Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Populární novinářka Karen White (Dee Wallace Stone) má nezvyklého obdivovatele – Eddieho Quista, sériového vraha a násilníka. Rozhodne se zúčastnit hry na jeho dopadení, ale po jeho zatčení a usmrcení ji začnou pronásledovat nezvyklé noční můry. Na doporučení psycholožky se podrobí rehabilitaci, ale postupně zjišťuje, že propadla stejné závislosti jako kdysi Eddie. S úplňkem se v ní probouzí touha po čerstvé krvi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vlkodlačí filmy nepatří zrovna mezi můj nejoblíbenější druh hororu, The Howling mě rozhodně stanovisko změnit nepřinutí. Hlavním problémem tohoto snímku je jeho první polovina, jež není nudná poměrně, nýbrž neskutečně. S druhou půlí se děj konečně zrychlí a začne nabírat na obrátkách, aby byl nakonec zabit na výsost pokaženým závěrem. Několik scén s vlkodlaky je skutečně povedených, jiné ale už tak dobře nepůsobí. Jako například ta s přeměnou člověka ve vlkodlaka, která dnes vypadá docela směšně - a když ji porovnáme s podobnou scénou z An American Werewolf In London, vychází z toho ta zdejší jako naprostý loser. 50% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Problém KVÍLENIA VLKOLAKOV je v tom, že jeho prvá polovica je nudná a pripomína skôr serial killer (!). Až keď sa dej prenesie z mesta do malebných, ráno zahmlených lesných zákutí (a nekonečného húkania nočných sov), dostane snímka správnu hororovú chuť. Plus skvelé masky (Rob Bottin a Rick Baker), dostatočné množstvo sexu (pri ohni) a drsné krvavosti (odseknutá ruka). Spielbergov chránenec Joe Dante osciluje medzi pôsobivým werewolf-movie a komediálnejším béčkom 80. rokov. Ďalšie diely už boli čisté zverstvá. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem vůbec nepobral ... ani nechápu úspěch tohoto horroru a následující 3 (prý ještě horší ...) pokračování ... Půl filmu úplně o ničem. Půl filmu někde na farmě s vidlákama, vůbec žádný děj, scénář, posouvání děje, vysvětlování o co vlastně jde, kdo je hlavním hrdinou filmu atd. Najednou mi tam vybafne vlkodlak bez jakékoliv scénické hudby a gradace (měl jsem na hlavě kvalitní sluchátka), takže se ani neleknu. Trapné vyústění v objevení se postavy, která všechny pokosí puškou (ale do té doby ve filmu skoro nehrála), finále docela vtipné ... Ale prostě divný, nezáživný, nudný horror. Ani ty triky nebyly nic moc plus absolutní absence gore až na tu useknutou ruku. Oproti Americkému vlkodlakovi v Londýně (1981) slabá nevýrazná nuda ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

První Howling patří do klasiky žánru, i když stejně starý Americký vlkodlak v Londýně ho trošku zastínil. Sice tu není tak strhující atmosféra jako u druhého jmenovaného, ale tajuplné lesy plné krvežíznivých vlkodlaků, ke všemu za doprovodu Donaggio hudby, to bohatě vynahrazují. Hodně velkou zásluhu na jeho nepopřené kvalitě mají hlavně maskéři Rick Baker (již zmíněný Americký vlkodlak) a Rob Bottin (Věc, Total Recall). ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

S významnými vlkodlačími filmy jako by se na začátku 80. let tak trochu roztrhl pytel. Joe Dante (později natočil např. Gremlins) se rozhodl konkurovat trháku American Werewolf in London Johna Landise snímkem THE HOWLING. Do týmu se mu podařilo získat i renomované specialisty Roba Bottina a Ricka Bakera, kteří odvedli vynikající práci právě na maskách v Americkém vlkodlakovi. Nutno ovšem dodat, že tentokrát nebyl výsledný efekt zdaleka tak přesvědčivý jako v Landisově filmu. Přesto nelze Howlingu upřít jisté kouzlo, kterému ve své době podlehlo nemalé množství diváků. Poměrný úspěch zajistil filmu i několik pokračování. Vytí vlkodlaků od svého vzniku nechybí v žádné horrorové encyklopedii, a bývá často vyzdvihováno předními kritiky. Je velice zajímavé srovnávat při čtení Encyklopedie fantastického filmu (vyšla v roce 1993 ze spolupráce časopisů Cinema a Ikárie) názory těchto publicistů s míněním našeho předního scifisty Pavla Beneše. Podle něj Howling nevyváženě balancuje na hraně mezi parodií a horrorem, kdežto jeho zahraniční kolegové pokládají film vesměs za vydařený počin: „Opravdu hrůzostrašný snímek, který je něčím víc než pouhou sérií šokujících vražd. Kdyby měl známější herce a o něco lepší scénář, mohl být živoucí klasikou“, tvrdí R. E. Geis z britského časopisu Screen International. Film na tuzemského (horrorové mytologii nepřivyklého) diváka, působí skutečně místy trochu obskurně, což způsobuje podvědomé nutkání hledat v něm parodickou rovinu. Tomuto dojmu by mohlo napomáhat i množství vtipných narážek a odkazů (kreslená Červená Karkulka v televizi, diskžokej Wolfman Jack, výtisk Kvílení Allena Ginsberga atd). Jedním z nejpodivnějších zážitků, jaké The Howling nabízí, je pohled na párek pářících se vlkodlaků, prskajících rozkoší. Naopak asi nejsilnějším (možná nechtěně filozofickým) momentem zůstává scéna, v níž se jedna z ženských hrdinek promění v přímem televizním přenosu ve vlkodlaka, a my sledujeme následný rozhovor štamgastů v baru: „To bylo jen v televizi. Nebyla to skutečnost!“ tvrdí jeden. A druhý mu s klidem opáčí: „To ještě neznamená, že se to nemohlo stát.“ [Napsáno v září 2006 pro blog Horror, Chlast & Rock'n'Roll.] ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Howling patrí k najlepším hororom s vlkolakmi? Tak to sú potom vlkolačie horory v riadnej riti. Horor bez atmosféry, nezaujímavý a hlúpy. Dobré boli len masky, inak strata času. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororů na téma vlkodlak, kterej sem kdy viděl, sice dejme tomu tak do půlky to působí hodně pomale, ale díky dobrý atmosféře to ani nějak nevadí a pak následuje opravdu vynikající část, která nepostrádá napětí, krev a několik fakt výborných hororových scén. A krom toho na tu dobu vzniku tu jsou dobrý triky, sice pokud se tomu člověk opravdu bude chtít smát, tak to neni samozřejmě žádnej problém, jelikož to působí celkem uměle, ale podle mě to dokáže zároveň navodit velice slušnou strašidelnou atmosféru a samotná přeměna člověka na vlkodlaka je hodně zdařilá. Docela překapení a po Vlkovi s Jackem Nicholsonem asi druhej nejlepší horor na tohle téma ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Týmto titulom odštartoval na začiatku osemdesiatých rokov minulého storočia americký režisér Joe Dante (učedník a obľúbenec veľkého Stevena Spielberga) sériu werewolf snímkou, ktorá sa dočkala mnohých ďalších pokračovaní a stala sa významnou ikonou tohoto špecifického horrorového subžánru. "Howling" (Zavýjanie) je dnes pre fanúšikov horrorovej filmovej tvorby klasikou v oblasti filmov o vlkodlakoch. American old school werewolf horror. *** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Joe Dante má rad áčkové i béčkové horory a já mám rád Joa Danteho. Tentokrát mi ovšem oproti jeho ostatním počinům chyběla velmi důležitá složka - humor. Ano, takhle navážno to prostě není ono a děj si čas od času o nějaké to odlehčení přímo říká. Teď samozřejmě nemám na mysli výtečný úvod, který má atmosféru jako od Briana de Palmy, ale většinu z toho, co se pak stane v Kolonii. Úplný závěr, v němž se humoru konečně dočkáme, to jasně ukazuje. Měli jsme se víc smát, pak bychom se možná i víc báli. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Po pravdě mě to začalo bavit až když se na scéně objevil vlkodlak, vypadal v tu chvíli dost hrozivě a který mě z poklidné jízdy probudil. Možná trochu pozdě, škoda. ( Hodnocení: 5/10 ) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Slabšie ako American Werewolf in London. Ten je zábavnejší, obsahuje gigantickú dávku nadhľadu a je remeselnejšie natočený po všetkých stránkach aj tej trikovej a o niekoľko tried. V rámci žánru je Howling však stále podareným filmom. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem lepší kvalitu. Ani by mě nevadilo že triky zestárly, ale režisér má veliký problém s napínavostí scén a také první polovina je vyloženě nudná. Dále platí, že opravdu dobrý Vlkodlačí horor je nedostatkové zboží. 40% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

První a nejlepší část vlkodlačí série. Sympatická D. Wallaceová v roli Karen pátrá tak dlouho po vlkodlacích, až spadne přímo do jejich doupěte. Průměrný příběh se rozjíždí v momentě, kdy nastoupí na scénu vlkodlaci. Mistr speciálních efektů, Rick Baker, zde poprvé předvedl dokonalou proměnu člověka ve vlka, kterou pak vypiloval v Americkém vlkodlakovi v Londýně, za niž dostal Oscara. Svůj poznávací rukopis zanechal i v Michael Jackson: Thriller a podílel se rovněž na Vlkodlakovi (2010). Druhým výrazným specialistou byl Rob Bottin (Hra o trůny, Věc 1982). Ve filmu se objeví dvakrát ukázka z universalské klasiky Vlkodlak (1941). Tajemný les s mlhou, úplněk a mořskou zátoku střídají scény napětí a strachu. Nechybí vlkodlačí sex, jednou z nejlepších akcí je pak pronásledování Kareniny kamarádky Terry (B. Balaskiová) vlčí bestií. O atmosferickou hudbu se postaral skladatel žánru P. Donaggio (Carrie 1976, Trauma 1993). Za připomenutí stojí, že svůdnou vlkodlačici Marshu Quistovou ztvárnila comicsově krásná Elisabeth Brooksová. Po letech opět spokojenost. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ten film má nakonec příjemně vzestupnou tendenci. Začátek je hrozný a chaotický, po přesunu na ostrov se ustálí psychologie a divák pobere tvůrčí záměry a poslední třetina je dokonce velmi dobrá (pasáž po zapálení stodoly možná i výborná). Škoda celkové křečovitosti a absence tvůrčí iniciativy, potenciál odvážné formy nemusel končit u vlkodlačího sexu a odhalené Elizabeth Brooks, které bych okamžitě přidělil roli v Pobřežní hlídce. 55% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

(Unrated version) Scény v noci v lese = skvelá atmosfére. Ostatok = vata, vata, vata. Prvú polhodinku sa nič nedeje, ale potom ako sa hlavní hrdinovia premiestnia do dedinky, sa to celkom zlepší. Celkom? To znamená, že z času na čas príde atmosférická, zaujímavá scéna, ktorá je ale hneď vystriedaná nudnou vatou vyplňujúcu 80% filmu. Masky sú smiešne, hlavne tá posledná premena zakončená akýmsi plyšákom - ale to oceňujem, film má vďaka tomu brakovú atmosféru ... teda aspoň niekedy. Nuž takto sa zrodila táto neslávne známa séria, teda ak bol začiatok taký, nečudujem sa, že ... ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci vlkodlačí horor starej školy, podľa roku vzniku je zrejmé, že ešte klasickým hustým spôsobom. Super klasika, ktorá boduje vďaka svojmu stvárneniu a komplexnému prístupu. The Howling obsahuje teda nie len hustú atmosféru, ale aj kvalitné herecké osadenstvo, názornosť a trocha tej erotiky a humoru. Proste komplexný prístup. Dee Wallace v roly hlásateľky správ Karen zistí, že toto jej povolanie a vytŕčanie sa na obrazovke v hlavnom vysielacom čase má aj svoje úskalia. Pred obrazovkou totiž vysedáva všelijaká banda. A logicky ani Karen neobíde nepríjemná skúsenosť s jedným hnusákom. Karenine problémy však týmto nekončia, práve naopak. Veľmi vydarené filmové spracovanie, ktoré sa odohráva prevažne v temnom lese, kde nie je núdza o napäté situácie. Byť tam, sekeru by som asi nespustil z ruky. U mňa plný vlkodlačí počet. Auuuuuuuuuuuuu. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

A docela škoda tohleto! Celý film se tvářil hodně povedeně, ale za vyvrcholení teda moc chválit nemůžu. Z pohledu příběhového se tři čtvrtiny stopáže odehrávají ve skvěle seriózním jakoby krimi duchu s postupným odhalováním mysteriózní zápletky. Ano, je to vlkodlak! To by ještě bylo úplně OK, kdyby v závěru nedošlo na vklodlačí cirkus, kterej už, v tomto případě bohužel, spadl do klasického béčka, navíc hned s několika trapnými třešničkami v úplném závěru. Samozřejmě je nutné počítat s efektama příslušného roku, kterých se ale v té době nebáli, takže divák dostane i pár, dnes už dosti močopudných, proměn. Průměr oldschool. 60% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další film o vlkodlacích, kterej bych si sám dobrovolně nepustil. Jelikož byl uveden v knize 101 hororů které musíte vidět než zemřete, šel jsem do toho. O filmu An American Werewolf in London jsem psal, že mě jako celek neoslovil a vysloužil si u mě hlavně díky povedené metamorfóze jen 2 hvězdy. Tady je to ještě horší. Měl jsem co dělat abych neusnul. Proměna je taky OK ikdyž není tak vyvedená jako ve výše zmiňovaným filmu ale jinak nuda, nuda, nuda. Zlatej Wolf s Jackem Nicholsonem. ()

Související novinky

Zemřel herec Dick Miller

Zemřel herec Dick Miller

31.01.2019

Ve věku 90 let zemřel v kalifornském Toluca Lake herec Dick Miller. Smutnou zprávu předal médiím rodinný mluvčí. Rodák z Bronxu má od svého debutu v roce 1955 ve snímku Apache Woman na svém kontě… (více)

Reklama

Reklama