Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Legenda praví, že za druhé světové války si američtí váleční piloti vyprávěli pověsti o gremlinech, potvůrkách, které měly na svědomí podivné nehody, poruchy a havárie letadel, bojujících proti Japonsku. Další legenda praví, že scenárista Chris Columbus spojil tyto pověsti se svými vzpomínkami na dětství, kdy musel spát na půdě plné myší a noc co noc usínal s obavou, že ho ve spánku pokoušou. Obdařil potvůrky neukojitelnou škodolibostí a vymyslel příběh, který zaujal slavného Stevena Spielberga natolik, že se jej rozhodl v roce 1984 produkovat. Hrdinou druhého dílu je opět Billy Peltzer, nyní zaměstnaný ve velkém mrakodrapu pana Clampa. Právě tady, uprostřed New Yorku, se znovu setká s roztomilým mogwaiem. Brzy samozřejmě dojde k porušení tří základních pravidel (mogwai se nesmí namočit, přijít na prudké denní světlo a hlavně se nesmí krmit po půlnoci), a tak se Clampův supermrakodrap zanedlouho hemží zelenými pidižvíky, nenechávajícími nic a nikoho na pokoji. Cpou se vším, co dostanou pod pazoury, ať je to poživatelné nebo není, a přestože promění luxusní mrakodrap ve zříceninu, jsou neodolatelně roztomilí. Stále se mezi sebou škorpí, chichotají a přímo se škodolibou radostí obtěžují nejen aktéry příběhu, ale dělají si šprťouchlata i ze samotných diváků. Je tu ovšem Billy se svou dívkou Kate, kteří samozřejmě vědí, jak na to a pustí se do boje se zelenou lavinou příšerek. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (30)

  • Obličej gremlina, který v kuchařské show zapne mikrovlnnou troubu plnou kovového nádobí, je vymodelován podle Krakena z filmu Souboj Titánů (1981). (HellFire)
  • Gremlins (1984) se po uvedení do kin stali nečekaným hitem a studio Warner Bros. mělo v plánu zahájit ihned práce na pokračování. Režisér Joe Dante však byl natáčením tak vyčerpán, že nabídku odmítl. Studio bylo nuceno pokračovat bez něj a oslovilo jiné zájemce na pozici režiséra a scenáristy. Podle prvních verzí scénáře se druhý díl mohl odehrávat v Las Vegas a chvíli se dokonce uvažovalo o přesunutí děje na Mars. Když se však žádný z nápadů neuchytil, studio opět oslovilo Danteho, který potvrdil svou účast pod podmínkou, že bude mít volné pole působnosti a vyšší rozpočet. Pokračování však v kinech nedosáhlo vytouženého úspěchu, což podle Danteho zavinilo protahování natáčení. (HellFire)
  • Úvodní animovanou sekvenci vytvořil legendární tvůrce krátkých animovaných filmů Chuck Jones. Současně tím vzdal poctu postavě Bugse Bunnyho, který oslavil 50. narozeniny. (HellFire)
  • Scéna, ve které matka kárá uvaděče v kině ohledně nevhodnosti filmu pro dětské publikum, je založena na skutečnosti. Režisér Joe Dante se dočkal rázné kritiky od matky, která byla nucena vyvést své dítě ze sálu během slavné scény z prvního dílu, kdy několik gremlinů přijde k vážné újmě na zdraví při potyčce v kuchyni. (HellFire)
  • Když Gizmo poprvé zahlédne údržbáře (John Astin), vysloví jméno Gomez, čímž odkazuje na postavu ze seriálu Rodina Addamsova (od r. 1964), kterou Astin proslavil. (HellFire)
  • Když Billy (Zach Galligan) vysvětluje pravidla ohledně Mogwaiů zaměstnancům v kontrolní místnosti, dostane se mu výsměchu nad nesmyslností těchto přikázání. Tvůrci tak chtěli poukázat na iracionálnost pravidel a současně tím odpovídali na dotazy fanoušků. (HellFire)
  • Filmový kritik Leonard Maltin se netajil svou nelibostí vůči prvnímu dílu. K překvapení tvůrců kývl na cameo a ve druhém díle si zahrál sám sebe, hanobíc Gremlins (1984), za což se mu dostalo zasloužené odplaty. (HellFire)
  • Krátké povznášející video o konci světa zakomponoval štáb do filmu poté, co zjistil, že televizní stanice CNN uchovává ve svém archivu video určené právě k této (nepravděpodobné) příležitosti. (HellFire)
  • Zeleninový Gremlin odkazuje na obrazy malíře Giuseppe Arcimbolda z 16. století, který proslul portréty poskládaných ze zeleniny a ostatních plodů přírody. Portrétoval i mj. třeba císaře Rudolfa II. (Petsuchos)
  • V mrakodrapu pana Clampa sídlí mimo jiné také jeho kabelová televize CCN. Jedná se o parafrázi na známou kabelovku CNN, která patří mezi nejsledovanější stanice v USA. (noelcoward73)
  • Ve scéně v kuchyni, kde se Kate (Phoebe Cates) snaží nakrmit gremlina (v domění že jde o Gizma) je možno na sektorce zahlédnout Peltzerův odšťavňovač z prvního filmu Gremlins (1984). (Nýdnol)
  • V chodbě Clamp věže je na jedné z jmenovek uvedeno "Dr. Quatermass". Quatermass je hlavní postava v řadě britských televizních seriálů a filmů, včetně seriálu Quatermass Experiment (od r. 1953). (rafix)
  • Původní verze filmu byla delší, ale Steven Spielberg po prvním screeningu uvedl, že Gremlinů bylo chvílemi až příliš, a některé scény byly vystřiženy. (rafix)
  • Pro italskou verzi filmu dal hlas mozku Gremlinů proslulý italský výtvarný kritik Vittorio Sgarbi. (rafix)
  • V chodbě Clamp věže na jedné jmenovce stojí "Vectorscope Labs", což odkazuje na film Innerspace (1987), který také režíroval Joe Dante. (rafix)

Reklama

Reklama