Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 901)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jedna z nejlepších adaptací hororového Kinga. Nicméně Darabont se atmosféře povídky přibližuje jen místy, zejména v psychologických pasážích bez příšer. V boji s "něčím v mlze" sem tam pokulhává. Ovšem je potřeba vyzdvihnout například přílet "much" nebo siluety v mlze. Tam by se atmosféra dala krájet. Docela mě zamrzel od knihy odlišný nastavený závěr. Konec v knize byl působivější. Stačilo, kdyby film skončil o pět minut dřív. Každopádně skvělá podívaná, která podle mě s dalšími zhlédnutími zkvalitní. Také bych upozornil na Ishamovu hudbu. Závěrečná čtvrthodinka je skutečně silný audiovizuální zážitek. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Ještě neuplynou ani úvodní titulky a už se do městečka vkrade mlžný opar a zatlačí několik místních do malého supermarketu. A začíná dokonalý chaos plný nervozity, strachu a domněnek a Darabont nechává diváka tápat stejně jako ústřední postavy. Ty postupem času v napínavých, lekavých a krvavých scénách zjišťují, že mlha se vyznačuje hustotou zavšivení v průměru jeden všivák na metr čtvereční a stále přibývá těch, kteří neunesou tíživost situace. Režisér výborně vykresluje charaktery a vztahy postav, a proto si k nim divák snadno vytvoří pocity sympatie, empatie, či nenávisti. S přibývajícími minutami atmosféra houstne a vše graduje asi nejmrazivější a nejúdernější pointou, jakou jsem kdy viděl. Znovu před Darabontem smekám pomyslný klobouk, protože jsem po skončení filmu několik desítek vteřin civěl ohromeně a ochromeně před sebe. Snímek mnohonásobně předčil mé očekávání. 18 miliónů dolarů(rozpočet)/36,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $25,594,957Tržby Celosvetovo $57,293,715Tržby za predaj DVD v USA $28,852,931 //počet predaných kusov 1,299,283║ Najlepšie sfilmovaný príbeh s béčkovými prvkami, Frank Darabont v trošku inom obrazovom poňatí ale náramne mu to sekne, po celý čas tvorí husté napätie a z jednoduchého príbehu ťaží možné maximum a z hercov ako Thomas Jane a Marcia Gay Harden robí nadštardantných ťahanou, ktorým by ste asi zožrali všetko čo zahrajú a vyslovia. "Bravúrne dielo!" Miestami so to prežíval rovnako vypäto ako v deji zúčastnené postavy. Prekvapenie ako hrom, plné silných odkazov či už na kresťanstvo alebo na systém. /100%/ ...veľká škoda, že to neuviedli u nás v kinách, ale aspoň ako tak to nahradila projekcia filmu cez kino projektor ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Kto by už po Shawshanku a Zelenej Míli spochybnil Darabontovho auru tvorcu, ktorý vie čo robí? Lenže tentokrát mu ďalší prepis hororu nevyšiel. Hromada náboženského fanatizmu na úkor logiky, absencia napätia a postavy, s ktorými sa príliš nedá súciť a už vôbec nie ich chápať. A to sú pritom zahraté kvalitnými hercami, nevadia ani nie úplne najpresvedčivejšie monštrá, ktoré len umocňujú dojem béčkovosti či drsnejšie scény. Lenže samotný záver, ktorý mal byť triumfom, budí skôr dojem zbytočnosti a zanecháva pachuť. A celkovo sa nemôžem zbaviť pocitu, že z údajne kvalitnej predlohy sa dalo vytiahnuť oveľa viac. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

První ohlasy na Darabontovu novou adaptaci Kingovy literární předlohy byly nadšené a vyvolaly velkou dávku očekávání hororových fanoušků. Poté následovaly jejich poněkud rozpačité reakce, takže jsem byl zvědavý na výsledek. Mlha je typickým příkladem filmu, kde tvůrce balancuje mezi snahou natočit psychologické drama skupinky lidí přežívajících v extrémních podmínkách a mezi snahou zavděčit se masovému publiku a natočit sci-fi horor ve stylu Vetřelce. Nepočetné zaryté intelektuály pochopitelně nepotěší přítomnost typicky béčkových rekvizit, kterými jsou obří zmutovaní pavouci nebo gigantičtí polypy, o poznání početnější skupina vyznavačů hororové produkce bude postrádat řadu klišé, které má tak ráda, a pochopitelně také větší dynamiku děje a nedostatek tvrdé akce. Mnozí budou celkem oprávněně vyčítat Mlze poněkud odbyté triky, které se dnes opravdu dají natočit profesionálněji a s lepším výsledkem. Přes to všechno je Mlha výrazně nadprůměrným žánrovým snímkem, který se může pochlubit silným příběhem s velmi slušným dramatickým výústěním a několika silnými scénami. Nemůžu se ale ubránit dojmu, že z téhle látky se dalo vytěžit víc, a setkání s mimozemským životem mohlo být mnohem nápaditější. Proč si hergot autor myslí, že ve vzdáleném vesmíru žijí ty samé formy života, jenom výrazně větší než u nás? Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (31)

  • Ve scéně v lékárně David Drayton (Thomas Jane) sbírá komiksy pro svého syna (Nathan Gamble). Režisér Darabont navrhoval Janeovi, aby si vybral sešit "Punisher: War Journal", protože před třemi roky hrál titulní postavu. Herec to odmítl s tím, že se s producenty rozešel ve zlém. Vzal si místo toho "Hellboye", aby tím vzdal poctu svému kamarádovi, herci Ronu Perlmanovi. (Rodriguez)
  • Na první neveřejné projekci filmu, kam byl Stephen King pozván, se režisér zaradoval jako malé dítě. V jedné napínavé scéně se totiž King vyděsil a nadskočil na sedadle. To byla pro režiséra satisfakce, neboť vyděsil mistra hrůzy samotného. (Rodriguez)
  • Frank Darabont testoval, jak by film vypadal natočený digitální kamerou, ale zjistil, že by působil nerealisticky až vyumělkovaně. Rozhodl se tedy raději pro klasický filmový materiál. (DaViD´82)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama