Reklama

Reklama

Posádka Stargate objeví na Dakaře bednu, kterou považují za Archu pravdy, starodávný artefakt, který může pomoci v boji proti Oriům. Než ji stihnou otevřít, dorazí orijští vojáci v čele s Tominem. Daniel Jackson je přelstí, aby bednu otevřeli, pak ale zjistí, že o Archu se nejedná. Orijský převor nařídí Tominovi pozemský tým zabít, on však odmítne, a naopak Mitchell zabije převora, jehož schopnosti jsou blokovány speciálním zařízením. Ze šoku z převorovy smrti se orijští vojáci vzdají. Mezitím se na Zemi generál Landry setká s Jamesem Marrickem, zástupcem mezinárodní komise, který poté vyslýchá Tomina. Marrick je přidělen na palubu lodi Odyssea a vydává se s posádkou Stargate do orijské galaxie. Tam se setkají se členem odboje, který jim sdělí, že podle legendy se Archa nachází na hlavní orijské planetě jménem Celestus. Posádka se tam vydá a po transportu na povrch Celestu aktivuje Marrick na palubě lodi asgardský počítač, který upozorní Orie na jejich pozici. Mitchell a Carterová se transportují zpět na palubu lodi, kde zjistí, že Marrick s pomocí počítače vyrobil replikátora, kterého chce dostat do jedné z orijských lodí, a nechat ho, aby zničil celou jejich flotilu. Mitchell se ho pokusí zneškodnit, replikátor však unikne. Protože se k lodi přibližuje několik orijských křižníků, pokusí se Mitchell přenést na loď zbytek posádky. Replikátor však převezme kontrolu nad systémem, takže je transport nemožný. Aby loď orijským lodím unikla, musí skočit do hyperprostoru a zbytek posádky ponechat na Celestu. Daniel Jackson objeví Archu v katakombách na planetě. V tu chvíli je napadnou orijští vojáci, Teal'ca postřelí a ostatní zajmou. Teal'c i se zraněním pochoduje k městu, na dohled od něj však zkolabuje. Je oživen Morgan Le Fay, takže může pokračovat dál. Morgan se objeví v Jacksonově cele a řekne mu, že pokud vystaví jednoho z převorů účinkům Archy, i ostatní převorové budou zasažení. To oslabí Adrii tak, že ji mohou dostat do patové situace. Na Zemi mezitím dorazí převor a nabídne poslední šanci přijmout víru v Počátek. Když ho generál Landry odmítne vyslechnout, Apollo zachytí flotilu orijských mateřských lodí, které čekají na okraji sluneční soustavy... (TV Prima)

(více)

Recenze (264)

Philoun1 

všechny recenze uživatele

Když sem zjistil, že je nový film o dobrodružstvích SG-1 tak sem se zaradoval a hned si ho sehnal a hned po zapnutí jak kamera líta nad horami a hraje stará známá hudba mě zaplnil takovej sentimentální pocit, který vydržel až do konce(i s tou skvělou hudbou) jasně, že by se tady pár chyb našlo jako některý trapný kecy plukovníka Mitchela kterýho fakt nemusím, ale pořád je to ta stará stargate. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Na Ounýla si musíme počkat do Continua, tenhle filmeček s naprosto skvělou hudbou Joela Goldsmithe (já tomu pořízkovi vždycky fandil!) měl zkrátka ukončit tažení posledních dvou sérií, které byly podle řady fanoušků jakoby navíc, já však na hru autorů v klidu přistoupil a zejména desátou řadu považuji za jednu z nejlepších (a to nejen díky dokonalému dvoustému dílu). Nicméně na začátku závěrečného filmu, tedy jeho první půlhodině, nastane poměrně kuriózní situace, kdy film, jenž by jakožto film měl mít daleko větší rozpočet, vypadal na místech zničené Dakary mnohem kulisověji, než kdy vypadal seriál. Vlastně celá ta pasáž je poznamenaná pohodovější atmosférou, kde se nešetří vtipy a hláškami, které ovšem, s výjimkou parodie na Star Trek, nejsou vtipné. Poté se už ale rozjede pravá a nefalšovaná podívaná, která vede až k očekávánému ale kýženému zakončení. Sice se krapet recykluje, ale to by mělo k ukončováku, a vůbec ukončováku nejdéle vysílaného amerického sci-fi seriálu všech dob, patřit. Je ale fakt, že jakási přidaná hodnota by ve filmu skoro být měla, ale kromě terminátora v podobě těch kovových mršek si na nic, co bychom v seriálu již neviděli, nevzpomínám, samozřejmě kromě Archy samotné. Co mě potěšilo ale nejvíce, byla účast nejsympatičtějšího z Převorů, blonďáka, který se objevil ve druhém a třetím díle deváté série (mimochodem dokonalých to dílů) a od té doby maximálně jednou, pokud vůbec, a hodně mi scházel. I zde, i přesto že nakonec sehrál rozhodující úlohu, mohl mít větší slovo. Abych to shrnul, film v podstatě splnil má očekávání, nejlepších dílů seriálu nedosahuje ani zdaleka, ale přesto se jedná o důstojné zakončení celé jedné velké éry. Další otázkou je, jak důstojné bude rozvíjení příběhu hvězdné brány v připravovaném novém seriálu StarGate Universe. Avšak The Ark of Truth mi utekla tak rychle, že bych její délku tipoval na normální klasický čtyřicetiminutový díl a to je docela pozitivní skutečnost, vlastně není, tahle partička mi bude chybět. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jako film to není ničím zvláštní, prostě je to jen takový klasický seriálový dvoudíl, kvalitativně asi na úrovni lehce slabší sedmé či osmé série a kromě toho, že zakončuje celou dějovou linii s Orii a tím pádem také poslední svě série, by nebyla ani ničím zajímavá. Brát to jako závěrečná film, asi by to nebylo zrovna nejlépe hodnoceno, ale od toho je Continuum, takže je to prostě jen příjemný, zábavný přídavek s klasickým českým dabingem (díky bohu, že vzniknul) s klasickou seriálovou hudbou, který zápletkou nijak nevybočuje z kvality seriálu a ani se nesnaží být něčím víc. Je to prostě čistě pro fanoušky a je to pořád výborná zábava, která stojí za pozornost. Možná si řeknete, že se na to dívám příliš pozitivně, ale ono to snad ani jinak nejde. Vskutku. A při vši úctě, blahoslaveni budiž Ori! 80%. ()

Mrkvič odpad!

všechny recenze uživatele

Několik prvních serií seriálu bylo výborných. Film Hvězdná brána dokonce úžasný. Ale k čemu se tenhle seriál dopracoval, to je fakt mazec. Připitomělé dialogy a hodně ubohé kostýmy a kulisy byly od začátku seriálu, jenže tady už se na to nedá ani trochu dívat. Herci asi pochopili, že jde o potápějící se loď, aspoň co se kvality týče. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První díl zakončení seriálu, u kterého jsem nechal část života nedopadl zrovna tak dokonale jak bych od něj chtěl, ale i tak jsem se u něj dobře bavil. Spíše mi to přišlo jako prodloužená epizoda, ale možná mi tam chyběla kompletní a originální posádka v čele s O´Neillem. Sice se Ben Browder snaží, hláškuje ostošest, kolem něj hláškují ostošest, ale už to prostě není ono. Generál Hammond v roli Dona S. Davise už se také bohužel kvůli rakovině, která ho nedávno postihla taky nedočkáme a tak nezbývá nic jiného než vzpomínat. Archa pravdy se v podstatě přijemně povedla, pokud se dokážu přenýst přes to, že nikdy nebude nic takové jaké bych si přál aby bylo, protože tento film za to vlastně ani nemůže. Jen pevně věřím, že druhý film Continuum, v hlavní rolí s generálem Jack O´neillem bude o něco zábavnější než tento díl, který ale uzavřel velkou kapitolu celého seriálu dost dobře a razantně, zacož klobouk dolů. Bude se mi po všech stýskat. Ještě že tu je druhý film, ale až uvidím i ten, tak na mě padnou mdloby a smutné vzpomínání na doby, kdy jsem slintal nad každou novou epizodou, kde jsou ty časy.... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o jediný filmový počin ze světa Stargate, kde se neobjevil Richard Dean Anderson, představitel Jacka O´Neila. (Indy21)
  • Film má dvě verze českého dabingu. Původní z roku 2008 obsadila z velké většiny jiné herce, než kteří dabovali seriál, vyjma Pavla Rímského jakožto Teal'ca a Petra Gelnara jakožto seržanta Waltera Harrimana. Nový dabing z roku 2013 již obsadil stejné herce jako v seriálu. (vojtaruzek)
  • Děj filmu měl být původně nosným pilířem 11. série seriálu Stargate SG-1 (od r. 1997), bohužel však z tohoto počinu sešlo. (vojtaruzek)

Reklama

Reklama