Reklama

Reklama

Pacifik

(seriál)
Trailer 1
USA, 2010, 8 h 32 min (Minutáž: 47–59 min)

Hrají:

James Badge Dale, Joseph Mazzello, Jon Seda, Ashton Holmes, Rami Malek, Josh Helman, Keith Nobbs, Martin McCann, Jacob Pitts, Brendan Fletcher, Tom Budge (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

8. prosince 1941, jen 24 hodin po překvapivém útoku Japonska na námořní základnu v Pearl Harboru, vydal Kongres formální vyhlášení války proti japonskému impériu. Napětí mezi Japonskem a USA narůstalo po celé desetiletí, kdy Japonci rozšiřovali své dobyté území o značnou Díl území Číny a Jihovýchodní Asie. Bombardování Pearl Harboru vyústilo v oficiální vstup Spojených států do II. světové války, kterou již třetím rokem spojenci - Spojené království, Sovětský svaz, Čína, Kanada a Austrálie - vedli proti Japonsku, Německu a Itálii.

Armádní náborová místa se prakticky přes noc naplnila tisíci Američany, kteří se spěchali zapsat do armádních sil. Mnozí z nich si zvolili námořnictvo, jehož počty se během šesti měsíců následujících po útoku na Pearl Harbor navýšili více než třikrát.

Minisérie televizní stanice HBO „Band of Brothers“ (Bratrstvo neohrožených) sledovalo zkušenosti jedné posádky armádních výsadkářů na evropské bojové scéně. PACIFIC se zaměřuje na válku vedenou na druhém konci světa, v Tichém oceánu a na jeho ostrovech, včetně Filipín, Nizozemské Východní Indie, Nové Guinei a Šalamounových ostrovů. Miniseriál sleduje propletený příběhy tří mužů z 1. námořní divize: pěchotní divize, přezdívaná „The Old Breed“ (Stará garda), jelikož byla nejstarší a největší divizí, která se aktivně podílela na službě námořnictvu USA. 1. námořní divize byla za podpory svých kamarádů z námořnictva, vzdušné obrany a armády, v první linii mnoha nejtěžších tažení války v Pacifiku.
Vojín 1. třídy (PFC) Robert Leckie, jehož ztvárnil James Badge Dale, vyrostl ve městě Rutherford, státě New Jersey, jako jeden z osmi dětí. Ve věku 16 let se začal věnovat profesionální kariéře sportovního zápasníka za deník Bergen Evening Record. Leckie, jemuž kamarádi v armádě přisoudili přezdívku „Luckie“ (Štístko) byl jedním z těch, kteří se k námořnictvu dali těsně po útoku na Pearl Harbor. Sloužil jako kulometčík u posádky H, 2. praporu, 1. námořního regimentu, 1. námořní divize.

Četař John Basilone (Jon Seda) vyrostl v městě Raritan, státě New Jersey jako jedno z deseti dětí italských přistěhovalců. V roce 1934, když mu bylo 18, se Basilone dal odvést do armády USA a po tři roky sloužil na Filipínách, kde se stal šampionem v boxu. Po krátkém návratu do New Jersey, se v roce 1940 Basilone přidal k námořnictvu a stal se kulometčíkem u posádky C, 1. praporu, 7. regimentu, 1. námořní divize a později přešel k posádce B, 1. praporu, 27. námořnímu regimentu, 5. námořní divize.
Vojín 1. třídy (PFC) Eugene B. Sledge (v podání Joe Mazzella) se narodil do privilegované rodiny v městě Mobile, státě Alabama a jako takový měl na obou stranách rodiny příbuzné, kteří bojovali za Konfederaci. Sledge byl synem lékaře, který sloužil v armádě za I. světové války. 18 let dovršil pouhý měsíc před tím, než USA do války vstoupilo, ale jeho odvodu bránila srdeční zdravotní komplikace a do armády tak vstoupil až v prosinci roku 1942. Přestože jeho rodina usilovala, aby se vyškolil na důstojníka, Sledge se nakonec k armádě připojil jako řadový voják a sloužil u posádky K, 3. praporu, 5. námořního regimentu, 1. námořní divize jako minometník.

V časovém prostoru 10 hodin nám PACIFIK nabízí neohrožený náhled „pod helmu“ zkušeností těchto mužů a jejich spolubratří v boji, z nichž se každý nachází v situaci, kdy bojuje o svůj život na vzdálených úlomcích pevniny, o nichž nikdy před tím neslyšel – Guadalcanal, Cape Gloucester, Peleliu, Iwo Jima, Okinawa. Extrémní strádání ve vysilujícím podnebí a boj proti brutálnímu nepříteli, který raději zemře, než aby se vzdal, přivádí tyto námořníky na pokraj lidskosti. PACIFIK znázorňuje bitvy v rovině fyzické, psychické i emoční a zamýšlí se nad skutečnou cenou, již lidé ve válce platí. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele cyphercz k tomuto seriálu (11)

Pacifik (2010) 

Spoustě lidí vadí australský díl, já ho považuju za perfektní a rozhodně v mých očích nijak neshazuje úroveň seriálu, ba naopak - líbí se mi, že se tvůrci nesoustředili pouze na boje, ale ukázali nám i takovéto "zákulisí" druhé světové války v Pacifiku. Nevím, jestli byly boje v Bratrstvu zobrazeny moc mírně, nebo v tomhle seriálu až moc explicitně, každopádně jestli to takhle fakt vypadalo v reálu, tak to bylo peklo ve své nejčistší podobě. ()

Guadalcanal/Leckie (2010) (E01) 

Hodně zvláštní první epizoda a velký rozdíl oproti Band of Brothers. V Pacifiku už nemáme krátké zpovědi přeživších vojáků, zejména asi proto, že byla většina z nich už v době natáčení seriálu pod drnem, co ale tvůrci ovlivnit mohli je nějaké shrnutí nebo pointa příběhu před závěrečnými titulkami. Takhle je to jen nahečmaný příběh pár hlavních hrdinů s jednou zajímavou přestřelkou ke konci epizody. Také mi přijde že je tu zbytečně dlouhý úvod z USA na úkor velmi známé a masivní bitvy o Guadalcanal, která by si zasloužila více stopáže (vím, že pokračuje v druhé epizodě, ale i tak). ()

Basilone (2010) (E02) 

O poznání lepší než první díl, dobře vyvážená akce a práce s postavami, závěrečná bitva opravdu hutná a zůstává jen rozum stát nad "taktikou" Japonců, kteří se fanaticky hrnuli před hlavně kulometů. Postavy nejsou špatný, ale nikdo tak charizmatickej jako Winters tu bohužel není... i tak hodně kvalitní díl této minisérie. ()

Melbourne (2010) (E03) 

Neříkám že je špatný vidět takovéhle "zákulisí" války, ale na celou jednu epizodu podle mě není dostatek zajímavýho materiálu, který by diváka upoutal od začátku do konce k obrazovce jako třeba předchozí díl. Leckie navíc tím svým ožraleckým fuckováním poručíka taky zrovna nesbírá plusový body co se oblíbenosti postavy týče, zůstává mi tak jen Basilone, kterej je však poslanej zpět do USA. Vím, že v dalších dílech přibyde celkem sympatickej Sledgehammer a jeho psycho parťák Snafu, ale i tak má tenhle seriál prostě málo fanditelných postav... ()

Gloucester/Pavuvu/Banika (2010) (E04) 

Spousta lidí si stěžovala na 3. díl, já osobně mám trochu problém s tím 4. - nejen, že se celý točí okolo ne zrovna sympatického Leckieho (co furt akorát pi*uje na důstojníky), bohužel i ta samotná zápletka o jeho urologických problémech je celkem dost nezáživná... To je jak kdyby celý jeden díl Bratrstva věnovali ledvinovým kamenům třeba Malarkeyho a jaké to bylo být v polní nemocnici... pro někoho to asi zajímavé může být, ale pro mě a asi i většinu diváků to je opruz a daleko radši bych viděl konkrétní akce a postup v pacifické kampani (což je naštěstí ukázáno ve zbytku epizod). ()

Peleliu Landing (2010) (E05) 

Konečně pořádná epizoda, a to i přes pomalejší rozjezd. Konečně máme v jednom díle opět pohromadě všechny hlavní postavy, Basilone má sice jen takový štěk v úvodu, ale i tak je dobře, že mu byl věnován aspoň nějaký čas. Shledání Sledge se Sidneym taky fajn, Leckie zas pi*uje jako vždy ale dá se to snést a druhá půlka dílu se už naplno věnuje vylodění na Peleliu, které je moc pěkně zpracované a myslím si, že i hodně věrně. Z vedlejších postav je pak zajímavý kapitán Ack Ack a trochu jebnutý Snafu. ()

Peleliu Airfield (2010) (E06) 

Tak nám Leckie skončil a hlavní roli plně přebírá Sledge, což osobně hodně vítám, i když to není žádnej Winters nebo Malarkey atd., pořád se mu dá fandit. Bitva o letiště byla zajímavá, ale nevím, jestli bylo potřeba ji věnovat celý díl (i když je konec věnován postupu dále do vnitrozemí). ()

Peleliu Hills (2010) (E07) 

Hodně drsná epizoda a z prvních sedmi rozhodně ta nejlepší. Je to vlastně krásně protiválečný díl, protože zobrazuje ty nejhorší svinstva války, které zákonitě doživotně poznamenají všechny přeživší - smrt oblíbeného poručíka (Hill Billy) a kapitána (Ack Ack), fanatičtí japonští vojáci bojující do posledního muže, cesty lemované rozkládajícími se mrtvolami "našich" i "jejich", čekání na to, kdy přiletí ona smrtelná kulka či granát atd. A největší ironií je, že dobytí Peleliu ani nakonec nebylo strategicky jakkoliv důležité... ()

Iwo Jima (2010) (E08) 

Váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdama, hlavní problém má u mě tato epizoda ve velkém nepoměru "obyč život Johna Basilona" vs samotné vylodění na Iwo Jime, které má snad jen posledních 10 minut epizody a to je sakra málo, i když je to jasně kvůli brzké smrti našeho hlavního protagonisty. Nakonec dávám 4*, protože bylo zajímavé sledovat pohnutky a myšlenkové pochody tohoto mariňáka, který i přes všechen ten luxus a relativní pohodu co si vysloužil na Guadalcanalu se sám rozhodl vrátit do bojů, kde se skutečně dle historických pramenů "nezašíval" někde v týlu, ale byl vždy na špici útoku, což ho však stálo jeho život. ()

Okinawa (2010) (E09) 

Člověk si říká, že 7. epizoda byla hodně drsná a realisticky ztvárňující pekla války, tenhle díl jde ještě o trochu dál... opravdu šílený, a to skutečná válka byla nejspíš ještě horší, prostě pokaždý když vidím tenhle seriál nebo Bratrstvo, tak jsem rád, že žijeme v míru a řešíme naprostý pí*oviny ve srovnání se 40. lety 20. století. ()

Home (2010) (E10) 

Moc pěkné shrnutí osudů hlavních postav během konce války a i po něm. Tohle by bylo skvělé v Bratrstvu, ale chápu, že kvůli množství postav by to bylo těžké realizovat. Zkrátka dobře udělaná tečka za tímto velmi kvalitním seriálem. ()

Související novinky

Režisér Bonda našel další projekt

Režisér Bonda našel další projekt

12.10.2020

Cary Joji Fukunaga (Temný případ, Není čas zemřít) zdá se našel další ambiciózní projekt. Natočí totiž první tři epizody nové válečné minisérie Masters of the Air produkované Stevenem Spielbergem a… (více)

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

Bratrstvo neohrožených se dočká pokračování

12.10.2019

Společnosti Amblin Television Stevena Spielberga a Playtone Toma Hankse uzavřeli dohodu s Applem a oficiálně tak připravují obří válečnou minisérii Masters of the Air, která bude finální kapitolou… (více)

HBO a Spielberg opět ve válce

HBO a Spielberg opět ve válce

23.01.2013

Ne ve vzájemné, samozřejmě. V druhé světové. A opět u toho bude jako spoluproducent Tom Hanks. Takže už je vám jasné, že po vynikajícím Bratrstvu neohrožených a ne až tak vynikajícím, ale pořád velmi… (více)

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

Zlatý glóbus 2011 - výsledky

17.01.2011

Tak jako každý rok, i letos, nám hollywoodští zahraniční novináři připravili nejedno (ne)příjemné překvapení. Pod letošním moderátorským vedením Rickyho Gervaise se stal neúspěšnějším filmem The… (více)

Reklama

Reklama