Reklama

Reklama

Režisér a scénárista Frank Darabont, známý především filmovým zpracováním románů Stephena Kinga Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle divákům nyní představí další zpracování povídky Mistra hororů. Výtvarník David Drayton (Thomas Jane) se společně se svým synem Billym (Nathan Gamble) a nepříjemným sousedem Nortonem (Andre Braugher) ráno po neobvykle silné bouři vydávají do nedalekého městečka nakoupit zásoby. Krátce po jejich příjezdu supermarket obklopí hustá a tajuplná mlha, která, jak se zdá, v sobě ukrývá cosi vražedného a děsivého… Ještě větší zlo se ale ukrývá v duších obyčejných lidí, kteří jsou postaveni tváří v tvář zoufalé situaci. Hrůza se pozvolna ale jistě prodírá na povrch... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 899)

POMO 

všechny recenze uživatele

Od úmyselnej béčkovosti až k religióznym témam a mystickému rozmeru za hranicou tradične poňatého fantasy. Frank Darabont tu kombinuje vážne existenčné témy a greengrassovskú obrazovú autentickosť s digitálnymi chobotníčími chápadlami a ďalšími útočiacimi pavúkmi. A s 26 miliónovým rozpočtom obsahovo poráža Spielbergovu Vojnu svetov. Pozoruhodný, pôsobivý a tak trochu intelektuálny a nemainstreamový filmík s opačne vyrieknutou shawshankovskou myšlienkou o nádeji... Malé dielo, zasluhujúce veľké hodnotenie. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Tak jsem viděla The Mist. Nó, dík konci dám teda za 4*, ale většinu času jsem se považovala za oběť šprťouchlat. Příšerky nebyly to podstatný, ale tomu, kdo se bez nich neobejde, je Darabont neupřel. Je to trochu jako v Sublime - strach je to, oč tu běží. A konec mě fakt potěšil. Jak by asi vypadal film, ke kterému patřil ? ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Pecka! Režijně vybroušená lahůdka, která se brilantně pohybuje mezi atmosférickým minimalismem a hororovou šlehou s notně brakovými základy. Paradoxně mě vyrušil až konec - ten vztyčený prostředníček hlavnímu hrdinovi nevyzněl moc upřímně. I přesto jedna z nejlepších hororových sci-fi dekády. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Nesrovnával bych Darabontův film s laciným bu-bu-bu hororem, nebo, nedej bože, poměřoval ho optikou 50´s monster-béček. Myslím, že ´The Mist´ funguje stejně dobře jako drsný horor, i jako jakési psychologické drama, kde se v úzkém okruhu lidí střetává racionální jednání vs. fanatismus. Každopádně ani ta poněkud směšná chapadla v úvodu mi nezkazila celkový hodně dobrý dojem z filmu. Děsivé, chvílemi slušně napínavé a s velmi údernou pointou na konci. A Thomas Jane konečně uvěřitelně zahrál (Punisher budiž odpuštěn).___Zajímalo by mě, co asi na postavu náboženské fanatičky paní Carmody říkali představitelé (pokud to viděli) stále více sílícího kreacionistického hnutí ve Spoj.státech, kde se jejich pavědecká nauka dostává už do školních osnov a jejíž věrozvěsti používají navlas stejnou rétoriku, jako tato vyšinutá dáma. Pokud jim tímto Darabont chtěl symbolicky vlepit jednu velkou facku, tak neváhám s maximálním hodnocením :o) Láká mě porovnat to s Kingovou novelou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Víte, co je nebezpečnější než hladová, půl metru dlouhá masožravá breberka? Skupina lidí v obchoďáku. Trailer na Mlhu (slovenský název má ještě větší grády) mne nepotěšil. Očekávat s napětím záležitost připomínající béčkový horor s lekačkami, které cítíte na sto honů, mne nepřimělo ani zjištění, že onu záležitost bude režírovat Frank Darabont, velký kamarád díla Stephena Kinga (krom Buried Alive z něj vždycky vycházel). Ne, že bych Frankovi nevěřil, jenom moc nechápu vytváření umělých aur okolo jeho filmů – aneb „Shawshank ne a ne a není nejlepší“. Zase unikám, stejně jako občané městečka Maine do tamějšího moderního svatostánku, kde budou brzy prodávat také smrt. Se slevou. Karty osudu jsou rozdány bez dlouhého otálení. Obchod plný jídla, v něm lidé plní strachu, venku hustá mlha a cosi hnusného, bez čeho bychom museli říct hororovému žánru sbohem, bez čeho by Mlha možná byla lepším filmem. Těžko věštit. Snaha – mimo výtečný antihollywoodský konec pouze snaha – sloučit laciný, třebaže skvěle natočený horor s ambiciózním „sociologickým thrillerem“ není vyloženě rušivá. Na rozdíl od dojmu, že prvé bylo s druhým spojené výhradně kvůli lepší prodejnosti. Ze stejného důvodu musel Darabont odstoupit od zamýšlené černobílé kamery, jež by mohla lépe obhájit staromilství hororových pasáží i samotných příšerek. Svou nechtěnou komičností připomínají Pavoučí teror, parazitující na starých hororech s vtipem. Ten Mlze nechybí, naopak ji někdy posunuje překvapivě blízko černohumorné satiře, ale veškerou chuť k smíchu, potažmo k životu, bere již zmíněný (proti)náboženský závěr. Ač je svým způsobem také vtipný. Jako zjištění, že nemáte rakovinu, ale jenom TBC. 75% Zajímavé komentáře: Renton, DaViD´82, tron, kitano, Radko, k212, Mahalik, Jordan, Aiax, dzej dzej, GodComplex, silent cut, curunir, Rosomak, grogodil, Bilky ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jestli si nějaký letošní horor zaslouží plné hodnocení, pak tento. Atmosféru to má úžasnou, zvlášť ve druhé polovině by se dala krájet. Potěší i různorodost nestvůr, i když tu nejde jenom o ně, příběh má hlavně velmi silnou dramatickou část. Naprosto vynikající závěr! Víc takových filmů. Darabont si může připsat další Kingovský úspěch. Horror movie of the year ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jasné, negri a kresťania sú Zlo a zaslúžia si guľku do hlavy. :-) Nie, samozrejme nepodozrievam Darabonta z takých povrchných ideí, ale je pravda, že tú "kresťanskú" dejovú líniu vyhrotil možno až príliš. Ale tak akosi to zapadá do celkovej koncepcie, ktorá bizarne kombinuje béčkový "horor s príšerami" a husté psychologické dusno. V rámci žánru Hmla zdatne odvráva Vojne svetov či Znameniam. Má slabšie efekty, ale aj tie patria k podivnej atmosfére pripomínajúcej klasiku sci-fi z 50. rokov, napätie nahrádza bravúrnou gradáciou až k mrazivému záveru a rozhodne sa dokáže pohrať s vykreslením ľudských reakcií v hraničnej situácii. Rozhodne jeden z najzaujímavejších hororov posledných rokov, aj keď som vlastne celý čas nevedel, či sa mi to páči alebo nie. Celkový dojem však bol výrazne pozitívny... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Pro Darabonta je pojem horor něčím úplně mimo, jelikož nezvládá ani ty nejzákladnější žánrové postupy a vypůjčuje si tu od Carpentera, tam od Camerona, aby celek zastřešil dialogy jak z nablblého sci-fi z 60. let. Dvě hodiny točí děj v kolovrátku, v němž na divákovy emoce zatlačí možná tak vřeteno s náboženským fanatismem, ale jinak až na úplný závěr absolutně chladné, nekřesťansky dlouhé a nechtěně pitomé béčko, u kterého se evidentně rozsypala plná hodnocení jenom za působivý závěr, jak tak pročítám komentáře kolem sebe. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si osobní pravidlo, že je lepší od filmů nic nečekat, a pak se nakonec nechat překvapit nebo zklamat. Když tak The Mist zhodnotím, vyjde mi, že je The Mist dost možná tím nejslabším filmem, který Darabont kdy natočil. Jenže je to zase stále opravdu slušný film, a za podívání rozhodně stojí. Sice mě tam rozčilovalo několik faktorů, které bych nerad zdůrazňoval, ale nakonec bych to ve směs zhodnotil jako hodně povedený horor a jako hodně slušně zfilmovaná kniha od Kinga. Teda každopádně patří mezi ty hodně dobré. The Mist totiž ukazuje opět dvojsmysl, že nepřítel člověka je vlastně on sám a celé to zaobaluje do zajímavého příběhu, který nenechá mrknout ani na chvíli po celou dobu, co se odehrává na obrazovce nebo na plátně. Každopádně efekty byly spíše průměrné, i když i tak dostačující a hlavně herci mi přišli nepochopitelní. Těm emocím jsem nebyl schopný uvěřit minimálně do půlky filmu, až pak to na mě dolehlo a začalo mě to bavit. Pět hvězdiček tomu určite nevrazím, na to jsem tam našel hodně negativ, které zde nechci zdůrazňovat, abych neodkryl pointu. Rozhodně ale na tento film doporučuji zajít nebo se na něj minimálně podívat. Zaujme na první shlédnutí a to je hlavní. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $25,594,957Tržby Celosvetovo $57,293,715Tržby za predaj DVD v USA $28,852,931 //počet predaných kusov 1,299,283║ Najlepšie sfilmovaný príbeh s béčkovými prvkami, Frank Darabont v trošku inom obrazovom poňatí ale náramne mu to sekne, po celý čas tvorí husté napätie a z jednoduchého príbehu ťaží možné maximum a z hercov ako Thomas Jane a Marcia Gay Harden robí nadštardantných ťahanou, ktorým by ste asi zožrali všetko čo zahrajú a vyslovia. "Bravúrne dielo!" Miestami so to prežíval rovnako vypäto ako v deji zúčastnené postavy. Prekvapenie ako hrom, plné silných odkazov či už na kresťanstvo alebo na systém. /100%/ ...veľká škoda, že to neuviedli u nás v kinách, ale aspoň ako tak to nahradila projekcia filmu cez kino projektor ()

imf 

všechny recenze uživatele

Příjemně mrazivé (lidi), roztomile brakové (potvory), překvapivě šokující (přepracovaný závěr). Darabont se sice nemůže opřít o herce nebo rozpočet, ale stejně diváka táhne za nohu chapadlem stísněné atmosféry... z několika málo stránek povídky ždíme maximum a i když mi americká městečka už lezou krkem, tohle bylo veeeelmi sympatické. Víc takových. (70%) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím od lehce béčkových efektů, tak Mlha z kingovských adaptací prokazuje jednu z největších životaschopností. Komorní i elegantně univerzální metafora s jedním z nejlepších závěrů, jaké plátno pamatuje... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Frank Darabont je pojmem, který tentokrát udělal krok do neznáma s další adaptací Kinga. Osobně to považuji za krok správným směrem, kde využil nesporných kvalit předlohy a svého umění natočit velmi zajímavé i jednoduchou látku. Tou v podstatě Hustá mlha je, protože se v ní neodehraje nic extrémně těžkého na pochopení a spíše se neustále točí ve smyčce my jsme uvnitř-venku mlha-něco je v mlze-chce nás to zabít?-co uděláme?. Přístup k filmu je příjemný, protože jako slabý vánek pohladí tvář se snaží Darabont poukázat na klasické a jednoduché principy hororu, které prostě dokážou fungovat. Mlha je pro to skvělý příklad, protože v ní může vše ukazovat bez detailů, z dálky, jen obrysy a dovoluje divákovi představovat si a bát se. To se mu daří na jedničku a atmosféra je přesně taková jaká má být. V ní nepřekvapí ani syrový konec, který dá vzpomenout na jméno autora předlohy a na podobně laděné filmy jako jsou například Lupiči těl (atmosférou a provedením podobné). Možná jen zamrzí nepřítomnost silnějších mrazivých hororových scén, které prostě neměli, kde být. Ohledně herců potěšil velmi příjemně Thomas Jane a svůj vysoký standard a přesvědčivost předvedla Marcia Gay Harden, která umí být velmi přesvědčivou zvěstovatelkou apokalypsy. Nemohu, možná kromě chvilkami pomalejšího tempa a opakování několika myšlenek, chybu na tomto hororu roku, který strká do kapsy i krvavých 30 dnů noci a jen smutně poukazuje na neschopnost českých distributorů přivést kvalitní horor do kin. Škoda, ale od teď se bojím mlhy víc než dříve... Mimochodem existují dvě verze konce filmu, jedna podle knihy a jedna podle Darabonta. Sami se rozhodněte, která vám lépe sedí. PS: pro Shadwella Tento film je jako pohled z okna, za kterým je mlha, vám je 5 let, věříte na monstra a v hlavě máte stále tu nepříjemnou noční můru, která vás děsí každou noc během spaní. A pak ta noční můra ukáže v mlze svůj obrys... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Frank Darabont .. Slepí jsou ti, kteří nevidí. Přišel čas, aby jste si přiznali, ke které straně patříte. Spasení či prokletí? ___ Hustá nuda. Jak se ve filmu praví, všichni jsme čas od času trestáni. The Mist byl můj trest za naivní očekávání hustého hororu. Frank Darabont byl silný příslib, úvod taktéž - to jsem byl ještě výborně naladěn a užíval si funkční rovinu tajemna z bílé tmy - ale jen do doby, než se ukáže první (děsně udělané) digitální chapadlo a po něm veškeré nedostatky v žánrových postupech, psychologii i režii. Po úvodní pasáži už následuje jen slepenec bolestných momentů, které sráží potenciál do hajzlu. Mnohem horší než podivný dimenzionální hmyz je náboženský podtext, který přetéká do fanatismu nejúčelnějších rozměrů. Jestli tato kritika (i)racionálních hodnot měla mít nějaký dopad, tak šla zcela do prázdna a mimo mě. Samotnou kapitolou je pak finále snímku, které hodnoty zúčastněné skupinky utečenců zpřehází a dodá dílčímu příběhu zcela šokující rozměr ze zoufalství, který je na obvyklé filmové poměry značně mrazivý, s excelentně zvoleným hudebním podkladem, který dělá dobrou polovinu účinku. ___ Díky finále jsem původně dal slaboučké tři hvězdičky, ale už se mi Mist rozležela (resp. dlouhodobější dojem nebyl žádný), absolvoval jsem nějaké doplňující diskuze, viděl alternativní konec atd. jsem uznal, že "lepší dvě" budou přeci jen adekvátnější zhodnocení!. ___ Alespoň máme bezděčnou odpověď, z jakéhože, do mlhy zahaleného jetelového pole, pochází Monstum :-)). __ 50%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Najhorsim nepriatelom cloveka je clovek sam. Linia filmu prezentovana fanatickou postavou M.G Harden bola ta, ktora mi vytvarala (zial) jedine napatie vo filme - v momentoch stretu boja ludskej psychiky v smrtelnom dueli racionalita-iracionalnost. To "tam vonku" bolo iba katalyzatorom, ktory pre mna stratil stavu v momente vybafnutia prveho chapadla. Finale ambivalentne ziskava i straca silu posobivosti s pouzitou skladbou, pretoze presah tlacenim na pilu nefunguje, ovsem vyobrazenie marnosti a zufalstva ano. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám hollywoodské blockbustery právě příliš v lásce, ale Darabontův film prostě neměl chybu. Jeho adaptace povídky jeho dvorního literáta Stephena Kinga je ve své apokalyptické vizi dokonalá... Žánrové vymezení je sporné - rozhodně to není horor, není to ani fantasy, jde spíše o čistokrevný sci-fi thriller s důrazem na mapování iracionální roviny lidského konání a jeho zkoumání v mezních situacích. Výborná psychologická drobnokresba je v Kingových knihách i Darabontových filmech standardem, nejinak je tomu i v The Mist. Možná by se dalo zjednodušeně říci, že celý film je vlastně o tom, jak se chovají lidé pod tlakem stresu a vnějších stresorů, ovlivněni vypětím situace, nedostatkem informací a jak snadno podléhají iracionálnu ve svém uvažování i jednání. Náboženská fanatička, zmanipulovaný dav, pokusy o lynchování...není to spíše variace na Peckinpahovi Strašáky? Vynikající studie toho, co z člověka udělá postupná dekonstrukce kulturních norem a potlačení zažitých vzorců chování... Darabont výborně vytváří a rozvíjí tíživou atmosféru, ze slunečného amerického dvorku se postupně přeneseme do všepohlcující mlhy, která nevěstí nic dobrého. Scénář dobře nakládá i s tím, že postavy mohou využívat jen omezené zdroje a prostředky, to ještě více posiluje psychologickou rovinu a nadřazuje ji akci. Pro katastrofické filmy je charakteristické omezená (většinou velmi malá) skupina postav a od světa odřízlé místo, tohle pravidlo se realizuje i v Darabontově snímku. Umné je zvláště dávkování napětí - divák není vystaven nijak zbytečně extrémně lekacím scénám, napětí se buduje pozvolna a houstne a houstne. Jde o to reflektovat pocit bezmoci, bezvýchodnosti a až nihilistické psychózy. Absolutní hodnocení dávám hlavně za závěr - ten mne svou depresivitou totálně odrovnal a já jen mohu říci, že TOHLE jsem nečekal... Vynikající film... Podobné filmy: Válka světů, Potomci lidí, Monstrum, Znamení ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet leží jeden supermarket a v něm... Darabont a Kingova látka počtvrté (pokud budeme počítat i Ženu v pokoji). Zůstává mi záhadou, proč se Darabont po šestileté odmlce vrací na plátna s adaptací zrovna téhle mírně nadstandardní Kingovy novely. Argumenty předkládající odpovědi typu "uzavřená nesourodá skupina v extrémních podmínkách jako nastavené zrcadlo společnosti" či "v nejlepším duchu klasických sci-fi béček z počátku let padesátých" prostě neobstojí. Tím se Stephen King zabývá často a většinou lépe. Tato adaptace je dobrým filmem s výjimečně působivým koncem (ač raději mám ten z předlohy). Jenže mezitím jsou dobře dvě hodiny, kterým by výrazné pokrácení šlo jen k duhu. Ono totiž to co funguje v rámci psaného textu vyprávěného v první osobě nemusí nutně fungovat jako filmový odosobněný záznam událostí. Snad nic se tu nevyjadřuje obrazem, ale kecáním. Odstraňte vizuál a máte plnohodnotnou rozhlasovou hru. A to u filmu nikdy není dobře. Výjimkou je závěrečná půlhodina a hned jde o nejlepší pasáž Mlhy. Náhoda? Bohužel to vypadá, že se z vypravěčského génia Darabonta za ta léta od posledního "velkého" počinu stal rutinér. A aby to nebylo málo, tak sympatický nápad s pseudodokumentární kamerou (resp. celou atmosférou) zde těžce nezafungoval a spolehlivě zašlapává do země jakékoli náznaky atmosféry. Naopak zvuk i design monster jsou velké klady (CGI zpracování těch v mlze sice trochu pokulhává, ale v tom problém není). Prokletí adaptací dle Kingových horrorových předloh tedy trvá i nadále, jakkoli tohle je ve výsledku solidní film, ne že ne. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Proč mi to tak dlouho unikalo? Mlha je mistrovský kousek, který se snaží napodobit Béčko z padesátek, skrze laciný dialogy a charakterizace (vynikne lépe v Darabontově černobílé verzi). Ovšem je to pozvednuto moderním provedením a perfektním vystavěním sitauce, postav a zpráv. Pravý horor není v mlze, ale v tom jak málo stačí, aby lidé ztratili svou lidskost. Není divu, že po tomhle přešel Darabont k Živým mrtvým. Celé obsazení je vynikající, stejně tak i režie, prostředí a vývoj události. No a konec to už jen dokonale podtrhuje. Jediné výtky mám k nedostatečnému vztahu syna a otce a ke konkrétnějšímu vysvětlení samotné Mlhy, které působilo zbytečně. Ovšem hlavní hrdina a jeho logické uvažování, které celou dobu zní nejrozumněji se divákovi opravdu nepříjemně vmete zpět do obličeje. Ne vždy je logika na místě a někdy víra a naděje může být důležitější. Mistrovská záležitost! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

"Dej pár lidí do tmy, pořádně je vyděs a je po pravidlech. Uvidíš jací se z nich stanou primitivové." Předem upozorňuji, že tento komentář je možná trochu spoileroidní. Frank Darabont natočil totální filmový nářez, který stále ještě rozdýchávám. Vystihl v tom přesně všechny moje strachy, když jsem se občas zamyslel co by se stalo kdyby... Samotný geniální nápad od Kinga by nestačil na dobrý film, ale vše je řemeslně dokonalé a perfektně načasované. Ano, bál jsem se. Navíc zde není nic učesané (akorát ten spálenej chlápek by víc řval) smrti jsou nechutné a ubíjející deprese v podobě nevlídné mlhy je všudypřítomná. Smrti a příšery jsou tak hrozné, že nic špatného nebudete přát nikomu kromě Marcii Gay Harden v roli psychopatické, zakomplexované a totálně vyšinuté rádobykazatelky. Její postavu budete nenávidět. Ona je to hlavní zlo v celém filmu. Paradoxem je, že jí závěrem filmu Darabont dává aspoň trochu za pravdu ve smyslu přílišné pýchy, racionalizace všeho a odmítání se podřídit bohu " těch hodných" postav. Kdyby postavy na konci i přes tu všechnu beznaděj ještě našli trochu vůle k životu a odložili ty osudné výstřely... Jinak Thomas Jane zahrál perfektně, a konečně našel prototyp role která mu opravdu sluší. Jedinou výtku co k tomuhle filmu mám je ta hudba, rádoby osudové ethno kvílení mi tam prostě moc nepasovalo. ()

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama