Reklama

Reklama

Kigeki

Animovaný / Krátkometrážní / Drama / Fantasy
Japonsko, 2002, 10 min

Obsahy(1)

Děj tohoto krátkého snímku se odehrává ve válce za nezávislost Irska. Pětiletá dívka, na jejíž rodnou vesnici táhne anglická armáda, hledá spásu u legendárního šermíře, který však nenabízí své služby zdarma... (Komprimus)

Recenze (28)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jak to ti Japonci jenom dělají? Jak dokáží vybudovat na tak malém prostoru film s natolik pohlcující atmosférou? Silný příběh sice začíná slovy „I’ll find you and I’ll kill you“, ale má netušenou myšlenkovou hloubku. Je o přátelství, o magii knih i o tom, proč dnes lidé tolik nečtou. Ačkoliv se odehrává v Irsku, svou atmosférou mnohem více připomíná smyšlené místo, které nabývá jasnějších kontur teprve po zapojení divákovy fantazie. Čímž Komedie (název je nesmyslný jen do poslední minuty) unikátním způsobem vzdává hold všem literárním dílům, sama je totiž jako jedno z nich pojata. Rozhodně tím ale nechci podceňovat roli nádherné hudby a unikátní animace. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé. Hudba. Její vyprávění. Kresba. Jeho smích. Vše dohromady to utváří něco, co prostě nejsem schopná popsat, jen vím, že to funguje, pokud člověk trochu "porozumí". ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Ano, jak to ti Japonci jenom dělají? Prostý příběh na ploše pouhých 10 minut dostává až netušenou hloubku a strhne. Překrásná hudba vžene slzy do očí. Spolu s vskutku unikátní animací a naléhavým hlasovým doprovodem dívky, která se vydala do lesů hledat záchranu v podobě bájného Černého šermíře, podtrhuje nádhernou lyrickou atmosféru Kigeki. Anime skvost, jehož potenciální hranou verzi bych nejraději svěřil do rukou Tima Burtona. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Často vám dá desať minút totálne vypointovaného kraťasu viac než v dnešnej dobe väčšina prázdnych filmov a potreby labužníka sú behom tejto chvíle uspokojené aj na celý deň (dni). A tento patrí k nim. Prakticky všetko už napísal 'Matty', mňa len mrzí, že práve na úkor iných sračiek sa takéto ku nám bežne nedostane a určite je toho oveľa viac. 90%. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tazko opisatelny skvost, ktory vas kazdym svojim prvkom - animaciou, hudbou, pribehom a hlbkou absolutne pohltil a fascinoval. Tak ako ma tento fimik stacil vtiahnut za 10 min. , sa nepodarilo mnohym ani po dobu celovecernej stopaze. Neuveritelne je, ze aj ked je anime uz samo o sebe neuveritelne odlisny a svojsky styl animacie, este v nom samotnom sa nachadza mnoho velmi odlisnych stylov kresby. Pri dlhsej stopazi by som zrejme dostal infarkt z vyzualnej dokonalosti toho co nam Kigeki predvadza. Ps.: Hej Tim, nehladas namet na dalsi film? :) (10/10) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Malé dievčatko chce zachrániť svoju rodinu i celú obec pred vpadnutím anglickej armády. Je len jeden spôsob. Obávaný bojovník chce za svoje konanie protislužbu. Melodramatický, melancholický, animovaný snímok, ktorý najviac zaujme príbehom a hudobným doprovodom. Bohužiaľ, na mňa to tak nezabralo, ako na iných divákov - 50%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Je možné, aby se mi film, který v sobě spájí Irsko, šerm, lásku ke knihám, anime, klasickou hudbu a příkladně potemnělou atmosféu příhodně tmavobarvých kreseb nelíbil? Ne a když, tak rozhodně ne tady, jenom škoda nehezky béčkové pointy. V tomto filmu nevystupuje žádný levhart sněžný. Ehm. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nakazawa je korunovaný génius. V stredovekom Írsku, okupovanom anglickými vojskami, kde sú slová a smiech zakázané, prichádza malé dievčatko za čiernym šermiarom s prosbou o pomoc. Šermiar má jednu zvláštnosť - za svoje služby požaduje podivné knihy určitého žánru. Nádherne spracovaná poetická legenda s jednoduchou, sympatickou animáciou, krásnou hudbou a nezabudnuteľným príbehom. 100% ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Prvních osm minut se mi líbilo – pěkné skloubení padnoucí klasické hudby a příjemné atmosféry vyprávění jednoho nenápadného příběhu z období války Irska o nezávislost prostřednictvím malé holky. Ano, proč ne. Docela rád se dívám na díla, v nichž Japonci zobrazují nějaký úsek evropských dějin, a tohle mělo opravdu dobrou atmosféru. Jenže ty zbývající dvě minuty, které nám předkládají pointu toho příběhu... ou. Rozčarování z podivných konců většinou neprožívám a stává se mi to jen zřídkakdy, ale tohle rozuzlení mě překvapilo bohužel v tom negativním smyslu. Artran velmi dobře ve svém komentáři postihl to, co mně na tom závěru vadilo – po stránce příběhové mi to najednou přišlo prostě jako povrchní záležitost. Přijde mi fakt žalostné, jak mohl ze začátku tak poutavý kraťas skončil tak nesmyslným způsobem. Nápad s knihou, samotářským šermířem a výměnou se mi líbil, to jo, ale bylo fakt nutné tam poznamenávat tu věc – zasvěcení určitě ví, co mám na mysli – o té „hostině” a o té pohrůžce? Jako neříkám, že všechno musí končit stoprocentně dobře, že dobráci musí mít pouze světlou stránku osobnosti nebo že lidské maso není chutné, ale do tohohle kraťasu mi to prostě nesedělo. Buď by to chtělo delší stopáž, kterou by tvůrci dovysvětlili válečníkovo finální jednání, nebo zkrátka nějakou povedenější závěrečnou pointu, jež by mi ze závěru zanechala lepší dojem. Co nám měl snímek v téhle podobě teda říct? Kanibalismus je oukej, vyhrožujte malým usmrkancům smrtí, čtěte více knížky... nebuzerujte samotářské lidi? Hm, nevím. Možná něco jiného, ale jaksi mi to uniklo. Jako symfonie hudby a obrazu fajnové, ale co ten závěr? Ne, prostě se mi nelíbil a víceméně mi zkazil ze snímku dojem. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Nádherná animace s jakousi patinou a poměrně zajímavý příběh, který však ničím zvlášť neoslní, protože Japonsko běžně produkuje podobně laděné věci na celovečerní úrovni.. a to je teprve pochutnáníčko. ;) ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Pokud se rádi dojímáte sami nad sebou, jaké že duchovní a éterické stvoření jste, prosím... Ostatní budou kroutit hlavou nad tím, jak je všechno neuvěřitelně prvoplánové a povrchní. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Vytvořit příběh o 10ti minutách, který má krásný děj, hudbu, zpracování a který má takovou atmosféru, že dokáže diváka okouzlit, dokáže málokdo... Tomuto snímku se to povedlo ukázkově... ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

EMO-Ghotický príbeh s kanibalistickím posolstvom... Čo sa tíka hudby vôbec mi tam nesedela, dokonca vadila. * za animáciu, * za príbeh, * za atmosféru. ()

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Málokdy se mi stane, že bych se ihned po podívání na nějaké anime do něj pustil znovu. Tak nevšední zážitek už jsem nepocítil dlouhou dobu. Okouzlí vás, zamrazí vás, některým vyhrknou slzy, objeví se úsměv na rtech. V 10 minutách líbezného děje je toho ukryto tolik... Stačí se jen podívat... ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Můžu se jedině podepsat pod komentář Artrana. Na atmosferické kousky si potrpím, ale z tohohle na mě žádná atmosféra nedýchala. Viděl jsem hezky animovaný kvazipříběh, který i na ploše deseti minut zvládnul spolehlivě nudit. ()

Starletka 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem úžas. Příběh, postavy, temná atmosféra a animace, hudba, šepot, láska ke knihám, válka, emoce. Co všechno se může odehrát během pouhých deseti minut. Nemám slov. 10/10 ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Atmosféru to jakousi má, ale mám pocit, že většinu z ní obstarává hudba. A bohužel nejsem ani fanouškem anime, takže výrazná stylizace irského příběhu do pro mě s Japonskem spojených motivů mi prostě nesedí. ()

Reklama

Reklama