Reklama

Reklama

Putování s pravěkými monstry

(seriál)
  • Velká Británie Walking with Monsters (více)
Velká Británie, 2005, 1 h 27 min (Minutáž: 29 min)

Hudba:

Ben Bartlett

Hrají:

Kenneth Branagh (vypravěč)
(další profese)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Toto je naše Země před 4 miliardami 400 miliony let. Je to planeta plná toxických látek, na které život nemá nejmenší šanci. Potom se ale náhle všechno změnilo. Do Země narazila další planeta... Thea. Materiál obou se po nárazu spojil a dal vzniknout novému kosmickému tělesu - Zemi, jakou ji známe dnes. Theu máme dodnes pod našima nohama... a její menší část nám pluje nad hlavou. Ano, je to náš Měsíc. Z kosmického hlediska brzy poté se zformovaly na Zemi oceány a vytvořily se tak podmínky pro vznik života. Začínalo se rozhodovat o tom, kdo bude jednou na Modré planetě vládnout.

Trojdielny dokumentárny seriál nás zavedie do doby vzniku našej planéty. Priblíži nám vznik a vývoj života na Zemi, jej prvých obyvateľov, ktorí svojím príšerným vzhľadom vzbudzujú strach a hrôzu. Postupný vývoj týchto bizarných tvorov vytvoril základný plán nielen pre naše telo, ale i pre všetko živé v súčasnosti.
1. časť  Pred 530 miliónmi rokov na súši našej planéty nič nežilo, no v oceánoch bola situácia celkom iná. Život sa tu pomalým a rovnomerným tempom vyvíjal už milióny rokov. Moria sa hmýrili jednoduchými tvormi s mäkkým telom a naslepo sa nechávali unášať prúdmi. V pobrežných plytčinách sa evolúcia začala v tých časoch zrýchlovať. Dravce sa po prvý raz zahrýzajú do svojej koristi. Jedným z prvých superpredátoro na zemi bol Anomalocaris. Táto obluda vďačila za svoj úspech úžasnému evolučnému míľniku - očiam. Na prvý pohľad vyzerali zvláštne, ale neboli ničím výnimočné. Oči sa vyvinuli aj mnohým iným morským predátorom. A takisto ich koristiam. Dôsledky boli ďalekosiahle. Schopnosť v idieť a reagovať na nepriateteľa odštartovali "preteky v zbrojení" medzi lovcami a lovenými. Tento zápas pokračuje dodnes a je najdôležitejšou silou, ktorá ovpyvňuje rozmanitosť života.
2. časť  Praryby, naši najstarší predkovia, postupne unikli svojim opancierovaným nepriateľom, článkonožcom. Vyvinuli sa u nich končatiny a pľúca a prvý raz vystúpili na suchú zem. Nevzďalovali sa však príliš ďaleko od zradných vôd. Naši obojživelní predkovia spravili ďalší obrovský pokrok. Vyvinuli sa z nich prvé plazy. Museli sa však postaviť iným obrom - obludám, ktoré miesta okolo vodných plôch považovali za svoje územie. Ich zrod umožnili rozsiahle močiarne lesy, ktoré pred 300 miliónmi rokov pokrývali väčšiu časť Zeme. Viac ako jeho tretinu vzduchu tvoril v týchto častiach sveta kyslík. Bolo ho oveľa viac než kedykoľvek v histórii Zeme. Na kyslík bohatá atmosféra tak umožnila evolúciu nových, ozrutných dravcov. Článkonožce sa vrátili. Boj o nové územia na Zemi ďalej pokračoval na súši.
3. časť  Po miliónoch rokoch evolúcia naši vzdialení predkovia zaplnili oceány, aby neskôr vyliezli na suchú zem. V močiaroch vzdorovali obrovskému hmyzu, až sa vyvinuli do obrovských, po zuby ozbrojených foriem plazov. V určitom období vývoja sa všetky kontinenty na Zemi spojili do jedného cesku a vytvorili gigantickú pevninu zvanú Pangea. Boj, ktorý živočíchy tak dlho zvádzali, začal byť viac než len zápasom medzi predátorom a korisťou. Celá planéta totiž vstúpila do krízy - masívny nárast vulkanickej aktivity začína prehrievať atmosféru. S takými vysokými teplotami sa ešte život na Zemi nestretol. Púšte sa každým roko stále viac rozširovali. Globálne sucho začalo vymázavať milióny roky evolúcie. Postupne spôsobí vyhladenie 90 % života na Zemi. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

je vtipný zrovna Putování s....obviňovat z toho, že není user friendly, vždyť je to dělaný úplně pro blbý. Právě bych ještě víc ocenil možná více odborný a hlubší přístup zkombinovaný s vizuálnem Putování...

Žralok

Žralok (hodnocení, recenze)

daEmoNickY

(oprava)

1. Žádný cizí slovo jsem neregistroval

2. tyhle zvířata maj pouze latinský názvy (případnej českej překlad není oficiální, latinskej název se používá v paleontologii mezinárodně)

3. ani jednou se ve filmu neobjevil žádnej soud nebo citově zabarvený slovo.

4. Pokud koukáš na tenhle typ dokumentu, musíš počítat s určitym množstvim informací.

5. ani jednou se nekoná odchylka mezi komentářem a děnim.

6. o období který je tady popisovaný jsem před shlédnutím filmu jsem o danym období nevěděl skoro nic. A neměl jsem ani nejmenší problém se orientovat. Tvoje výtka vůči tomu že člověk musí mít skoro encyklopedický znalosti je zcestná. \naopak všechny série Walking with jsou v tomhle směru skvěle udělaný. Člověk může bejt totální laik a nemá problém porozumět o čem je řeč.

7. Film je točenej podobnym stylem jako dokumenty ze současný přírody. Fakte nevim že by v takových naučných snímcích bylo nějaký výškový porovnávání s člověkem. Od toho jsou dokumeny jinýho stylu. Tohle je populárně-naučný

Co tu říkají se minimálně z drtivý části opírá o platný teorie. Těžko někdo zjistí jak to bylo na 100%. Každá teorie je alespoň z části dohad.

a jak u napsal Pod. Archeologie a paleontologie jsou uplně odlišný vědecký směry.

Sorry ale chyba nebude až tak v dokumentu jako v tobě. Vidíš chyby který neexistujou.

Uživatel Žralok smazal svůj příspěvek.

Pod

Pod (hodnocení, recenze)

daEmoNickY: Kdyby něco není to archeologie, ale paleontologie a vše je založeno na pravdivých faktech.

Pod

Pod (hodnocení, recenze)

!!!!!!!!!! daEmoNickY ty seš ale debil kdyš tomu nerozumíš tak se ani neozývej !!!!!!!!!!

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Nejenom kvuli tomu, vsechny dokumenty prece nejsou o archeologii. To ze se mi nekdo snazi rict, ze to bylo takhle a takhle je jedna vec, ale to jak se mi to snazi rict je druha.

Je to dyl co jsem to videl takze ti nereknu priklady toho co bylo spatne

* To jak pouzivaji cizi slova tam kde by se klidne dalo vlozit ceske se da omluvit narychlo zpatlanym prekladem. Budiz.

* To ze neprekladaji latinska jmena zvirat je chyba.

* To ze pouzivaji ruzne soudy a citove zabarvena slova (nevinne zvire, zly predator, osklivy nicitel ... ) je chyba

* To ze me zaplavi takovym mozstvim informaci a jmen "nejednou" je chyba.

* To ze se vetsinou netrefi tim o cem mluvi do toho co se deje na obrazovce a tim co rikaji je chyba.

* To ze vyzaduji encyklopedicke znalosti je chyba. Kdybych se o tyto veci drive nezajimal a neznal nektera fakta, tak bych byl "uplne mimo". Navic jsem si nevsiml, ze by nekde bylo uvdeno minimum znalosti, ktere potrebujes k sledovani daneho dokumentu; praxe uvadet pouzite pojmy ci nutne znalosti je ve vede zvykem. Neni-li to veda tak proc si hraji na chytre?

* To, ze neukazou veci v pomeru k tem dnesnim je chyba, ale dalo by se to jeste mozna odpustit. Tady bych chtel upozornit na to, ze jsem videl nekolik atlasu dinosauru a v nich se porovnavani napriklad velikosti dinosaura k cloveku pouziva bezne (pro predstavu viz tento obrazek http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stegosaurus_size.png ).

Chci se koukat na "user friendly" dokument. Vytvorum podobnych tomuto by pomohlo, kdyby se na to koukl treba nejakej spisovatel a proskrtal jim nejasnosti a zmatky a dana mista vyplnil necim jinym.

Jinak. Ptal jsem se zdali je tu nekdo kdo se vyzna v odborenjsi literature o praveku a dokaze potvrdit ze to co tu rikaji je "pravda" (spise teorie). Jen tak me zajimalo zdali lide, kteri se na to koukaji se jenom nekoukaji na obrazky.

na příspěvěk reagoval Žralok, Žralok

Drag66

Drag66 (hodnocení, recenze)

daEmoNickY: A kvůli tomu dáváš těhle dokumentům odpad ? Kvůli tomu, že si to nemůžeš ověřit ? Hele nic ve zlým, ale příběh je dobrej a celkově se na to dá dívat dokonale. A to dokumenty nemusím.

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Schvalne, kolik z vas tady dela do archeologie a muze tedy potvrdit ze vetsina "faktu" tohodle dokumentu se da povazovat za, prozatim, platna? ...

@smeidler vazne se to tak jmenuje a jsou 2 - viz. zaznamy v imdb

Reklama

Reklama