Reklama

Reklama

Kigeki

Animovaný / Krátkometrážní / Drama / Fantasy
Japonsko, 2002, 10 min

Obsahy(1)

Děj tohoto krátkého snímku se odehrává ve válce za nezávislost Irska. Pětiletá dívka, na jejíž rodnou vesnici táhne anglická armáda, hledá spásu u legendárního šermíře, který však nenabízí své služby zdarma... (Komprimus)

Recenze (28)

DISHOA 

všechny recenze uživatele

Příběh se dá shrnout přesně tak, jak napsal Artran - doopravdy není to nic složitého. Ovšem většina dnešních celovečerních filmů má chabější děj a Kigeki má velké plus a tím je atmosféra a mystičnost, která se dá tušit a přesto ji cítíte naplno. Možná to dělá překrásná hudba, moc pěkná stylizace nebo spojení s knihami. Každopádně Kigeki funguje a zapůsobí na vás, ať už jakkoli. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Malé dievčatko chce zachrániť svoju rodinu i celú obec pred vpadnutím anglickej armády. Je len jeden spôsob. Obávaný bojovník chce za svoje konanie protislužbu. Melodramatický, melancholický, animovaný snímok, ktorý najviac zaujme príbehom a hudobným doprovodom. Bohužiaľ, na mňa to tak nezabralo, ako na iných divákov - 50%. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak to ti Japonci jenom dělají? Jak dokáží vybudovat na tak malém prostoru film s natolik pohlcující atmosférou? Silný příběh sice začíná slovy „I’ll find you and I’ll kill you“, ale má netušenou myšlenkovou hloubku. Je o přátelství, o magii knih i o tom, proč dnes lidé tolik nečtou. Ačkoliv se odehrává v Irsku, svou atmosférou mnohem více připomíná smyšlené místo, které nabývá jasnějších kontur teprve po zapojení divákovy fantazie. Čímž Komedie (název je nesmyslný jen do poslední minuty) unikátním způsobem vzdává hold všem literárním dílům, sama je totiž jako jedno z nich pojata. Rozhodně tím ale nechci podceňovat roli nádherné hudby a unikátní animace. ()

Tetsuya 

všechny recenze uživatele

Nepamatuju si film, který by mě za dvě hodiny dokázal strhnout tak, jako to dokázal tenhle snímek za deset minut. Nevím sice úplně přesně o čem to bylo (spíš jenom tuším, co všechno se v tomhle příbehu odehrálo), ale jedno vím jistě: tu jedinečnou atmosféru a božskou animaci z hlavy jen tak nedostanu. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Prvních osm minut se mi líbilo – pěkné skloubení padnoucí klasické hudby a příjemné atmosféry vyprávění jednoho nenápadného příběhu z období války Irska o nezávislost prostřednictvím malé holky. Ano, proč ne. Docela rád se dívám na díla, v nichž Japonci zobrazují nějaký úsek evropských dějin, a tohle mělo opravdu dobrou atmosféru. Jenže ty zbývající dvě minuty, které nám předkládají pointu toho příběhu... ou. Rozčarování z podivných konců většinou neprožívám a stává se mi to jen zřídkakdy, ale tohle rozuzlení mě překvapilo bohužel v tom negativním smyslu. Artran velmi dobře ve svém komentáři postihl to, co mně na tom závěru vadilo – po stránce příběhové mi to najednou přišlo prostě jako povrchní záležitost. Přijde mi fakt žalostné, jak mohl ze začátku tak poutavý kraťas skončil tak nesmyslným způsobem. Nápad s knihou, samotářským šermířem a výměnou se mi líbil, to jo, ale bylo fakt nutné tam poznamenávat tu věc – zasvěcení určitě ví, co mám na mysli – o té „hostině” a o té pohrůžce? Jako neříkám, že všechno musí končit stoprocentně dobře, že dobráci musí mít pouze světlou stránku osobnosti nebo že lidské maso není chutné, ale do tohohle kraťasu mi to prostě nesedělo. Buď by to chtělo delší stopáž, kterou by tvůrci dovysvětlili válečníkovo finální jednání, nebo zkrátka nějakou povedenější závěrečnou pointu, jež by mi ze závěru zanechala lepší dojem. Co nám měl snímek v téhle podobě teda říct? Kanibalismus je oukej, vyhrožujte malým usmrkancům smrtí, čtěte více knížky... nebuzerujte samotářské lidi? Hm, nevím. Možná něco jiného, ale jaksi mi to uniklo. Jako symfonie hudby a obrazu fajnové, ale co ten závěr? Ne, prostě se mi nelíbil a víceméně mi zkazil ze snímku dojem. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama