Reklama

Reklama

Hra bez lásky

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Autor Štefan Králik situoval hru do roku 1940. Je to bolestný, až nemilosrdný pohľad na čerstvo zažitú skúsenosť Slovenského štátu, na formu spoluvlády cirkvy a svetskej moci, ktorá plodila pokrivené sociálne a etické normy. (oficiální text distributora)

Recenze (7)

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečný televizní film, který v době svého vzniku řezal do živého. Ale i dnes, kdy už nemusí fungovat jako podobenství k jinému než náboženskému tupému dodržování dogmat, působí velice silně. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Slušně odvedená a zahraná komorní detektivka, pojatá jako psychologická hra charakterů postav přítomných během událostí od ohlášení mrtvoly po definitivní prokázaní příčiny a způsobu smrti, skrývá v druhé vrstvě i myšlenkový střet dvou ideologií. Poselství s odsouzením nesmyslných dogmat vymývajících mozek schopný kritického myšlení a nahrazujících logiku ke mě dorazilo a oceňuji ho. Jenomže v té detektivní rovině mě tahle hra moc nenadchla a občas působila rozpačitě, když od počátku divák myslí na to, že stačí zavolat soudního lékáře, aby zjistil příčnu smrti, ale nejdříve musí skoro půlhodinu poslouchat dialogy o tom, jak se hrstka postav snaží do němoty popírat a bezcílně protřásat již jasně prokázaná fakta. Navíc těch neustálých zvratů ohledně toho, že jde jednou o sebevraždu a pak zas "jen pouhou" vraždu, zde začne padat každou chvíli ke konci tolik, až mi to připadalo trochu únavné, začalo mi být zcela jedno, jak vlastně vyšetřování skončí a k nadšení v závěru moc nepomohlo ani překvapení v podobě zcela nové třetí možnosti. Silné 3 hvězdičky i díky Leopoldu Haverlovi v osobité postavě komisaře s karikaturním nádechem. [65%] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pochovať alebo nepochovať, to je otázka. Ťažký a zaujímavý film o morálnych dilemách a na rok vzniku je aj dosť otvorený. Hlavných postáv je viac ako je v takom malom filme zvykom, a každá si nájde svoj skvelý moment. –––– Slučku mal na krku, ale nevisel, bol mŕtvy a sedel. Úplný blázinec! –––– Bolo to také jednoduché pochopiť. Stačilo trochu ľudskosti a lásky. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pro Čechy neznámý autor, národní umělec Š.Králik, napsal silnou hru, které režisér spolu s hereckým výkvětem povýšili na univerzálně vyznívající drama o konfliktu zatuhlých církevních zákonů popírajících humanitu, lásku k člověku. Filčíkovo ztvárnění role lékaře provádějícího pitvu, aby zjistil, zda šlo o sebevraždu nebo přirozenou smrt sedláka, připomíná postavy Dostojevského, jakéhosi pokušitele či manipulátora.90%. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Fajne. Moc hezky napsané (i zahrané) postavy. Tupý zupák Haverl, naivní pošetilec Mistrík, vyškieravec Filčík, dogmatik Pántik...  To se vám to točila, takováto břitká kritika zejména církevní tmy v osmdesátkách, co..?! Bych vás chtěl vidět dnes! :-) Jedna hvězda (či půlhvězda) za (spolu)autorství. ()

Reklama

Reklama