Reklama

Reklama

Chobotnice z II. patra

(seriál)
  • Západní Německo Die Tintenfische aus dem zweiten Stock
Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo / Švýcarsko / Rakousko / Francie / Portugalsko, 1986, 3 h 52 min (Minutáž: 56–59 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Pavel Zedníček, Dagmar Havlová, Milan Šimáček, Žaneta Fuchsová, Jaroslav Moučka, Jiří Kodet, Nina Divíšková, Vlastimila Vlková, Vlastimil Bedrna (více)
(další profese)

Epizody(4)

Čtyřdílný příběh autoři Ota Hofman a Jindřich Polák rozehráli v kouzelném prostředí pražské Kampy, kde o zázraky není nouze. Patří k televizním pořadům, k nimž rádi usedají děti i dospělí diváci.

V úvodní části se seznámíte s rodinou Holanových, maminkou, sboristkou Národního divadla, tatínkem, řidičem kamionu, a jejich dětmi Evou a Honzou. Uvidíme, jak dopadla jejich vysněná dovolená, co způsobilo, že výzkumná vědecká výprava přišla o slibný výsledek svého bádání a především, jak se zrodily dvě sympatické chobotničky – Zelená a Modrý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledovanie ďalšieho kultu z nášho (môjho) dávneho detstva na jednej strane prináša notnú dávku nostalgie, na tej druhej ju zase mierne rozbíja, keďže sa dospelý človek chtiac nechtiac zaoberá aj motiváciami či vývojom postáv a ich vzťahov a trochu premýšľa aj nad logikou. Manželská kríza nie je dostatočne zmotivovaná, deti sa ani za štyri časti nemali kedy poriadne zblížiť s chobotničkami, i keď nám ich zobrazujú ako nerozlučných kamarátov a poriadne ani neviem, kto o ich existencii nakoniec vedel. Séria je ale celkom uspokojivo ukončená, postavy sú sympatické a má to slušnú atmosféru. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Po letech mě překvapilo, že Chobotnice jsou poměrně depresivní záležitost. Jistě, jsou tady dětsky vděčné scény s roztomilými chobotničkami (podle mě by kultovní Bohdalka dokázala hlasem oživit i děravou botu bezdomovce). Ale film je svědectvím o těžkém údělu dětí, co musí jet na dovolenou s rozhádanými rodiči a pak sledovat pomalu se blížíci rozvod. Pamětníci se pobaví při scénkách, kde žárlivá Veškrnová (výborná, mimochodem) vyhodí Zedníčkovi z auta panenku, který okamžitě brzdí a vrhá se po ní se slovy: "Bylo v ní sto dolarů, pro Krista!" Dnešní generace nepochopí. Za zmínku stojí mikrokosmos sousedských vztahů, kde přijíždějící rodinka musí předstírat, že dovolená byla perfektní, aby se jim drbny neposmívaly - skvělá studie českého společenského úkazu. Takže, jako dítě bych dal určitě 5 hvězdiček a jako dospělý dávám to samé, protože mě Chobotnice po letech pořád bavily i z druhého úhlu. Polák a Hoffman jsou prostě talentovaní drtiči dětských srdcí :) ()

Reklama

LencaN 

všechny recenze uživatele

Tenhle miniseriál už patří k mému každoročnímu výběru filmů, které musím vidět, jinak by to Vánoce ani nebyly. Vánoční je sice jen jeden díl, ale vždycky ve mě vyvolává vzpomínky na moje dětství a když tohle film umí, nemůžu ho mít nerada, je to nostalgie. Příběh Zelené, Modrého, Evičky, Honzíka a jejich rodičů je napínavý, ale i srdečný, legrační a prostě takový snový. Navíc se mi tam děsně líbí, že se to odehrává na Kampě. Nejsem Pražačka, ale díky chobotničkám je pro mě okolí Čertovky tím nejmystičtějším místem Prahy. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Štvordielny detský televízny sci-fi seriál "Chobotnice z druhého poschodia" je o súrodencoch Honzíkovi a Eve, ktorí najdú počas dovolenky pri mori dva zhluky plazmatickej životaschopnej inteligentnej hmoty. Vymodelujú z jej dve chobotnice a odvezú si ich domov do Prahy. Tam s nimi zažijú mnoho veselých príhod, ale zároveň sa dostanú aj do nebezpečenstva, pretože sú im na stope agenti zahraničnej energetickej spoločnosti, ktorá má o túto matériu záujem. *** ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Podle mě neexistuje člověk, který by neznal Chobotničky... nebo snad ano? 🤡 Pro mě je naprosto nejlepším a nejoblíbenějším dílem právě nevydařená dovolená v Portugalsku.💀 Ropa, zapadlé auto v písku, ten strašně starý karavan … ups. A když se na film/seriál podívám zpětně, uvědomuju si, jak moc je to smutná a depresivní záležitost. Děti jedou na dovolenou s rozhádanými rodiči těsně před rozvodem, najdou nějakou podivnou hmotu, do které se zamilují, což na mě působí tak, jako kdyby nikdy neměly žádné hračky, nebo se nic netušící vykoupou v moři plném ropy a následně jedou na policii wtf. 👍🏻 Jiřina Bohdalová je opravdu schopná svým hlasem přivést k životu i starý škrpál a Oldřich Kaiser spolu s Josefem Bláhou jako španělští policajti byla naprosto dokonalá kombinace, asi první a poslední, každopádně velmi líbivá. 🕺🏻 A PS: Věděli jste, že právě tam v Portugalsku z recese Oldřich Kaiser spolu s Josefem Bláhou v těchto kostýmech španělských policistů pokutovali řidiče a řídili dopravu? ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Počas natáčania sa zamilovala Dagmar Veškrnová-Havlová (Andrea Holanová) do vtedy ženatého pomocného režiséra Jiřího Ostrého čo neskôr vyústilo do jeho rozvodu. (Raccoon.city)
  • V knižní předloze Oty Hofmana se můžeme dočíst, proč si Holanovi zvolili za cíl dovolené právě Portugalsko. Jan Holan (Pavel Zedníček) přinesl glóbus, roztočil jej a vyzval Andreu (Dagmar Havlová), aby někam zapíchla prst. Pod ním pak našli Lisabon. (Haller)
  • Kajakářka, která se na Vltavě v Čertovce převrhne, je švagrová olympijské vítězky v kanoistice Štěpánky Hilgertové. (sator)

Reklama

Reklama