Reklama

Reklama

Pacifik

(seriál)
Trailer 1
USA, 2010, 8 h 32 min (Minutáž: 47–59 min)

Hrají:

James Badge Dale, Joseph Mazzello, Jon Seda, Ashton Holmes, Rami Malek, Josh Helman, Keith Nobbs, Martin McCann, Jacob Pitts, Brendan Fletcher, Tom Budge (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

8. prosince 1941, jen 24 hodin po překvapivém útoku Japonska na námořní základnu v Pearl Harboru, vydal Kongres formální vyhlášení války proti japonskému impériu. Napětí mezi Japonskem a USA narůstalo po celé desetiletí, kdy Japonci rozšiřovali své dobyté území o značnou Díl území Číny a Jihovýchodní Asie. Bombardování Pearl Harboru vyústilo v oficiální vstup Spojených států do II. světové války, kterou již třetím rokem spojenci - Spojené království, Sovětský svaz, Čína, Kanada a Austrálie - vedli proti Japonsku, Německu a Itálii.

Armádní náborová místa se prakticky přes noc naplnila tisíci Američany, kteří se spěchali zapsat do armádních sil. Mnozí z nich si zvolili námořnictvo, jehož počty se během šesti měsíců následujících po útoku na Pearl Harbor navýšili více než třikrát.

Minisérie televizní stanice HBO „Band of Brothers“ (Bratrstvo neohrožených) sledovalo zkušenosti jedné posádky armádních výsadkářů na evropské bojové scéně. PACIFIC se zaměřuje na válku vedenou na druhém konci světa, v Tichém oceánu a na jeho ostrovech, včetně Filipín, Nizozemské Východní Indie, Nové Guinei a Šalamounových ostrovů. Miniseriál sleduje propletený příběhy tří mužů z 1. námořní divize: pěchotní divize, přezdívaná „The Old Breed“ (Stará garda), jelikož byla nejstarší a největší divizí, která se aktivně podílela na službě námořnictvu USA. 1. námořní divize byla za podpory svých kamarádů z námořnictva, vzdušné obrany a armády, v první linii mnoha nejtěžších tažení války v Pacifiku.
Vojín 1. třídy (PFC) Robert Leckie, jehož ztvárnil James Badge Dale, vyrostl ve městě Rutherford, státě New Jersey, jako jeden z osmi dětí. Ve věku 16 let se začal věnovat profesionální kariéře sportovního zápasníka za deník Bergen Evening Record. Leckie, jemuž kamarádi v armádě přisoudili přezdívku „Luckie“ (Štístko) byl jedním z těch, kteří se k námořnictvu dali těsně po útoku na Pearl Harbor. Sloužil jako kulometčík u posádky H, 2. praporu, 1. námořního regimentu, 1. námořní divize.

Četař John Basilone (Jon Seda) vyrostl v městě Raritan, státě New Jersey jako jedno z deseti dětí italských přistěhovalců. V roce 1934, když mu bylo 18, se Basilone dal odvést do armády USA a po tři roky sloužil na Filipínách, kde se stal šampionem v boxu. Po krátkém návratu do New Jersey, se v roce 1940 Basilone přidal k námořnictvu a stal se kulometčíkem u posádky C, 1. praporu, 7. regimentu, 1. námořní divize a později přešel k posádce B, 1. praporu, 27. námořnímu regimentu, 5. námořní divize.
Vojín 1. třídy (PFC) Eugene B. Sledge (v podání Joe Mazzella) se narodil do privilegované rodiny v městě Mobile, státě Alabama a jako takový měl na obou stranách rodiny příbuzné, kteří bojovali za Konfederaci. Sledge byl synem lékaře, který sloužil v armádě za I. světové války. 18 let dovršil pouhý měsíc před tím, než USA do války vstoupilo, ale jeho odvodu bránila srdeční zdravotní komplikace a do armády tak vstoupil až v prosinci roku 1942. Přestože jeho rodina usilovala, aby se vyškolil na důstojníka, Sledge se nakonec k armádě připojil jako řadový voják a sloužil u posádky K, 3. praporu, 5. námořního regimentu, 1. námořní divize jako minometník.

V časovém prostoru 10 hodin nám PACIFIK nabízí neohrožený náhled „pod helmu“ zkušeností těchto mužů a jejich spolubratří v boji, z nichž se každý nachází v situaci, kdy bojuje o svůj život na vzdálených úlomcích pevniny, o nichž nikdy před tím neslyšel – Guadalcanal, Cape Gloucester, Peleliu, Iwo Jima, Okinawa. Extrémní strádání ve vysilujícím podnebí a boj proti brutálnímu nepříteli, který raději zemře, než aby se vzdal, přivádí tyto námořníky na pokraj lidskosti. PACIFIK znázorňuje bitvy v rovině fyzické, psychické i emoční a zamýšlí se nad skutečnou cenou, již lidé ve válce platí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (624)

Shushika 

všechny recenze uživatele

Při uvedení seriálového Pacifiku v roce 2010 mě „dobová kritika“ odradila do té míry, že jsem si jej v záplavě jiných quality TV sérií přesunul do kolonky „až jednou“, a došlo na něj až před Vládci nebes, kdy se situace opakuje. Bombarďáci dostávají sodu, protože nejsou jako mýtické Bratrstvo neohrožených, vztahy postav prý nefungují, CGI je mizerné, bla bla bla.  Stejně jako je každá válka jiná, liší se i pacifické bojiště od toho evropského. Je zuřivější, chaotičtější, nevypočitatelnější, fatálnější. Masomlýnek ne nepodobný vylodění v Normandii je tam denní chleba. Konstantní tlak demoralizovaného nepřítele fanaticky bránícího každý píď svého nehostinného území vytváří na psychiku jedince extrémní tlak. Na vztahy buď není čas, nebo jsou otevřené, chvilkové (viz kritizovaný 3. díl s dovolenou v Melbourne) či násilně zpřetrhané. Pacifik se mnohem víc než jeho oceňovanější předchůdce soustředí na vliv bojů na psychiku, disociaci, otupění, vyhoření, různě závažné formy PTSD (linie Leckieho, šířeji Sledge) a mechanizaci zabíjení. Tomu odpovídá i vyprávění: je roztříštěnější, těkavější, postavy se objevují a mizí, u žádné (pokud jste si nezagooglili) není jisté, jak skončí.  Pacifik je v jádru stejně silnou výpovědí o bratrství  jako jeho seriálový předchůdce, možná je ale upřímnější v tom, jak odhaluje lidskou křehkost (rozhodně ne neohroženost), jé méně líbivý a (americky) sebedojímavý. Nadstandardní produkční podmínky (120M USD)  jsou vidět na parádních kontaktně nasnímaných scénách bojových operací i davovkách nenaředěných viditelnými pixely, ale to je rovina, kterou  snad ani nemá smysl zmiňovat. ()

Enšpígl

všechny recenze uživatele

Po třetím díle jsem se rozhodl sledování seriálu ukončit. Nehodlám ztrácet čas s něčím, co snaží tvářit jako stěžejní válečný miniseriál o válce v Pacificu a přitom bitvě (Guadalcanal ), která trvala přes půl roku je věnováno 10 minut boje v noci a pro pacifickou válku nedůležitýmu zamilovanýmu "australskýmu" románku je věnován celý díl ! Tři díly jsou v prdeli a já se vlastně ničeho nedočkal. Pacific plánuju dát někdy v budoucnu jako celek, ale po třech dílech mám dvouhvězdičkový myšlenky a pocit promarněné příležitosti. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Udělat z tohoto seriálu pouhý pětiminutový sestřih bitev s nějakým deathmetalovým doprovodem, tak je to fajn. Ale strávit u toho předlouhých 8 hodin a doufat v alespoň trochu podobný zážitek jaký nabídlo geniální Bratrstvo neohrožených? Ne, Pacific na něj kvalitou nenavazuje vůbec nijak - je to jen tragicky hloupý a nedomrlý pokus, který i přes obrovský rozpočet nenabízí nic ani trochu zajímavého ve srovnání s libovolným aspoň trochu kvalitním válečným filmem, seriálem či dokumentem. Ostatně i tady je dosti tristní, když i pětiminutový dokumentární úvod každé epizody je mnohem atmosféričtější a zajímavější, než celý její zbytek. Takže budeme předstírat že tohle nikdy nevzniklo. 5/10 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Co se týče bitevních scén, tak válku snad už ani nelze natočit lépe. Naturalistické pojetí a "dokumentární" kamera válečnému filmu svědčí a je dobře že např. Pacific ja natočen tak, aby odhaloval krutost, kterou v sobě válčení nezbytně nese. Kdybych měl hodnotit pouze bitvy, nebyl by důvod ke kritice. Jenomže Pacific je slabší v místech kdy se nebojuje. Epizody v Austrálii, či v USA (vyjma té poslední) jsou rozvláčné, nezajímavé a nudné. Seriálu nepomáhá ani to, že skáče mezi nerovnoměrně osudy několika postav, z nichž hlavní úloha některých končí již v polovině. Na druhou stranu to byla v rámci reálnosti jediná možná cesta. Ale je to škoda. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

HBO nás zase vzalo v čase zpět, tentokráte do Tichomoří. Po skvělých Band of Brothers, kde jsme si prošli spolu se 101. výsadkovou okupovanou Evropou od prvního nočního seskoku v Normandii až do centra Třetí říše se přesouváme na druhé světové bojiště. Tentokráte jsou to kluci z USMC - námořní pěchota a kdo ví, ví, že tihle kluci udělali pořádný kus práce a právem dnes název US. Marines vzbuzuje respekt... A já tohle bojiště měl vždy raději než válku v Evropě a Rusku... Neskutečná modř oceánů, atoly, džungle... tropické ráje do kterých naplno vtrhla válka. A také nepřítel. Zcela jiná mentalita, často zcela nechápaná, jiné vzorce chování, dodržování kodexu bušidó atd... Vše tolik odlišné od ,,kultivovaných'' Němců či Italů. Navíc zde bylo nepřítelem často samo prostředí... Džungle, měsíc trvající déšť, malárie, pijavice, nehojící se rány, infekce... Bohužel to musely být až atomové bomby, kdo fanatické Japíky definitivně přesvědčil, že další vzdor už fakt nemá cenu (zásadně nesouhlasím s konspiračními teoriemi O. Stone atd..)... Já soobně nemám výhrad a když se řekne válečný seroš, se vším všudy představím si ihned Bratrstvo a Pacifik... Za mně je to na 5 medailí cti. * * * * * ()

Galerie (174)

Zajímavosti (24)

  • Pohoří Umurbrogol na ostrově Peleliu bylo výtvarníky vytvořeno z 650 kubíků betonu. (oje)
  • Celkem jsme mohli vidět 532 minut seriálu. (jirijost)
  • Černý písek, na kterém se odehrávájí bojové scény z vulkanického ostrovu Iwodžima, vznikl smísením 4 000 tun rozemleté lávy a 80 tun běžného písku obarveného načerno. (oje)

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Reklama

Reklama