Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává v Římě v 80. letech. Parta kamarádů se má připravovat na zkoušku dospělosti, místo studia se ale zaplete do neuvěřitelné souhry nešťastných náhod. Za všechno může Luca, který - vyzbrojen nezvyklou odvahou - zasype profesora italského jazyka a literatury Martinelliho celou řadou urážek a obvinění. Hned nato zjistí, že Martinelli bude členem zkušební komise. Aby toho nebylo málo, Luca se zamiluje do Claudie, která je zasnoubená s chlapcem, jenž má o 20 kg více svalů než on. A to ještě netuší to nejpodstatnější: Claudie je dcerou nenáviděného profesora Martinelliho. Vše vrcholí noc před maturitou… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

fantomas19 

všechny recenze uživatele

Noc pred maturitou - Taliansku komédiu z roku 2006 režíroval Fausto Brizzi. Neuváženým činom v posledný deň v škole pred maturitami sa Luca Molinari (Nicolas Vaporidis) dostáva do víru zvláštnych udalostí, ktoré ho čakajú celé dva týždne počas závarečného štúdia na maturity. Vynadať neobľúbenému profesorovi Antoniovi Martinellimu (Giorgio Faletti) nebol asi dobrý nápad, ale najlepší priatelia Massi (Andrea De Rosa), Alice (Sarah Maestri) a Riccardo (Eros Galbiati) nenechajú Luca bez podpory a spolu vymyslia kopec "zaručených" metód, ako maturity zvládnuť. Naviac, na párty sa Luca bláznivo zamiluje do tajomnej Claudie (Cristiana Capotondi). Mladí nadšenci života v hektickom dvojtýždni stíhajú okrem štúdia riešiť aj rodinné problémy, milostné vzťahy, rozchody, doučovania, párty, oddych, ale aj tehotenstvo a plány do budúcnosti. A preto niet divu, že vyvrcholenie všetkých komplikácií - noc pred maturitou - ostane navždy nezabudnuteľnou... ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě, že tento film vidělo tak málo lidí... Asi trochu zapadlý film, který je ale skutečně fajn a příjemný na odreagování, ať už pro teenagery, jak tady někteří píší, nebo pro dospělé. Viděla jsem ho v období, kdy jsem zkoukla několik pokračování American Pie, a byl to po těch hloupejch nevtipnejch nechuťárnách pro mě balzám na duši. Tím ale nechci říct, že by Noc před zkouškama byla kvalitní jen ve srovnání s těma hrůzama, naopak. Pokud se chcete (inteligentně) odreagovat a pobavit, a k tomu jako bonus si zavzpomínat na 80.léta, jejich hudbu a módu, rozhodně doporučuju. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Massi, můj nejlepší kámoš. Drží rekord v počtu mrtvých prarodičů. 35 starých ubohých lidí se muselo obětovat, aby ho v hodině nezkoušeli.“ Vysmát se nenáviděnému profesorovi ještě před maturitou není úplně to nejtaktičtější, co můžete udělat, tím spíš, pokud ho nečekaně dostanete jako přísedícího. A do toho ještě ta láska (jakože podlehnout Cristianě Capotondi je tak snadné)…Nečekal jsem nic jiného než maximálně nenáročnou „teen“ komedii. A nakonec se z toho vyklubala překvapivě pohodová a vtipná odreagovačka, u které jsem se upřímně bavil. Své samozřejmě dělá i nabouchaný dobový soundtrack, kombinace anglicky a italsky zpívaných „pecek“ té doby funguje na jedničku (ostatně, jet si v porsche 200 kilometrů za hodinu a zpívat si u toho The Final Countdown…to prostě má své kouzlo). A poměrně netuctový závěr překvapil a vlastně i potěšil. Slušné 4*. Pokud točit „teen“ komedie, tak přesně takhle. „Díval jsem se na těch 10 vteřin Claudie celou noc. Alice říká, že jsem psychopat…myslím, že má pravdu.“ ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ten stejný film? Italské Prci prci prcičky nejsou vtipné, oddechové, letní, prostě nic. 100 minut trvající italská křeč, kde si budu pamatovat jen vtip v rádiu. Soundtrack to má dobrý, ještě aby ne, ta doba přinesla kvanta hitů, ale to je opravdu to jediné, co se dá tady trochu pochválit. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Milý návrat do osemdesiatok, ale toho talianskeho typu, u nás boli ešte v kurze mrkváky a bony do tuzexu. Veľmi úspešný film na talianskom trhu, pritom veľmi nenápadný a do našich končín snáď ani nedorazil. Problémy lásky a dospievania podané vtipným spôsobom a bez zbytočných humorných vložiek moderného typu, pri ktorých by sa kedysi človek aj zapýril. Film aj o tom, že hoci sa doba, oblečenie aj hudba mení, emócie však svojou podstatou ostávajú stále tie isté. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Film ponúka presnú rekonštrukciu kultúry mládeže osemdesiatych rokov prostredníctvom začlenenia viacerých odkazov, najmä tých hudobných, piesne "Lamette" (z roku 1982), "The Wild Boys" (1984), "Save a Prayer" (1982), "The Final Countdown" (1986) atď. Okrem toho tu existujú aj zmienky o Berlínskom múre, o rekorde trénera Giovanniho Trapattoniho s Inter Miláno, ktorý vyhral Scudetto, o národnom futbalovom tíme, ktorý vyhral majstrovstvá sveta 1982 a o pilotovi F1 Niki Laudovi. (Arsenal83)
  • Vo filme môžeme vidieť zostrihy z reprízy televízneho programu Indietro tutta! vysielaného 1987-1988 a epizódu erotického televízneho programu Colpo Grosso vysielaného od 1987 do 1992. (Arsenal83)
  • Samotný názov filmu je odkazom na rovnomennú pieseň Antonella Vendittiho z roku 1984, ktorá je súčasťou soundtracku k filmu. Ďalším odkazom na pieseň rímskeho speváka a skladateľa je skutočnosť, že vo filme aj v texte piesne sa dievča, ktoré hlavný hrdina miluje, volá Claudia. (Arsenal83)

Reklama

Reklama