen jednu dlouhou akční kosící scénu, místy přerušenou klidem a rozhovory mezi stále chabě zapamatovatelnými postavami a to je všechno. A poměrně dlouhá úvodní scénka s celkově nevýraznou hudbou to vše jen podtrhují. ~ No, nevím nevím, co se z toho klube, Abych se nezačal bát finálního výsledku. Prozatím bych to totiž viděl na slabé 3/5, což je oproti BoB zklamání. Vzmužte se, mariňáci! ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak a už je to tady...Všudypřítomná malárie, vedro...Z komplexního hlediska mi příjde, že v Pacifiku to vojáci měli o dost horší, než v Evropě. Mnohem více se umíralo na nemoce a další mimoválečné trable. No i ti Japonci měli asi drsnější metody mučení, než němci. Ty čtyři měsíce tam museli být strašlivé a nekonečné. Nedivím se nikomu, komu z toho úplně hráblo, a stejně tak jsou všichni oprávněně oslavování jako hrdinové. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začínáme říjnem 1942 (tedy cca 6-8 týdnů po konci minulé epizody) a jde se hned do akce. Vzhledem k tomu, že 24-25 října proběhl velký útok Japonců, očekávání byla jasná (a částečně naplněna). Bohužel pak se asi scénárista vyčerpal a musel děj skokem posunout o několik měsíců (cca 4), čímž se bitva o Guadalcanal (jedna z nejvýznačnějších pro WWII v Tichomoří) tak nějak šmahem uzavřela. Škoda. ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O poznání lepší než první díl, dobře vyvážená akce a práce s postavami, závěrečná bitva opravdu hutná a zůstává jen rozum stát nad "taktikou" Japonců, kteří se fanaticky hrnuli před hlavně kulometů. Postavy nejsou špatný, ale nikdo tak charizmatickej jako Winters tu bohužel není... i tak hodně kvalitní díl této minisérie. ()

drackula 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá epizóda už značne pritvrdila a prvotná bezstarostná nálada je dávno preč. Boj v džungly mal neskutočné tempo a údernosť. Jednotku, ktorú sledujeme to kvalitne zomlelo, ale keď som videl udalosti po tomto strete, nefungovalo to na mňa tak, ako napríklad Bastogne v BoB. Chýbajú mi úvodné vstupy účastníkov tohto boja, alebo nejaká historická bodka na záver. 90% HBO Max ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama