Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hra souboru, který je zakládajícím členem Pražské 5, vznikla na motivy "raného opusu" Václava Havla a Karla Bryndy Život před sebou. Děj se odehrává za socialismu kdesi ve vojenském útvaru. Jednoduchá zápletka, točící se okolo zastřelení civilisty při strážní službě, poskytla východisko pro jedovatou satirickou komedii, věrně zachycující podobu lidové armády jako zcela absurdního stroje na ničení lidských charakterů. Přesně odpozorované situace, jalové dialogy a odpovídající jednání všech postav dokáže patrně ocenit především ten, kdo tehdejší vojenskou službu zažil na vlastní kůži. Ve spoustě komických okamžiků, vypointovaných gagů a v neustálé kaskádě hereckých kousků se poněkud ztrácí hlubší smysl, vypovídající o tom, že každý musí sám za sebe neustále rozhodovat, zda zvolí pravdu či lež. Sklepácká inscenace Mlýnů je postavena zejména na situační komice a na svérázném hereckém projevu. Režisér televizní verze Ondřej Trojan natočil záznam představení, uváděného na jevišti v plenéru u skutečných kasáren. Exteriéry a reály pak "hrají" v různých prostřizích, podobně jako vojáci z tamního vojenského útvaru či samotní diváci. Stálé divácké reakce dotvářejí účinek inscenace, jež věrně zachycuje poetiku originálního divadelního souboru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (181)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mlýny jsem viděl v TV někdy v pubertě, a těch cca dvacet let mi utkvěla v paměti jen hojně citovaná hláška o přínosu strážní služby a dojem, že to byla neuvěřitelná kůlna. Když jsem Mlýny viděl teď, po dvaceti minutách jsem si říkal, jak moc jsem se asi změnil, protože krom přepálených figur Jiřího Fera Burdy a košile bez zad jsem nic zapamatováníhodného nezaznamenal - a o vtipnosti toho prvého jsem valné mínění neměl. Ale pak se začne střílet, a krom jiného dojde hlavně k fenomenální poradě Davida Vávry s Tomášem Hanákem, kde už není nad čím váhat:) Divadlo Sklep plně boduje, jen ten závěr hry mi přišel brutálně useknutý (což nevím, jestli je už dílo F. Vaňka, nebo až Sklepáků...), i když pointa byla dokonalá. Hrát pod širým nebem v kulisách "lehce omšelých" kasáren poloviny devadesátých let, v atmosféře té sody, pardon, doby, to už prostě nejde zopakovat. Připomínka toho, co obnáší takové individuální ideové hrdinství poctivosti, je přitom stále aktuální. 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Hrám tuna protest-songy“ Na napraného Vávru nemožno zapomenout. 85% Zajímavé komentáře: Malarkey, DaViD´82, jahol ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tohle se snad ani nedá okomentovat, tohle je prostě lepší rovnou vidět. :-) Opravdu jedinečné zpracování hry V.Havla. "Soudruhu veliteli, po dobu mé služby se nic zvláštního nestalo." "Takže jste tady byl vlastně úplně na hovno, co?" :-))) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Humor divadla Sklep je zvláštní a ojedinělý, ale nebýt těch ojedinělých a zvláštních lidí, které v něm hrají a které on dokázal najít, nedokážu si představit, čemu bych se nakonec tak smál. Mlýny jsou příkladem toho, že jestli toto nepochopíte, nemáte vkus. Tak soudím já. Problém je, že sledovat "pouhý" televizní záznam není takové jako to vidět na živo. Člověk se tolik nesměje, kde by určitě chtěl a řada věcí mu nedojde okamžitě, tak jak by žádal. I tak je toto představení právem ohodnoceno jako jedno z nejlepších vůbec. Všichni ti herci totiž dokázali za tu dobu do dneška takových věcí, které se neztratí, že je nemůžete mít rádi, stejně jako Mlýny. Je to zvláštní, je to apolitické, ale rozhodně zábavné a humorné, jen je třeba se na tu Sklepní vlnu naladit. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Existuje jen velmi málo vtipnějších činoherních představení lokalizovaných v české kotlině, než tahle svérázná adaptace hry Václava Havla. Estetiku popírající ,,armádní" stylizace, nezapomenutelné skeče, vrcholná ukázka alternativního humoru v Čechách, neuvěřitelné komické výkony jednotlivých aktérů (zvláště toporně se pohybující lampasák Davida Vávry byl trefnou a přesnou karikaturou, nemluvě o jednookém Ondřeji Trojanovi...a jeho dadaistickém ,,To sedí!") výborné parodie pokleslých popových normalizačních břeček (včetně hraných ,,videoklipů") a legendárního vojenského vysílání v podání pěvecky dobře disponované Moniky Načevy a vojenské baletní jednotky, show srovnatelná s nejlepšími věcmi Monty Pythonů. Tohle je vrchol české satiry a všechny další sklepácké aktivity už jen paběrkují na zašlé slávě televizní (a hlavně té původní divadelní) inscenace Mlýnů... (snad ještě Mazaný Filip ve své původní divadelní podobě by mohl snést tato kritéria). Divadlo Sklep bylo ve své době (konec 80. let a zvláště pak začátek let devadesátých) v české kotlině naprostým fenoménem a televizní záznam nepopisuje snad ani desetinu té nevyčerpatelné energie. Tohle pochopí jen pamětníci... ,,A: Soudruhu poručíku, hlásím, že během mé služby se tu nic mimořádného nestalo. B: Takže jste tu byl vlastně celou dobu na hovno,co?!" ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sklepáci v prostorách pro ně netradičních sehráli poněkud svéráznou adaptaci Havlovy látky. Ovšem to hlavní zůstalo - satira nade vše. Navíc podpořená sklepáckým "tak trochu jiným" humorem. Pravda, zpočátku to ještě takové grády nemá, ale ve chvíli kdy se děj hry přesune od vojínů k vyšším šaržím, tak je vymalováno. A jak dostanou prim Vávra s Hanákem je již všem jasné, že Mlýny se povedly opravdu náramně. Dvojnásobná škoda vlažnějšího úvodu. Takže za čtyři (armádně generální) hvězdy. A ty sedí, ne že ne. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, ze by to byla takova hyper mega giga vtipna bomba se rict neda a to i presto, ze humor divadla Sklep mam docela rad. Je dobre, ze to neni jako klasicke divadelni vystoupeni, pac se hraje venku, takze se sem tam podivame i mimo jeviste, coz je fajn. Herci jsou taky v pohode, hlavne teda Vavra a Hanak. No, problem je, ze tu je dost hluchejch mist, obcas tu je naka mega hlaska nebo brutalni vtipy, vetsinou kdyz se nekdo ozere jak prase, ale obcas se proste vicemene nic nedeje. A jeste bych doplnil, ze to nema 70, ale 90 minut. Nicmene i pres tech par hluchejch mist to je fakt hodne solidni komedie. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dozorčí. Tady je Tvůj velitel Horáček. Někdo mi troubí v kanceláři." Vojna je zvláštní. Nikdo na ni nechtěl, nikomu se tam nelíbilo a přesto má každý účastník zeleného dobrodružství kamarády na celý život a zážitků plnou polní. Mlýny tu absurditu vojny dokázaly dokonale a mě nejvíc bavili nametení oficíři, kteří mě svým potácením a uzlováním jazyků v divadle donutili několikrát spadnout pod sedačku. Z televizního záznamu je to o trošku slabší, ale ten divadelní zážitek byl rozhodně pětihvězdičkový. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Teď sleduj!" (úplně na sračky se snaží hodit hřeben do kýblu s vodou, mine) "Mám tři pokusy. Když se netrefím, budeš za úsvitu popraven." (jakýsi podivný závah osudu či spíš náhody způsobí, že hřeben se opravdu dostane do kýblu, nepříliš ovšem mužovým přičiněním, on však pokyne s euforizujícím úsměvem) "ŽIJ!" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro toho, kdo chce poznat fenomén pražského divadla Sklep, je záznam divadelní hry Mlýny tím nejlepším řešením. Ostatní kousky, které existují v záznamu České televize, jsou poněkud živelné, chybí jim pevná struktura, protože divadelní soubor rád improvizuje. Televizní záznam umožnil zastavit čas, a tak známé sklepácké tváře vidíme v podobě z poloviny 90. let. Humor je postavený do polohy sarkastické nadsázky, exceluje zejména David Vávra coby ožralý podplukovník a Monika Načeva jako rotmistryně Boženka. Tahle parodie na poměry v Československé armádě v 50. letech se prostě povedla a patří k tomu nejsvěžejšímu, co v 90. letech ČT divákům nabídla. Celkový dojem: 90 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kvalitní podívaná i na desátý pokus. Pokaždé přijdou fórky geniální, pokaždé člověk zatleská hereckým výkonům a pokaždé zalituje, že tam tehdá nebyl naživo. Muselo to být ještě o stupeň lepší. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Paradoxně nejlepší výstup měl Ondřej Trojan, "samotný" režisér. Jeho cca pětiminutová účast je opravdu nezapomenutelná (To bude průser! .... Nebo pochvala..). Zbytek je standard a mě osobně zklamal Tomáš Hanák, od něj jsem očekával trochu více. Příběh je zajímavý a provedení také, humor je to specifický a nedá se říct, že by mi bůh ví jak sedl. To už raději dám přednost tomu Cimrmanovi. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Moje prvé stretnutie a vôbec prvý kontakt, či prvá informácia s týmto divadlom bola prostredníctvom tohto filmu a dopadla nad moje očakávania. Skvelá zábava, ktorá parodovaním vojenského systému a súčasne komunizmu predčila mnohé slávne filmové diela. 85%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařený záznam Sklepáckého představení parádně zachycuje o čem divadlo Sklep je. O absurdním a totálně ujetém humoru humoru. Nedokážu si představit jak asi mohla vypadat Havlova předloha, ale divadelní představení je díky hercům nehercům boží. Úplně nejelpší je podle mého ožralá scéna Davida Vávry. Ta nemá chybu. ()

Reklama

Reklama