Reklama

Reklama

Vzpomínky na Andreje Tarkovského

všechny plakáty

Obsahy(1)

Legendární ruský filmový režisér Andrej Tarkovskij se narodil 4. dubna 1932 ve vesnici Zavražije severovýchodně od Moskvy jako syn herečky M. I. Višňakovové a básníka A. A. Tarkovského. Studoval orientalistiku a pak filmovou režii u M. I. Romma. Roku 1960 se oženil s herečkou I. A. Rausovou (hrála v jeho filmech Ivanovo dětství, Andrej Rublev). Z tohoto manželství pochází syn Arsenij. V Rusku natočil školní filmy Zabijáci, Dnes propustka nebude? Válec a housle a celovečerní filmy Ivanovo dětství, Andrej Rublev, Solaris, Zrcadlo a Stalker. Na Západě pak s Toninem Guerrou dokument Čas cesty a celovečerní filmy Nostalgie a Oběť. Zemřel 29. prosince 1986 v Paříži, kde je také pochován.
V dokumentu řeckého režiséra George Agathonikiadise vzpomínají na Tarkovského: Jeho syn Arsenij, který po rozvodu rodičů a otcově odchodu do emigrace zůstal s matkou, herci Nikolaj Burljajev (Ivanovo dětství) a Margarita Těrechovová (Ivanovo dětství a Andrej Rublev), výkonná producentka filmu Oběť, Anna Lena Wibom, filmová kritička Galina Kopaněva a Řekyně Marie Bejku, Tarkovského spolužačka ze studií, která spolu s ním a s Alexandrem Gordonem natočila na škole film Zabijáci. Dlouho se myslelo, že toto dílo je nenávratně ztraceno, ale bylo nalezeno v roce 2006 a úryvky tohoto filmu budou také uvedeny v našem dokumentu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Matty 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se s osobností Tarkovského formátu dle mého názoru vypořádali docela důstojně. Nechyběla snaha napodobit poetiku jeho filmů (která je samozřejmně nenapodobitelná), nechyběly zasvěcené komentáře odborníků k jeho dílu a blízkých k jeho životu. Co mě zamrzelo, byla absence ukázek z filmů (vyjma studentských Zabijáků) a trochu násilně působily některé filozofické proslovy, postrádající vytržené z kontextu smysl. Vzpomínky jsou ideální, pokud si chcete jistým způsobem sjednotit znalosti o tomto velikánovi ruského, potažmo světového, filmu. Bez předchozí - byť jenom minimální - znalosti jeho díla můžete být zvoleným pojetím trochu zklamáni. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který mapuje Andrejovy filmy postupně a dává je do souvislostí s jeho životem. Pro milovníky Tarkovského rozhodně nutnost vidět a pro ostatní je to příjemný zážitek, který představí zvláštního autora, kterému byl předepsán osud. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Pár věcí mi na tomto vzpomínkovém dokumentu trochu vadilo (výběr nezaměnitelného hlasu paní Stašové pro namluvení některých pasáží; pár zbytečných, téměř nicneříkajících úryvků komentářů některých zúčastněných; absence alespoň krátkých ukázek z filmu), avšak jeho informativnost je docela dobrá a je vidět, že byl dělán se zaujetím a obdivnou láskou k mistrovi - a to se počítá. Navíc ve mně probudil touhu zhlédnout zas po delším čase nějaký z Tarkovského sedmi dobrých filmů...počkat - "dobrých"? Ne, to opravdu není to pravé slovo...řekla bych, že to, co mu Pasternak kdysi předpověděl, bylo sedm výjimečných filmů ... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Andrej Tarkovskij byl jedním z největších filmových režisérů všech dob - o tom není řeči. A tento dokument mu vzdává hold a velmi pečlivě do 50 minut vmněstnal jeho životopis spolu s ohlédnutím za jeho filmy. Ovšem zde silně chybí ukázky z jeho děl. Fotografie a poetické listí ve vodě to nenahradí. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokument o velikánovi světové kinematografie, geniálním Tarkovském - spojení samo o sobě nutně vedoucí k mírnému zklamání. Fakt, že ve filmu o filmaři není téměř jediný záběr z jeho díla a všechno obstarávají jen statické fotografie, je docela smutný. Po informační stránce je to mnohem lepší, i když některé pasáže byly trochu mimo mísu. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Ak sa chce niekto myšlienkovo priblížiť ku grandióznemu dielu A. Tarkovského, silno odporúčam tento dokument. Ak sa chce niekto vyjadrovať k jeho dielam, mal by poznať tak jeho životný osud ako aj životný údel. O Tarkovského emotívnej duši a réžijnej tvorivosti sa môžu vyjadriť len tí, ktorí tohto filmového velikána zažili a práve preto oceňujem osobnosti, ktoré vypovedali v tomto dokumente. Škoda však, že som Tarkovského filmy videla skôr ako tento dokument, istotne by som sa na jeho diela pozerala s väčším rešpektom. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Seznámení s prvním filmem Tarkovského ve mně zanechalo dojem zázraku, náhle jsem stál na prahu pokoje, od něhož jsem do té doby neměl klíč. Kam jsem se dávno chtěl dostat, tam se Tarkovský cítil svobodně a jistě. Našel se člověk který uměl vyjádřit to co jsem vždycky chtěl a co se mi nedařilo. To vzbuzovalo naději a inspirovalo. Tarkovský je největší mistr filmu, tvůrce nového organického filmového jazyka, v němž před námi život stojí jako v zrcadle, jako ve snu. Ingmar Bergman ()

Rimmer100 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument vyprávějící o životě a filmové práci slavného režiséra Andreje Tarkovského. Možná škoda, že podobných dokumentů Vzpomínky na.. není mnoho. Například ohlédnutí za slavnými režiséry jako Philippe de Broca, Claude Zidi, aj. Natočím sedm filmů.. Jenom? Ale dobrých "Andrej Tarkovskij" ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Tento exkurz do života a diela tohto špecifického a charizmatického režiséra bol nesmierne zaujímavý a odhaľuje nám mnohé fakty. Ocenil by som dlhšiu stopáž, predsa len 50 minút mi ako divákovi "dychtiacemu" po informáciách a zaujímavých skutočnostiach zo života a diela môjho TOP 5 režiséra nestačilo. V mojich očiach je Tarkovský géniom (a nie som sám-Bergman vyhlásil A.t. za najlepšieho režiséra všetkých dôb:) a jeho diela považujem za vrchol kinematografickej estetiky. Tento dokument je každopádne pekným mementom a nostalgickou spomienkou... ()

rawen 

všechny recenze uživatele

nebylo to špatné, chtělo to ale možná něco hlubšího + výrazně tomu chyběly ukázky z filmů... navíc mi přišlo, že někteří "hosté" tohoto dokumentu neznali Tarkovského natolik, aby o něm mohli říct něco podstatného (viz jeden z českých film.kritiků, který mluvil o Stalkerovi tak, že mě napadlo, zda ten film vůbec viděl) 6/10 ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Mistr by si zasloužil mnohem víc než pár mluvících hlav a fotek, ale aspon něco, že... A pár zajímavostí jsem se taky dozvěděl. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Chápu, že si tvůrci pozvou filmovou kritičku, aby nám zdělila něco ohledně A. Tarkovského. Ale radši bych poslouchal škrabání o tabuli nebo šustění polystyrenem než jí. To bylo něco příšerného a celkový dojem z dokumentu mi to hodně kazilo. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Slabá pocta režisérovi, ktorého filmy pôsobia mysticky. Málo záberov z filmov, resp. len fotky, avšak dokument vás prinúti zamyslieť sa nad Andrejom vďaka jeho myšlienkam a vetám, ktoré sú vo filme uvedené. ()

AlDelon 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, i na svou délku to bylo malinko chudé. Neznat Tarkovského, divák nemá šance pochytit dech jeho filmů, nemá nadšení se o něj dále zajímat a nemá pojem o velikosti jeho -bez obvyklého přehánění u velebení režisérů či filmů- díla. Takže zná-li divák, filmy Andreje Tarkovského a něco o jeho životě, je dokument jako malina zajímavosti. Zná-li více o jeho životě, je už jen jako zajímavý střípek. Navíc postrádá, a to absolutně, jakékoliv ukázky z filmu, jen fota. Takže neznalého nemotivuje a znalého prakticky neobohatí. Jediné co se zdařilo je vést dokument v tónu jeho filmů, tedy přírodního duchovna. Jenže, jak říkám, kdo nezná, nepochopí........závěrem budu nepřesně citovat nanejvýš zajímavou pasáž: ,,že film vám v jediném okamžiku může přinést myšlenku, která by vás po celý život nenapadla, něco nad čím by jste se jinak nikdy nezamysleli, se kterou by jste se nikdy jinak nesetkali, a nezabývali". Nanejvýš zajímavým je také srdceryvný dopis na konec. ()

Reklama

Reklama